Σάββατο 16 Μαΐου 2009

Υπερεκτιμημένη η άνοδος των θαλασσών από το λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής


Οι επιστήμονες αναδιπλώνονται στις εκτιμήσεις τους σχετικά με το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Αν και μια κατάρρευση των τεράστιων πάγων της Δυτικής Ανταρκτικής, λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας και της κλιματικής αλλαγής, θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την άνοδο της στάθμης των ωκεανών διεθνώς, μια νέα επιστημονική μελέτη εκτιμά ότι το πρόβλημα έχει διογκωθεί υπερβολικά.

Χρησιμοποιώντας νέες μετρήσεις, Βρετανοί και Ολλανδοί ερευνητές προβλέπουν ότι μια πιθανή κατάρρευση θα προκαλέσει άνοδο της επιφάνειας των θαλασσών κατά 3,2 μέτρα και όχι πέντε έως επτά μέτρα, σύμφωνα με τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον Τζόναθαν Μπάμπερ του βρετανικού πανεπιστημίου του Μπρίστολ, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Science”, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Σύμφωνα με την μελέτη, ακόμα και μια άνοδος κατά ένα μέτρο των υδάτων θα είναι πάντως αρκετή για να εξασθενήσει το πεδίο βαρύτητας της Γης στο νότιο ημισφαίριο και να επηρεάσει την περιστροφή του πλανήτη μας.

Κάτι τέτοιο θα ωθούσε μεγάλους όγκους νερού να συσσωρευτούν στους βόρειους ωκεανούς και να προκληθούν έτσι δραματικές περιφερειακές αποκλίσεις στα επίπεδα των θαλασσών, με τη μεγαλύτερη άνοδο να προβλέπεται να συμβεί τόσο στην ανατολική όσο και στη δυτική ακτή των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η παραπάνω ανισοκατανομή του επιπέδου των θαλασσών θα είναι ανεξάρτητη από το πόσο γρήγορα θα λιώσουν οι πάγοι. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι τα επίπεδα των υδάτων πέριξ των αμερικανικών ακτών θα ανυψωθούν κατά 25% περισσότερο σε σχέση με την μέση παγκόσμια αύξηση.

Η Ανταρκτική διαθέτει περίπου εννιά φορές μεγαλύτερο όγκο πάγου από τη Γροιλανδία και θεωρείται ο «κοιμισμένος γίγαντας» όσον αφορά τον παράγοντα της στάθμης των θαλασσών. Ειδικά το δυτικό τμήμα της προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους επιστήμονες, επειδή εκεί βρίσκονται τεράστια τμήματα πάγου που στηρίζονται σε βράχους, οι οποίοι βρίσκονται τελείως κάτω από το επίπεδο της θάλασσας.

Οι ερευνητές δεν ξέρουν πόσο γρήγορα μπορεί να καταρρεύσουν αυτοί οι πάγοι, αλλά αν λιώσουν σταδιακά μέσα στα επόμενα 500 χρόνια, τότε τα επίπεδα των θαλασσών εκτιμάται ότι θα αυξάνονται περίπου 6,5 χιλιοστά το χρόνο, δηλαδή με ρυθμό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τον τωρινό.

Η τήξη στο Β.Πόλο βάζει τέλος στη φιλόδοξη αποστολή

Σε μια συναφή εξέλιξη, μια ομάδα Βρετανών εξερευνητών και επιστημόνων, που προσπαθούσαν να φθάσουν στο Βόρειο Πόλο και να μετρήσουν καθ’ οδόν το πάχος του επιπλέοντος αρκτικού πάγου, αναγκάστηκαν να σταματήσουν στον αρκτικό Καναδά άδοξα την αποστολή τους, λόγω της υπερβολικά πρώιμης καλοκαιρινής τήξης των πάγων στην περιοχή.

Η δύσκολη αποστολή, που είχε προγραμματιστεί να έχει τρίμηνη διάρκεια, με στόχο να τροφοδοτήσει τους επιστήμονες με στοιχεία από πρώτο χέρι σχετικά με την επίπτωση της κλιματικής αλλαγής, σταμάτησε την 73η μέρα, σε απόσταση 490 χλμ. από το Βόρειο Πόλο.

Εν τω μεταξύ τα μέλη της είχαν προλάβει να κάνουν 16.000 παρατηρήσεις και 1.600 μετρήσεις του πάχους του πάγου, ανακαλύπτοντας ότι το μέσο πάχος του αρκτικού πάγου, που επιπλέει στη θάλασσα, είναι ενάμισι μέτρο. Αναλυτικά τα στοιχεία θα παρουσιαστούν στη διεθνή συνδιάσκεψη για την κλιματική αλλαγή, που θα πραγματοποιηθεί στην Κοπεγχάγη φέτος το Δεκέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: