Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ

Να υπάρχεις ελληνικός δηλώνει τέσσερες τρόπους συμπεριφοράς.

Ότι δέχεσαι την αλήθεια που έρχεται μέσα από την φύση. Όχι την αλήθεια που φτιάχνει το μυαλό των ανθρώπων.
Ότι ζεις σύμφωνα με την ηθική της γνώσης. Όχι με την ηθική της δεισιδαιμονίας και των προλήψεων.
Ότι αποθεώνεις την εμορφιά. Γιατί η εμορφιά είναι δυνατή σαν το νου σου και φθαρτή σαν τη σάρκα σου.
Και κυρίως αυτό.. Ότι αγαπάς τον άνθρωπο. Πως αλλιώς! Ο άνθρωπος είναι το πιο τραγικό πλάσμα μέσα στο σύμπαν.

Η κρυφή γοητεία της πολιτικής αντιπαροχής

Η πολιτική διαφθορά συχνά κινείται ανενόχλητη στις παρυφές της νομιμότητας, απολαμβάνοντας παραδειγματική ατιμωρησία. Την ώρα, λοιπόν, που το ζήτημα της « επιστροφής στο κράτος » τίθεται σχεδόν παντού, πώς είναι δυνατόν να μην αναρωτιέται κανείς ποια είναι τα συμφέροντα που εξυπηρετεί ;
Ακριβώς πριν από έναν χρόνο, τον Ιανουάριο του 2008, ο τέως πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, προσελήφθη από την αμερικανική τράπεζα J. Ρ. Morgan Chase ως παρτ-τάιμ σύμβουλος. Ο μισθός του, όμως, ήταν κανονικότατος : ένα εκατομμύριο λίρες στερλίνες το χρόνο (1,06 εκατ. ευρώ).
Φαντάζεται κανείς ότι η J. Ρ. Morgan θα του είχε προσφέρει τέτοια αργομισθία, εάν ο Μπλερ, την εποχή που κατοικούσε στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, είχε πάρει μέτρα που θα έφερναν τις τράπεζες σε δύσκολη θέση, για παράδειγμα για την αποτροπή της χρηματοπιστωτικής κατάρρευσης ;
Είναι επίσης εντελώς τυχαίο που τον Μάρτιο του 2006, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ έγινε -έναντι 250.000 ευρώ ετησίως- σύμβουλος μιας εταιρείας αγωγών, θυγατρικής της Gazprom, της οποίας τη δημιουργία είχε στηρίξει όταν ήταν καγκελάριος ; Ένας από τους συντρόφους του είχε σχολιάσει τότε με πικρία : « Είναι αδύνατον να μην θεωρώ ντροπή ένας πολιτικός άνδρας να είναι τόσο παραδόπιστος ».
Έτσι, έφτασε και η σειρά του Τζορτζ Μπους να προετοιμάσει τη μετά τον Λευκό Οίκο καριέρα του. Μας έδωσε, μάλιστα, και μια πρόγευση για το τι πρόκειται να γίνει στο άμεσο μέλλον : « Θα κάνω κάποιες ομιλίες, μόνο και μόνο για να γεμίσω το "σεντούκι" μου ! Δεν ξέρω πόσα παίρνει ο πατέρας μου -κάπου 50 με 70 χιλιάδες δολάρια [ανά ομιλία]- αλλά και ο Μπιλ Κλίντον κερδίζει επίσης πολλά ».
Αληθές, το παραπάνω σε σημείο που ο πρώην δημοκρατικός πρόεδρος θα υποβάλει στην Επιτροπή Δεοντολογίας του υπουργείου Εξωτερικών μια λίστα με τα ονόματα εκείνων που πληρώνουν τις ομιλίες του, προκειμένου κανείς να μην μπορεί να υποψιαστεί ότι η γυναίκα του, η οποία θα ηγείται της εξωτερικής πολιτικής της χώρας βοηθάει στον παράνομο πλουτισμό των πελατών του συζύγου της...
Τον περασμένο Ιούλιο, το « Le Point », ένα περιοδικό που δεν θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει εχθρικό προς τον Νικολά Σαρκοζί, έδωσε στη δημοσιότητα κάποιες χαρακτηριστικές δηλώσεις του.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέλυσε λεπτομερώς τα σχέδιά του για το προσωπικό μέλλον του : « Το 2012 θα είμαι 57 ετών και δεν πρόκειται να είμαι υποψήφιος. Και όταν βλέπω τα δισεκατομμύρια που κερδίζει ο Κλίντον, σκέφτομαι ότι εγώ θα κερδίζω περισσότερα. Πέντε χρόνια πρόεδρος, και μετά θα πάω για τα φράγκα όπως ο Κλίντον. Εκατόν πενήντα χιλιάδες ευρώ η ομιλία ! ».
Από το βήμα του προέδρου, στο βήμα του ομιλητή.
Και υπουργός αρκεί
Πώληση συμβουλών, κεφαλαιοποίηση ομιλιών ; Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί κανείς να γίνει αφεντικό μιας πολύ μεγάλης επιχείρησης.
Το να έχεις διατελέσει υπουργός Οικονομικών δεν είναι ο χειρότερος τρόπος για να καταφέρεις - να βυζαίνεις κατόπιν το στήθος της « μαμάς πολιτείας », όταν αυτή μοιράζει αφειδώς το δημόσιο χρήμα σε πτωχευμένες ιδιωτικές τράπεζες.
Οικονομικός σύμβουλος με επιρροή στον Μπαράκ Ομπάμα, ο Ρόμπερτ Ρούμπιν το γνωρίζει πολύ καλά : Πέρασε με ευκολία από την προεδρία της Goldman Sachs στο υπουργείο Οικονομικών και έπειτα στη διεύθυνση του χρηματοπιστωτικού κολοσσού Citigroup.
Υπουργός Οικονομίας, Οικονομικών και Βιομηχανίας από το 2005 ώς το 2007, ο Τιερί Μπρετόν έβαλε τα δυνατά του ώστε η φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων να γίνει πιο « γοητευτική ». Θα εκτιμήσει και ο ίδιος τα πλεονεκτήματα της πολιτικής του, όντας πρόεδρος της εταιρείας υπηρεσιών πληροφορικής Atos -αφού πρώτα πέρασε έναν χρόνο στην τράπεζα Ρόθτσαϊλντ, όπου συναντήθηκε με τον Σρέντερ...
Θα λαμβάνει, όπως ομολόγησε, « ετήσιο σταθερό μισθό 1,2 εκατ. ευρώ, καθώς και ένα μεταβαλλόμενο πριμ που θα μπορεί να φτάνει μέχρι και το 120% του σταθερού μισθού του, ανάλογα με τους στόχους, με πλαφόν στο 100%. Σε αυτά προστίθενται 233.000 μετοχές στο τέλος του ’09, του ’10 και του ’11 ».
Ο Μπρετόν ξεκαθαρίζει πάντως : « Δεν ζήτησα επίχρυσο αλεξίπτωτο σε περίπτωση λύσης άλλωστε του συμβολαίου μου ». Η κρίση επιβάλλει θυσίες σε όλους.
Όταν η εξουσία αποτελεί είτε απαραίτητο πέρασμα για επικερδή καριέρα στις επιχειρήσεις είτε καταφύγιο για επιχειρηματίες που ψάχνουν δεύτερη ευκαιρία, είναι άραγε λογικό να περιμένουμε ότι τα πιο ισχυρά συμφέροντα θα πάρουν το μερίδιο που τους αναλογεί στη διαχείριση της κρίσης ;
Για την οποία, μάλιστα, είναι αυτά που κατεξοχήν ευθύνονται.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ BLOGG TΗΣ ΒΑΛΙΑΣ ΚΑΪΜΑΚΗ

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ & ΕΙΡΗΝΗΣ

Μετά τις αεροπορικές επιθέσεις, οι Ισραηλινοί στρατιώτες συγκέντρωσαν τους επιζώντες σε ένα σπίτι. Αργότερα, έριξαν πυραύλους πάνω και γύρω από το σπίτι. Για 4 μέρες ο ισραηλινός στρατός απαγόρευε στον Ερυθρό Σταυρό την πρόσβαση γύρω από την περιοχή.
Όταν, μετά από 4 μέρες, μέλη της ιατρικής ομάδας μπήκαν στο σπίτι, αντίκρυσαν το φρικτό θέαμα. 15 άτομα σε ένα δωμάτιο, 2 από τα οποία ήταν νεκρά, ενώ τα υπόλοιπα κάθονταν γύρω τους. Στο ίδιο σπίτι ήταν εγκλωβισμένος και ο 6χρονος Αμπντάλα, χωρίς φαγητό και νερό. Ο πατέρας του είχε διαφύγει την πρώτη μέρα της επίθεσης και για 4 μέρες νόμιζε ότι ο γιος του ήταν νεκρός.
Ο Ερυθρός Σταυρός επισημαίνει ότι πιθανότατα υπάρχουν κι άλλοι νεκροί και τραυματίες παγιδευμένοι και σε άλλα σπίτια στην περιοχή. Μέλος της ιατρικής ομάδας τονίζει ότι πηγαίνοντας προς το σπίτι, μύριζε παντού αίμα και πτώματα.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ TVXS.GR

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

Ο Ισραηλινός δημοσιογράφος Uri Avnery για τα εγκλήματα της πατρίδας του




Πριν από 70 χρόνια περίπου, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ένα αποτρόπαιο έγκλημα διαπράχθηκε στην πόλη του Λένινγκραντ. Για περισσότερες από χίλιες μέρες, μία εξτρεμιστική οργάνωση με το όνομα «Ο Κόκκινος Στρατός» κράτησε εκατομμύρια κατοίκους της πόλης ως ομήρους και προκάλεσε τα αντίποινα του Γερμανικού στρατού στις πόλεις.

Οι Γερμανοί δεν είχαν άλλη εναλλακτική από το να βομβαρδίσουν τους αμάχους και να επιβάλουν έναν απόλυτο αποκλεισμό, που προκάλεσε το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Λίγο καιρό πριν, ένα παρόμοιο έγκλημα είχε διαπραχθεί στην Αγγλία. Η σπείρα του Τσώρτσιλ κρυβόταν ανάμεσα στον πληθυσμό του Λονδίνου, χρησιμοποιώντας εκατομμύρια αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες. Οι Γερμανοί ήταν αναγκασμένοι να στείλουν τη Λουφτβάφε και να μετατρέψουν την πόλη σε ερείπια. Το ονόμασαν «Αστραπή».
Αυτή θα ήταν η περιγραφή που θα εμφανιζόταν σήμερα στα ιστορικά βιβλία, αν οι Γερμανοί είχαν νικήσει στον πόλεμο.
Εξωφρενικό; Όχι περισσότερο από τις καθημερινές περιγραφές στα Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, που επαναλαμβάνονται διαρκώς: οι «τρομοκράτες» της Χαμάς χρησιμοποιούν τους κατοίκους της Γάζας ως «ομήρους» και εκμεταλλεύονται τις γυναίκες και τα παιδιά ως «ανθρώπινες ασπίδες», δεν αφήνουν στο Ισραήλ καμία εναλλακτική λύση εκτός από το να τους μαζικούς βομβαρδισμούς, στους οποίους, προς μεγάλη θλίψη του Ισραήλ, χιλιάδες γυναίκες, παιδιά και άοπλοι άνδρες σκοτώνονται και τραυματίζονται.
Σε αυτόν τον πόλεμο, όπως σε κάθε σύγχρονο πόλεμο, η προπαγάνδα παίζει βασικό ρόλο. Σχεδόν όλα τα μέσα ενημέρωσης του Δυτικού κόσμου αρχικά επαναλάμβαναν την επίσημη προπαγάνδα του Ισραήλ. Αγνόησαν σχεδόν εξ ολοκλήρου την παλαιστινιακή πλευρά της υπόθεσης, για να μην αναφέρω τις καθημερινές διαδηλώσεις των Ισραηλινών ειρηνιστών.
Η επιχειρηματολογία της Ισραηλινής κυβέρνησης («Το κράτος οφείλει να προστατεύσει τους πολίτες του ενάντια στους πυραύλους Κασάμ») έγινε αποδεκτή ως απόλυτη αλήθεια. Η όψη εκ των έσω, ότι δηλαδή οι πύραυλοι ήταν τα αντίποινα για τον αποκλεισμό που έχει εξαθλιώσει ενάμισι εκατομμύριο αμάχους της Λωρίδας της Γάζας, δεν αναφέρθηκε καν.
Μόνο όταν οι τρομερές σκηνές από τη Γάζα άρχισαν να εμφανίζονται στις οθόνες του δυτικού κόσμου άρχισε η κοινή γνώμη να αλλάζει σταδιακά.
Ο πόλεμος – κάθε πόλεμος – είναι ένα κατασκεύασμα ψεμάτων. Είτε το ονομάσουν προπαγάνδα είτε ψυχολογικό πόλεμο, όλοι αποδέχονται πως είναι σωστό να λες ψέματα για τη χώρα σου. Οποιοσδήποτε λέει την αλήθεια διατρέχει τον κίνδυνο να τον ονομάσουν προδότη. Το πρόβλημα είναι ότι η προπαγάνδα είναι πιο πειστική για τον ίδιο τον προπαγανδιστή. Και αν πείσουμε τους εαυτούς μας ότι ένα ψέμα είναι η αλήθεια και ότι η παραποίηση είναι η πραγματικότητα, τότε δε μπορούμε πλέον να λάβουμε λογικές αποφάσεις.
Παραποίηση
Ένα παράδειγμα αυτής της διαδικασίας είναι η πιο σοκαριστική θηριωδία αυτού του πολέμου: ο βομβαρδισμός του σχολείου του ΟΗΕ στη Φακούρα, στον καταυλισμό προσφύγων της Τζαμπαλίγια. Αμέσως αφού το γεγονός έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο, ο στρατός «αποκάλυψε» ότι μαχητές της Χαμάς έριχναν βλήματα από ένα σημείο κοντά στη είσοδο του σχολείου. Ως απόδειξη κυκλοφόρησαν μία αεροφωτογραφία που πράγματι έδειχνε το σχολείο και το σημείο. Μα μετά από μικρό χρονικό διάστημα ο επίσημος ψεύτης του στρατού χρειάστηκε να παραδεχτεί πως η φωτογραφία ήταν πάνω από έτους. Εν συντομία: μία παραποίηση.
Αργότερα, ο επίσημος ψεύτης ισχυρίσθηκε πως «οι στρατιώτες μας δέχθηκαν πυρά μέσα από το σχολείο». Μόλις μια μέρα μετά, ο στρατός παραδέχτηκε στο προσωπικό του ΟΗΕ ότι και αυτό ήταν ψέμα. Κανείς δεν είχε πυροβολήσει μέσα από το σχολείο, δεν υπήρχαν μαχητές της Χαμάς μέσα στο σχολείο, παρά μόνο τρομοκρατημένοι πρόσφυγες.
Αλλά η παραδοχή τους δεν έκανε σχεδόν καμία διαφορά πλέον. Μέχρι τότε, το Ισραηλινό κοινό είχε πεισθεί απολύτως πως «είχαν δεχθεί πυρά μέσα απ’ το σχολείο» και οι εκφωνητές της τηλεόρασης το διατύπωναν ως απόλυτο γεγονός.
Οπότε πήγε μαζί με τις άλλες θηριωδίες. Κάθε βρέφος μεταμορφώνεται, με το θάνατό του, σε ένα «τρομοκράτη» της Χαμάς. Κάθε βομβαρδισμένο τζαμί ακαριαία μετατρέπεται σε βάση της Χαμάς, κάθε πολυκατοικία μετατρέπεται σε κρυψώνα όπλων, κάθε σχολείο σε βάση οργάνωσης τρομοκρατίας, κάθε κυβερνητικό κτίριο σε «σύμβολο της κυριαρχίας της Χαμάς». Έτσι, ο Ισραηλινός στρατός διατήρησε την αγνότητά του, ως ο «πιο ηθικός στρατός στον κόσμο».
Η αλήθεια είναι πως οι θηριωδίες είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα του σχεδιασμού του πολέμου. Αυτό αντανακλά την προσωπικότητα του Εχούντ Μπαράκ, ενός άνδρα του οποίου η σκέψη και η πράξη είναι ξεκάθαρα στοιχεία για αυτό που ονομάζεται «ηθική παράνοια», μία κοινωνιοπαθή διαταραχή.
Ο αληθινός σκοπός (πέρα από το να κερδίσει έδρες στις ερχόμενες εκλογές) είναι να τερματίσει την κυριαρχία της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Στη φαντασία των σχεδιαστών, η Χαμάς είναι ένας εισβολέας που έλαβε την κυριαρχία σε μία ξένη χώρα. Η πραγματικότητα, όμως, είναι τελείως διαφορετική. Μία πρώτη προτεραιότητα των σχεδιαστών του πολέμου ήταν να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες σε στρατιώτες, γνωρίζοντας πως η διάθεση ενός μεγάλου τμήματος του πληθυσμού που είναι υπέρ του πολέμου θα άλλαζε αν εμφανίζονταν στοιχεία για τέτοιες απώλειες. Αυτό συνέβη στο Λίβανο στον Πρώτο και στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αυτή η σκέψη έπαιξε ένα πολύ σημαντικό ρόλο διότι ολόκληρος ο πόλεμος είναι τμήμα της προεκλογικής εκστρατείας. Οι σχεδιαστές του πίστεψαν ότι θα μπορούσαν να αποτρέψουν τον κόσμο από το να δει τις εικόνες του, με το να απαγορεύσουν τη δημοσιογραφική κάλυψη με τη βία. Αλλά σε ένα σύγχρονο πόλεμο, μία τόσο στείρα κατασκευασμένη οπτική δεν μπορεί να αποκλείσει εντελώς όλους τους άλλους – οι κάμερες είναι μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, μέσα στην κόλαση, και δεν μπορούν να ελεγχθούν. Το Αλ Τζαζίρα μεταδίδει τις εικόνες ολόκληρη την ημέρα και φτάνει σε κάθε σπίτι.
Εκατοντάδες εκατομμύρια Αράβων από τη Μαυριτανία μέχρι το Ιράκ, πάνω από ένα δισεκατομμύριο Μουσουλμάνοι από τη Νιγηρία ως την Ινδονησία, βλέπουν αυτές τις εικόνες και φρίττουν. Αυτό έχει σημαντικές επιδράσεις στον πόλεμο. Πολλοί από αυτούς που βλέπουν τις εικόνες, θεωρούν τους ηγέτες της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και της Παλαιστινιακής Αρχής ως συνεργούς του Ισραήλ στην πραγματοποίηση αυτών των θηριωδιών ενάντια στους Παλαιστίνιους αδερφούς τους.
Αν όταν ο πόλεμος τελειώσει η Χαμάς ακόμα υφίσταται, αιματοβαμμένη μα αήττητη, στο πρόσωπο του ισχυρού Ισραηλινού στρατού θα φαίνεται σαν φανταστική νίκη, μία νίκη του πνεύματος ενάντια στην ύλη. Αυτό που θα εντυπωθεί στις συνειδήσεις του κόσμου θα είναι η εικόνα του Ισραήλ ως ένα αιματοβαμμένου τέρατος, έτοιμου ανά πάσα στιγμή να διαπράξει εγκλήματα πολέμου και ανίκανου να σεβαστεί κανένα ηθικό φραγμό. Αυτό θα έχει τρομερές συνέπειες για το μακροπρόθεσμο μέλλον μας, για τη θέση μας στον κόσμο και για τις πιθανότητές μας να επιτύχουμε ειρήνη και ευταξία.
Σε τελική ανάλυση, αυτός ο πόλεμος είναι ένα έγκλημα ενάντια και στους Ισραηλινούς, ένα έγκλημα ενάντια στο Κράτος του Ισραήλ.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Information Clearing House.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ tvxs.gr

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΠΟΤΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ





ΕΙΧΑ ΠΕΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΒΑΛΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΤΥΠΩΝΟΥΝ ΤΗ ΦΡΙΚΗ ΤΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΟΜΩΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΦΗΝΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ,ΤΑ ΑΘΩΑ ΠΑΙΔΙΑ ,ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΟΥΤΟΥ ΠΟΥ ΟΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ,ΟΠΟΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΟΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ .ΟΤΑΝ ΤΑ ΣΚΟΤΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ ΣΚΟΤΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΜΑΣ.


ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΖΩΗ,ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ,ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΑΝ ΕΞΟΝΤΩΝΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ.




ΜΗΝ ΕΞΟΙΚΕΙΩΘΕΙΤΕ ΠΟΤΕ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ,ΜΗΝ ΣΥΝΗΘΙΣΕΤΕ ΠΟΤΕ ΤΗ ΘΕΑ ΤΗΣ ΦΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ,ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΠΟΤΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ,ΚΑΝΤΕ ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΟΤΙ ΜΟΝΟ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ,ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.




ΠΡΟΣΕΥΧΗΘΕΙΤΕ ΟΣΟ ΠΟΤΕ ΑΛΛΟΤΕ ΣΤΟ ΘΕΟ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑΤΙ ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΟΥΤΕ ΣΥΝΤΟΜΑ ΟΥΤΕ ΕΚΕΙ.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ -ΕΛΠΙΔΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ


Απόστολος Παπαδημητρίου


Λίγο πριν εκπνεύσει το έτος 2008 και ενώ ο νεογέννητος Χριστός βρισκόταν στη φάτνη της Βηθλεέμ, οι Εβραίοι έκριναν κατάλληλη τη στιγμή να επιχειρήσουν αεροπορικό βομβαρδισμό της λωρίδας της Γάζας με θύματα εκατοντάδες αμάχους νεκρούς και πολλαπλάσιους τραυματίες. Ο «Ηρώδης» της Ουάσιγκτον έσπευσε να νουθετήσει τους Παλαιστινίους να πάψουν να ενοχλούν με τις ρουκέτες τους το Ισραήλ (είχε και αυτό κάποια θύματα). Ο «Πιλάτος» της ΕΕ, εκλεγμένος βέβαια όχι με τη δύναμη της «Νέας Ρώμης», αλλά με τη δύναμη αυτών που ελέγχουν την οικονομία και τα ΜΜΕ, έδειξε για μία ακόμη φορά πως ο βασιλιάς είναι γυμνός!
Συνεπώς δεν είναι δύσκολο να αντιληφθούμε, αν έχουμε στοιχειώδη λογική, ποιος κυβερνά αυτόν τον πλανήτη. Και όμως άλλοι έχουν τη χάρη του πλανητάρχη.
Αυτοί που, στην αφέλειά τους αλλά και στην απληστία για κέρδη κάποιων αξιωματούχων τους, εξαπολύουν πολέμους για την αύξηση της ασφάλειας του σιωνιστικού Ισραήλ με δυσμενείς συνέπειες ορατές πλέον και για την ίδια τους τη χώρα, μετά την πρόσφατη οικονομική κρίση, η οποία, κατά ειδικούς, δεν εκδηλώθηκε ακόμη σε όλο της το μέγεθος.
Ακόμη και οι Αραβικές χώρες, υπό φιλοδυτικά οι πλείστες καθεστώτα, εμφανίζονται άτολμες να καταγγείλουν το έγκλημα. Και μόνο ο Πέρσης πρόεδρος Αχμαντινεζάτ, δεν χρησιμοποιεί συβιλλικούς λόγους, όταν επιτίθεται φραστικά κατά του κράτους του Ισραήλ, το οποίο στήθηκε το 1948, υπό τις ευλογίες ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης, για να δειχθεί περίτρανα ότι οι Σιωνιστές δεν ήλεγχαν ένα και μόνο μέρος του πλανήτη! Από τότε οι Παλαιστίνιοι, αρκετοί από τους οποίους είχαν βέβαια την αφέλεια να πουλήσουν τη γη τους σε «ουδέτερους» εθνικά, που όμως απεδείχθη ότι ενεργούσαν για εβραϊκά συμφέροντα, ζουν απάτριδες στην πατρίδα τους. Το σιωνιστικό Ισραήλ, με καθαρά φασιστική και γενοκτόνο πολιτική, αφού επέτυχε την προβολή του «Ολοκαυτώματος» των Εβραίων σε όλες τις υποταγμένες χώρες της Δύσης, εφαρμόζει την ίδια πολιτική, που καταδικάστηκε στη Νυρεμβέργη μετά τη λήξη του Β΄ μεγάλου πολέμου. Οι Παλαιστίνιοι είναι ανεπιθύμητοι στο έδαφος του Ισραήλ γι’ αυτό οι Σιωνιστές (όχι ο εβραϊκός λαός στο σύνολό του) τους δείχνουν να εννοήσουν πως πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα, αν θέλουν να επιβιώσουν. Οι κατά καιρούς εξαγγελίες της Ουάσιγκτον για αναγνώριση ανεξαρτήτου Παλαιστινιακού κράτους, αντιμετωπίζονται με θυμηδία από τους πολίτες του κόσμου, που δεν έχουν αποδεχθεί ακόμη την «εικονική πραγματικότητα» των «πλανηταρχών»! Οι Παλαιστίνιοι ζούσαν υπό καθεστώς ομηρίας και αντιμετώπιζαν επί μισό αιώνα τις δολοφονικές επιθέσεις και δολιοφθορές των νεοαφιχθέντων. Και αυτές εντάθηκαν από τους εποίκους μετά τον πόλεμο του 1967, οπότε φάνηκε μεν η κραυγαλέα ανεπάρκεια των Αράβων, όχι όμως και η ουσιαστική βοήθεια που προσέφεραν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ για την επικράτηση. Πριν από λίγα έτη οι Παλαιστίνιοι της Γάζας απομονώθηκαν από τον έξω κόσμο με νέο τείχος του αίσχους, για το οποίο κανένας ηγέτης της Δύσης δεν εξέφρασε άποψη. Ενέργειες του τύπου αυτού φαίνεται πως δεν συνιστούν ντροπή για τον πολιτισμό μας! Και οι εγκλωβισμένοι κάτοικοι της Γάζας αναγκάζονται να διορύξουν σήραγγες κάτω από το τείχος, προκειμένου να προμηθευθούν από την Αίγυπτο είδη πρώτης ανάγκης και φάρμακα. Και δυστυχώς εκεί δεν διοικεί κάποιος φωτισμένος και μετριοπαθής ηγέτης, όπως ο Νάσερ, αλλά τυφλό όργανο της Δύσης (συνεπώς του Σιωνισμού). Έτσι οι Παλαιστίνιοι δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Αίγυπτο, όπως στο παρελθόν στην Ιορδανία και στον Λίβανο! Και αρκετοί πληρώνουν με τη ζωή τους την αποκοτιά, καθώς οι Ισραηλινοί εντοπίζουν τις σήραγγες και τις ανατινάζουν. Πιο πέρα οι σεΐχηδες του Ντουμπάι, μεθυσμένοι από τα πετροδολλάρια, επιχειρούν να μετατρέψουν μέρος της θάλασσας σε ξηρά, για τουριστικούς λόγους, όταν συμφυλέτες τους εξανδραποδίζονται και λιμοκτονούν!
Στα γαλανά νερά του Ειρηνικού περνά ξέγνοιαστες διακοπές ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ. Φυσικά και δεν έσπευσε να τοποθετηθεί επί των συμβάντων. Με νωπές τις δάφνες εκ της λαϊκής ετυμηγορίας και με την πρόσθετη τιμή του περιοδικού ΤΙΜΕ, που τον ανέδειξε ως πρόσωπο του απελθόντος έτους, επειδή ανεπτέρωσε τις ελπίδες του αμερικανικού λαού, ετοιμάζεται, με τους συνεργάτες που επέλεξε να οδηγήσει τις ΗΠΑ σε πορεία προς ανάκαμψη. Βέβαια το μέλλον είναι η μόνη υπερβεβαιότητα των ανθρώπων χωρίς Θεό (Καμύ). Είναι φυσικό ο λαός να εναποθέτει για μία ακόμη φορά τις ελπίδες του σε έναν νέο ηγέτη, αφού έχασε την ελπίδα του προς τον Θεό! Το ερώτημα που δεν τίθεται είναι τόσο απλό: Είναι ελεύθερος ο Ομπάμα να ασκήσει την πολιτική της προτιμήσεώς του ή άλλοι επέλεξαν τους συμβούλους και συνεργάτες του πριν από αυτόν γι’ αυτόν. Πιστεύω πως σύντομα θα έχουμε την ευκαιρία να κρίνουμε το τι πράγματι συμβαίνει. Ως τότε, αλλά, φοβούμαι, και στη συνέχεια, οι λαοί της γης θα στενάζουν κάτω από πολέμους και άλλες αναταραχές που επιβάλλει η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ισχυρών. Αλλά ποιοι είναι πράγματι οι ισχυροί, οι πολυπράγμονες δημοσιογράφοι δεν μας γνωστοποιούν. Όχι, βέβαια, επειδή δεν γνωρίζουν καν οι ίδιοι. Το γνωρίζουν και πολύ καλά. Αλλά αυτοί, οι πράγματι ισχυροί, δεν είναι ανίσχυροι όπως κάποιοι υπουργοί ή ο Εφραίμ. Και ασφαλώς δεν έχουν λόγους οι δημοσιογράφοι να επιδείξουν ηρωισμό. Επαγγελματίες είναι και όχι ιδεολόγοι της ενημέρωσης.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ klasikoperiptosi.blogspot.com

Δευτέρα, 12 Ιανουάριος 2009

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΠΙΟ ΦΟΝΙΚΑ ΟΠΛΑ

ΤΙ ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ Μ.Μ.Ε





Η καταγγελία, που αποκρύπτουν τα διεθνή ΜΜΕ, γίνεται από τον έγκυρο επιστημονικό οργανισμό «New Weapons Research Committee» και μεταξύ άλλων επισημαίνει: «Στη Λωρίδα της Γάζας επαναλαμβάνεται αυτό που συνέβη στο Λίβανο το 2006, όταν στη σύγκρουση με την Hezbollah το εβραϊκό κράτος χρησιμοποίησε λευκό φώσφορο, το εκρηκτικό Dense inert metal explosive (Dime) και θερμοβαρικά εκρηκτικά – 3 τύπων -, τα οποία αναγνωρίζονται από τα χαρακτηριστικά των τραυμάτων που προκαλούν. Επίσης τις βόμβες διασποράς και βλήματα ουρανίου, που έχουν αφήσει μέχρι τώρα την ραδιενεργό παρουσία τους στους κέδρους της χώρας…».Ο νορβηγός γιατρός Mads Gilbert, που τώρα προσφέρει υπηρεσίες στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας Shifa, επισημαίνει: «Πολλοί φθάνουν με ακρωτηριασμένα τα άκρα, με αποκομμένα τα δύο πόδια τους. Υποπτεύομαι ότι πρόκειται για τραύματα βομβών Dense inert metal explosive (Dime)…Δεν είμαι σε θέση να πω αν οι ισραηλινοί χρησιμοποιούν όπλα λευκού φωσφόρου ή απεμπλουτισμένου ουρανίου, αλλά σίγουρα “πειραματίζουν” πάνω στον πληθυσμό της Γάζας νέα όπλα Dime. Πρόκειται για εκρηκτικά μεγάλης και ελεγχόμενης ισχύος, που προκαλούν ακρωτηριασμούς σε απόσταση 10 μέτρων από το σημείο έκρηξης. Δεν διαθέτουμε ένα εργαστήριο ώστε ν’ αναλύσουμε τα δείγματα, αλλά μιλώ για τα πτώματα και τους τραυματίες που γεμίζουν αυτό το νοσοκομείο. Υπάρχουν κορμιά κομματιασμένα και τραύματα που σίγουρα δεν προκαλούνται από συμβατικά όπλα. Φθάνουν κορμιά απανθρακωμένα και με διαλυμένα τα εντόσθια…Στους περισσότερους τραυματισμένους, είμαστε αναγκασμένοι να πραγματοποιούμε χειρουργικούς ακρωτηριασμούς. Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα, είναι εναντίον κάθε διεθνούς δικαίου. Ακούω για τη Χαμάς, αλλά τα μάτια μου βλέπουν μόνον συστηματικούς βομβαρδισμούς εναντίον του πληθυσμού, με όπλα απαγορευμένα από τη διεθνή κοινότητα».

Το Γραφείο Τύπουhttp://www.newweapons.org/
Η μαρτυρία του Νορβηγού Mads Gilbert, γιατρού στο νοσοκομείο ash-Shifa της Γάζας:
http://www.youtube.com/watch?v=bFjooAPtyTo

Μια ανθρώπινη τραγωδία, που δεν συγκινεί την «πολιτισμένη» Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια τραγωδία που ικανοποιεί τους ηγέτες της Ε.Ε., τους σύγχρονους ναζί του 21ου αιώνα!Οι μακελάρηδες των λαών πειραματίζονται σε νέα δολοφονικά όπλα.

"Να επιστρέψουμε στους Παλαιστίνιους την πατρίδα που τους κλέψαμε"


Γεννήθηκε στο Ισραήλ, υπηρέτησε στο στρατό, πολέμησε στις αρχές της δεκαετίας του '80 στον πόλεμο με τον Λίβανο. Κι όμως, σήμερα, χάρη στις απόψεις του αποτελεί κόκκινο πανί για τους απανταχού συμπατριώτες του. Σπούδασε φιλοσοφία, άρχισε να διδάσκει, αλλά κατέληξε ένας από τους πιο δημοφιλείς και τολμηρούς τζαζίστες της γενιάς του. Αγαπά την παραδοσιακή μουσική και τους ήχους της Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής, της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά συχνά βουτά σε ηλεκτρονικά μονοπάτια. Παίζει όλα τα είδη σαξόφωνου αλλά πειραματίζεται με το κλαρινέτο, το ζουρνά και το φλάουτο.
Αυτός είναι ο διάσημος μουσικός της τζαζ, συγγραφέας και ακτιβιστής Γκίλαντ Ατζμον που το Σάββατο θα πάρει μέρος στην ολοήμερη γιορτή της τζαζ στο Μέγαρο Μουσικής. Ενας δημιουργός γεμάτος αντιθέσεις. Κυρίως, όμως, είναι εκείνος που κάθε του λέξη, κίνηση, πρωτοβουλία προκαλεί την οργή της κυβέρνησης του Ισραήλ. Ελεύθερος στοχαστής
Εδώ και χρόνια ο Ατζμον αυτοεξορίστηκε στο Λονδίνο. Δηλώνει την αμέριστη υποστήριξή του στην παλαιστινιακή πλευρά, έχει επανειλημμένα προκαλέσει με τις αντι-σιωνιστικές του απόψεις, έχει επιτεθεί στους συμπατριώτες του διανοούμενους -όπως τον συγγγραφέα Αμος Οζ. Οσο, δε, για το συγκρότημά του, το βάφτισε «The Orient House», παραπέμποντας στην Παλαιστινιακή Αρχή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Στο παρελθόν τον έχουμε ακούσει στο «Χαφ Νόουτ», ενώ στα ελληνικά κυκλοφορεί το βιβλίο του «Οδηγός για μπερδεμένους» (εκδόσεις «Εξάντας»). Στο Μέγαρο θα παρουσιάσει αποσπάσματα κυρίως από το τελευταίο του άλμπουμ με τίτλο «Refuge», στο οποίο άλλη μια φορά «μπλέκει» την τζαζ με την έθνικ. Σε όλα τα υπόλοιπα είναι πολύ πιο ξεκάθαρος και σαφής:-Ξεκινήσατε σπουδάζοντας φιλοσοφία. Στη μουσική πώς και αποφασίσατε να αφιερωθείτε;«Οταν διαπίστωσα ότι το επάγγελμα του "ακαδημαϊκού" περιορίζεται να διδάσκεις τους νέους τα κείμενα που έγραψαν κάποτε άλλοι, συνειδητοποίησα ότι δεν είναι καθόλου δημιουργική δουλειά. Ετσι αποφάσισα να ασχοληθώ με τη μουσική, να γράφω και να φιλοσοφώ για τον εαυτό μου και να ψάχνω το νόημα της ζωής όποτε έχω ελεύθερο χρόνο. Και πράγματι νιώθω υπέροχα με την απόφασή μου. Είμαι ένας ελεύθερος στοχαστής».-Αυτές τις μέρες ο παλαιστινιακός λαός δοκιμάζεται πολύ σκληρά από τις ισραηλινές επιχειρήσεις. Πώς νιώθετε;«Νιώθω ρημαγμένος και καθόλου έκπληκτος. Γνωρίζετε ότι υποστηρίζω κάθε μορφή αντίστασης από μέρους των Παλαιστινίων. Αλλωστε, όσο θυμάμαι τον εαυτό μου οι πολιτικές πρωτοβουλίες του Ισραήλ ήταν καταδικασμένες να οδηγούν πάντα σε τραγικές συνέπειες. Ο στόχος του σιωνισμού ήταν να εξασφαλίσει έναν πολιτισμένο τρόπο ζωής για τους εβραίους. Αλλά απέτυχε παταγωδώς. Η βιαιότητα με την οποία αντιδρά το Ισραήλ αγγίζει τα όρια της κτηνωδίας, αφού οδηγεί σε πολιτικές ξεκληρίσματος. Τάσσομαι στο πλευρό των Παλαιστινίων με όλη μου την καρδιά. Ονειρεύομαι ένα παλαιστινιακό κράτος μεταξύ της Μεσογείου και του Ιορδάνη ποταμού. Η ισραηλινή βαρβαρότητα αποδεικνύει ότι δεν χωρά εβραϊκό κράτος ούτε στην Παλαιστίνη ούτε πουθενά αλλού. Και ο λόγος είναι απλός: μια ταυτότητα η οποία στηρίζεται στην αντίληψη του "εκλεκτού" και στη φυλετική υπεροχή θέτει τον εαυτό της και το περιβάλλον της σε κίνδυνο».
-Και η τέχνη τι ρόλο μπορεί να παίξει τέτοιες στιγμές;«Ο ρόλος της μουσικής όπως και των τεχνών είναι να αντιτίθενται στις μόδες και να αναζητούν την αυθεντική ομορφιά. Και η ομορφιά είναι που γεμίζει αρετή το ανθρώπινο γένος. Υπό το φως της ομορφιάς η ισραηλινή επιθετικότητα και η αμερικανική βαρβαρότητα μπορεί να καμφθούν».-Πόσο δύσκολο ήταν για σας να εγκαταλείψετε τη γενέτειρά σας;«Δεν ήταν και τόσο περίπλοκο. Στο κάτω κάτω ο εβραϊκός εποικισμός στην Παλαιστίνη είναι φαινόμενο των τελευταίων ετών. Υπάρχει ελάχιστη αυθεντικότητα στην ισραηλινή κουλτούρα. Οταν ένας Ισραηλινός επιμένει να είναι αυθεντικός τρώει χούμους και ορκίζεται στα αραβικά. Ετσι λοιπόν, όπως οποιοσδήποτε άλλος Ισραηλινός, δεν ήμουν στην πραγματικότητα μέλος της περιοχής. Η Παλαιστίνη είναι μια χώρα, ενώ το Ισραήλ είναι κράτος. Οταν μου λείπει η πατρίδα μου, δηλαδή η χώρα, πηγαίνω σε ένα παλαιστινιακό ή σε ένα λιβανέζικο εστιατόριο. Εναλλακτικά μπορώ να ορκιστώ στα παιδιά μου σε μια γλώσσα που στην πραγματικότητα δεν μιλώ: τα αραβικά». -Τελικά, έχετε πρόβλημα με την εβραϊκή σας ταυτότητα ή την έχετε αρνηθεί;«Κανένα πρόβλημα δεν έχω, γιατί έχω αρνηθεί και την εβραϊκή και την ισραηλινή μου ταυτότητα. Θεωρώ τον εαυτό μου έναν πρώην εβραίο, έναν πρώην Ισραηλινό. Υποθέτω ότι έχω εβραϊκά και ισραηλινά ίχνη στη συμπεριφορά μου, αλλά σκοπός μου είναι να τα πολεμήσω ένα προς ένα. Πολεμώ τον Ισραηλινό μέσα μου. Συγχρόνως, όμως, πρέπει να πω ότι δεν έχω πρόβλημα με τους εβραίους. Ισα ίσα που με περιβάλλουν ορισμένοι εξαίρετοι. Κάποιοι μού μοιάζουν: είναι περήφανοι που μισούν μια πλευρά τους. Κάποιοι άλλοι είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι που αγωνίζονται να αντεπεξέλθουν στο οικονομικό κραχ. Ομως, έχω αρκετά προβλήματα με την εβραϊκή πολιτική ταυτότητα. Είναι ρατσιστικά προσαναντολισμένη και προφανώς απεχθάνομαι κάθε μορφή ρατσιστικής πολιτικής».-Υπηρετήσατε τη στρατιωτική σας θητεία το 1982, την εποχή του πολέμου στον Λίβανο. Πώς ήταν αυτή η εμπειρία;«Υπό μία έννοια ήμουν τυχερός που ήμουν εκεί. Τότε συνειδητοποίησα πως όλα όσα υποστήριζαν οι σιωνιστές δεν ήταν παρά μια φάρσα βασισμένη σε ψέματα και παραπλάνηση. Στον πόλεμο αυτό ξεκίνησα ένα προσωπικό ταξίδι, συνειδητοποιώντας την άμεση ευθύνη μου απέναντι στο παλαιστινιακό λαό και το παλαιστινιακό ζήτημα. Συνειδητοποίησα πως είχα πολύ λίγα κοινά με το εβραϊκό εθνικό σχέδιο».-Γιατί υποστηρίζετε τον παλαιστινιακό λαό;«Γιατί όλα είναι, καθαρά, ένα δικό μου λάθος. Είναι δική μου η ευθύνη να φέρω τους Παλαιστίνιους πίσω στην πατρίδα τους και στα σπίτια που τους έκλεψε ο παππούς μου, ο πατέρας μου και, δυστυχώς, εγώ».-Ποια είναι η δική σας ιδανική λύση γι' αυτή την αέναη διαμάχη;«Αποφεύγω με κάθε τρόπο τη συζήτηση περί επίλυσης του προβλήματος. Ωστόσο, πρέπει να παραδεχτώ πως παρακολουθώντας την ισραηλινή βαρβαρότητα στην περιοχή γίνεται μέσα μου απόλυτα σαφές ότι δεν υπάρχει χώρος για οποιαδήποτε εβραϊκή εθνική οντότητα στην περιοχή ή οπουδήποτε αλλού. Το ισραηλινό κράτος έχει καταφέρει να αποδείξει κατηγορηματικά πως το "αγαπώ τους γείτονές μου" απέχει πολύ από το να αποτελεί μια ισραηλινή συλλογική αξία».-Μιλώντας πάντα τόσο ανοιχτά, δεν φοβηθήκατε ποτέ για τη ζωή σας;«Εχω δεχτεί όλα αυτά τα χρόνια αρκετές απειλές, αλλά χωρίς ποτέ να συμβεί κάτι. Αλλωστε, τι κάνω; Υποστηρίζω τους Παλαιστίνιους που έχουν σφαγιαστεί και λιμοκτονούν. Θα ήταν εξαιρετικά αξιοθρήνητο εκ μέρους μου το να υπολογίζω τον εαυτό μου και να παραπονιέμαι για τους κινδύνους. Κάνω αυτό που πιστεύω. Και δεν διστάζω να πω την αλήθεια». -Συνήθως ανταποκρίνεστε στις προκλήσεις ή απλώς τις αγνοείτε;«Θα μπορούσα να ανταποκριθώ σε μια πρόκληση που έχει επιχειρηματολογία. Ωστόσο, αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ούτε ένας σιωνιστής ή ψευδοσιωνιστής που θα τόλμαγε να με αντιμετωπίσει σε μια ανοιχτή αντιπαράθεση».-Καθώς πολλοί σάς κριτικάρουν, εσείς θα συνεχίσετε να εκφράζετε τις απόψεις σας;«Στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο πολλοί και όλοι τους κατά κάποιο τρόπο λειτουργούν σε φυλετικά βασισμένους εβραϊκούς πολιτικούς πυρήνες. Πιστεύω ότι κάθε ιδέα ή σκέψη πρέπει να είναι ανοιχτή στην κριτική. Ετσι, είμαι ανοιχτός και θέλω να βλέπω το έργο μου να αποδομείται, ακόμα και να συντρίβεται. Ωστόσο, δεν έχω συναντήσει ακόμα καμία ουσιαστική κριτική με επιχειρήματα για τη σκέψη και τα κείμενά μου. Αντιθέτως, αυτό που βλέπω είναι μια ωμή και χυδαία προσπάθεια να με κάνουν να σιωπήσω με ψέματα και συκοφαντίες. Είμαι πολύ ευχαριστημένος, ακόμα και περήφανος, που οι ιδέες μου κυκλοφορούν ευρέως και μεταφράζονται σε πολλές γλώσσες, ανάμεσά τους και στην ελληνική. Πιστεύω ότι αυτό δεν θα αλλάξει όσο καταφέρνω να μιλάω με την καρδιά μου και να αποφεύγω να εμπλέκομαι σε πολιτικά σώματα και ιδρύματα. Εχω δύο μυστικά: Πρώτον, αντιθέτως με τους υπόλοιπους σχολιαστές του ζητήματος περιορίζω τον εαυτό μου στην γραπτή κριτική και στην αποδόμηση των ηθικών και ανθρωπιστικών ζητημάτων. Είναι πολύ εύκολο να καταστρέψεις έναν πολιτικό αλλά είναι πιθανώς αδύνατον να φιμώσεις έναν ουμανιστή. Δεύτερον, μπορώ να έχω χιούμορ».-Πώς σας φάνηκε η εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα;«Δεν μπορώ να πω ότι κρατάω την αναπνοή μου. Ο άνθρωπος περιτριγυρίζεται από μερικούς φανατικούς σιωνιστές. Προσωπάρχης του είναι ο Ραμ Εμάνουελ, που στο παρελθόν είχε υπηρετήσει στον ισραηλινό στρατό και υπάρχουν υποψίες ότι είναι ισραηλινός πράκτορας. Ελπίζω ότι αργά ή γρήγορα ο Ομπάμα θα ξυπνήσει».Το «σύγχρονο κακό»-Σας έχω ακούσει να μιλάτε για το «σύγχρονο κακό». Ποιους εννοείτε;«Το "σύγχρονο κακό" είναι ένα διανοουμενίστικο σύστημα που μας οδηγεί στο "βασίλειο του ανέκφραστου". Δηλαδή στη σιωπή. Θέλουμε να φωνάξουμε και κάτι πάντα μας περιορίζει, λέγοντας ότι η φωνή δεν συνάδει με την ηθική. "Σύγχρονο κακό" είναι η συνεχής κακοποίηση του παλαιστινιακού λαού μέσα από εθνοκαθάρσεις. Δύο εκατομμύρια εξαθλιωμένοι άνθρωποι απομονωμένοι, που πεινάνε, βομβαρδίζονται και ο πλανήτης δεν λέει κουβέντα. Και δεν φταίει μόνο το Ισραήλ γι' αυτή την κατάσταση. Είναι ο παγκόσμιος εβραϊσμός που υποστηρίζει θεσμικά το Ισραήλ. Είναι και οι διάφοροι Γούλφοβιτς που μας οδήγησαν στο Ιράκ και μετέτρεψαν την Αμερική και τη Βρετανία σε δύναμη πυρός για το Ισραήλ.» Είναι επίσης όλος ο δυτικός κόσμος που δεν μπορεί να ορθώσει ανάστημα, παρ' όλο που παρακολουθεί τη Γάζα να γίνεται σκόνη. Γενικότερα το "σύγχρονο κακό" καταλύει κάθε δικαίωμα κριτικής. Απλώς παρακολουθούμε: το οικονομικό κραχ, την κατάρρευση της Λίμαν Μπράδερς, τον Γκρίνσπαν να "παραμυθιάζει" τους μικρομεσαίους Αμερικανούς, την απάτη των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων... Είμαστε κατεστραμμένοι άνθρωποι και φοβόμαστε ακόμα και να ψιθυρίσουμε την παντοδυναμία των σιωνιστών. Στο όνομα της ορθότητας απέχουμε από την αλήθεια. Και το χειρότερο; Οι διαπιστώσεις μας μας ωθούν στη σιωπή. Αυτολογοκρινόμαστε από το φόβο μήπως και δεχτούμε τις επιπτώσεις. Γινόμαστε άθελά μας συνεργάτες των σιωνιστών. »Λες και αγνοούμε ότι η μοίρα μας θα μπορούσε να είναι ίδια με των Παλαιστινίων. Για χάρη της πολιτικής ορθότητας και της φιλελεύθερης ιδεολογίας χάσαμε τα βασικά ένστικτα της επιβίωσης. Ολα αυτά είναι για μένα το "σύγχρονο κακό" και δεν σας κρύβω ότι φοβάμαι πολύ. Διότι ξέρω πως όταν όλη αυτή η κατάσταση εκραγεί, κανείς μας δεν θα μπορεί να σταματήσει την παλίρροια της οργής».
ΚΟΥΣΤΕΝΗ ΜΑΤΟΥΛΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 11/1/2009

Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2009

Το αλφαβητάριο μιας σύγκρουσης χωρίς όρια και τέλος

Ο ρόλος των ηγετών, των υπερδυνάμεων, της διπλωματίας

Ο ΟΗΕ, οι ηγέτες και η προπαγάνδα

ΝΤΙΝΑ ΒΑΓΕΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 11/1/2009

Η ιστορία της Μέσης Ανατολής μοιάζει με μήτρα που γεννά επί χιλιετίες θρησκείες και πολέμους. Εδώ μόνον η πρόσφατη ιστορία της περιοχής καταγράφεται, με την επιδίωξη να αναδειχτεί, έστω και με τρόπο ενδεικτικό, η καρδιά του μεσανατολικού προβλήματος, η διαιωνιζόμενη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστινίων, της οποίας άλλο ένα αιματοβαμμένο κεφάλαιο βιώνει ο κόσμος τις μέρες αυτές. Ιδού λοιπόν η ιστορία της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης από το Α ώς το Ω

ΑΓΓΛΟΙ: Η βρετανική πολιτική από τις αρχές του 20ού αιώνα, όχι μόνο χάραξε στον χάρτη τις περισσότερες οριογραμμές των σημερινών κρατών της Μέσης Ανατολής, αλλά εν πολλοίς συνετέλεσε και στη δημιουργία του μεσανατολικού ζητήματος όπως το ξέρουμε σήμερα, καρδιά του οποίου πάντα παραμένει η επίλυση της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης. Ως η πλέον ισχυρή αποικιοκρατική δύναμη της εποχής, η Βρετανική Αυτοκρατορία επιδίωξε και πέτυχε να κρατήσει ανοιχτή τη Διώρυγα του Σουέζ προς όφελος του θαλάσσιου διαμετακομιστικού εμπορίου του με την Ινδία, τη μεγαλύτερη αποικία της. Κι έτσι, με το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, επωφελήθηκε μέσω της Κοινωνίας των Εθνών με τη μερίδα του λέοντος των εδαφών της νικημένης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, εντάσσοντας και την ιστορική Παλαιστίνη στη σφαίρα επιρροής της (Διάσκεψη του Σαν Ρέμο και Συνθήκη των Σεβρών -1920, καθώς και Συνθήκη της Λωζάννης -1923). Προέκυψε λοιπόν η Βρετανική Εντολή της Παλαιστίνης (1920-1948). Αρχικά περιελάμβανε και την Υπεριορδανία, ανατολικά του ποταμού Ιορδάνη, όμως η Εντολή της Υπεριορδανίας διαχωρίστηκε με την παροχή περιορισμένης αυτονομίας το 1923, μέχρι την ίδρυση του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας το 1946.

Η στερεοτυπική αγγλική πολιτική τού «διαίρει και βασίλευε» εφαρμόστηκε και εδώ, με αντιφατικές, αντικρουόμενες και εναλλασσόμενες υποσχέσεις υπέρ των αραβικών και εβραϊκών συμφερόντων. Οι βασικές ιστορικές καταγραφές αφορούν:

* Τη συμφωνία Σάικς-Πικό (-Σαζόνοφ) του 1916, που δεν ήταν άλλη από μυστική διπλωματικοοικονομικοστρατηγική συμφωνία (διαρκούντος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου) μεταξύ των κυβερνήσεων της Βρετανίας (σερ Μαρκ Σάικς) και της Γαλλίας (Φρανσουά Ζορζ Πικό) με τη συγκατάθεση της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, για τον προσδιορισμό των σφαιρών επιρροής και ελέγχου στη Δυτική Ασία με την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

* Τη Διακήρυξη Μπάλφουρ του 1917, επίσημο πολιτικό έγγραφο με βάση το οποίο η βρετανική κυβέρνηση «έβλεπε ευμενώς την ίδρυση στην Παλαιστίνη μιας εθνικής εστίας για τον εβραϊκό λαό». Το συνέταξε ο τότε υπουργός Εξωτερικών Αρθουρ Τζέιμς Μπάλφουρ και το απέστειλε στον βαρόνο Γουόλτερ Ρότσιλντ, βασικό εκπρόσωπο της Βρετανικής Ιουδαϊκής Κοινότητας και μέλος της Σιωνιστικής Ομοσπονδίας.

*Το «Λευκό Χάρτη» του Τσόρτσιλ του 1922, που περαιτέρω διευκρίνιζε προς όφελος των εβραϊκών συμφερόντων τη Διακήρυξη Μπάλφουρ.

Σύμφωνα με επίσημες καταγραφές, 367.845 Εβραίοι και 33.304 αλλοεθνείς μετανάστευσαν νομίμως στην Παλαιστίνη μεταξύ 1920 και 1945, ενώ υπολογίζονται σε άλλους 50-60.000 οι παράνομοι Εβραίοι μετανάστες στο ίδιο διάστημα. Ο ξεσηκωμός των Αράβων της Παλαιστίνης (1936-1939), που ακολούθησε το θάνατο του σεΐχη Ιζεντίν Αλ Κασάμ στα χέρια της Βρετανικής Αστυνομίας έξω από την Τζενίν (Νοέμβριος 1935) κατεπνίγη βίαια από τους Αγγλους, με κάπου 5.000 Παλαιστινίους νεκρούς και διπλάσιους τραυματίες και, με βάση πάντα επίσημους υπολογισμούς, το 10% του ανδρικού αραβικού πληθυσμού νεκρούς, τραυματίες, φυλακισμένους ή εξόριστους.

Τότε ιδρύθηκαν από τον υποστράτηγο Τσαρλς Ορντρ Γουίνγκεϊτ (που υποστήριζε μια σιωνιστική αναγέννηση για θρησκευτικούς λόγους) τα ειδικά νυχτερινά αποσπάσματα (Special Night Squads) που αποτελούσαν Βρετανοί στρατιώτες και Εβραίοι εθελοντές, όπως ο Γιγκάλ Αλόν (μετέπειτα στρατηγός του ισραηλινού στρατού, εκ των σχεδιαστών του Πολέμου των Εξι Ημερών του 1967 και πρωθυπουργός του Ισραήλ-1969). Τότε επίσης, με αντίστοιχη βιαιότητα εναντίον του αραβικού πληθυσμού, έδρασαν και οι νεοϊδρυθείσες εβραϊκές ένοπλες οργανώσεις «Χαγκανά», «Ομάδα Στερν» και «Ιργκούν». Η «Ιργκούν», θεωρούμενη στη Δύση ως τρομοκρατική οργάνωση, έμεινε στην ιστορία κυρίως για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση του ξενοδοχείου «Κινγκ Ντέιβιντ» στην Ιερουσαλήμ στις 22 Ιουλίου 1946 και τη σφαγή στο Παλαιστινιακό χωριό Ντέιρ Γιασίν στις 9 Απριλίου 1948 (που πραγματοποίησε μαζί με την Ομάδα Στερν).

Μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ (Διακήρυξη Ανεξαρτησίας στις 14 Μαΐου 1948) και τον πρώτο Αραβοϊσραηλινό Πόλεμο που αμέσως ακολούθησε, τα σκήπτρα της υπερδύναμης στην περιοχή ανέλαβαν οι ΗΠΑ σε ψυχροπολεμικό ανταγωνισμό με τη Σοβιετική Ενωση.

ΒΟΜΒΙΣΤΕΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ: Είτε θεωρούμενοι ως τρομοκράτες είτε ως μάρτυρες στο όνομα του Αλλάχ, οι βομβιστές αυτοκτονίας αποτελούν βαθυκόκκινες κηλίδες στην έτσι κι αλλιώς αιματοβαμμένη ιστορία της παλαιστινιακής αντίστασης στην ισραηλινή κατοχή. Ωστόσο, έχουν επανειλημμένα αποτελέσει και πρόσχημα (τουλάχιστον) για την αναστολή της ειρηνευτικής διαδικασίας ή για τη διακοπή τής κατά καιρούς εκεχειρίας στα κατεχόμενα.

Στις επιχειρήσεις των βομβιστών αυτοκτονίας της Χαμάς τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 1996 (με 60 Ισραηλινούς νεκρούς) που έγιναν για εκδίκηση για τη δολοφονία από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες του Γιάχια Αγιάς, κυριότερου κατασκευαστή εκρηκτικών μηχανισμών της οργάνωσης, αποδόθηκε η ευθύνη της απομάκρυνσης των Ισραηλινών από την ειρηνευτική διαδικασία του Οσλο. Μέσα σε ένα γενικευμένο κλίμα ανασφάλειας, κερδίζει τις εκλογές του Ιουνίου 1996 ο ακροδεξιός Βενιαμίν Νετανιάχου και για τα τρία επόμενα χρόνια οι συνομιλίες της διαδικασίας του Οσλο ουσιαστικά βαλτώνουν.

Στη διάρκεια της Δεύτερης Ιντιφάντα (από το Σεπτέμβριο του 2000, γνωστής και ως Ιντιφάντα του Αλ Ακσα) οι παλαιστινιακές ισλαμικές οργανώσεις Χαμάς και Τζιχάντ, καθώς και οι προσκείμενες στη Φάταχ Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσα, κλιμακώνουν αυτού του είδους τις επιθέσεις εναντίον ισραηλινών πολιτικών στόχων. Η πλέον αιματηρή αυτής της περιόδου πραγματοποιήθηκε κατά τον εορτασμό του Εβραϊκού Πάσχα στις 27 Μαρτίου 2002, σε ένα ξενοδοχείο στην πόλη Νετάνια του Ισραήλ, με 30 νεκρούς και 140 τραυματίες: Αφορμή για το Ισραήλ να εξαπολύσει δύο μέρες μετά την επιχείρηση «Αμυντική Ασπίδα», τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση από τον Πόλεμο των Εξι Ημερών στη Δυτική Οχθη, ανακαταλαμβάνοντας και τις λίγες περιοχές των οποίων η ευθύνη για την ασφάλεια ανήκε στους αστυνομικούς της Παλαιστινιακής Αρχής.

Στις 5 Ιανουαρίου 2008, ένας από τους γιους του Μαχμούντ Ζάχαρ, του ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, «μαρτύρησε» -άλλος γιος είχε σκοτωθεί στη διάρκεια αποτυχημένης προσπάθειας από πλευράς Ισραήλ να τον δολοφονήσουν το 2003, βομβαρδίζοντας με τηλεκατευθυνόμενο πύραυλο το σπίτι του. Τρεις μέρες μετά, ο Ισραηλινός υπουργός άμυνας Εχούντ Μπαρακ διέταξε το στρατό να σφραγίσει όλα τα μεθοριακά περάσματα προς τη Λωρίδα της Γάζας, σφίγγοντας κι άλλο τον κλοιό του σκληρού αποκλεισμού.

ΓΙΑΣΕΡ ΑΡΑΦΑΤ: (24 Αυγούστου 1929 - 11 Νοεμβρίου 2004). Οσο ζούσε δεν ήταν μόνο ιστορικός ηγέτης και ζωντανό σύμβολο του αγώνα για την παλαιστινιακή αυτοδιάθεση, αλλά και από τις πλέον αναγνωρίσιμες φυσιογνωμίες στον πλανήτη και προσωπικότητα που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο λίγοι μέσα στον 20ό αιώνα. Πλήρες όνομα: Μοχάμεντ Αμπντελραχμάν Αμπντελραούφ Αραφάτ αλ Κούντουα αλ Χουσέινι. Πολεμικό ψευδώνυμο, Αμπού Αμάρ. Επικεφαλής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και αρχηγός του πολιτικού κόμματος της οργάνωσης Φατάχ, στης οποίας την κυριότερη τρόικα συνιδρυτών ανήκε από το 1959, μαζί με τους Χαλίλ αλ Ουαζίρ (Αμπού Τζιχάντ) και Σαλάχ αλ Χάλαφ (Αμπού Ιγιάντ).

Ο Αραφάτ και το κίνημά του έδρασαν μέσα από την επικράτεια αρκετών αραβικών χωρών. Στα τέλη της δεκαετίας του '60 και στις αρχές της επομένης, οι μαχητές της Φατάχ ενεπλάκησαν κυριολεκτικά σε πόλεμο με τις αρχές της Ιορδανίας (Μαύρος Σεπτέμβρης) σε μια προσπάθεια του τότε βασιλιά Χουσεΐν να μειώσει την αυξανόμενη δύναμή τους στη χώρα του. Διωγμένοι από την Ιορδανία και έχοντας καταφύγει στον Λίβανο και οργανώνοντας ένοπλη αντίσταση κατά του Ισραήλ και μέσα στους καταυλισμούς των Παλαιστινίων προσφύγων του 1948, Αραφάτ και Φατάχ γίνονται κύριοι στόχοι στη διάρκεια των εισβολών του στρατού του Ισραήλ στη χώρα, το 1978 και το 1982.

Η Τυνησία υπήρξε κατόπιν καταφύγιο του ιδίου, της εξόριστης παλαιστινιακής κυβέρνησης και των περισσότερων Παλαιστινίων φενταγίν, που κατέφυγαν εκεί από τον Λίβανο επιβαίνοντας σε ελληνικά πλοία. Με το τέλος του Πολέμου στον Κόλπο, το 1991, προχωρεί σε διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ. Μετά την υπογραφή των Πρωτοκόλλων του Οσλο το 1993 και την ιστορική φωτογραφία των «εταίρων για την ειρήνη» έξω από το Λευκό Οίκο (χειραψία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Γιτζάκ Ράμπιν υπό το βλέμμα του Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον), το 1994 τον βρίσκει να επιστρέφει στα κατεχόμενα ως πρόεδρος της Εθνικής Παλαιστινιακής Αρχής. Την ίδια χρονιά μοιράζεται το Νόμπελ Ειρήνης με τον Γιτζάκ Ράμπιν και τον Σιμόν Πέρες.

Οι πολιτικοί του αντίπαλοι, μεταξύ των οποίων ισλαμιστές και ακροαριστεροί στους κόλπους της PLO, κατηγόρησαν επανειλημμένα και τον ίδιο και την Αρχή για διαφθορά ή για υπερβολική ενδοτικότητα στις ισραηλινές απαιτήσεις. Παράλληλα, η Χαμάς και άλλες μαχητικές οργανώσεις αύξησαν προοδευτικά τη δύναμή τους και τελικά κλόνισαν τα θεμέλια της διοίκησης που, κυρίως στελέχη της Φατάχ, είχαν εγκαθιδρύσει σε Δυτική Οχθη και Γάζα.

Εξαντλημένος έπειτα από περίπου δυόμισι χρόνια περιορισμού μέσα στο αρχηγείο του, τη Μουκάταα στη Ραμάλα, λόγω της επανακατάληψης της Δυτικής Οχθης από τον ισραηλινό στρατό, πεθαίνει στην ηλικία των 75 ετών σε νοσοκομείο του Παρισιού, όπου μεταφέρεται εσπευσμένα.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ: Εάν όντως οι αντικειμενικοί στόχοι της διεθνούς κοινότητας για την επίλυση της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης είναι η ίδρυση ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης από τη μια και από την άλλη η ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ τόσο στο εσωτερικό του όσο και σε επίπεδο ειρηνικής συνύπαρξης με το σύνολο των Αράβων γειτόνων του, τότε πολύ λίγα έχει καταφέρει η άσκηση της διεθνούς διπλωματίας εδώ και έξι δεκαετίες.

Από τη Διάσκεψη της Ρόδου το 1949, για να τεθούν οι γραμμές ανακωχής του αραβοϊσραηλινού πολέμου του 1948 (η λεγόμενη «Πράσινη Γραμμή», σύνορα μέχρι τον πόλεμο του 1967 του Ισραήλ με Αίγυπτο, Ιορδανία, Λίβανο και Συρία) μέχρι τη Διάσκεψη της Μαδρίτης, το 1991, έλαβαν χώρα πολυάριθμες διπλωματικές συναντήσεις και επαφές για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης. Αυτό που έκανε τη διαφορά στη δεκαετία του '90 και γέννησε ελπίδες ήταν τα Πρωτόκολλα του Οσλο: μέσω αυτών, από το 1993 για πρώτη φορά Ισραήλ και PLO ήρθαν σε απευθείας επίσημες διαπραγματεύσεις. Ακολούθησαν η ενδιάμεση συμφωνία της Τάμπα (ή Οσλο ΙΙ) το 1995, τα Πρωτόκολλα της Χεβρώνας το 1997, το Μνημόνιο του Γουάι Ρίβερ το 1998, που αποτέλεσε σκαρίφημα του Οδικού Χάρτη για την Ειρήνη που ματαίως πρότεινε το Κουαρτέτο τον Ιούνιο του 2002, ενώ η ανακατάληψη της Δυτικής Οχθης από τους Ισραηλινούς ήταν μία ντε φάκτο πραγματικότητα. Σχέδια προτάσεων από πλευράς αραβικών κρατών δεν είχαν καλύτερη τύχη. Η πολιτική βία που εξακολουθούν να ασκούν κυρίως οι Χαμάς και Τζιχάντ, που πάντα αντιτίθενται στην ειρηνευτική διαδικασία, το θέμα των εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστίνιων προσφύγων, οι οικισμοί των Εβραίων εποίκων, τα όρια ενός παλαιστινιακού κράτους (το Τείχος που ανήγειρε τα τελευταία χρόνια το Ισραήλ στη Δυτική Οχθη έχει ροκανίσει την οριογραμμή του 1967), καθώς και το τελικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ με τα ιερά προσκυνήματα και των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών, δεν είναι απλώς εκκρεμότητες προς επίλυση. Είναι ίσως τα μεγαλύτερα αγκάθια της διεθνούς διπλωματίας.

ΕΠΟΙΚΟΙ: Τουλάχιστον μισό εκατομμύριο Εβραίοι έποικοι, μετανάστες στο Ισραήλ από όλο σχεδόν τον κόσμο στη συντριπτική τους πλειονότητα, ακραία θρησκευόμενοι, δεξιοί ή ακροδεξιοί πολιτικά, οπλοφορούντες και πολύτεκνοι κατά πλειοψηφία, είναι σήμερα εγκατεστημένοι κατά παράβαση της διεθνούς νομιμότητας σε εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ στον Πόλεμο των Εξι Ημερών του 1967: στη Δυτική Οχθη και τα Υψώματα του Γκολάν, που μέχρι τότε αποτελούσαν μέρη της εδαφικής επικράτειας της Ιορδανίας και της Συρίας αντιστοίχως.

Κι ενώ τη δημιουργία και επέκταση των εποικισμών έχει επανειλημμένα καταδικάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (αποφάσεις 446, 452, 465 και 471), ουδεμία ισραηλινή κυβέρνηση έχει ανακόψει το ρεύμα των εποίκων. Τη δεκαετία του '90, στατιστικοί υπολογισμοί έφεραν τη μέση ετήσια αύξηση του πληθυσμού στους εποικισμούς μέχρι τρεις φορές παραπάνω της αντίστοιχης αύξησης μέσα στο κράτος του Ισραήλ. Ανάλογη και η αύξηση στην τρέχουσα δεκαετία.

Αν και ευρισκόμενοι μέσα σε εδάφη υπό κατοχή (και φυλασσόμενοι από ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις), οι εποικισμοί υπάγονται υπό ισραηλινό νομικό και διοικητικό καθεστώς. Οικισμοί εποίκων έχουν κατασκευαστεί και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ενταγμένοι στη δημοτική περιφέρεια του εβραϊκού, δυτικού τομέα της πόλης, του οποίου τα όρια επέκτεινε και μονομερώς προσάρτησε το Ισραήλ, χωρίς αυτή η πράξη να έχει τύχει της αναγνώρισης της διεθνούς κοινότητας. Ανάλογο καθεστώς ισχύει και για τα Υψίπεδα του Γκολάν.

Επιπλέον, από 18 οικισμούς εποίκων που υπήρχαν στη Χερσόνησο του Σινά αποσύρθηκε μονομερώς το Ισραήλ (1982), όπως και από άλλους 21 στη Λωρίδα της Γάζας και τέσσερις στα βόρεια της Δυτικής Οχθης, το 2005.

ΖΑΧΑΡ: Από πατέρα Παλαιστίνιο και μητέρα Αιγύπτια, γεννημένος το 1945 στη συνοικία Ζεϊτούν της Πόλης της Γάζας, γιατρός, χειρουργός και καθηγητής στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας (πριν φυσικά αυτό ισοπεδωθεί από τους τελευταίους ισραηλινούς βομβαρδισμούς), ο Μαχμούντ Ζάχαρ είναι ένας από τους σκληροπυρηνικούς της Χαμάς. Πολιτικός ηγέτης της οργάνωσης στη Γάζα και εκ των ιδρυτικών στελεχών της το 1987, έγινε μέλος της «συλλογικής ηγεσίας» της Χαμάς στην Παλαιστίνη μετά τις διαδοχικές δολοφονίες, το 2004, από το Ισραήλ του σεΐχη Αχμεντ Γιασίν, πνευματικού και ανώτατου πολιτικού ηγέτη της οργάνωσης και του, φερόμενου ως επικρατέστερου διαδόχου του, Αμπντελαζίζ Ραντίσι.

Αν και η Χαμάς μποϊκοτάρησε τις προεδρικές εκλογές του Ιανουαρίου 2005, οπότε και εξελέγη ο Μαχμούντ Αμπάς ως ο πρώτος αντικαταστάτης του θανόντος Γιάσερ Αραφάτ, συμμετείχε με επιτυχία στις δημοτικές εκλογές της ίδιας χρονιάς και σάρωσε εκλογικά στις βουλευτικές της επομένης. Υπό την πρώτη κυβέρνηση με πλειοψηφία της Χαμάς και πρωθυπουργό τον Ισμαήλ Χανίγιε το 2006, ο Ζάχαρ υπηρέτησε στο πόστο του υπουργού Εξωτερικών. Πάγια πεποιήθησή του είναι το δικαίωμα της Χαμάς στην ένοπλη αντίσταση εναντίον της ισραηλινής κατοχής.

ΗΠΑ: Μεγαλύτερο πολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό σύμμαχο από τις ΗΠΑ το Ισραήλ ούτε είχε ούτε ποτέ πρόκειται να έχει. Γιατί η συγκεκριμένη συμμαχία έχει βαθιές ρίζες και προηγείται της ίδρυσης και του κινήματος του Σιωνισμού και του κράτους του Ισραήλ. Σχετίζεται περισσότερο με το πώς, ήδη από τα μέσα του 19ου αιώνα, η προσκολημμένη στην Παλαιά Διαθήκη προτεσταντική Αμερική αντιλαμβάνεται την υπόθεση της «επιστροφής των Εβραίων στη Γη της Επαγγελίας». Το Αμερικανικό Κογκρέσο ψήφισε την πρώτη του κοινή απόφαση με την οποία υποστήριξε την υπόθεση της «πατρίδας στην Παλαιστίνη για τον ιουδαϊκό λαό» στις 21 Σεπτεμβρίου 1922, την ίδια μέρα με την επικύρωση της Βρετανικής Εντολής στην Παλαιστίνη από την Κοινωνία των Εθνών.

Οι δύο τετραετίες της προεδρίας του Τζορτζ Μπους του νεότερου έχουν ίσως αναδείξει περισσότερο από κάθε άλλη κυβέρνηση των ΗΠΑ εδώ και έξι δεκαετίες πόσο σπουδαίο παράγοντα στη συνολική τους πολιτική στη Μέση Ανατολή θεωρούν οι ΗΠΑ τις στενές διμερείς σχέσεις τους με το Ισραήλ. Η κύρια έκφραση της υποστήριξης είναι η οικονομική βοήθεια, η μεγαλύτερη που λαμβάνει ετησίως ξένο κράτος από τις ΗΠΑ, και την οποία ελέγχει λεπτομερώς το Κογκρέσο, μαζί με άλλα ζητήματα διμερών σχέσεων (παραπλεύρως πίνακας). Ετσι έχει δημιουργηθεί το μικρό αλλά στρατιωτικά ισχυρό Ισραήλ -ο εκτός ΝΑΤΟ σύμμαχος της Μέσης Ανατολής- σχεδόν απολύτως όμως εξαρτημένο από τις ΗΠΑ για την οικονομική και στρατιωτική του ισχύ και με την αμερικανική υπερδύναμη να επιδιώκει να κρατήσει σε ισορροπία τα γεωστρατηγικά και ενεργειακά συμφέροντά της στην ευρύτερη περιοχή, κατευνάζοντας τουλάχιστον τα σύμμαχα αραβικά κράτη.

ΘΡΗΣΚΕΙΑ: Ξεπερνώντας ανάγκες πνευματικές, υπαρξιακές ή ψυχολογικές, η θρησκεία ανάγεται σε ταυτότητα και μέσο εθνικού, πολιτικού ή κοινωνικού προσδιορισμού, διαδικασίες που διαφοροποιούνται ανάλογα με τις δογματικές και ποιοτικές διαφορές των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών και των αιρέσεών τους: Ο ιδιαίτερος τρόπος που βιώνουν τη θρησκευτικότητα οι Μεσανατολίτες ισχύει στον υπερθετικό εδώ στην περιοχή των βιβλικών και κορανικών Αγίων Τόπων, όπου συχνά φαντάζουν δυσδιάκριτες, η βαθιά και η ειλικρινής θρησκευτική πίστη, η υστερική θρησκοληψία και η κυνική χρήση του θρησκευτικού αισθήματος για προώθηση εξουσιαστικών, πολιτικών και οικονομικών επιδιώξεων. Στερεότυπα ίσως, αλλά χαρακτηριστικά: Στο ίδιο τοπίο ανήκουν γυναίκες καλυμμένες από την κορφή ώς τα νύχια σύμφωνα με τον ισλαμικό ενδυματολογικό κώδικα, που κλαίνε νεαρό άνδρα της οικογένειας που πέθανε βίαια ως βομβιστής αυτοκτονίας, Εβραίοι που με το κιπά στο κεφάλι θα κλάψουν προσευχόμενοι μπροστά στο Τείχος των Δακρύων στην Ιερουσαλήμ και ύστερα θα πυροβολήσουν αδιάκριτα, ως στρατιώτες, εναντίον παιδιών που τους πετροβολούν σε ένα παλαιστινιακό χωριό, αλλά και Ελληνορθόδοξοι και Αρμένιοι κληρικοί που θα αλληλοδαρθούν μέχρις αίματος για διαφορά λίγων εκατοστών επιφανείας -και παραδοσιακών κανόνων επιρροής - στις πλάκες του δαπέδου της εκκλησίας του Πανάγιου Τάφου.

ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ: Τζβα Χαχαγκανά Βε Γισραέλ, συντομογραφημένο ως Τζαχάλ, στα εβραϊκά σημαίνει Αμυντικός Στρατός για το Ισραήλ. Διεθνώς γνωστός ως Israeli Defence Forces (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) -IDF. Προήλθε από τις εβραϊκές παραστρατιωτικές οργανώσεις της βρετανικής εντολής και σήμερα θεωρείται από τους ισχυρότερους στρατούς στον κόσμο, ακόμα και αν αυτό το χρωστάει κατά μεγάλο μέρος στη συνεχή χρηματοδότηση από πλευράς ΗΠΑ. Ο Αραβοϊσραηλινός Πόλεμος (1948), ο Πόλεμος του Σινά (1956), ο Πόλεμος των Εξι Ημερών (1967), ο Πόλεμος Φθοράς με την Αίγυπτο και την PLO μέχρι το 1970, ο Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ (1973), η εισβολή στο Λίβανο (2002) και ο Πόλεμος στο Νότιο Λίβανο του 2006 αποτελούν κορυφαίες, αλλά και αμφίσημες, σελίδες της ισραηλινής στρατιωτικής ιστορίας. Πριν από την κυριολεκτική σφαγή στην οποία επιδίδεται ο IDF στη Λωρίδα της Γάζας, σήμερα, μέσω της οποίας, όπως έχουν ήδη διατυπώσει διεθνείς στρατιωτικοί αναλυτές, οι Ισραηλινοί στρατηγοί επιδιώκουν να ξορκίσουν το φάντασμα της επιχειρησιακής ήττας που υπέστησαν από τους αντάρτες της Χεζμπολά στον Λίβανο το 2006. Χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία και με τη Χαμάς επίσης, όπως διαφαίνεται, παρά τις άκρως δυσανάλογες απώλειες στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας.

Μέχρι την αιγυπτοϊσραηλινή Συνθήκη Ειρήνης του 1979, η οποία ακολούθησε τις συνομιλίες του Καμπ Ντέιβιντ του 1978, ο IDF κατένειμε τον επιχειρησιακό του ρόλο σε τρία μέτωπα: Λίβανο-Συρία βόρεια, Ιορδανία-Ιράκ ανατολικά, Αίγυπτο νότια. Εκτοτε διατηρεί δύο μέτωπα ανοιχτά, του Λιβάνου και των Κατεχόμενων σε Δυτική Οχθη και Γάζα, αντιμετωπίζοντας με δυσανάλογη βία ως δύναμη κατοχής την παλαιστινιακή αντίσταση. Οι κατεδαφίσεις σπιτιών των οικογενειών των βομβιστών αυτοκτονίας ή άλλων ενόπλως αντιστεκόμενων Παλαιστινίων είναι μια κλασική μορφή -απαγορευμένης από το Διεθνές Δίκαιο- απονομής συλλογικής ευθύνης που εφαρμόζει κατά κόρον, ήδη από την πρώτη Ιντιφάντα του 1987.

Βαθιά μιλιταριστική η κοινωνία του Ισραήλ, με τη στρατιωτική θητεία υποχρεωτική για άνδρες και γυναίκες και την εφεδρεία εξίσου υποχρεωτική μέχρι την ηλικία των 45. Οι εγχώριες αμυντικές δαπάνες, που έφθαναν μέχρι και το 24% του ΑΕΠ τη δεκαετία του '80, μετά την υπογραφή συνθηκών ειρήνης με Αίγυπτο και Ιορδανία κατέβηκαν στο 9%, που αναλογεί σε 15 δισ. $ περίπου, όπως υπολογίζεται από ανεξάρτητες πηγές.

Το Ισραήλ, η μοναδική ατομική στρατιωτική δύναμη στη Μέση Ανατολή, περηφανεύεται για την ποσότητα και ποιότητα των υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων του, καθώς και για τις δυνατότητες σε παραγωγή και έρευνα της πολεμικής του βιομηχανίας, ειδικά στον τομέα των ηλεκτρονικών συστημάτων, κατευθυνόμενων βλημάτων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ομως, πρακτικά, δεν υπάρχει ισραηλινό αμυντικό πρόγραμμα (προμήθεια, εισαγωγή, έρευνα, ανάπτυξη πρωτοτύπου, ακόμα και γραμμή παραγωγής) που να έχει εξαιρεθεί από χρηματοδότηση των ΗΠΑ. Αυτό ισχύει ακόμα και για τα ισραηλινά βαρέα άρματα μάχης Merkava, όχι μόνο για πιο σύγχρονα προγράμματα, όπως των κατευθυνόμενων βαλλιστικών πυραύλων στρατόσφαιρας Arrow ή το σύστημα υψηλής ενέργειας τακτικών λέιζερ, γνωστό ως Nautilus.

Οι στρατιωτικές σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ περιλαμβάνουν και συνεργασία στον τομέα των πληροφοριών, κοινή επιχειρησιακή δράση για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας, παροχή επιμελητείας και διευκολύνσεων από το Ισραήλ σε αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή, αλλά και κοινές, κυρίως αεροναυτικές, ασκήσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «International Herald Tribune» (20 Μαρτίου 2008), στη διάρκεια κοινής άσκησης επιχειρησιακής προσομοίωσης («Juniper Falcon» - Γεράκι των Κυπαρισσιών), στην οποία συμμετείχαν περίπου 200 στρατιωτικοί από ΗΠΑ και Ισραήλ, Ισραηλινοί επιτελείς εισήγαγαν ένα δικό τους ξεχωριστό σενάριο με κωδική ονομασία «Coiled Spring» (Συσπειρωμένο Ελατήριο) το οποίο αφορούσε μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα! Οι Ισραηλινοί στρατιωτικοί, ερωτηθέντες σχετικά, είχαν αποκλείσει τότε κάθε ενδεχόμενο επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας...

ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ: Το διπλωματικό κουαρτέτο της Μέσης Ανατολής ή απλώς το Κουαρτέτο, είναι διεθνής οντότητα με διακηρυγμένο ρόλο αυτόν του μεσολαβητή για τη νεκρανάσταση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη. Το αποτελούν ΗΠΑ, Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ενωση και Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Ιδρύθηκε στη Μαδρίτη το 2002, στη διάρκεια ειδικής συνάντησης με οικοδεσπότη τον τότε Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Μαρία Αθνάρ. Ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ είναι ο σημερινός ειδικός απεσταλμένος του κουαρτέτου.

ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ: Οικεία είναι η φιγούρα του στρατιωτικού λογοκριτή εδώ και δεκαετίες για ντόπιους και ξένους δημοσιογράφους που δουλεύουν σε Ισραήλ και κατεχόμενα. Το ίδιο και διάφορα κόλπα για να τον αποφύγουν (διακινδυνεύοντας άμεση απέλαση οι εργαζόμενοι στα ξένα ΜΜΕ), την αναλογική εποχή της γραφομηχανής και του φιλμ. Σήμερα, την εποχή τού δορυφορικά μεταδιδόμενου ψηφιακού υλικού, ο λογοκριτής πήρε τη μορφή της «κλειστής ζώνης στρατιωτικών επιχειρήσεων» κι έτσι τα ΜΜΕ εμποδίζονται να μεταδώσουν ενοχλητικές για την ισραηλινή πολιτική ειδήσεις και εικόνες. Ποτέ όμως με απόλυτη επιτυχία.

Λογοκρισία στα ΜΜΕ υπάρχει και σε Δυτική Οχθη και Γάζα, κυρίως όμως για τους ντόπιους δημοσιογράφους. «Μη φίλα προσκείμενα» έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα έχουν κλείσει και από τη Φατάχ και από τη Χαμάς στις τοπικές σφαίρες επιρροής τους, ενώ δημοσιογράφοι έχουν απαχθεί, βασανιστεί ή φυλακιστεί.

ΜΑΡΟΥΑΝ ΜΠΑΡΓΚΟΥΤΙ: Πολιτικό τέκνο της πρώτης Ιντιφάντα (1987-1993) ο Μαρουάν Μπιν Χατίμπ Μπαργκούτι, γεννημένος το 1959 στη Ραμάλα, κέρδισε πόντους στο ηγετικό του προφίλ τη δεκαετία του '90 και κατά τη δεύτερη Ιντιφάντα του 2002, ηγούμενος της Τανζίμ, της στρατιωτικής πτέρυγας της Φατάχ. Αν και διορίστηκε γενικός γραμματέας της Φατάχ στη Δυτική Οχθη από τον ίδιο τον Αραφάτ, οι σχέσεις τους γρήγορα χάλασαν όταν ο Μπαργκούτι κατηγόρησε πρόσωπα της Παλαιστινιακής Αρχής για διαφθορά και ανυποληψία. Συνελήφθη από το Ισραήλ, δικάστηκε κατηγορούμενος για φονικές επιθέσεις εναντίον στρατιωτών και φυλακίστηκε ισόβια. Δυσαρεστημένος με την «παλιά φρουρά» της Φατάχ, αποχώρησε από το κόμμα ιδρύοντας δικό του, το «Αλ Μουστάκμπαλ», με το οποίο κέρδισε έδρα στο Εθνικό Νομοθετικό Συμβούλιο στις παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές του 2006. Χρησιμοποίησε το κύρος του παίζοντας ρόλο διαμεσολαβητικό, μέσα από τη φυλακή, μεταξύ του Μαχμούντ Αμπάς και της Χαμάς. Η Χαμάς τον συμπεριέλαβε στη λίστα των Παλαιστίνιων κρατουμένων των οποίων την απελευθέρωση ζήτησε, ανταλλάσσοντάς τους με τον απαχθέντα και κρατούμενο στη Γάζα Ισραηλινό στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίντ.

ΝΑΚΜΠΑ: Σημαίνει στα αραβικά καταστροφή. Η 15η Μαΐου, ημέρα της Νάκμπα, μνημονεύεται ως μαύρη επέτειος από τους Παλαιστινίους: σηματοδοτεί τη μαζική έξοδο εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστίνιων προσφύγων το 1948, με την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα των ανθρώπων αυτών, περίπου 61 χρόνια μετά, είτε αποτελούν την ανθηρή παλαιστινιακή διεθνή διασπορά είτε διαβιούν κυριολεκτικά ως πολίτες β' κατηγορίας σε προσφυγικούς καταυλισμούς γειτονικών αραβικών χωρών.

ΞΕΝΟΙ: Χιλιάδες ξένοι, Δυτικοί και μη, ακτιβιστές και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων έχουν περάσει εδώ και δεκαετίες από Δυτική Οχθη και Γάζα, προσπαθώντας να βοηθήσουν, σε επίπεδο καθημερινότητας κυρίως, τους Παλαιστινίους. Η Ρέιτσελ Κόρεϊ του Διεθνούς Κινήματος Αλληλεγγύης ((ISM) μνημονεύεται ως μάρτυρας: την 24χρονη Αμερικανίδα καταπλάκωσε μια μπουλντόζα του ισραηλινού στρατού τον Μάρτιο του 2003, ενώ μαζί με άλλους ακτιβιστές προσπαθούσε να εμποδίσει την κατεδάφιση σπιτιών στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα. Ακτιβιστές του ISM και τις μέρες αυτές στη Γάζα σπάνε με αναφορές τους προς τα έξω το επικοινωνιακό μπλακ άουτ που μάταια προσπαθεί να επιβάλει το Ισραήλ.

ΟΗΕ: «Γη για ειρήνη»: Η απόλυτη φόρμουλα ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή. Πρωτοδιατυπώθηκε στην απόφαση 242 του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στις 22 Νοεμβρίου 1967, πέντε μήνες μετά τον Πόλεμο των Εξι Ημερών. Σύμφωνα με αυτή, το Ισραήλ πρέπει να αποχωρήσει από όλα τα εδάφη που κατέλαβε τότε και να τα εκκενώσει από τους Εβραίους εποίκους, με αντάλλαγμα ειρήνη και αναγνώριση από όλο τον αραβικό κόσμο.

ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ: Χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται κατά κόρον από κάθε εμπλεκόμενο μέρος. Αλλά, σε περιόδους εντάσεων και συρράξεων, μάλλον χαμένο βρίσκεται το Ισραήλ στον πόλεμο της προπαγάνδας, όταν στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης μεγαλύτερο βάρος αποκτούν οι εικόνες των θυμάτων που προκαλεί στον άμαχο παλαιστινιακό πληθυσμό, παρά οι δικές του απώλειες.

Και στην τελευταία περίπτωση του μακελειού στη Γάζα, η κοινή λογική καταρρίπτει το επίσημο ισραηλινό επιχείρημα ότι ξεκίνησε τους βομβαρδισμούς στις 27 Δεκεμβρίου επειδή η Χαμάς είχε εκτοξεύσει ρουκέτες εναντίον του Νότιου Ισραήλ, σπάζοντας την εκεχειρία που ίσχυε από τις 19 Ιουνίου 2008: Το ίδιο το Ισραήλ είχε πρωτοπαραβιάσει την εκεχειρία στις 4 Νοεμβρίου, βομβαρδίζοντας ένα από τα τούνελ λαθρεμπορίου της Χαμάς στη Γάζα.

ΡΟΥΚΕΤΕΣ: Το περιβόητο οπλοστάσιο από ρουκέτες της Χαμάς αποτελούν κυρίως μερικές χιλιάδες αυτοσχέδια βλήματα κατασκευασμένα από μεταλλικούς σωλήνες (συνήθως μήκους 1,5 μ. και διαμέτρου 15 εκατοστών) γεμισμένους με εκρηκτικά, χωρίς σύστημα κατεύθυνσης και στόχευσης, με επίσης αυτοσχέδιους εκτοξευτήρες: οι πύραυλοι Κασάμ με βεληνεκές 4-15 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με την ισραηλινή πλευρά, από το 2001 η Χαμάς και οι άλλες μαχητικές παλαιστινιακές οργανώσεις φέρεται να έχουν εκτοξεύσει περίπου 4.100 ρουκέτες και αντίστοιχο αριθμό μικρότερων βλημάτων όλμου μέσα στο Ισραήλ (τουλάχιστον 1.500 ρουκέτες μέσα στο 2008). Ομως η επίδραση αυτού του πρωτόγονου όπλου είναι μάλλον ψυχολογική, αφού μόνο 16 πολίτες και δύο στρατιώτες έχει σκοτώσει αυτή την επταετία. Επιπλέον 3 Ισραηλινοί πολίτες και ένας στρατιωτικός σκοτώθηκαν από τις ρουκέτες μετά την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα της 27ης Δεκεμβρίου.

ΣΑΡΟΝ: Ο «απόλυτος κακός» της ισραηλινής πολιτικής. Ο στρατιωτικός και πολιτικός ηγέτης που πολλοί σε όλον τον κόσμο θα χαίρονταν να τον δουν να δικάζεται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη για φυσική και ηθική αυτουργία σε εγκλήματα πολέμου, όπως οι σφαγές της Κίμπια το 1953 (τότε Ιορδανία), των καταυλισμών Παλαιστίνιων προσφύγων της Σάμπρα και Σατίλα στον Λίβανο το 1982 και της Τζενίν το 2002. Γεννημένος ως Αριέλ Σέινερμαν το 1928 στον οικισμό Κφαρ Μαλάλ επί Βρετανικής Εντολής, ο Αριέλ Σαρόν έφτασε μέχρι και το αξίωμα του πρωθυπουργού του Ισραήλ τον Μάρτιο του 2001 μέχρι τις 4 Ιανουαρίου 2006: Παθαίνει αποπληξία και έκτοτε συντηρείται στη ζωή με μηχανική υποστήριξη, όντας σε κώμα.

Η περίοδος που προηγήθηκε της εκλογής του στην πρωθυπουργία του Ισραήλ περιείχε μια πράξη ακραίας προβοκάτσιας: συνοδευόμενος από δύναμη χιλίων (!) ανδρών ασφαλείας, επισκέφτηκε στην Ιερουσαλήμ το λατρευτικό συγκρότημα του Ορους του Ναού, όπου συνυπάρχουν τα Τεμένη του Βράχου και του Αλ Ακσά (η ιερότερη λατρευτική τοποθεσία για τους Εβραίους και τρίτη ιερότερη για το Ισλάμ), διακηρύσσοντας ότι η περιοχή θα παραμείνει υπό διαρκή ισραηλινό έλεγχο. Η επίσκεψη πυροδότησε τις βίαιες αντιδράσεις των Παλαιστινίων (Δεύτερη Ιντιφάντα) και κατήγαγε καίριο πλήγμα στην έτσι κι αλλιώς θνήσκουσα ειρηνευτική διαδικασία του Οσλο.

Βαθμιαία αποξενωμένος από το κόμμα του, το δεξιό Λικούντ, ίδρυσε νέο, το Καντίμα. Τον διαδέχτηκε στην ηγεσία ο σημερινός Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμερτ.

ΤΖΕΝΙΝ: Ισως δεν γίνει γνωστό ποτέ πόσοι ακριβώς Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μέσα στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, στη βόρεια Δυτική Οχθη, κατά τη μάχη για την ανακατάληψη της πόλης από τον ισραηλινό στρατό τον Απρίλιο του 2002. Συναντώντας απρόσμενα ισχυρή αντίσταση από τους μαχητές των οργανώσεων Χαμάς και Τζιχάντ, οι Ισραηλινοί (μέτρησαν 23 στρατιώτες νεκρούς), ισοπέδωσαν το μεγαλύτερο μέρος του καταυλισμού με άρματα μάχης και μπουλντόζες. Μέρες μετά την αποχώρηση του στρατού ξεχώνονταν νεκροί σε ημιαποσύνθεση μέσα από τα ερείπια. Η επίσημη εκδοχή των 52-56 νεκρών Παλαιστινίων της Τζενίν έγινε, αν και απρόθυμα, αποδεκτή και από τα Ηνωμένα Εθνη, αν και το Ισραήλ δεν επέτρεψε στους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ να ερευνήσουν επί τόπου κατά το επίμαχο διάστημα.

ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΣ: Επανειλημμένες αναφορές της UNRWA, του ειδικού οργανισμού αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους, όπως και άλλων διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων, μιλούν για επίπεδα χρόνιου υποσιτισμού, ανάλογα με αυτά χωρών της Αφρικής, για μεγάλο ποσοστό από το περίπου 1,5 εκατομμύριο του παλαιστινιακού πληθυσμού της Γάζας, ειδικά για τα παιδιά. Υποσιτισμός, χρόνια αναιμία και αβιταμίνωση καταγράφονται ευρέως και στη Δυτική Οχθη.

ΦΑΡΟΥΚ ΚΑΝΤΟΥΜΙ: Ο τελευταίος εν ζωή του ιδρυτικού πυρήνα της Φατάχ, ο γεννημένος το 1931 στην υπό Βρετανική Εντολή Παλαιστίνη Φαρούκ Καντούμι (Αμπού αλ-Λουτφ), από το αξίωμα του γενικού γραμματέα της κεντρικής επιτροπής της Φατάχ και της πολιτικής επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης στην Τυνησία, επέλεξε να μην εγκαταλείψει το ρόλο του μαχητικού διεκδικητή της παλαιστινιακής αυτοδιάθεσης.

Οπως τώρα ασκεί κριτική στην πολιτική του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, κατηγορώντας τον μεταξύ άλλων για ενδοτισμό σε ΗΠΑ και Ισραήλ, με αντίστοιχο τρόπο είχε εκφράσει τις διαφωνίες του και στον Γιάσερ Αραφάτ, δυσπιστώντας για τα αποτελέσματα της ειρηνευτικής διαδικασίας του Οσλο.

ΧΑΝΙΓΕ: Θεωρούμενος η πλέον μετριοπαθής ηγετική φυσιογνωμία της Χαμάς, ο 46χρονος Ισμαήλ Χανίγε, πρώην πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής από τον Μάρτιο του 2006, «απολύθηκε» από το πόστο του από τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στις 14 Ιουνίου 2007, με το ξεκίνημα των ενδοπαλαιστινιακών ένοπλων αντιπαραθέσεων που οδήγησαν στον πλήρη έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας από τη Χαμάς. Ο ίδιος δεν αποδέχτηκε ποτέ την απομάκρυνση και αντικατάστασή του από τον Σαλάμ Φαγιάντ και ασκεί ντε φάκτο πολιτική εξουσία στη Γάζα. Με σπουδές στην αραβική και ισλαμική λογοτεχνία, υπήρξε πρύτανης του Ισλαμικού Πανεπιστημίου της Γάζας, αλλά και βοηθός του ιδρυτή και πνευματικού ηγέτη της Χαμάς σεΐχη Αχμεντ Γιασίν, του οποίου θεωρείται άμεσο πολιτικό «παιδί».

Γεννήθηκε από γονείς πρόσφυγες του 1948 και κατοικεί στον καταυλισμό Σάτι, στα νότια της πόλης της Γάζας - το σπίτι του ισοπεδώθηκε από τους πρόσφατους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Απέφυγε δημόσιες εμφανίσεις και δηλώσεις στο τελευταίο διάστημα, όπου το «βήμα» έχουν καταλάβει πλέον σκληροπυρηνικές φωνές της οργάνωσής του.

ΨΕΜΑΤΑ: Το μεγαλύτερο ίσως το έχει πει η πρωθυπουργός του Ισραήλ Γκόλντα Μεγίρ σε συνέντευξη στη «Sunday Times», στις 15 Ιουνίου 1969, δύο μήνες μετά την ανάληψη του αξιώματός της και δύο χρόνια μετά τον Πόλεμο των Εξι Ημερών: «Ποτέ δεν υπήρξαν οι Παλαιστίνιοι. Πότε υπήρξε ανεξάρτητος παλαιστινιακός λαός μέσα σε ένα παλαιστινιακό κράτος; Υπήρξε η νότια Συρία πριν από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά υπήρξε μία Παλαιστίνη που περιελάμβανε την Ιορδανία. Δεν υπήρξε παλαιστινιακός λαός στην Παλαιστίνη που να αυτοπροσδιορίζονται ως Παλαιστίνιοι και ήρθαμε εμείς και τους στερήσαμε τη χώρα τους. Ποτέ δεν υπήρξαν».

ΩΡΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΛΟΓΙΑ: (Αλλά, δυστυχώς μόνο λόγια...): «...Θα υπάρχει για πάντα η πλέον πλήρης ελευθερία θρησκευτικής λατρείας για όλα τα δόγματα στην Παλαιστίνη. Δεν θα υφίστανται διακρίσεις μεταξύ των κατοίκων, όσον αφορά πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, με βάση τη θρησκεία ή τη φυλή τους...». Το απόσπασμα από το επίσημο κείμενο-διακήρυξη με το οποίο η Σιωνιστική Ομοσπονδία συμμετείχε στη Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων του 1916.

THE INTIPENDENT by Robert Fisk

Έτσι λοιπόν, για άλλη μια φορά, το Ισραήλ άνοιξε τις πύλες της Κολάσεως για τους Παλαιστινίους. Σαράντα πολίτες που είχαν ζητήσει καταφύγιο σε σχολείο του ΟΗΕ νεκροί και ακόμα τρεις σε ένα άλλο σχολείο. Όχι και άσχημα για τη δουλειά μιας βραδιάς στη Λωρίδα της Γάζας από έναν στρατό που πιστεύει στην «αγνότητα των όπλων». Όμως γιατί να εκπλαγούμε;
Ξεχάσαμε τους 17.500 νεκρούς - σχεδόν όλοι άμαχοι, οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά- στην εισβολή του Ισραήλ το 1982 στον Λίβανο; Τους 1.700
Παλαιστίνιους αμάχους που έχασαν τη ζωή τους στη σφαγή της Σάμπρα και της Σατίλα; Τη σφαγή του 1996, σε βάση του ΟΗΕ, 106 Λιβανέζων προσφύγων, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν παιδιά; Τη σφαγή των προσφύγων Μαρβαχίν οι οποίοι διετάχθησαν από τους Ισραηλινούς το 2006 να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να δεχθούν τα πυρά ισραηλινού ελικοπτέρου; Τους 1.000 νεκρούς του ίδιου βομβαρδισμού και της εισβολής στον Λίβανο, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν άμαχοι; Το εντυπωσιακό είναι ότι τόσοι πολλοί Δυτικοί ηγέτες, τόσοι πρόεδροι και πρωθυπουργοί και, φοβάμαι, τόσοι πολλοί αρχισυντάκτες και δημοσιογράφοι πιστεύουν το ίδιο ψέμα: ότι οι Ισραηλινοί προσπαθούν να αποφύγουν θύματα μεταξύ των αμάχων. Κάθε πρόεδρος και πρωθυπουργός που επαναλαμβάνει αυτή την αναλήθεια ως δικαιολογία για να αποφευχθεί η εκεχειρία έχει βάψει τα χέρια του με το αίμα της προχθεσινής θηριωδίας. Εάν ο Τζορτζ Μπους είχε το κουράγιο να ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός 48 ώρες νωρίτερα, αυτοί οι 40 άμαχοι- παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι- θα ήταν ζωντανοί σήμερα.
Αυτό που συνέβη είναι όνειδος. Δεν ταιριάζει στην περιγραφή «έγκλημα πολέμου»; Έτσι θα το αποκαλούσαμε εάν το είχε διαπράξει η Χαμάς. Έχοντας καλύψει ειδησεογραφικά τόσες πολλές μαζικές δολοφονίες από στρατούς της Μέσης Ανατολής- από στρατεύματα της Συρίας, του Ιράκ, του Ιράν, του Ισραήλ -, υποθέτω ότι θα έπρεπε να είμαι πιο κυνικός. Όμως το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι διεξάγει τον δικό μας πόλεμο εναντίον της «διεθνούς τρομοκρατίας». Οι Ισραηλινοί μας λένε ότι πολεμούν στη Λωρίδα της Γάζας για μας, για τα δυτικά ιδεώδη, για την ασφάλειά μας. Άρα είμαστε και εμείς συνυπεύθυνοι για τις ωμότητες που διεξάγονται αυτή τη στιγμή στη Λωρίδα της Γάζας.
Ναι, το Ισραήλ αξίζει να έχει ασφάλεια. Οι 20 Ισραηλινοί που σκοτώθηκαν στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας τα τελευταία 10 χρόνια είναι ένας ζοφερός αριθμός. Όμως οι 600 Παλαιστίνιοι που έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 10 ημέρες και οι χιλιάδες άλλοι από το 1948, αποτελούν μια εντελώς διαφορετική κλίμακα. Αυτό δεν είναι ένα συνηθισμένο μεσανατολικό αιματοκύλισμα αλλά μια θηριωδία αντίστοιχη με εκείνη των βαλκανικών πολέμων στη δεκαετία του 1990. Και φυσικά, όταν ένας Άραβας αποφασίσει να στρέψει τον τυφλό θυμό του εναντίον της Δύσης, θα πούμε ότι αυτό δεν έχει σχέση με εμάς. Γιατί μας μισούν; θα ρωτάμε. Όμως όλοι θα ξέρουμε την απάντηση.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ :http://digital.tanea.gr/Default.aspx?d=20090108&pn=1

Η ώρα των δικαίων


Του Γκιντεόν Λέβι*

Αυτός ο πόλεμος, ίσως περισσότερο από ότι οι προηγούμενοι, αποκαλύπτει τις πραγματικές αληθινές βαθιές νευρώσεις της ισραηλινής κοινωνίας. Ο ρατσισμός και το μίσος στριφογυρνά στα κεφάλια, όπως και η μανία για εκδίκηση και η δίψα για αίμα. Η «πρόθεση του επικεφαλής» του Ισραηλινού Στρατού είναι «να σκοτώσει όσους περισσότερους μπορεί», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι στρατιωτικοί ανταποκριτές στην τηλεόραση. Ακόμη και αν η αναφορά γίνεται για τους μαχητές της Χαμάς, η πρόθεση εξακολουθεί να προκαλεί ανατριχίλα.
Η ατέλειωτη βία και βαρβαρότητα δικαιολογούνται ως «άσκηση συγκράτησης». Το τρομακτικό ισοζύγιο αίματος-για κάθε εκατό περίπου Παλαιστινίους νεκρούς αναλογεί ένας νεκρός Ισραηλινός, δεν γεννά ερωτήματα, σαν να έχουμε αποφασίσει ότι το αίμα τους αξίζει εκατό φορές λιγότερο από ότι το δικό μας, αναγνωρίζοντας έτσι τον βαθύ ρατσισμό μας.
Δεξιοί, εθνικιστές, τυχοδιώκτες και μιλιταριστές είναι οι μόνοι που νομιμοποιούνται να κυκλοφορούν στην πόλη. Μην μας ενοχλείτε με ανθρωπισμούς και συμπόνια. Μόνο στις παρυφές του στρατοπέδου μπορεί να ακουστεί κάποια διαμαρτυρία-ανεπίτρεπτη, εξοστρακισμένη και αγνοημένη από την κάλυψη των μέσων ενημέρωσης-από μία μικρή γενναία ομάδα Εβραίων και Αράβων.
Πλάι σε αυτούς, κτυπά μία ακόμη φωνή, ίσως η χειρότερη από όλες. Είναι η φωνή των δικαίων και των υποκριτών. Ο συνάδελφός μου, Άρι Σαβίτ**, φαίνεται πως είναι ο άτυπος εκπρόσωπος τους. Αυτή την εβδομάδα, ο Σαβίτ έγραψε εδώ(«Το Ισραήλ πρέπει να διπλασιάσει, τριπλασιάσει, τετραπλασιάσει την ιατρική βοήθεια προς την Γάζα», Χαάρετς, 7 Ιανουαρίου): «Η Ισραηλινή επίθεση στην Γάζα είναι δικαιολογημένη… Μόνο μία άμεση και γενναία ανθρωπιστική πρωτοβουλία θα αποδείξει ότι ακόμη και κατά την διάρκεια των βάρβαρων μαχών που μας επιβλήθηκαν, θυμόμαστε ότι υπάρχουν ανθρώπινα όντα και από την άλλη πλευρά».
Για τον Σαβίτ, που υπερασπίζεται το δίκαιο αυτού του πολέμου και που επιμένει ότι δεν πρέπει να χαθεί, το τίμημα δεν έχει σημασία, όπως και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν νίκες σε τέτοιους άδικους πολέμους. Και τολμά, με την ίδια ανάσα, να προσεύχεται για «ανθρωπισμό».
Θέλει ο Σαβίτ να σκοτώνουμε και να σκοτώνουμε και ύστερα να στήνουμε νοσοκομεία και να στέλνουμε φάρμακα για να περιποιηθούν τους τραυματίες; Γνωρίζει ότι ο πόλεμος κατά ενός ανυπεράσπιστου πληθυσμού, ίσως του πιο ανυπεράσπιστου σε ολόκληρο τον κόσμο, που δεν έχει πουθενά να καταφύγει, μπορεί να είναι εγκληματικός και αχρείος. Αλλά αυτοί οι άνθρωποι θέλουν πάντα να εμφανίζονται καλοί. Θα ρίχνουμε βόμβες σε κατοικίες και ύστερα θα περιποιούμαστε τους τραυματίες στο Ίχιλοφ(σ.σ. γνωστό νοσοκομείο έξω από το Τελ Αβίβ). Θα βομβαρδίζουμε άθλια μέρη για πρόσφυγες σε σχολεία των Ηνωμένων Εθνών και ύστερα θα τους φιλοξενούμε και περιποιούμαστε στο Μπέιτ Λέβιστάιν. Θα πυροβολούμε και ύστερα θα φωνάζουμε, θα σκοτώνουμε και ύστερα θα παραπονιόμαστε, θα αποκόπτουμε γυναίκες και παιδιά σαν αυτόματες δολοφονικές μηχανές και θα διατηρούμε και την αξιοπρέπεια μας.
Το πρόβλημα είναι-ότι δεν γίνεται έτσι. Είναι εξωφρενική υποκρισία και αυτοϊκανοποίηση. Αυτοί που κάνουν εμπρηστικές εκκλήσεις για όλο και μεγαλύτερη βία χωρίς να αναρωτούνται για τις επιπτώσεις είναι τουλάχιστον πιο ειλικρινείς.
Δεν μπορείς να τα έχεις όλα. Η μόνη «καθαρότητα» σε αυτόν τον πόλεμο είναι «η καθαρότητα που δείχνουν οι τρομοκράτες», που πραγματικά σημαίνει η εμφάνιση φρικιαστικών τραγωδιών. Αυτό που συντελείται στην Γάζα δεν είναι μία φυσική καταστροφή, ένας σεισμός ή μία πλημμύρα, για την οποία θα ήταν υποχρέωση μας και δικαίωμα να τείνουμε χέρι βοηθείας σε αυτούς που πλήττονται, να στείλουμε συνεργία διάσωσης, όπως αγαπάμε τόσο να κάνουμε. Όλη αυτή η κακοτυχία, όλες οι καταστροφές που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην Γάζα είναι αποτέλεσμα ανθρώπων-γίνεται από εμάς. Δεν μπορεί να προσφερθεί βοήθεια με αιματοβαμμένα χέρια. Η συμπόνια δεν μπορεί να φυτρώσει από την βαρβαρότητα.
Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιοι που τα θέλουν όλα. Να σκοτώνουν και να καταστρέφουν αδιακρίτως και να εμφανίζονται επίσης ως καλοί, με καθαρή συνείδηση. Να προχωρούν με εγκλήματα πολέμου χωρίς καμμία αίσθηση ενοχής να τους συνοδεύει.. Προκαλεί κάποιο εκνευρισμό. Όποιος δικαιολογεί αυτόν τον πόλεμο δικαιολογεί και τα εγκλήματά του. Όποιος τάσσεται υπέρ του πολέμου και πιστεύει ότι δικαιολογούνται οι μαζικές δολοφονίες δεν έχει απολύτως κανένα δικαίωμα να μιλά για ηθική και ανθρωπισμό. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα να σκοτώνεις ταυτόχρονα και να ανασταίνεις. Η προσέγγιση αυτή είναι μία πιστή αποτύπωση των βασικών διπρόσωπων Ισραηλινών συναισθημάτων που μας συνοδεύουν ανέκαθεν. Να κάνουμε τα οποιοδήποτε λάθος, αλλά να φαντάζουμε καθαροί στα μάτια μας. Να σκοτώνουμε, καταστρέφουμε, να καταδικάζουμε στην πείνα, να φυλακίζουμε και να ταπεινώνουμε- και να είμαστε σωστοί, για να μην πω δίκαιοι. Οι δίκαιοι που διψούν για πόλεμο δεν έχουν δυνατότητα να επιτρέπουν στους εαυτούς τους τέτοιες πολυτέλειες.
Οποιοσδήποτε δικαιολογεί αυτόν τον πόλεμο δικαιολογεί και τα εγκλήματά του. Οποιοσδήποτε τον βλέπει ως αμυντικό πόλεμο θα πρέπει να αναλάβει την ηθική υποχρέωση των επιπτώσεων του. Οποιοσδήποτε ενθαρρύνει τους πολιτικούς και τον στρατό να συνεχίσουν θα πρέπει να κουβαλά το στίγμα του Κάϊν το οποίο θα πρέπει να φέρει στο μέτωπό του μετά τον πόλεμο. Όλοι αυτοί που υποστηρίζουν τον πόλεμο υποστηρίζουν και την φρίκη.
*Ένα ακόμη άρθρο καταπέλτης του γνωστού Ισραηλινού δημοσιογράφου που τα βάζει αυτή τη φορά με τους «εξ’ αριστερών» υποστηρικτές του πολέμου στην Γάζα.
Δημοσιεύτηκε στην ισραηλινή εφημερίδα Χάαρετς στις 09/01/2009
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1054158.html
**Ο Άρι Σαβίτ αν και έχει αρθρογραφήσει κατ’ επανάληψη κατά της ισραηλινής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών, έχει ταχθεί υπέρ του πολέμου στην Γάζα. Θεωρείται εκφραστής της λεγόμενης «σιωνιστικής αριστεράς».

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ MOISIS LITSIS