Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΙΣΟΙ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ για δεύτερη φορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς τη δικογραφία, που σχηματίστηκε από τη δεύτερη πολύμηνη εισαγγελική έρευνα, για την υπόθεση του Βατοπεδίου, αντί να τη στείλει στη Βουλή, όπως ορίζει το Σύνταγμα (άρθρο 86, παράγρ. 2).

ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ αυτή η ενέργεια το κουκούλωμα του σκανδάλου του Βατοπεδίου, στο οποίο εμπλέκονται υπουργοί των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας. Την έρευνα για την υπόθεση ενήργησαν οι εισαγγελείς Ευσταθία Σπυροπούλου και Π. Στραγάλης, οι οποίοι και κατέληξαν στην απόφαση ότι τη διερεύνηση θα πρέπει να συνεχίσει η Βουλή, διότι υπάρχουν ενδείξεις εις βάρος τέως και πρώην υπουργών.

ΚΑΤΟΠΙΝ αυτού διαβίβασαν τη δικογραφία στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Κυρ. Καρούτσο, ο οποίος συμφώνησε με την άποψη των δύο εισαγγελέων και διαβίβασε τον φάκελο στον κ. Σανιδά, ο οποίος, όμως, επιμένοντας ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να σταλεί στη Βουλή, τον επέστρεψε.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ, ο κ. Σανιδάς ενήργησε κατά τη λαθεμένη εγκύκλιο του προκατόχου του κ. Δημ. Λινού, η οποία ορίζει, ότι οι αιτήσεις των εισαγγελικών Αρχών για άρση της ασυλίας βουλευτών (άρθρα 61 και 62 του Συντάγματος) «θα υποβάλλονται στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος μετά από έλεγχο, διά του υπουργού Δικαιοσύνης, θα τις υποβάλλει στη Βουλή». Ορίζει, επίσης, την ίδια διαδικασία για «μηνύσεις, εγκλήσεις ή άλλα στοιχεία, τα οποία έχουν σχέση με αξιόποινες πράξεις υπουργών (άρθρα 86 του Συντάγματος και 1 και 4 του ν. 3126/03)».

ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ, όμως, είναι σαφές για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται στην περίπτωση που προκύπτουν στοιχεία για ποινικά αδικήματα για μέλη κυβέρνησης ή υφυπουργούς, κατά τη διενέργεια δίωξης, ανάκρισης, προανάκρισης, προκαταρκτικής ή διοικητικής εξέτασης. Τα στοιχεία «αυτά διαβιβάζονται αμελλητί στη Βουλή από αυτόν που ενεργεί την ανάκριση, προανάκριση ή εξέταση». Είναι ξεκάθαρο, ότι τα στοιχεία πρέπει να διαβιβάζονται αμέσως, κατευθείαν στη Βουλή, χωρίς να μεσολαβεί οποιαδήποτε κρίση δικαστικού λειτουργού.

Η ΛΑΘΕΜΕΝΗ εγκύκλιος του κ. Δημ. Λινού δεν δικαιολογεί την παραβίαση της διάταξης του άρθρου 86 του Συντάγματος. Και δεν απαλλάσσονται όσοι έχουν την εξουσία σήμερα. Θα μπορούσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Κυρ. Καρούτσος, ενεργώντας σύμφωνα με το Σύνταγμα, να διαβιβάσει αμελλητί τη δικογραφία για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου στη Βουλή, για να ξεκαθαριστεί, επιτέλους, αυτή η υπόθεση. Η Βουλή θα κρίνει αν «παραπλανήθηκαν υπουργοί» και όχι ο κ. Σανιδάς, που επιμένει σ' αυτήν την άποψη χωρίς να έχει το δικαίωμα κρίσης, σύμφωνα με τη σαφή διάταξη του Συντάγματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: