Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

Η Βιομηχανία του Ολοκαυτώματος


Καθώς καταγγέλλει την "ιδεολογική αναπαράσταση" του ολοκαυτώματος, τη διόλου αθώα χρονική συγκυρία της γένεσής της και τα πολιτικά (και οικονομικά) κίνητρα που κρύβονται πίσω της, το βιβλίο αυτό προκάλεσε μεγάλες διαμάχες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Μόνο μετά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1967, αφού δηλαδή το Ισραήλ αναδείχθηκε σε βασικό στρατηγικό στήριγμα των ΗΠΑ, στήθηκε στα πόδια της μια "Βιομηχανία του Ολοκαυτώματος" και άρχισε να κερδίζει την εξαιρετική προβολή που απολαμβάνει σήμερα. Παράγοντας αλλεπάλληλες και συχνά αλληλοσυγκρουόμενες ερμηνείες της τραγωδίας, με μεγαλύτερο ή μικρότερο σεβασμό στα ιστορικά γεγονότα αλλά πάντα σύμφωνα με τις τρέχουσες ανάγκες, η "βιομηχανία" από τη μία εκτρέπει ή απαγορεύει τις επικρίσεις σε βάρος του Ισραήλ, ενώ, από την άλλη, δικαιώνει τη συνολική αμερικανική πολιτική και την ηθική αυταρέσκεια που τη χαρακτηρίζει. Ο συγγραφέας συμπεραίνει ότι η "Βιομηχανία του Ολοκαυτώματος" πολύ περισσότερο από τις ασυναρτησίες κάποιων "αναθεωρητών" ιστορικών, είναι εκείνη που απειλεί την ιστορική μνήμη και προσβάλλει την οδύνη των θυμάτων.

Εικόνα και πραγματικότητα της ισραηλινο-παλαιστινιακής διαμάχης


Η μελέτη αυτή εξετάζει κριτικά τόσο τις τρέχουσες όσο και τις επιστημονικών αξιώσεων αναπαραστάσεις της ισραηλοπαλαιστινιακής διαμάχης. Στην αρχή μας δίνει μια πρωτότυπη ερμηνεία του Σιωνισμού και στη συνέχεια πραγματεύεται κριτικά τις δημοφιλείς μελέτες των Joan Peters, Benny Morris και Anita Shapira. Επίσης, μέσα από προσεκτικό έλεγχο του αρχειακού υλικού, ο συγγραφέας υποβάλλει σε κριτική ανάλυση τις κυρίαρχες εικόνες για τους αραβοϊσραηλινούς πολέμους του Ιουνίου 1967 και Οκτωβρίου 1973. Στη νέα, περιεκτική εισαγωγή του βιβλίου παρέχεται η πληρέστερη δυνατή ανασκόπηση της ισραηλοπαλαιστινιακής διαμάχης, ενώ σε άλλα νέα κεφάλαια ο συγγραφέας αντιπαραβάλλει την ισραηλινή πολιτική στα Κατεχόμενα με αυτήν του νοτιοαφρικανικού απαρτχάιντ και ανασκευάζει τους ισχυρισμούς που προβάλλονται στο πρόσφατο best seller του Michael Oren για τον πόλεμο του Ιουνίου 1967.
Διαδηλώσεις και στο Ισραήλ

Και ενώ όλα δείχνουν ότι η κατάσταση στην Γάζα πάει από το κακό στο χειρότερο και ενδεχομένως να ανοίξει και νέο μέτωπο με την Χεζμπολάχ στον Λίβανο, δεν είναι λίγοι οι Ισραηλινοί που διαδηλώνουν κατά της σφαγής, ενώνοντας την φωνή τους με χιλιάδες άλλους ανθρώπους στον πλανήτη.
Από την ιστοσελίδα της ισραηλινής οργάνωσης «Γκους Σαλόμ»(Μέτωπο Ειρήνης) διαβάζω ότι δέκα χιλιάδες περίπου Ισραηλινοί συγκεντρώθηκαν στο Τελ Αβίβ το περασμένο Σάββατο διαδηλώνοντας κατά του πολέμου.
«Δεν κτίζει κανείς την προεκλογική του καμπάνια πάνω στα πτώματα παιδιών», φώναζαν οι διαδηλωτές στα εβραϊκά. «Ορφανά και χήρες δεν είναι εκλογική προπαγάνδα», «Όλμερτ, Λίβνι και Μπαράκ-ο πόλεμος δεν είναι παιχνίδι», «Όλοι οι υπουργοί είναι εγκληματίες πολέμου»!!, «Μπαράκ. Μπαράκ, μην ανησυχείς θα σε συναντήσουμε στην Χάγη», «Αρκετά, αρκετά, διάλογος με την Χαμάς»!
Ανάλογα συνθήματα κυριάρχησαν και στις αφίσες που κρατούσαν οι διαδηλωτές, όπως το «όχι σε Πόλεμο Εκλογών, 2009»! και «Πόλεμος των Έξι Εδρών», σύνθημα που απευθυνόταν κατά του υπουργού άμυνας και ηγέτη των Εργατικών Εχούντ Μπαράκ, που την δεκαετία του ’90 είχε υποσχεθεί ότι θα κάνει τα πάντα για την ειρήνη με τους Παλαιστινίους και την Συρία, παγιδεύοντας τον Αραφάτ στ ναυάγιο των συνομιλιών του Καμπ Ντέιβιντ που προκάλεσαν το ξέσπασμα της δεύτερης ιντιφάντα το 2000. Το υπό διάλυση Εργατικό κόμμα, που έπαιξε κυρίαρχο ρόλο στη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948, προσδίδοντας του «σοσιαλιστικά» χαρακτηριστικά, φέρεται να έχει ενισχυθεί κατά έξι έδρες στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, μετά τη σφαγή στην Γάζα!
Η διαδήλωση κατέληξε και σε συμπλοκή με την αστυνομία, που προσπαθούσε να την περιορίσει με το πρόσχημα της επίθεσης ακροδεξιών. Μεταξύ άλλων η αστυνομία ζητούσε να μην υπάρχουν παλαιστινιακές σημαίες(!). Οι διοργανωτές αντέτειναν την πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ, που αποφάνθηκε ότι η παλαιστινιακή σημαία είναι νόμιμη, διατάσσοντας την αστυνομία να προστατεύει τους διαδηλωτές.
Στην διαδήλωση μετείχαν είκοσι οργανώσεις ειρήνης, όπως η Γκους Σαλόμ, η Συμμαχία Γυναικών για την Ειρήνη, οι Αναρχικοί κατά του Τείχους, το μετωπικό σχήμα που υποστηρίζεται από το Κ.Κ. Ισραήλ Χαντάς, το Εναλλακτικό Κέντρο Ενημέρωσης και η οργάνωση στήριξης των αρνητών στράτευσης New Profile.
Οι παραδοσιακές οργανώσεις της λεγόμενης σιωνιστικής αριστεράς, Μέρετς και Ειρήνη Τώρα δεν μετείχαν επισήμως, αρκετά μέλη τους όμως πήραν μέρος. Στην διαδήλωση μετείχαν και χιλιάδες Παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ, που κατέβηκαν από τον βορρά με πούλμαν, ενώ μεγάλη διαδήλωση έγινε και στο αραβικό εντός Ισραήλ χωριό Σακχίν.
«Μία εβδομάδα μετά την έναρξη του Δεύτερου Πολέμου στον Λίβανο το 2006, μόνο 1.000 διαδηλωτές είχαν μαζευτεί. Το γεγονός ότι σήμερα ήλθαν 10.000 αποδεικνύει η αντίθεση στον πόλεμο είναι πολύ μεγαλύτερη αυτή την φορά. Αν ο Μπαράκ συνεχίσει με τα σχέδια του, η κοινή γνώμη ίσως στραφεί κατά του πολέμου μέσα σε λίγες ημέρες».
Το τεράστιο πανό της οργάνωσης Γκους Σαλόμ έγραφε στα εβραϊκά, αραβικά και αγγλικά: «Σταματήστε τους Σκοτωμούς! Σταματήστε την Πολιορκία! Σταματήστε την κατοχή!»
Την ίδια μέρα η άκρα δεξιά κινητοποιήθηκε με στόχο να διαλύσει την διαδήλωση με την βία. Όταν οι διαδηλωτές άρχισαν να διαλύονται δέχθηκαν την επίθεση ακροδεξιών τραμπούκων.
Ο επικεφαλής της οργάνωσης Γκους Σαλόμ παλαίμαχος ειρηνιστής Ούρι Αβνέρι δεν μπόρεσε τελικά να εκφωνήσει λόγο. Ο λόγος τους δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της οργάνωσης και αναφέρει μεταξύ άλλων:
Μας αποκαλούν προδότες και εγκληματίες, αλλά τους λέμε. Εγκληματίες είναι αυτοί που ξεκίνησαν αυτόν τον εγκληματικό και ανώφελο πόλεμο. Οι Κασάμ μπορούν να σταματήσουν αν κυβέρνηση τερματίσει τον αποκλεισμό του ενάμιση εκατομμυρίου κατοίκων της Γάζας.
Όλοι εσείς που στέκεστε εδώ, άνδρες και γυναίκες, Εβραίοι και άραβες, Εσείς που διαδηλώνετε κατά αυτού του τρομακτικού πολέμου, από την πρώτη μέρα, το πρώτο λεπτό, απομονωμένοι, είστε οι πραγματικοί ήρωες!
Μπορείτε να είστε περήφανοι, πολλοί περήφανοι, γιατί βρίσκεστε στο μέσον ενός τυφώνα υστερίας. Εκατομμύρια στον κόσμο σας παρακολουθούν, σας χαιρετούν, σας χαιρετούν έναν προς ένα, ως ανθρώπινα όντα, ως Ισραηλινούς, ως ανθρώπους που επιζητούν την ειρήνη, είμαι περήφανος να βρίσκομαι σήμερα εδώ.
Αριστεροί διαδηλωτές συνελήφθησαν στην προσπάθεια να μπουν σε αεροπορική στρατιωτική βάση, από όπου ξεκινούν τα ισραηλινά βομβαρδιστικά για τις επιχειρήσεις στην Γάζα.
Επίσης σε άρθρο του στην ισραηλινή εφημερίδα «Χαάρετς», ο ιστορικός Τομ Σεγκέβ, υπενθυμίζει ότι στις 5 Απριλίου του 1956, το Ισραήλ είχε και τότε βομβαρδίσει την αγορά στο κέντρο της πόλης της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πενήντα άτομα μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά. Ο τότε υπουργός Εξωτερικών Μοσέ Σαρέτ είχε χαρακτηρίσει την επιχείρηση «αγριότητα», αλλά ο πρωθυπουργός και υπουργός άμυνας Νταβίντ Μπεν Γκουριόν και ο επικεφαλής του στρατού Μωσέ Νταγιάν, εκτιμούσαν ότι η ενέργεια αυτή θα προκαλούσε την ανατροπή του Αιγύπτιου ηγέτη Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ. Η ιστορία επαναλαμβάνεται…
Σκληρό άρθρο-ανταπόκριση επίσης στην «Χαάρετς» από την δημοσιογράφο Αμίρα Χας, που βρίσκεται στ Γάζα με διεθνείς ακτιβιστές. Η Χας ήταν η πρώτη ισραηλινή δημοσιογράφος που πήγε το 1991 στην Γάζα, για να ανακαλύψει τις εξελίξεις με την υπογραφή των συμφωνιών του Όσλο και έχει εκδώσει έναν καταπληκτικό βιβλίο, το «Πίνοντας Νερό από την Θάλασσα της Γάζας», κυκλοφορεί στα εβραϊκά, αγγλικά και γαλλικά(στα ελληνικά η έκδοσή του δυστυχώς «μπλοκαρίστηκε»), στο οποίο ο αναγνώστης μπορεί εύκολα να αντιληφθεί για τι από την αισιοδοξία της ανεξαρτησίας, οι κάτοικοι της Γάζας και της δυτικής όχθης, έφθασαν στην απελπισία και στο ξέσπασμα της δεύτερης ιντιφάντα.
Το άρθρο έχει τον εύγλωττο τίτλο, « Τυχεροί οι γονείς μου που δεν ζουν να δουν αυτό που συμβαίνει». Η Χας είναι κόρη Εβραίων που επέζησαν από το Ολοκαύτωμα και μετανάστευσαν στην Παλαιστίνη-Ισραήλ μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, αγωνιζόμενοι για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ BLOGG ΤΟΥ ΜΩΫΣΗ ΛΙΤΣΗ

Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2009


Ενα έγκλημα χωρίς τιμωρία
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΧΡΟΝΗ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΟΥ
Ο Ρίτσαρντ Φολκ είναι επίτιμος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον, Αλμπερτ Τζ. Μίλιμπανκ, καθηγητής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου στη Σάντα Μπάρμπαρα, ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα παλαιστινιακά εδάφη. Μιλήσαμε μαζί του και μας είπε τη γνώμη του για τη σφαγή της Γάζας.

ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΦΟΛΚ* Γιατί το Ισραήλ κήρυξε «ολοκληρωτικό πόλεμο» εναντίον της Χαμάς στη συγκεκριμένη συγκυρία;- Τα κίνητρα του Ισραήλ έχουν ελάχιστη ή και καμία σχέση με τη διακηρυγμένη δικαιολογία των αντιποίνων για τη ρίψη ρουκετών από τη Χαμάς. Η Χαμάς είχε ανανεώσει την εκεχειρία, η οποία είχε τηρηθεί μέχρι πριν από δύο εβδομάδες, παρά την αποτυχία του Ισραήλ να άρει τον αποκλεισμό. Επίσης, δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον να προβεί σε κάποια διπλωματική προσέγγιση για την ενίσχυση της ασφάλειας ή για τον τερματισμό της βίας. Τα πραγματικά κίνητρα του Ισραήλ βρίσκονται στη θεώρηση της ευκαιρίας να αφανίσει τη Χαμάς -μία προσέγγιση ανάλογη με εκείνη του Σαρόν για την εξόντωση του Γιάσερ Αραφάτ-, σε αυτό το ενδιάμεσο διάστημα ανάμεσα στις τελευταίες ημέρες της προεδρίας Μπους και στο χρίσμα της κυβέρνησης Ομπάμα. Πιστεύω ότι οι ισραηλινοί ηγέτες κινητοποιήθηκαν, επίσης, από την πρόθεσή τους να δείξουν στην ισραηλινή κοινή γνώμη ότι είναι αρκούντως σκληροί για να ηγηθούν του έθνους και, παράλληλα, ότι οι αποτυχίες της κυβέρνησης Ολμέρτ στον πόλεμο του 2006 εναντίον της Χεζμπολάχ δεν πρέπει να καταλογιστούν στη Λίβνι, στον Εχούντ Μπάρακ και σε όλους όσοι αποσκοπούν σε εκλογική νίκη τον Φεβρουάριο. Επιπρόσθετο κίνητρο είναι η πρόκληση μιας πολεμοχαρούς αντίδρασης του Ιράν, η οποία θα έκανε τις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τη στρατιωτική τους ισχύ για να στηρίξουν τις σκοπιμότητες του Ισραήλ στην περιοχή.* Ας δεχτούμε ότι οι ρουκέτες της Χαμάς αποτελούν απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ, δικαιολογείται αυτή η επίθεση;- Δεν δικαιολογείται η μαζική στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ εναντίον μιας ουσιαστικά ανυπεράσπιστης κοινωνίας. Οι επιθέσεις οδήγησαν σε αύξηση ρουκετών από τη Γάζα και στις πρώτες απώλειες του ισραηλινού στρατοπέδου από τότε που η Χαμάς κατέλαβε τον έλεγχο της Λωρίδας Γάζας το 2007. Στρατιωτικές κρούσεις τέτοιας κλίμακας είναι δυσανάλογες από κάθε άποψη, ενώ εξαιτίας του απολύτως προβλέψιμου αντίκτυπου, πρόκειται για εξαιρετικά σοβαρή μορφή συλλογικής τιμωρίας η οποία θέτει το σύνολο του πληθυσμού σε κατάσταση κινδύνου. Είναι ισχνή η αιτιατή σύνδεση ανάμεσα στην προστασία των πόλεων του Βόρειου Ισραήλ και της γενικευμένης καταστροφής των κυβερνητικών κτιρίων της Χαμάς στη Γάζα. Οι επιθέσεις εκτελέστηκαν με βομβαρδιστικά F-16 και πολεμικά ελικόπτερα τύπου «Απάτσι», και στόχευαν, και πάλι, εναντίον ενός ανοχύρωτου πληθυσμού ο οποίος έχει αποδυναμωθεί από τον πολύμηνο αποκλεισμό. Δεν υπάρχει πιο κατάλληλος χαρακτηρισμός για τις επιθέσεις από την βαρύνουσα έκφραση «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», για τα οποία πρέπει να λογοδοτήσουν οι πολιτικοί και στρατιωτικοί ιθύνοντες.* Είχατε δηλώσει ότι οι άμαχοι της Γάζας «τιμωρούνται από πολιτικές στρατηγικές οι οποίες ισοδυναμούν με έγκλημα κατά της ανθρωπότητας». Παρ' όλα αυτά, οι πιο πολλές χώρες παραμένουν παρατηρητές. Πρόκειται για την επιρροή των ΗΠΑ ή υφίστανται άλλα συμφέροντα;- Είναι δύσκολο να αποτιμηθούν τα κίνητρα τα οποία υπαγορεύουν τη σκανδαλώδη στάση της Ευρώπης. Μέχρι ενός βαθμού, η στάση τους αντικατοπτρίζει την αποκατασταθείσα επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη -η οποία αποτελεί απόρροια των αλλαγών ηγεσίας σε Γαλλία και Γερμανία-, την ανανεωμένη ευρωπαϊκή ανησυχία για την εκ νέου ανάδυση της Ρωσίας ως μεγάλης δύναμης, καθώς και την προοπτική μιας αμερικανικής διπλωματίας από τη στιγμή που ο Ομπάμα θα αναλάβει τα καθήκοντά του. Η Γαλλία ενδέχεται να θεωρεί ότι της προσφέρεται μία ευκαιρία να διαδραματίσει πιο ενεργό διπλωματικό ρόλο στη Μέση Ανατολή, προσφέροντας μια εναλλακτική στάση στην ανεπιφύλακτη παροχή στήριξης στο Ισραήλ από τον ΟΗΕ.* Τι συμβαίνει με τον ΟΗΕ;- Ανώτατοι αξιωματούχοι του έχουν εκφράσει την αποδοκιμασία τους για τις ενέργειες του Ισραήλ, αλλά το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν πήρε ξεκάθαρη θέση, καθώς παρεμποδίστηκε από τις ΗΠΑ οι οποίες, ως συνήθως, προστατεύουν το Ισραήλ από την επιβολή κυρώσεων. Ο ΟΗΕ στερείται της πολιτικής θέλησης και της ικανότητας να εφαρμόσει τα ψηφίσματά του.* Τι εξηγεί τη δριμεία καταδίκη απ' την πλευρά της Τουρκίας;- Η κοινή γνώμη στην Τουρκία είναι ιδιαίτερα επικριτική απέναντι στον ρόλο των ΗΠΑ και, χωρίς να αμφισβητεί τον στρατηγικό σύνδεσμο με το Ισραήλ, έχει διερευνήσει πιθανά σενάρια για μια πιο ενεργό διπλωματία με τους γείτονές της. Ευνόησε την ομαλοποίηση των σχέσεων με τη Χαμάς και υπό την αιγίδα της πραγματοποιήθηκε σειρά συνομιλιών ανάμεσα σε Συρία και Ισραήλ, οι οποίες αποσκοπούσαν στην επίλυση του προβλήματος των Υψωμάτων του Γκολάν. Η τουρκική κοινή γνώμη αντιτίθετο σφόδρα να δοθεί το «πράσινο φως» στο στρατό των ΗΠΑ για την επίθεση του 2003 εναντίον του Ιράκ από τουρκικού εδάφους, και υποστηρίζει σθεναρά τον παλαιστινιακό αγώνα.* Τι συμπεράνουμε από τη σιωπή του Ομπάμα, παρ' ότι οι εκπρόσωποί του γενικώς έχουν ταθεί υπέρ του Ισραήλ;- Είναι μια θλιβερή αντανάκλαση της αμερικανικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή. Ο Ντένις Κουσίνικ είναι η μοναχική φωνή που ξεχωρίζει στο Κογκρέσο, καθώς καταδικάζει τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα, και απομένει να δούμε αν θα εξαναγκαστεί να πληρώσει το πολιτικό τίμημα, όπως άλλοι συμπεριλαμβανομένου και του Τζίμι Κάρτερ. Δυστυχώς, παρά την υπόσχεση του Ομπάμα για αλλαγή, οι πολιτικές του δηλώσεις και η εξωτερική του πολιτική προσυπογράφουν τη συνέχιση των υφιστάμενων συσχετισμών ισχύος. Αν οποιαδήποτε κυβέρνηση, εκτός της ισραηλινής, εφάρμοζε τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει στη Γάζα, για να εξαπολύσει, κατόπιν, μονομερή στρατιωτική επίθεση, οι ΗΠΑ θα ανταπαντούσαν με δικαιολογημένο μένος και θα καλούσαν τον ΟΗΕ να δράσει και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Το Ισραήλ, δυστυχώς, χάρη στην υποστήριξη των ΗΠΑ, απολαμβάνει ατιμωρησία.* Σας πείθει το επιχείρημα ότι η σφαγή είναι προληπτική για την επικείμενη αμερικανική παρέμβαση υπέρ των Παλαιστινίων ή για την στην προοπτική ενός πιο ισορροπημένου πλαισίου στρατηγικής των ΗΠΑ;- Οχι, δεν βρίσκω αξιόπιστες ενδείξεις. Αυτή η θέση θυμίζει την διόλου πειστική άποψη ότι ήταν σημαντική η ανάληψη δράσης από πλευράς Ισραήλ προτού ο Τζορτζ Μπους παραδώσει την κυβέρνηση, διότι πιθανότατα η προεδρία Ομπάμα θα αποδειχθεί λιγότερο ευνοϊκή έναντι των Ισραηλινών. Νομίζω ότι η κύρια εξήγηση για τη χρονική συγκυρία των επιθέσεων έγκειται στην εσωτερική πολιτική σκηνή του Ισραήλ, καθώς και στη στρατιωτική επιταγή να αποκαταστήσει την εικόνα του για την αποτυχία του 2006 στον Λίβανο.* Δεν σας επιτράπηκε η είσοδος στο Ισραήλ. Σάς είχε δώσει κάποια ένδειξη ότι δεν θα γινόσαστε δεκτός στη χώρα;- Εξεπλάγην γιατί το Ισραήλ είχε ειδοποιηθεί για την επίσκεψή μου, του είχε δοθεί το χρονοδιάγραμμά μου, το οποίο περιελάμβανε συνάντηση με τον Μαχμούντ Αμπάς. Επιδίωξε να συμβεί το επεισόδιο στο αεροδρόμιο για να δώσει ένα μάθημα τόσο σ' εμένα όσο και στον ΟΗΕ. Και πάλι, η χρονική συγκυρία δεν ήταν τυχαία, καθώς είχε σημασία να αποφευχθεί οποιαδήποτε μαρτυρία η οποία θα επιβεβαίωνε την επισφαλή κατάσταση στη Γάζα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 4/1/2009e



[ 22.06.2007 ] Παλαιστίνη, ο δύσκολος δρόμος (ιστορική αναδρομή, 1917 - 2001)Mια σύντομη ιστορική αναδρομή στη σύγχρονη ιστορία του παλαιστινιακού ζητήματος
Παλαιστίνη, ο δύσκολος δρόμος
από ειδική συντακτική επιτροπή
Σύγχρονη Ιστορία
Οι Οθωμανοί - Τετρακόσια χρόνια κυριαρχίας* Το 1917, Άραβες της Παλαιστίνης καθώς και άλλοι Άραβες εξεγείρονται κατά των Οθωμανών και ενώνουν τις δυνάμεις τους με την Αντάντ (Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία) κατά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Αντάντ είχε υποσχεθεί πλήρη ανεξαρτησία για όλους τους Άραβες με τη λήξη του πολέμου.* Η υπόσχεση αυτή αθετήθηκε, οι Βρετανοί και οι Γάλλοι, μέσω των αντιπροσώπων τους, Σπάικς και Πικό (1916), έκαναν μυστικές συνομιλίες προκειμένου να μοιραστούν μεταξύ τους τα αραβικά εδάφη που αναμενόταν να ελευθερωθούν από τους Οθωμανούς.
Η Διακήρυξη Μπάλφουρ - Η απαρχή της τραγωδίας* Στις 2 Νοεμβρίου 1917, ο Μπάλφουρ, υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, γνωστοποιεί την λεγόμενη Διακήρυξη Μπάλφουρ, η οποία δίνει στην Παλαιστίνη μια εθνική εστία στους Εβραίους.Η ίδρυση μιας εβραϊκής εθνικής εστίας αποτελούσε το στόχο του Σιωνισμού από την Πρώτη Σιωνιστική Συνδιάσκεψη που συνήλθε στη Βασιλεία της Ελβετίας το 1897 υπό την προεδρία του Θέοντορ Χέρτζελ.Η Παλαιστίνη περιέρχεται υπό καθεστώς Βρετανικής Εντολής (Mandate) με απόφαση της Κοινωνίας των Εθνών (προκάτοχος του ΟΗΕ).
Η Βρετανική Εντολή - Ο εβραϊκός εποικισμός* Ο εβραϊκός εποικισμός στην Παλαιστίνη συνεχίστηκε μετά τη Διακήρυξη Μπάλφουρ και αυξήθηκε δραματικά κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.* Το Ολοκαύτωμα χρησιμοποιήθηκε για να πειστούν οι Εβραίοι να μεταναστεύσουν στην Παλαιστίνη
Παλαιστίνη - Μια ατέλειωτη επανάσταση* Ο αραβικός λαός της Παλαιστίνης πήρε τα όπλα κατά της σιωνιστικής αποικιοκρατίας. Πραγματοποίησε σειρά εξεγέρσεων μέχρι να τερματιστεί η Βρετανική Εντολή το 1948* Οι εξεγέρσεις αυτές κατεστάλησαν αλύπητα και καταπνίχθηκαν από τους Βρετανούς, ενώ ταυτόχρονα ενθαρρύνονταν οι σιωνιστικές οργανώσεις με την παροχή όπλων και στρατιωτικής εκπαίδευσης.
Το Παλαιστινιακό πρόβλημα στα Ηνωμένα Έθνη* Στις 29 Νοεμβρίου 1947, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε την απόφαση αρ. 181 που καλούσε για τη διχοτόμηση της Παλαιστίνης σε δύο κράτη, το ένα αραβικό και το άλλο εβραϊκό.
Οι βιαιοπραγίες του 1948* Πριν από τις 15 Μαΐου 1948, σιωνιστικές τρομοκρατικές ομάδες είχαν ξεκινήσει μια σειρά άγριων επιθέσεων ενάντια σε άμαχους Παλαιστίνιους Άραβες πολίτες. Οι τρομοκρατικές αυτές ομάδες είχαν προηγουμένως εκπαιδευτεί, εξοπλιστεί και υποστηριχθεί από τις αρχές της Βρετανικής Εντολής. Κατέλαβαν ένα μεγάλο αριθμό πόλεων και χωριών από όπου εκδίωξαν τους κατοίκους* Η εξάπλωση του πανικού με σφαγές όπως αυτές στο Ντέιρ Γιασίν και το Κάφερ Κάσεμ υποχρέωσε τους Παλαιστίνιους Άραβες να αναζητήσουν καταφύγιο.
Ο πόλεμος του 1948 - Τα αποτελέσματα* Στις 15 Μαΐου 1948, ο Μπεν Γκουριόν εξαγγέλλει την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ στα εδάφη που κατασχέθηκαν. Το νέο κράτος βασίστηκε:-Στο δικαίωμα κάθε εβραίου όπου γης να εγκατασταθεί εκεί, απολαμβάνοντας πλήρη δικαιώματα.-Στην αφαίρεση κάθε πολιτικού δικαιώματος από τους αρχικούς Παλαιστινίους κατοίκους-Στην καθολική απαγόρευση επιστροφής για εκείνους που εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους-Στην αποκοπή των Παλαιστινίων που παρέμειναν εντός του νέου κράτους από εκείνους που υποχρεώθηκαν στην εξορία* Ύστερα από τη διακήρυξη της ίδρυσης του Κράτους του Ισραήλ, τα στρατεύματα των γειτονικών αραβικών χωρών εισήλθαν στην Παλαιστίνη για να προστατεύσουν τα δικαιώματα των Παλαιστινίων
(σύγκριση των συνόρων σύμφωνα με το Σχέδιο Διχοτόμησης του 1947, και της γραμμής ανακωχής του 1949. Με σομόν και καφέ χρώμα, οι περιοχές που κατέλαβε το Ισραήλ ενώ δεν προβλεπόταν να του αποδοθούν με το αρχικό Σχέδιο Πηγή: wikipedia)

Ο πόλεμος είχε τα εξής αποτελέσματα1. Τον διαμελισμό της Παλαιστίνης σε τρία τμήματα:α. Το 78% της εδαφικής έκτασης της Παλαιστίνης που κατέχεται από το Ισραήλ, δηλαδή 20.673 τ.χλμ.β. Τη Δυτική Όχθη - η οποία προσαρτήθηκε στην Ιορδανία - δηλαδή 5.295 τ.χλμ. ή το 20,5% της χώραςγ. Τη Λωρίδα της Γάζας - υπό αιγυπτιακή διοίκηση - δηλαδή 354 τ.χλμ. ή 1,5% της χώρας2. 750.000 Παλαιστίνιοι Άραβες ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους και κατέφυγαν, κυρίως, σε άθλιους καταυλισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, την Ιορδανία, τη Συρία και τον Λίβανο.
Η παλαιστινιακή οντότητα διεκδικεί τα δικαιώματά της - Η αρχή του τέλους της αφάνειας* Στις 28 Μαΐου 1964, η πρώτη Παλαιστινιακή Εθνική Συνδιάσκεψη συνέρχεται στην Ιερουσαλήμ. Εξαγγέλλεται η δημιουργία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) και συντάσσεται η Παλαιστινιακή Εθνική Χάρτα.* Η PLO διαμορφώθηκε ως οργάνωση που συσπειρώνει όλες τις διάφορες Παλαιστινιακές φράξιες και αντιστασιακές ομάδες.* Η PLO έχει κατακτήσει κεντρικό ρόλο στην κινητοποίηση των Παλαιστινίων καθώς και της διεθνούς αλληλεγγύης. Ο ρόλος αυτός πραγματώνεται με δύο τρόπους:-Τον ένοπλο αγώνα, με στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ισραήλ-Την πολιτική μάχη για τη στήριξη της Παλαιστινιακής υπόθεσης και για τη διεθνή κοινή γνώμη* Τον Οκτώβριο του 1974, η PLO αναγνωρίζεται από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (απόφαση αρ. 3210) ως αποκλειστικός εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού λαού και κερδίζει θέση παρατηρητή στον ΟΗΕ.* Πολλοί πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες και στοχαστές της PLO έχουν δολοφονηθεί από τους σιωνιστές στην Ευρώπη, τον Λίβανο, την Παλαιστίνη και άλλες χώρες* Στη διάρκεια του αγώνα, η PLO έχει υποχρεωθεί να μεταφέρει τη βάση από όπου λειτουργεί και το στρατηγείο της από τη μια χώρα στην άλλη, συγκεκριμένα από την Ιορδανία στον Λίβανο και στην Τυνησία.
Οι Παλαιστίνιοι παίρνουν τα όπλα* Το 1964 ιδρύεται ο Παλαιστινιακός Εθνικός Στρατός - μια παλαιστινιακή στρατιωτική πρωτοπορία για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης* Η δημιουργία του Παλαιστινιακού Εθνικού Στρατού θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα την ιστορία του Παλαιστινιακού κινήματος. Η παλαιστινιακή πολιτική οντότητα αποκτά τα γερά θεμέλια μιας στρατιωτικής δύναμης* Το έτος 1965 σηματοδοτεί μια αποφασιστική καμπή στην πορεία του Παλαιστινιακού αγώνα. Οι μαχητές της Παλαιστινιακής αντίστασης (οι Φενταγίν) αρχίζουν να χτυπούν στόχους στα κατεχόμενα εδάφη
Η επίθεση του Ιουνίου 1967* Στις 5 Ιουνίου 1967, το Ισραήλ ξεκίνησε έναν επιθετικό πόλεμο ενάντια σε κάθε ένα από τα τρία αραβικά κράτη με τα οποία συνορεύει: την Αίγυπτο, τη Συρία και την Ιορδανία* Τα αποτελέσματα του πολέμου ήταν τα εξής:- Η Δυτική Όχθη, η Λωρίδα της Γάζας, τα συριακή υψίπεδα του Γκολάν και το Σινά πέφτουν στα χέρια των σιωνιστικών δυνάμεων- 410.000 επιπλέον Παλαιστίνιοι πρόσφυγες υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα και να καταφύγουν στην Ανατολική Όχθη- Όσοι ζούσαν στα συριακή υψίπεδα του Γκολάν και το Σινά υπέφεραν την ίδια μοίρα- Στις 22 Νοεμβρίου 1967, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πέρασε την απόφαση αρ. 242 που καλεί το Ισραήλ να αποχωρήσει από τα εδάφη που κατέλαβε κατά τον πόλεμο του Ιουνίου
Ο εβραϊκός εποικισμός συνεχίζεται* Ως αποτέλεσμα των σιωνιστικών πιέσεων, Εβραίοι πολίτες διαφόρων χωρών ανά τον κόσμο συνέχιζαν να μεταναστεύουν στην κατεχόμενη Παλαιστίνη μετά το 1948. Ο πληθυσμός του Ισραήλ φτάνει στα 2.434.800 (1968).
Ο πόλεμος του 1973* Στις 6 Οκτώβρη, η Συρία και η Αίγυπτος εμπλέκονται σε πόλεμο κατά του Ισραήλ. Παρά τις αρχικές απώλειες, οι Ισραηλινοί, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, διατήρησαν σχεδόν όλα τα εδάφη που είχαν καταλάβει κατά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967
Καμπ Ντέιβιντ 1979* Η Αίγυπτος επί προεδρίας Άνουαρ Ελ-Σαντάτ υπέγραψε σύμφωνο αμοιβαίας αναγνώρισης και το Σινά επιστρέφεται στην Αίγυπτο υπό όρους
1982 - Εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο (1)* Το Ισραήλ εισέβαλε στα εδάφη του Λιβάνου και προχώρησε μέχρι τη Βηρυτό στις 6 Ιουνίου 1982, σε μια προσπάθεια να φέρει στην εξουσία ένα καθεστώς με επικεφαλής σύμμαχο προς το Ισραήλ πολιτοφυλακή και να θέσει τέρμα στην παρουσία της PLO στον Λίβανο. Η εισβολή αυτή είχε ως αποτέλεσμα τα εξής:- Την εκδίωξη των μαχητών της Παλαιστινιακής αντίστασης εκτός των συνόρων του Λιβάνου όπως επίσης και την καταστροφή της υποδομής της PLO, η οποία έδρευε στον Λίβανο μετά τη μεταφορά της από την Ιορδανία το 1970.- Τον θάνατο 17.500 περίπου Λιβανέζων και Παλαιστινίων, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν απλοί πολίτες- Την καταστροφή της οικονομικής ζωής και της υποδομής του Λιβάνου- Το Ισραήλ διατήρησε μια ζώνη ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων του Λιβάνου η οποία κάλυπτε 3.450 τ.χλμ. Η περιοχή αυτή πρόσφατα επιστράφηκε στον Λίβανο μετά την επιτυχία των επιχειρήσεων της λιβανικής αντίστασης. Συγκεκριμένα, αυτό κατέστη εφικτό χάρη στους πολεμιστές της Χεζμπολάχ που κατάφεραν να εξωθήσουν τις ισραηλινές δυνάμεις εκτός της κατεχόμενης ζώνης
1982 - Εισβολή των Ισραηλινών στρατευμάτων στον Λίβανο (2)* Οι σφαγές στη Σάμπρα και Σατίλα: Ο τότε Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Αριέλ Σαρόν, κατηγορήθηκε από την ειδική δικαστική επιτροπή του Ισραήλ (Kahana Commission) ως προσωπικά υπεύθυνος για το ότι διευκόλυνε τις πολιτοφυλακές οι οποίες προέβησαν σε σφαγές στους παλαιστινιακούς καταυλισμούς Σάμπρα και Σατίλα. Το έγκλημα απαρίθμησε 2.750 θύματα
1987 - Η πρώτη Ιντιφάντα* Το 1987 οι Παλαιστίνιοι της Δυτικής Όχθης και της Γάζας ξεκίνησαν την Ιντιφάντα (λαϊκή εξέγερση) ενάντια στην Ισραηλινή κατοχή* Η συνεχείς κατασχέσεις γης και η εγκατάσταση εποίκων στην καρδιά των κατεχόμενων όπως επίσης και η συστηματική και αδιάκοπη καταπίεση αποτέλεσαν τις κυριότερες αιτίες αυτής της εξέγερσης
1991 - Η ειρηνευτική συνδιάσκεψη της Μαδρίτης* Οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση από κοινού οργάνωσαν μια διεθνή συνδιάσκεψη ειρήνης στη Μαδρίτη για να δοθεί τέλος διά της διπλωματικής οδού στην αραβο-ισραηλινή διαμάχη με βάση τις αποφάσεις 242 και 338 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.* Κάλεσαν τους συνέδρους να ακολουθήσουν δύο παράλληλες διαδικασίες στις διαπραγματεύσεις: μία διμερή διαδικασία που περιλάμβανε ειδικές συζητήσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και σε κάθε Αραβικό κράτος χωριστά και μία πολυμερή διαδικασία, όπου θα συμμετείχαν διάφορες αντιπροσωπείες οι οποίες θα συζητούσαν θέματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή* Η συνδιάσκεψη περιελάμβανε αντιπροσωπείες από το Ισραήλ, τη Συρία, τον Λίβανο, την Αίγυπτο και μία κοινή ιορδανο-παλαιστινιακή αντιπροσωπεία, καθώς επίσης και παρατηρητές από άλλες χώρες και οργανισμούς
1993 - Η Συμφωνία του Όσλο* Οι διαπραγματεύσεις που αφορούσαν την ανταλλαγή εδαφών έναντι της ειρήνης έλαβαν χώρα στο Όσλο της Νορβηγίας ανάμεσα στην PLO και το Ισραήλ. Η συμφωνία περιελάμβανε:- Αυτονομία για ορισμένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης . Προέβλεπε επίσης σταδιακή απόσυρση των Ισραηλινών δυνάμεων η οποία θα οδηγούσε τελικά στην ολοκληρωτική αποχώρησή τους από τις περιοχές αυτές- Ίδρυση προσωρινής Παλαιστινιακής Αρχής Αυτοδιοίκησης για μια μεταβατική περίοδο που δεν μπορούσε να υπερβεί την 5ετία και θα οδηγούσε σε μια μόνιμη λύση στη βάση των αποφάσεων 242 και 338 του Συμβουλίου Ασφαλείας- Θέματα σχετικά με τη νομιμότητα και την αναγνώριση της εγκατάστασης των Ισραηλινών εποίκων, την Ιερουσαλήμ, το δικαίωμα των προσφύγων να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και τα σύνορα αναβάλλονταν και περνούσαν στην αφάνεια μέχρι να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Οριστικό Καθεστώς οι οποίες ορίστηκαν για 5 χρόνια αργότερα. Ταυτόχρονα προβλεπόταν Η αυτοτέλεια και η διατήρηση του καθεστώτος της Δυτικής Όχθης και της Γάζας κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου.
Μετά τη Συμφωνία του Όσλο* Μετά την υπογραφή της Συμφωνίας του Όσλο, ιδρύεται η Παλαιστινιακή Αρχή. Το Γενάρη του 1996, ο Γιάσερ Αραφάτ εκλέγεται Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής από τον παλαιστινιακό λαό, καθώς και ένα εθνικό νομοθετικό σώμα 88 αντιπροσώπων. Ορισμένοι από τους ηγέτες της PLO επέστρεψαν στις πόλεις της Δυτικής Όχθης και της Γάζας που παραδόθηκαν στους Παλαιστίνιους* Η Παλαιστινιακή Αρχή άρχισε να κατασκευάζει έργα υποδομής και ανάπτυξης με τη χρηματοδότηση ορισμένων αραβικών χωρών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων* Επτά χρόνια μετά το Όσλο, το Ισραήλ έχει διατηρήσει τη διπλή στρατιωτική και πολιτική κατοχή πάνω στο 83% της Δυτικής Όχθης και περίπου στο ένα τέταρτο της Λωρίδας της Γάζας. Η ανατολική Ιερουσαλήμ παραμένει υπό ισραηλινό έλεγχο. Ένα διευρυνόμενο ισραηλινό οδικό δίκτυο διασχίζει από κάθε πλευρά τις κατεχόμενες περιοχές και ισραηλινά μπλόκα σταματούν την ελεύθερη διακίνηση των Παλαιστινίων. Αυξήθηκε η οικοδόμηση νέων οικισμών από εποίκους και η ασφάλεια των 403.249 αυτών Ισραηλινών εποίκων συνεχίζει να έχει προτεραιότητα σε σχέση με την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής περίπου τριών εκατομμυρίων Παλαιστινίων
Ερευνητική Πρόταση του Καμπ Ντέιβιντ - Ιούλιος 2000 (1)* Οι Παλαιστίνιοι, στην προσπάθειά τους να διαπραγματευτούν με το Ισραήλ προκειμένου να εφαρμοστεί η συμφωνία του Όσλο, συμμετείχαν σε πολλές συνομιλίες όπως αυτές του Γουέι Ρίβερ, Τάμπα και Σαρμ Ελ Σέιχ. Η πιο γνωστή από όλες έγινε στο Καμπ Ντέιβιντ. Εκεί προτάθηκαν τα ακόλουθα (βασισμένα στις διαθέσιμες πηγές) τα οποία και δεν έγιναν αποδεκτά από την παλαιστινιακή πλευρά:- Το Ισραήλ προτείνει να χωριστεί η παλαιστινιακή περιοχή σε τέσσερα ξεχωριστά καντόνια ολοκληρωτικά περικυκλωμένα και γι αυτό και ελεγχόμενα από το Ισραήλ. Το Ισραήλ επίσης επιδίωξε μια ανταλλαγή εδαφών 9% προς 1% (προς όφελος του Ισραήλ). Επιδίωξε επιπλέον τον έλεγχο ενός πρόσθετου ποσοστού της τάξης του 10% στην όχθη του Ιορδάνη ποταμού υπό τη μορφή leasing μακράς διαρκείας.- Οι Παλαιστίνιοι θα έλεγχαν μερικές απομακρυσμένες αραβικές γειτονιές στο ανατολικό μισό της Ιερουσαλήμ και τις μουσουλμανικές και χριστιανικές περιοχές της παλιάς πόλης, ενώ το Ισραήλ θα είχε την επικυριαρχία του Χαράμ αλ Σαρίφ (Αλ Ακσά) και του μεγαλύτερου μέρους της Ιερουσαλήμ- Όσον αφορά στο θέμα των προσφύγων (που είναι και η καρδιά του προβλήματος) τίποτα συγκεκριμένο δεν προσδιορίστηκε. Η πρόταση όριζε την επιστροφή μερικών χιλιάδων ατόμων τη στιγμή που εκατομμύρια προσφύγων περιμένουν ακόμα να ασκήσουν το δικαίωμά τους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους σύμφωνα με την απόφαση 194 του ΟΗΕ- Το Ισραήλ θα διατηρούσε τον πλήρη έλεγχο πάνω στη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών μεταξύ των Παλαιστινιακών περιοχών καθώς και από και προς το εξωτερικό
28 Σεπτεμβρίου 2000 - Η δεύτερη Ιντιφάντα (1)* Η συνεχής άρνηση του δικαιώματος των Παλαιστινίων στην εθνική κυριαρχία, τη δυνατότητα μετακίνησης, την πρόσβαση σε πηγές ύδατος και την οικονομική ανεξαρτησία, καθώς και η άρνηση του Ισραήλ να εφαρμόσει οποιαδήποτε απόφαση που συμφωνήθηκε στο Όσλο, αλλά και μετά από αυτό, άσκησαν μεγάλη πίεση στον παλαιστινιακό λαό* Η πίεση αυτή κατέληξε σε μια δεύτερη Ιντιφάντα που πυροδοτήθηκε από την προληπτική επίσκεψη του Αριέλ Σαρόν στο κτιριακό συγκρότημα του τεμένους Χάραμ αλ Σαρίφ (Αλ Ακσά).* Κατά τη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντα, διάφοροι απεσταλμένοι των ΗΠΑ (Μίτσελ, Τένετ και Ζίνι) επισκέφτηκαν την περιοχή σε μια προσπάθεια να επαναφέρουν τις δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι προσπάθειες αυτές επικεντρώθηκαν στην ικανοποίηση των αναγκών ασφαλείας του Ισραήλ αντί να απευθύνονται στις ανάγκες και των δύο πλευρών για την επίτευξη μιας στέρεης συμφωνίας με τον τερματισμό της κατοχής
2000 - Η δεύτερη Ιντιφάντα (2)* Στις 29 Μαρτίου 2002, το Ισραήλ απάντησε με πόλεμο, με την κυριολεκτική έννοια του όρου, στην προσπάθεια να συντρίψει την αντίσταση του παλαιστινιακού λαού ενάντια στην κατοχή. Οι επιθέσεις τύπου καμικάζι που πραγματοποιούσαν Παλαιστίνιοι που βρίσκονταν σε απόγνωση χρησιμοποιήθηκαν από το Ισραήλ για να παρουσιάσουν τους Παλαιστίνιους μαχητές ως τρομοκράτες, έτσι ώστε να δικαιολογηθεί η επιθετική και αδίστακτη εκστρατεία τους. Αυτός ο πόλεμος είχε ως αποτέλεσμα:- Την εκ νέου κατοχή όλων των πόλεων της Δυτικής Όχθης που είχαν επιστραφεί στους Παλαιστίνιους βάση παλαιότερων συμφωνιών- Την καταστροφή των θεσμών της Παλαιστινιακής Αρχής και των δυνάμεων ασφαλείας- Την καταστροφή της υποδομής στις πόλεις και στα χωριά της Δυτικής Όχθης- Το άγριο σφυροκόπημα της υποδομής της αντίστασης, τις δολοφονίες των ηγετών της καθώς και τη φυλάκιση χιλιάδων ανθρώπων- Τις βάναυσα ενορχηστρωμένες σφαγές ενάντια σε πολίτες με την ψυχρά οργανωμένη βία όπως στην περίπτωση του καταυλισμού της Τζενίν
Οι αμερικανο-ισραηλινές σχέσεις* Από τότε που ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ δίνουν την πλήρη υποστήριξή τους στο Ισραήλ σε όλα τα πεδία. Το γεγονός αυτό αποδίδεται:- Στο ότι οι ΗΠΑ βλέπουν το Ισραήλ ως προπύργιο για τη διαφύλαξη των συμφερόντων τους στην περιοχή- Στην επιρροή του εβραϊκού λόμπι πάνω στην πολιτική των ΗΠΑ* Η υποστήριξη αυτή παίρνει διάφορες μορφές:- Οικονομική βοήθεια: Η άμεση βοήθεια που παρέχουν οι ΗΠΑ προς το Ισραήλ ανέρχεται στα 3 δις.δολάρια ετησίως ($ 1,8 δις σε στρατιωτική βοήθεια και $ 1,2 δις σε οικονομική βοήθεια)- Στρατιωτική στήριξη: Οι ΗΠΑ διαρκώς παρέχουν στο Ισραήλ την πιο εξελιγμένη πολεμική τεχνολογία ώστε να διατηρηθεί η στρατιωτική του υπεροχή έναντι των αραβικών χωρών- Πολιτική στήριξη: Οι ΗΠΑ έχουν δώσει την πλήρη στήριξή τους προς τις πολιτικές του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή και έχουν κάνει χρήση του δικαιώματος βέτο που διαθέτουν για να μπλοκάρουν αποφάσεις υπέρ των Παλαιστινίων στα Ηνωμένα Έθνη (πράγμα που έχει συμβεί 38 φορές από το 1972 έως το 2001)
Στοιχεία σχετικά με τον εποικισμό στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα
* Αριθμός και γεωγραφική εξάπλωση των εποικιστικών οικισμώνΠΡΙΝ-Υπάρχουν 190 εποικιστικοί οικισμοί στη Δυτική Όχθη (συμπεριλαμβανομένης και της Ιερουσαλήμ) και 19 στη Λωρίδα της Γάζας-Το Ισραήλ ελέγχει μια περιοχή 106 τ.χλμ. (2% του εδάφους) της Δυτικής Όχθης για εποικισμό και για στρατιωτικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Οι Παλαιστίνιοι κατέχουν μια δομημένη περιοχή 283 τ.χλμ. (5,3% του εδάφους της Δυτικής Όχθης). Όλα τα υπόλοιπα εδάφη, συμπεριλαμβανομένων και όλων των συνοριακών περιοχών, βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας-Υπάρχουν 403.249 έποικοι στη Δυτική Όχθη, 211.788 από αυτούς κατοικούν στην Ιερουσαλήμ-Περίπου 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι κατοικούν σε 360 τ.χλμ. γης στη Γάζα, με αποτέλεσμα να αποτελεί την πλέον πυκνοκατοικημένη περιοχή στον κόσμο. Την ίδια στιγμή 5.000 Ισραηλινοί έποικοι καταλαμβάνουν το 30% του εδάφους* Η επέκταση του εποικισμού-Οι ισραηλινές κατοικίες στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα (εκτός της ανατολικής Ιερουσαλήμ) αυξήθηκαν κατά 52% από την υπογραφή της Συμφωνίας του Όσλο και μετά, ενώ ο αριθμός των εποίκων συμπεριλαμβανομένων και αυτών της ανατολικής Ιερουσαλήμ υπερδιπλασιάστηκε κατά την ίδια περίοδο* Παρακαμπτήριοι δρόμοι
ΜΕΤΑ-Οι παρακαμπτήριοι δρόμοι που συνδέουν τους οικισμούς των εποίκων μεταξύ τους και με το Ισραήλ διαχωρίζουν τις Παλαιστινιακές περιοχές μεταξύ τους και τις περικυκλώνουν με δρόμους υπό ισραηλινό στρατιωτικό έλεγχο-Οι δρόμοι αυτοί εμποδίζουν την επέκταση και την ανάπτυξη των παλαιστινιακών πόλεων και χωριών όπως επίσης εμποδίζουν και την παλαιστινιακή εδαφική γειτνίαση-Το εκτενές αυτό οδικό δίκτυο, όπως έχει διαμορφωθεί, υπονομεύει την ανάπτυξη της οικονομίας της Παλαιστίνης περιορίζοντας τις μετακινήσεις και την ομαλή ροή του εμπορίου ή των εργαζομένων από τη μια περιοχή στην άλλη* Εποικισμός και φυσικοί πόροι-Οι εγκαταστάσεις των εποίκων περιορίζουν την πρόσβαση των Παλαιστινίων σε φυσικούς πόρους όπως είναι το νερό και η καλλιεργήσιμη γη-Στους Παλαιστίνιους επιτρέπεται η κατανάλωση μέχρι 58 κυβ. μ. νερού το χρόνο ανά άτομο, ενώ οι Ισραηλινοί καταναλώνουν 333 κυβ.μ. το χρόνο ανά άτομο
Οι πιο σημαντικές αποφάσεις του ΟΗΕ σχετικά με την Παλαιστίνη
* Απόφαση ΟΗΕ 181 (Νοέμβρης 1947): Σχέδιο Διχοτόμησης της Παλαιστίνης ανάμεσα σε Άραβες και Εβραίους, όπως αυτό, εγκρίθηκε από την 128η σύσκεψη, 29 Νοεμβρίου 1947
* Απόφαση ΟΗΕ 194 (Δεκέμβρης 1948): Αναγνωρίζει το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων τη συντομότερη εφικτή ημερομηνία και προσδιορίζει αποζημίωση σε όσους αποφάσισαν να μην επιστρέψουν
* Απόφαση ΟΗΕ 242 (Νοέμβρης 1967): Καλεί τις ισραηλινές δυνάμεις να αποσυρθούν από τις περιοχές που κατέλαβαν στον πόλεμο του 1967
* Απόφαση ΟΗΕ 338 (Οκτώβρης 1973): Καλεί τις δύο πλευρές να εφαρμόσουν πλήρως τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας (242/1967)
* Απόφαση ΟΗΕ 465 (Μάης 1980): Αναφέρεται στο ότι η συνεχιζόμενη και επίμονη πρακτική εποικισμού που ακολουθεί το Ισραήλ είναι παράνομη και αποτελεί κατάφορη παράβαση της Τετάρτης Συνθήκης της Γενεύης
* Απόφαση ΟΗΕ 1397 (Μάρτης 2002): Επιβεβαιώνει ένα όραμα μιας περιοχής όπου δύο κράτη, το Ισραήλ και η Παλαιστίνη συνυπάρχουν μέσα σε ασφαλή και οργανωμένα σύνορα
* Σειρά αποφάσεων οι οποίες καταδικάζουν τις Ισραηλινές ενέργειες καλούν το Ισραήλ να αποχωρήσει, να σταματήσει τις επιθέσεις, να σταματήσει τις απελάσεις κ.ά. (106, 111, 127, 162, 171, 228, 237, 248, 250, 251, 256, 259, 262, 265, 267, 270, 271.) και ο κατάλογος συνεχίζεται.