Σάββατο 16 Μαΐου 2009

Η αντι-ύλη στην υπηρεσία των «Illuminati»


Επιστήμη και Χόλιγουντ ενώνουν τις δυνάμεις τους και εξάπτουν τη φαντασία

Οι «Illuminati» (Πεφωτισμένοι), το δεύτερο μπεστ-σέλερ βιβλίο του συγγραφέα Νταν Μπράουν, το οποίο έγινε ταινία, που άρχισε να προβάλλεται αυτή την εβδομάδα και στην Ελλάδα, με πρωταγωνιστή τον Τομ Χανκς στο ρόλο του πολυπράγμονα καθηγητή του Χάρβαρντ, Ρόμπερτ Λάγκντον, φέρνει ξανά στο προσκήνιο ένα δυσνόητο, αλλά επιστημονικά κρίσιμο, ζήτημα: την αντι-ύλη.

Απεικόνιση σωματιδίου αντι-ύλης Απεικόνιση σωματιδίου αντι-ύλης σε μεγέθυνση Στο βιβλίο και την ταινία ("Angels and Demons" είναι ο πρωτότυπος αγγλικός τίτλος), μια αποκρυφιστική ομάδα, με τη συμμετοχή ενός μυστικού πυρήνα μέσα στο CERN, σχεδιάζει ένα όπλο αντι-ύλης για να καταστρέψει το Βατικανό.

Ενώ η Αγία Έδρα της Καθολικής Εκκλησίας έφριξε με το σενάριο, το CERN - με πιο ανοιχτό πνεύμα- αντιμετώπισε εξαρχής θετικά την όλη ιστορία, άνοιξε στο σκηνοθέτη Ρον Χάουαρντ τις υπόγειες εγκαταστάσεις του και, σε τελευταία ανάλυση, προσδοκά ότι η όλη δημοσιότητα θα κάνει καλό στην επιστημονική έρευνα, γιατί θα φέρει το ευρύ κοινό πιο κοντά σε μείζονα ζητήματα που απασχολούν την κοινότητα των φυσικών. Το CERN έκανε ειδικά σεμινάρια περί αντι-ύλης στον Ρον Χάουαρντ και αυτός, σε ανταπόδοση, ετοίμασε ένα πιο ακριβές επιστημονικά υλικό που θα διανέμεται μαζί με το DVD της ταινίας.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του φυσικού Φρανκ Κλόουζ του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με την υφιστάμενη τεχνολογία, θα χρειαστούν εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια και τουλάχιστον 1 τρισ. δολ. για να παραχθεί έστω κι ένα γραμμάριο αντι-ύλης. Εκτός αυτού, υπάρχει το όχι ασήμαντο πρόβλημα τι θα κάνει κανείς την αντι-ύλη αν αυτή δημιουργηθεί, με δεδομένο ότι είναι υπερβολικά δύσκολο να αποθηκευτεί, καθώς αντιδρά εκρηκτικά με την κοινή ύλη. Τεράστιες ηλεκτρομαγνητικές δυνάμεις θα πρέπει να επιστρατευθούν, προκειμένου να παγιδευτούν και οι παραμικρές ποσότητες αντι-ύλης σε κάποιο μέρος.

Οι απαρχές της αντι-ύλης

Πώς όμως ξεκίνησε όλη γοητεία με την αντι-ύλη; Σύμφωνα με την κυρίαρχη επιστημονική θεωρία, στην αρχή υπήρχαν στο σύμπαν τόσο η ύλη όσο και η αντι-ύλη. Από την ύλη είναι φυσικά κατασκευασμένα τα πάντα γύρω μας - και εμείς οι ίδιοι. Η αντι-ύλη, από την άλλη, είναι ένα παράξενο υλικό, ταυτόσημο με την κοινή ύλη από κάθε άλλη άποψη, πέρα από το ότι κάθε τι στο εσωτερικό της είναι "ανάποδο": το αρνητικό είναι θετικό, το αριστερό είναι δεξί, το πάνω είναι κάτω κοκ. Κάτι σαν το γιν και το γιανγκ της υλικής πραγματικότητας!

Καλώς ή κακώς, η ύλη και η αντι-ύλη δεν τα πάνε καθόλου καλά μαζί, με άλλα λόγια δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Αν βρεθούν μαζί, εκλύεται αυτομάτως τρομακτική ποσότητα ενέργειας και ακολουθεί ο πλήρης εκμηδενισμός. Δεν μπορεί συνεπώς να πιάσει κανείς την αντι-ύλη χωρίς αυτή να εκραγεί. Μόνο ένα γραμμάριο αντι-ύλης, αν εκμηδενιστεί μέσα από την επαφή του με ένα γραμμάριο ύλης, θα δημιουργήσει εκρηκτική ισχύ ισοδύναμη με 20.000 τόνους ΤΝΤ, σύμφωνα με την ερευνήτρια του CERN Τάρα Σιρς.

Καθόλου παράξενο συνεπώς που ο Νταν Μπράουν σκαρφίστηκε μια βόμβα αντι-ύλης, πολύ ισχυρότερη από μια πυρηνική βόμβα, η οποία μπορεί να επιφέρει ένα νέο Αρμαγεδδώνα. Οι φυσικοί πιστεύουν ότι μέσα στα πρώτα κλάσματα του δευτερολέπτου μετά το αρχικό Μπινγκ Μπανγκ, που άρχισε να δημιουργεί το σύμπαν, η αντι-ύλη δημιουργήθηκε σε σχεδόν ίση ποσότητα με την ύλη. Περιέργως όμως, σήμερα, όσο και αν ψάξουν οι επιστήμονες, δεν υπάρχει ίχνος από αυτή την αντι-ύλη στο ορατό σύμπαν.

Μερικοί φυσικοί πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή όλη η αντι-ύλη, μαζί με σχεδόν όλη (αλλά όχι όλη) την ύλη, αλληλοκαταστράφηκαν σε αυτά τα πρώτα κλάσματα δευτερολέπτου μετά το Μπινγκ Μπανγκ. Σε κάθε περίπτωση, επειδή πάντα υπήρχε λίγο παραπάνω ύλη σε σχέση με την αντι-ύλη, τα πράγματα πήραν το δρόμο τους και σήμερα υπάρχει το σύμπαν - κι εμείς.

Εν τω μεταξύ, η μοναδική αντι-ύλη που οι επιστήμονες έχουν μπορέσει να παρατηρήσουν, είναι αυτή που δημιουργείται πρόσκαιρα σε εργαστήρια όπως το CERN, είτε στις τυχαίες συγκρούσεις κοσμικών ακτινών στο διάστημα. Που και που κάποιο σωματίδιο αντι-ύλης μπορεί να ξεπηδά αυτομάτως, όταν μια κοσμική ακτίνα προσπίπτει στο άνω τμήμα της γήινης ατμόσφαιρας.

Ο βρετανός ιδιοφυής φυσικός Πολ Ντιράκ ήταν ο πρώτος που υπέθεσε την ύπαρξη της αντι-ύλης το 1928 (αν και δεν την ονόμασε έτσι), υπολογίζοντας ότι υπάρχει ένα σωματίδιο με αντίθετο φορτίο από το ηλεκτρόνιο, όπως αποδείχτηκε το 1932, όταν ανακαλύφθηκε το ποζιτρόνιο, το πρώτο σωματίδιο αντι-ύλης. Από τότε ανακαλύφθηκαν και άλλα αντι-σωματίδια, ώσπου το 1995 οι φυσικοί του CERN δημιούργησαν το πρώτο αντι-υδρογόνο, συνδυάζοντας αντι-πρωτόνια με ποζιτρόνια. Ήταν η πρώτη φορά στον κόσμο που ένα επιστημονικό εργαστήριο είχε παράγει τεχνητά αντι-άτομα, πυροδοτώντας πλέον αυξημένο ενδιαφέρον για την αντι-ύλη τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και στο κοινό.

Τη στιγμή αυτή, σύμφωνα με το Live Science, οι φυσικοί πασχίζουν, στο πλαίσιο του προγράμματος ATRAP, να παγιδεύσουν άτομα αντι-υδρογόνου. Όμως η μεγάλη ελπίδα είναι τα πειράματα αντι-ύλης που έχουν σχεδιαστεί να γίνουν με τον μεγάλο επιταχυντή αδρονίων του CERN, όταν αυτός επαναλειτουργήσει το φθινόπωρο μετά τη σοβαρή βλάβη που τον καθήλωσε πέρυσι σε αδράνεια.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 16/05/2009

Υπερεκτιμημένη η άνοδος των θαλασσών από το λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής


Οι επιστήμονες αναδιπλώνονται στις εκτιμήσεις τους σχετικά με το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Αν και μια κατάρρευση των τεράστιων πάγων της Δυτικής Ανταρκτικής, λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας και της κλιματικής αλλαγής, θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την άνοδο της στάθμης των ωκεανών διεθνώς, μια νέα επιστημονική μελέτη εκτιμά ότι το πρόβλημα έχει διογκωθεί υπερβολικά.

Χρησιμοποιώντας νέες μετρήσεις, Βρετανοί και Ολλανδοί ερευνητές προβλέπουν ότι μια πιθανή κατάρρευση θα προκαλέσει άνοδο της επιφάνειας των θαλασσών κατά 3,2 μέτρα και όχι πέντε έως επτά μέτρα, σύμφωνα με τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον Τζόναθαν Μπάμπερ του βρετανικού πανεπιστημίου του Μπρίστολ, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Science”, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Σύμφωνα με την μελέτη, ακόμα και μια άνοδος κατά ένα μέτρο των υδάτων θα είναι πάντως αρκετή για να εξασθενήσει το πεδίο βαρύτητας της Γης στο νότιο ημισφαίριο και να επηρεάσει την περιστροφή του πλανήτη μας.

Κάτι τέτοιο θα ωθούσε μεγάλους όγκους νερού να συσσωρευτούν στους βόρειους ωκεανούς και να προκληθούν έτσι δραματικές περιφερειακές αποκλίσεις στα επίπεδα των θαλασσών, με τη μεγαλύτερη άνοδο να προβλέπεται να συμβεί τόσο στην ανατολική όσο και στη δυτική ακτή των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η παραπάνω ανισοκατανομή του επιπέδου των θαλασσών θα είναι ανεξάρτητη από το πόσο γρήγορα θα λιώσουν οι πάγοι. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι τα επίπεδα των υδάτων πέριξ των αμερικανικών ακτών θα ανυψωθούν κατά 25% περισσότερο σε σχέση με την μέση παγκόσμια αύξηση.

Η Ανταρκτική διαθέτει περίπου εννιά φορές μεγαλύτερο όγκο πάγου από τη Γροιλανδία και θεωρείται ο «κοιμισμένος γίγαντας» όσον αφορά τον παράγοντα της στάθμης των θαλασσών. Ειδικά το δυτικό τμήμα της προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους επιστήμονες, επειδή εκεί βρίσκονται τεράστια τμήματα πάγου που στηρίζονται σε βράχους, οι οποίοι βρίσκονται τελείως κάτω από το επίπεδο της θάλασσας.

Οι ερευνητές δεν ξέρουν πόσο γρήγορα μπορεί να καταρρεύσουν αυτοί οι πάγοι, αλλά αν λιώσουν σταδιακά μέσα στα επόμενα 500 χρόνια, τότε τα επίπεδα των θαλασσών εκτιμάται ότι θα αυξάνονται περίπου 6,5 χιλιοστά το χρόνο, δηλαδή με ρυθμό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τον τωρινό.

Η τήξη στο Β.Πόλο βάζει τέλος στη φιλόδοξη αποστολή

Σε μια συναφή εξέλιξη, μια ομάδα Βρετανών εξερευνητών και επιστημόνων, που προσπαθούσαν να φθάσουν στο Βόρειο Πόλο και να μετρήσουν καθ’ οδόν το πάχος του επιπλέοντος αρκτικού πάγου, αναγκάστηκαν να σταματήσουν στον αρκτικό Καναδά άδοξα την αποστολή τους, λόγω της υπερβολικά πρώιμης καλοκαιρινής τήξης των πάγων στην περιοχή.

Η δύσκολη αποστολή, που είχε προγραμματιστεί να έχει τρίμηνη διάρκεια, με στόχο να τροφοδοτήσει τους επιστήμονες με στοιχεία από πρώτο χέρι σχετικά με την επίπτωση της κλιματικής αλλαγής, σταμάτησε την 73η μέρα, σε απόσταση 490 χλμ. από το Βόρειο Πόλο.

Εν τω μεταξύ τα μέλη της είχαν προλάβει να κάνουν 16.000 παρατηρήσεις και 1.600 μετρήσεις του πάχους του πάγου, ανακαλύπτοντας ότι το μέσο πάχος του αρκτικού πάγου, που επιπλέει στη θάλασσα, είναι ενάμισι μέτρο. Αναλυτικά τα στοιχεία θα παρουσιαστούν στη διεθνή συνδιάσκεψη για την κλιματική αλλαγή, που θα πραγματοποιηθεί στην Κοπεγχάγη φέτος το Δεκέμβριο.

Το αίνιγμα της ανάδυσης του ανθρώπινου νου

Μπορεί η επιστήμη να εξηγήσει τη γένεση των διανοητικών μας ικανοτήτων ή μήπως απαιτείται κάποια «υπερφυσική» παρέμβαση;

Του ΣΠΥΡΟΥ ΜΑΝΟΥΣΕΛΗ

Πριν από 100 χιλιάδες χρόνια, η ανάπτυξη του νου των μακρινών μας προγόνων είχε καταφέρει να παραγάγει μόνο κάποια ασύμμετρα και κακότεχνα λίθινα εργαλεία. Ξαφνικά, πριν από 50 χιλιάδες χρόνια, σε μια έκρηξη δημιουργικότητας και πρωτοτυπίας, ο πλανήτης μας γέμισε με απολιθώματα από νέα συμμετρικά εργαλεία, από περίτεχνες βραχογραφίες και από τάφους. Αδιαμφισβήτητες μαρτυρίες της μεγάλης νοητικής επανάστασης που είχε συντελεστεί στο εσωτερικό των κρανίων των πρωτανθρώπων.

Στις μέρες μας, οι παλαιοανθρωπολόγοι, οι αρχαιολόγοι και οι νευροψυχολόγοι ενώνουν τις δυνάμεις τους και συνεργάζονται στενά για να διερευνήσουν το πώς, το πότε και το πού εμφανίστηκαν για πρώτη φορά οι μοναδικές ανθρώπινες διανοητικές ικανότητες. Από το πόσο ικανοποιητικές θα κριθούν οι απαντήσεις τους θα εξαρτηθεί, όχι απλώς η βαθύτερη γνώση του μακρινού μας παρελθόντος, αλλά πλέον και η αναγκαιότητα για υπερφυσικές «εξηγήσεις» περί της επεμβάσεως ενός πάνσοφου Δημιουργού ή κάποιων υποθετικών «εξωγήινων σχεδιαστών».

Υπάρχουν, άραγε, κάποιες ασφαλείς αρχαιολογικές ενδείξεις, οι οποίες να πιστοποιούν με βεβαιότητα την ύπαρξη ή όχι τυπικά ανθρώπινων νοητικών ικανοτήτων κατά το μακρινό προϊστορικό μας παρελθόν; Διαφορετικοί ερευνητές έχουν υιοθετήσει κατά καιρούς τα πιο διαφορετικά κριτήρια: από το οργανωμένο κυνήγι με όπλα μέχρι τον εποικισμό άγνωστων περιοχών, και από τη χρήση νέων υλικών και εργαλείων μέχρι την ταφή νεκρών με ή χωρίς νεκρικές προσφορές.

Τέτοιες ομαδικές δραστηριότητες και συλλογικές συμπεριφορές παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, επειδή προϋποθέτουν όχι απλώς την ύπαρξη μιας οργανωμένης κοινωνικής ζωής, κάτι πολύ συνηθισμένο και σε απλούστερα είδη ζώων, αλλά μια κοινωνική ζωή που να βασίζεται στην αυτοσυνείδηση και τον έναρθρο λόγο, σε δύο δηλαδή τυπικά ανθρώπινα χαρακτηριστικά.

Ενώ όμως όλοι οι ειδικοί συμφωνούν για τις ιδιαίτερες γνωστικές και νοητικές ικανότητες που μας διαφοροποιούν από τα υπόλοιπα ζώα, δεν υπάρχει ακόμη ομοφωνία για το πότε και το πώς αυτές εμφανίστηκαν κατά την πρόσφατη εξελικτική ιστορία των πρωτευόντων.

Ενώ πριν από εκατό πενήντα χρόνια ο Κάρολος Δαρβίνος πρότεινε την πρώτη ολοκληρωμένη εξελικτική θεωρία για το πώς η φυσική επιλογή διαμορφώνει τα σωματικά και συμπεριφορικά χαρακτηριστικά κάθε ζωντανού οργανισμού, μόνο πρόσφατα η επιστήμη άρχισε να διερευνά πώς η εξέλιξη διαμορφώνει και τα νοητικά χαρακτηριστικά των οργανισμών (εξελικτική και γνωστική ψυχολογία).

Μάλιστα, αυτή η προκλητική ιδέα, ότι δηλαδή η εξέλιξη δεν αφορά μόνο τα υλικά σώματα αλλά και στις «άυλες» νοητικές ικανότητες που αυτά τα βιολογικά σώματα έχουν, θα αποτελέσει την προϋπόθεση για τη διαμόρφωση ενός νέου διεπιστημονικού κλάδου, της «γνωσιακής αρχαιολογίας».

Ενας «γνωσιακός αρχαιολόγος» δεν αρκείται στη χρονολόγηση και την ταξινόμηση ενός προϊστορικού τεκμηρίου, π.χ. ενός λίθινου εργαλείου, αλλά μελετά αυτά τα απολιθωμένα χειροτεχνήματα για να κατανοήσει τις νοητικές προϋποθέσεις και τις νευροβιολογικές ικανότητες του χειροτεχνουργού!

Για παράδειγμα, αναλύοντας τον τρόπο λάξευσης ενός λίθινου εργαλείου ή μελετώντας τη συμβολική περιπλοκότητα μιας βραχογραφίας, μπορεί να συναγάγει πολύτιμα συμπεράσματα για τις αφαιρετικές ή συνειδησιακές ικανότητες του πρωτόγονου τεχνίτη.

Η προϊστορία της σύγχρονης νόησης

Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα δεδομένα -παλαιοντολογικά, βιολογικά και βιοχημικά- ο σύγχρονος άνθρωπος, που αυτοαποκαλείται αυτάρεσκα Homo Sapiens (Ανθρωπος ο Σοφός), έχει μια σαφή ζωική προέλευση. Αποτελεί το τελικό προϊόν μιας μακράς και πολυδαίδαλης εξελικτικής ιστορίας, που ξεκίνησε στην Αφρική πριν από περίπου 6 εκατομμύρια χρόνια, όταν οι πιο μακρινοί πρόγονοί μας αποσπάστηκαν από το μέχρι τότε κοινό γενεαλογικό δέντρο που τους συνέδεε με τους προγόνους των ανθρωποειδών πιθήκων (που κατέληξε στους γορίλες και τους χιμπαντζήδες).

Το επόμενο αποφασιστικό βήμα έγινε στην ανατολική Αφρική πριν από 3 εκατομμύρια χρόνια. Τότε η γενεαλογική μας γραμμή χωρίστηκε εκ νέου, παράγοντας τον Ρωμαλέο Πίθηκο του Νότου (Australopithecus robustus) και τον Αφρικανικό Πίθηκο του Νότου (Australopithecus africanus).

Από αυτό τον δεύτερο πρωτοάνθρωπο θα προκύψει αργότερα ο Homo habilis (Ανθρωπος ο Επιδέξιος) και από αυτόν θα εξελιχθεί, πριν από 1,7 εκατομμύρια χρόνια, ο Homo Erectus (Ανθρωπος που Περπατά Ορθιος). Παρά το παραπλανητικό όνομά του, ο Homo Erectus δεν ήταν ο πρώτος από τους ανθρωπίδες που ήταν ικανός να περπατά όρθιος, ήταν όμως ο πρώτος που χρησιμοποίησε συστηματικά λίθινα εργαλεία, υπέταξε τη φωτιά και αργότερα μετανάστευσε αρχικά στην Εγγύς Ανατολή και από εκεί στην Ευρώπη και την Απω Ανατολή.

Πριν από 130.000 με 50.000 χρόνια, το εξελικτικό σκηνικό σε ό,τι αφορά την εξάπλωση των προγόνων μας είχε ως εξής: στην Ευρώπη και στη δυτική Ασία κυριαρχούν οι Νεάντερταλ (Homo Neanderthalensis), «πρωτόγονοι» ανατομικά και τεχνολογικά (βλ. Πλαίσιο) -στην Αφρική ζούσαν και εξελίσσονταν οι πρώτοι άνθρωποι που δεν διέφεραν και πολύ από εμάς- ενώ στην ανατολική Ασία υπήρχε ένα ανθρώπινο είδος που μάλλον διέφερε τόσο από τον σύγχρονο άνθρωπο όσο και από τους Νεάντερταλ.

Ομως αυτό το σκηνικό θα αλλάξει δραστικά μετά την είσοδο στην Ευρώπη των ευφυέστερων και τεχνολογικά ανώτερων ανθρώπων που εισέβαλαν από την Αφρική πριν από 40 - 35 χιλιάδες χρόνια. Εκείνη την περίοδο συνέβη το «μεγάλο εξελικτικό άλμα» που έλαβε χώρα στη γηραιά ήπειρο και θα οδηγήσει σταδιακά στην απόλυτη κυριαρχία του είδους μας, το οποίο χάρη στις ανώτερες νοητικές ικανότητές του θα δημιουργήσει τον πολιτισμό και την τέχνη. Ισως γι' αυτό οι ειδικοί περιγράφουν αυτό το εξηγητικό σχήμα ως το «πολιτισμικό Big Bang».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προοδευτική ανάπτυξη του φυλογενετικού δένδρου που θα οδηγήσει στον σύγχρονο άνθρωπο συνοδεύεται πάντα από μια προοδευτική αύξηση της κρανιακής κοιλότητας και συνεπώς της πολυπλοκότητας του εγκεφάλου, η οποία, με τη σειρά της, οδήγησε στην προοδευτική πολυπλοκοποίηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Αυτή η πολιτισμική εξέλιξη, μολονότι βασίζεται σε σαφείς και ήδη γνωστές βιολογικές προϋποθέσεις, δεν εξαρτάται άμεσα από κάποιες αλλαγές του ανθρώπινου γονιδιώματος· αντίθετα συνδέεται με επιγενετικές αλλαγές που σχετίζονται με την εξέλιξη του νου, όπως η εντυπωσιακή ανάπτυξη του έναρθρου λόγου, της μνήμης και της μάθησης.

Εντελώς διαφορετικά μοντέλα για τον ίδιο νου

Μέχρι πρόσφατα, το ευρύτερα αποδεκτό μοντέλο εξήγησης της ανάδυσης του σύγχρονου ανθρώπινου νου ήταν αυτό του απότομου, σχεδόν «μαγικού» άλματος προς τα εμπρός, δηλαδή της μεγάλης πολιτισμικής έκρηξης πριν από περίπου 40 χιλιάδες χρόνια.

Αυτή η μεγάλη πολιτισμική επανάσταση έλαβε χώρα στην κεντρική Ευρώπη και σχετίζεται με την ομαδική μετανάστευση ανθρώπων με τα δικά μας ανατομικά χαρακτηριστικά (άνθρωποι Κρο Μανιόν) από την Εγγύς Ανατολή. Ετσι επιχειρούν να εξηγήσουν την ξαφνική εμφάνιση των εκπληκτικών βραχογραφιών και των συμμετρικών εργαλείων από πέτρα και κόκαλα, αλλά και την ανακάλυψη τάφων με κτερίσματα. Ευρήματα που προϋποθέτουν την ανάπτυξη μιας ανώτερης τεχνολογίας, η οποία βασίζεται σε μια πιο σύνθετη αφαιρετική σκέψη.

Οπως όμως συμβαίνει συχνά με τα επιστημονικά μοντέλα που στηρίζονται σε εμπειρικά δεδομένα, στην προκειμένη περίπτωση σε παλαιοντολογικά ευρήματα, υπάρχουν πάντα και εναλλακτικές ερμηνείες.

Ενα τέτοιο εναλλακτικό μοντέλο εξήγησης της εμφάνισης του «σύγχρονου» νου υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε καμία απότομη αλλαγή, αλλά αντίθετα μια σταδιακή βιολογική εξέλιξη που συνέβη στην Αφρική πριν από περίπου 200 χιλιάδες χρόνια. Εκεί αναπτύχθηκε και από εκεί διαδόθηκε βαθμηδόν σε όλο σχεδόν τον πλανήτη (Out of Africa).

Το δεύτερο εναλλακτικό μοντέλο στην ευρωπαϊκή Μεγάλη Εκρηξη (Big Bang) υποστηρίζει ότι όλες οι νοητικές προϋποθέσεις της σύγχρονης συμπεριφοράς (προφορικός λόγος, συμβολική σκέψη, τεχνογνωσία) ήταν κοινά χαρακτηριστικά όλων των ανθρώπινων πληθυσμών που υπήρχαν ήδη πριν από 150 χιλιάδες χρόνια (!) και ότι η εμφάνιση και επανεμφάνιση αυτών των ανώτερων νοητικών συμπεριφορών εξαρτάται από τοπικές κλιματολογικές ή γεωγραφικές συνθήκες, αλλά και από πολιτισμικές ή ενδεχομένως και γενετικές ανταλλαγές μεταξύ των διαφορετικών ανθρώπινων πληθυσμών.

Πέρα όμως από τις διάφορες εναλλακτικές ερμηνείες των απολιθωμένων ευρημάτων, παραμένει το μεγάλο ερώτημα σχετικά με την εξέλιξη στον χρόνο του ανθρώπινου νου. Η μεγάλη δυσκολία αυτού του ερωτήματος σχετίζεται με το γεγονός ότι τα νοητικά φαινόμενα είναι «άυλα» και δεν αφήνουν αποτυπώματα της εξέλιξής τους στον χρόνο.

Ο πρώτος σύγχρονος ερευνητής αυτής της εξέλιξης είναι ο Καναδός νευροψυχολόγος Merlin Donald, ο οποίος στο περίφημο βιβλίο του «Origins of the Modern Mind» υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη της ανθρώπινης συμπεριφοράς αφορά τους τρόπους που ο νους μας αναπαριστά τις ίδιες του τις εμπειρίες.

Σύμφωνα με τον Donald, οι απαρχές ενός προανθρώπινου νου μπορούν να αναγνωριστούν ήδη πριν από 4 εκατομμύρια χρόνια, όταν οι πρώτοι Αφρικανοί ανθρωπίδες ανέπτυξαν μια «επεισοδιακή συνείδηση», συγκρίσιμη με αυτή των σημερινών χιμπαντζήδων. Μια υποτυπώδη συνείδηση, ικανή να συλλαμβάνει την άμεση σημασία των συμβάντων, αλλά ανίκανη να σκεφτεί τις συνέπειές τους στο απώτερο μέλλον ή το αφαιρετικό νόημά τους.

Το αμέσως επόμενο βήμα ήταν η ανάπτυξη της «μιμητικής συνείδησης», πριν από περίπου 2 εκατομμύρια χρόνια, που σηματοδοτεί την εμφάνιση ενός πρωτανθρώπινου νου. Από αυτή τη μιμητική συνείδηση θα προκύψει, πριν από 150 χιλιάδες χρόνια, η λεξιλογική-συμβολική σκέψη. Αν η μίμηση απελευθέρωσε τον νου από τα δεσμά τής πρόσκαιρης επεισοδιακής σκέψης, η έλευση της λεξιλογικής-συμβολικής συνείδησης τον απελευθέρωσε από τους πραγματολογικούς περιορισμούς της απλής μίμησης.

Το τελευταίο μεγάλο βήμα είναι η εξέλιξη του θεωρητικού-αφαιρετικού νου, που προϋποθέτει τη διαπλοκή του λόγου με την αφηρημένη σκέψη. Από τις περίτεχνες βραχογραφίες των σπηλαίων, που αναπαριστούν τις νοητικές εμπειρίες των πρώτων σύγχρονων ανθρώπων, μέχρι την ανακάλυψη της γραφής, πριν από 6 χιλιάδες χρόνια, δεν υπάρχει πια αγεφύρωτο χάσμα.

Μολονότι στο πρόβλημα της ανάδυσης του ανθρώπινου νου δεν διαθέτουμε ακόμη οριστικές απαντήσεις, δεν μπορεί σήμερα να θεωρείται άλυτο. Οπως η βιολογική θεωρία της εξέλιξης μας βοήθησε να εξηγήσουμε ορθολογικά την προέλευση και την ανάπτυξη της ζωής, η ανολοκλήρωτη σήμερα θεωρία της νοητικής εξέλιξης μας οδηγεί στο να κατανοήσουμε τον ανθρώπινο νου μάλλον ως προϊόν της φυσικής επιλογής και όχι βέβαια μιας υπερφυσικής επιφοίτησης, που τίποτα δεν εξηγεί, αφού θεωρεί ότι «γνωρίζει» τα πάντα.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 16/05/2009

Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Μπίλντερμπεργκ: Τα πρώτα βιολιά του καπιταλισμού

Η ΛΕΣΧΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΟΝ «ΑΣΤΕΡΑ»
Της ΝΤΙΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ
Αρχιερείς της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης. Illuminati της διεθνούς οικονομικοπολιτικής εξουσίας. Πίσω από κλειστές πόρτες συνεδριάζουν για να αποφασίσουν το μέλλον του κόσμου. Μεγιστάνες τραπεζίτες και επικεφαλής πολυεθνικών εταιρειών χρησιμοποιούν πολιτικούς σαν πιόνια, αποφασίζουν για πολέμους και ανεβοκατεβάζουν ηγέτες και κυβερνήσεις για το συμφέρον των ΗΠΑ και του διεθνούς σιωνισμού.

Παντοδύναμοι ολιγάρχες των ΜΜΕ «πνίγουν» τη δημοσίευση των θεμελιωδών αποφάσεων που τα μέλη του κλαμπ των ισχυρών παίρνουν χωρίς εμάς για εμάς, προς όφελός τους και σε βάρος μας:

Είναι η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ η απόλυτη ενσάρκωση των σύγχρονων θεωριών συνωμοσίας; Ή μήπως η συνωμοσιολογία ταιριάζει στην ελίτ ακριβώς επειδή τα μέλη της προτιμούν να συνδιασκέπτονται και να συναποφασίζουν στον μεταξύ τους κλειστό ιδιωτικό κύκλο, για το λόγο ότι θεωρούν πως ο μέσος άνθρωπος του πλανήτη απλώς «δεν μπορεί να χειριστεί την αλήθεια»; Δύσκολο στην απόδειξη και το ένα και το άλλο. Το γεγονός είναι ένα. Σε κάθε συνεδρίαση εδώ και 55 χρόνια που υφίσταται ως θεσμός η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ, ικανή και αναγκαία συνθήκη για τη συμμετοχή του προσκεκλημένου είναι η σιωπή του. «Ο,τι θα συζητηθεί στην Μπίλντερμπεργκ θα μείνει στην Μπίλντερμπεργκ». Η φράση στέκεται ως άτυπο μότο για το κλαμπ που βαφτίστηκε από το ομώνυμο ξενοδοχείο στο Οστερμπεκ της Ολλανδίας, όπου έλαβε χώρα η πρώτη συνεδρίαση 29 με 31 Μαΐου 1954.

Και στον «Αστέρα» της Βουλιαγμένης που θα είναι φρούριο από τα μέτρα ασφαλείας από αύριο μέχρι το Σάββατο οι συμμετέχοντες στη φετινή τους συνεδρίαση Μπιλντερμπέργκερ τον ίδιο κανόνα θα τηρήσουν. Εφόσον, εάν μη τι άλλο, επιθυμούν η πολυπόθητη για τους ίδιους πρόσκληση συμμετοχής σε επόμενη συνεδρίαση της Λέσχης να επαναληφθεί. Οσο για την «επίσημη εκδοχή», παρά το ότι αυτή δεν διατυπώνεται από συνεντεύξεις Τύπου ή ανακοινώσεις όπως, λόγου χάριν, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, για την Μπίλντερμπεργκ αφορά ένα άλλο διεθνές φόρουμ, «με χαρακτήρα ιδιωτικότητας μάλλον, παρά μυστικοπάθειας». Οπου άνθρωποι ισχύος και επιρροής θα μπορούν να συναντώνται και να συζητούν με την ησυχία τους, εκ βαθέων και εμπιστευτικά, άρα μακριά από αδιάκριτα μάτια και αφτιά (των ΜΜΕ και όχι μόνο) τρόπους προώθησης διακρατικής συνεργασίας και αλληλοκατανόησης και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Τον σπόρο είχε σπείρει ο Τζόζεφ Ρέτινγκερ, ένας Πολωνός εμιγκρές στη Βρετανία που από το 1911 μέχρι τις παραμονές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου εκτελούσε χρέη πολιτικού συμβούλου. Μεταπολεμικά και ενόψει του Ψυχρού Πολέμου και της βαθμιαίας ανόδου του αντιαμερικανισμού στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, αναδείχτηκε σε έναν από τους πρωτοπόρους υπέρμαχους της ενοποίησης της Ευρώπης -τουλάχιστον του μέρους της που ανήκε στη Δύση. Στον πρίγκιπα Βερνάρδο της Ολλανδίας και στον Πολ Βαν Ζέελαντ, πρωθυπουργό του Βελγίου, βρήκε το 1952 έμπρακτους υποστηρικτές και δύο χρόνια μετά, μέσω της πρώτης συνεδρίασης, η ιδέα του κλαμπ των συνερχομένων εν κρυπτώ εκάστοτε ισχυρών του κόσμου έγινε πράξη και στην πορεία θεσμοποιήθηκε σε ετήσια βάση.

Σχεδόν μηδαμινές υπήρξαν έκτοτε οι εξαιρέσεις στο αδειάλειπτο του κύκλου της σιωπής. Οπως η άκρως σπάνια, ίσως μοναδική, σχετική συνέντευξη του υποκόμη Ετιέν Νταβινιόν, πρώην Ευρωπαίου επιτρόπου, ανώτατου επιχειρηματικού στελέχους και επί σειρά ετών προεδρεύοντος στις συνεδριάσεις της Μπίλντερμπεργκ: «Δεν πιστεύω ότι αποτελούμε μία διεθνή άρχουσα τάξη κι αυτό γιατί δεν πιστεύω ότι υφίσταται μία διεθνής άρχουσα τάξη. Απλώς θεωρώ ότι άνθρωποι που διαθέτουν επιρροή ενδιαφέρονται να συνομιλούν με ανθρώπους που διαθέτουν επιρροή», έλεγε ο υποκόμης Νταβινιόν στο BBC (29 Σεπτεμβρίου 2005), σαφώς επιχειρώντας να υποβαθμίσει το ρόλο των Μπιλντερμπέργκερ ως ανθρώπων που θέτουν εμπράκτως τη διεθνή ατζέντα. «Η Μπίλντερμπεργκ δεν προσπαθεί να φτάσει σε συμπεράσματα -δεν προσπαθεί να πει "τι θα 'πρεπε να κάνουμε". Ο καθένας προχωρά παραπέρα έχοντας τη δική του άποψη και αυτό επιτρέπει στη συζήτηση να διεξάγεται απολύτως ανοιχτά, με αρκετή ειλικρίνεια και επίσης να εντοπίζονται οι διαφορές. Η επιχειρηματική δραστηριότητα επηρεάζει την κοινωνία και η πολιτική επηρεάζει την κοινωνία και αυτό αποτελεί κοινή πεποίθηση. Δεν ισχύει το ότι οι μπίζνες ανταγωνίζονται το δικαίωμα των δημοκρατικά εκλεγμένων ηγετών να κυβερνούν».

Ετσι λοιπόν και λαμβάνοντας υπόψη και πως ακόμα και οι λίστες των συμμετεχόντων στις συναντήσεις της Λέσχης επί δεκαετίες και μέχρι πολύ πρόσφατα αποτελούσαν και αυτές επτασφράγιστο μυστικό, καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι τα κατά καιρούς διεθνώς δημοσιοποιηθέντα σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή προέρχονται -τα περισσότερα- από άκρως περιθωριακές ή αναξιόπιστες πηγές είτε από το χώρο της Δεξιάς είτε της Αριστεράς, και δη των άκρων τους. Εδώ υπάρχει παράνοια, υπάρχει φημολογία, υπάρχει σκοπιμότητα, αλλά υπάρχει και πραγματικότητα. Εστω ψήγματά της. Εστω με το σταγονόμετρο, έστω και δημοσιευμένα μήνες ή χρόνια αφότου τα σχετικά γεγονότα έχουν λάβει χώρα.

Σε πολιτικούς κύκλους της Σερβίας, ευρύτατα διαδεδομένη είναι η άποψη ότι στους κόλπους της Μπίλντερμπεργκ μορφοποιήθηκε και αποφασίστηκε η ιδέα του πολέμου που διέλυσε τη Γιουγκοσλαβία και οδήγησε στην εξόντωση του Μιλόσεβιτς. Ερευνες για τη θεραπεία μορφών καρκίνου δεν προχώρησαν και φόρμουλες θεραπείας δεν βγήκαν σε γραμμή παραγωγής για να μην απειληθούν τα κέρδη μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών. Μετατροπές σε κινητήρες αυτοκινήτων που θα καίνε ένα λίτρο βενζίνη κάθε εκατό χιλιόμετρα είναι αντιεμπορικές ιδέες που προσκρούουν στις επιθυμίες για μεγάλα κέρδη των κονσόρτσιουμ πετρελαίου. Αντί γι' αυτό, ο κόσμος οδηγήθηκε στα πρόθυρα του πανικού με τη ραγδαία άνοδο της τιμής του πετρελαίου τα τελευταία χρόνια. Μεγάλοι διάσημοι «κακοί» του πλανήτη όπως ο Οσάμα Μπιλ Λάντεν ή ο βομβιστής της Οκλαχόμα Τίμοθι Μακ Βέι φέρεται να ασπάζονται τη θεωρία που θέλει τους Μπιλντερμπέργκερ να κινούν τα νήματα και να κάνουν τις εθνικές κυβερνήσεις να χορεύουν.

Freelancer δημοσιογράφος και κατόπιν αριστερός ακτιβιστής, ο Βρετανός Τόνι Γκόσλινγκ υποστηρίζει στο BBC: «Από τις πρώτες φορές που άκουσα για την οριστική απόφαση των ΗΠΑ να εξαπολύσουν πόλεμο εναντίον του Ιράκ ήταν από διαρροές που ξέφυγαν από τη συνάντηση της Μπίλντερμπεργκ του 2002».

Ερευνα μέσω της ιστοσελίδας του Rewters παραπέμπει σε άρθρο του Καναδού συγγραφέα - ερευνητή Αντριου Μάρσαλ (www.globalresearch.ca) με τίτλο - λογοπαίγνιο «Μπαράκ Ο'Μπίλντερμπεργκ: Διαλέγοντας τον Πρόεδρο»0 (9 Ιουνίου 2008). Την επομένη της λήξης των εργασιών της περσινής συνάντησης της Μπίλντερμπεργκ στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, ο Μάρσαλ αναφέρει ότι ο Μπαράκ Ομπάμα και η Χίλαρι Κλίντον εγκατέλειψαν στα κρυφά το αεροσκάφος που τους μετέφερε κατά την προεκλογική εκστρατεία, για να δώσουν το «παρών» στην ερμητικά κλειστή συνεδρίαση. Μάλιστα, οι δημοσιογράφοι που τους ακολουθούσαν, ανακάλυψαν ότι λείπουν μετά την απογείωση του αεροσκάφους του προεδρικού υποψηφίου! Τότε, ο Τζέιμς Τάκερ, Αμερικανός ανεξάρτητος ερευνητής του βίου και της πολιτείας πολλών Μπιλντερμπέργκερ, τηλεφώνησε στο πολιτικό γραφείο του Ομπάμα ρωτώντας αν ο προεδρικός υποψήφιος είχε παρακολουθήσει την Μπίλντερμπεργκ, χωρίς να πάρει ούτε επιβεβαίωση ούτε διάψευση ως απάντηση.

Μύθος είναι ότι η Μπίλντερμπεργκ είναι κυρίως λέσχη για Ρεπουμπλικάνους. Μπορεί ο Χένρι Κίσινγκερ να μην έχει λείψει σχεδόν ποτέ εδώ και δεκαετίες (αν και στην Αθήνα μάλλον δεν θα εμφανιστεί), Τζορτζ Μπους πατέρας και γιος, Κοντολίζα Ράις και νεοσυντηρητικοί όπως ο Πολ Γούλφοβιτς να θεωρούνται συμμετέχοντες εκ των ουκ άνευ. Ομως για δημοκρατικούς όπως ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον (και, τηρουμένων των αναλογιών, ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός των εργατικών Τόνι Μπλερ και ο νυν Γκόρντον Μπράουν), λέει το σενάριο συνωμοσίας, η παρουσία και η ομιλία τους στην Μπίλντερμπεργκ στάθηκε απαρχή της εκτόξευσης της πολιτικής τους καριέρας.*

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 13/05/2009