Διαδηλώσεις και στο Ισραήλ
Και ενώ όλα δείχνουν ότι η κατάσταση στην Γάζα πάει από το κακό στο χειρότερο και ενδεχομένως να ανοίξει και νέο μέτωπο με την Χεζμπολάχ στον Λίβανο, δεν είναι λίγοι οι Ισραηλινοί που διαδηλώνουν κατά της σφαγής, ενώνοντας την φωνή τους με χιλιάδες άλλους ανθρώπους στον πλανήτη.
Από την ιστοσελίδα της ισραηλινής οργάνωσης «Γκους Σαλόμ»(Μέτωπο Ειρήνης) διαβάζω ότι δέκα χιλιάδες περίπου Ισραηλινοί συγκεντρώθηκαν στο Τελ Αβίβ το περασμένο Σάββατο διαδηλώνοντας κατά του πολέμου.
«Δεν κτίζει κανείς την προεκλογική του καμπάνια πάνω στα πτώματα παιδιών», φώναζαν οι διαδηλωτές στα εβραϊκά. «Ορφανά και χήρες δεν είναι εκλογική προπαγάνδα», «Όλμερτ, Λίβνι και Μπαράκ-ο πόλεμος δεν είναι παιχνίδι», «Όλοι οι υπουργοί είναι εγκληματίες πολέμου»!!, «Μπαράκ. Μπαράκ, μην ανησυχείς θα σε συναντήσουμε στην Χάγη», «Αρκετά, αρκετά, διάλογος με την Χαμάς»!
Ανάλογα συνθήματα κυριάρχησαν και στις αφίσες που κρατούσαν οι διαδηλωτές, όπως το «όχι σε Πόλεμο Εκλογών, 2009»! και «Πόλεμος των Έξι Εδρών», σύνθημα που απευθυνόταν κατά του υπουργού άμυνας και ηγέτη των Εργατικών Εχούντ Μπαράκ, που την δεκαετία του ’90 είχε υποσχεθεί ότι θα κάνει τα πάντα για την ειρήνη με τους Παλαιστινίους και την Συρία, παγιδεύοντας τον Αραφάτ στ ναυάγιο των συνομιλιών του Καμπ Ντέιβιντ που προκάλεσαν το ξέσπασμα της δεύτερης ιντιφάντα το 2000. Το υπό διάλυση Εργατικό κόμμα, που έπαιξε κυρίαρχο ρόλο στη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948, προσδίδοντας του «σοσιαλιστικά» χαρακτηριστικά, φέρεται να έχει ενισχυθεί κατά έξι έδρες στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, μετά τη σφαγή στην Γάζα!
Η διαδήλωση κατέληξε και σε συμπλοκή με την αστυνομία, που προσπαθούσε να την περιορίσει με το πρόσχημα της επίθεσης ακροδεξιών. Μεταξύ άλλων η αστυνομία ζητούσε να μην υπάρχουν παλαιστινιακές σημαίες(!). Οι διοργανωτές αντέτειναν την πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ, που αποφάνθηκε ότι η παλαιστινιακή σημαία είναι νόμιμη, διατάσσοντας την αστυνομία να προστατεύει τους διαδηλωτές.
Στην διαδήλωση μετείχαν είκοσι οργανώσεις ειρήνης, όπως η Γκους Σαλόμ, η Συμμαχία Γυναικών για την Ειρήνη, οι Αναρχικοί κατά του Τείχους, το μετωπικό σχήμα που υποστηρίζεται από το Κ.Κ. Ισραήλ Χαντάς, το Εναλλακτικό Κέντρο Ενημέρωσης και η οργάνωση στήριξης των αρνητών στράτευσης New Profile.
Οι παραδοσιακές οργανώσεις της λεγόμενης σιωνιστικής αριστεράς, Μέρετς και Ειρήνη Τώρα δεν μετείχαν επισήμως, αρκετά μέλη τους όμως πήραν μέρος. Στην διαδήλωση μετείχαν και χιλιάδες Παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ, που κατέβηκαν από τον βορρά με πούλμαν, ενώ μεγάλη διαδήλωση έγινε και στο αραβικό εντός Ισραήλ χωριό Σακχίν.
«Μία εβδομάδα μετά την έναρξη του Δεύτερου Πολέμου στον Λίβανο το 2006, μόνο 1.000 διαδηλωτές είχαν μαζευτεί. Το γεγονός ότι σήμερα ήλθαν 10.000 αποδεικνύει η αντίθεση στον πόλεμο είναι πολύ μεγαλύτερη αυτή την φορά. Αν ο Μπαράκ συνεχίσει με τα σχέδια του, η κοινή γνώμη ίσως στραφεί κατά του πολέμου μέσα σε λίγες ημέρες».
Το τεράστιο πανό της οργάνωσης Γκους Σαλόμ έγραφε στα εβραϊκά, αραβικά και αγγλικά: «Σταματήστε τους Σκοτωμούς! Σταματήστε την Πολιορκία! Σταματήστε την κατοχή!»
Την ίδια μέρα η άκρα δεξιά κινητοποιήθηκε με στόχο να διαλύσει την διαδήλωση με την βία. Όταν οι διαδηλωτές άρχισαν να διαλύονται δέχθηκαν την επίθεση ακροδεξιών τραμπούκων.
Ο επικεφαλής της οργάνωσης Γκους Σαλόμ παλαίμαχος ειρηνιστής Ούρι Αβνέρι δεν μπόρεσε τελικά να εκφωνήσει λόγο. Ο λόγος τους δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της οργάνωσης και αναφέρει μεταξύ άλλων:
Μας αποκαλούν προδότες και εγκληματίες, αλλά τους λέμε. Εγκληματίες είναι αυτοί που ξεκίνησαν αυτόν τον εγκληματικό και ανώφελο πόλεμο. Οι Κασάμ μπορούν να σταματήσουν αν κυβέρνηση τερματίσει τον αποκλεισμό του ενάμιση εκατομμυρίου κατοίκων της Γάζας.
Όλοι εσείς που στέκεστε εδώ, άνδρες και γυναίκες, Εβραίοι και άραβες, Εσείς που διαδηλώνετε κατά αυτού του τρομακτικού πολέμου, από την πρώτη μέρα, το πρώτο λεπτό, απομονωμένοι, είστε οι πραγματικοί ήρωες!
Μπορείτε να είστε περήφανοι, πολλοί περήφανοι, γιατί βρίσκεστε στο μέσον ενός τυφώνα υστερίας. Εκατομμύρια στον κόσμο σας παρακολουθούν, σας χαιρετούν, σας χαιρετούν έναν προς ένα, ως ανθρώπινα όντα, ως Ισραηλινούς, ως ανθρώπους που επιζητούν την ειρήνη, είμαι περήφανος να βρίσκομαι σήμερα εδώ.
Αριστεροί διαδηλωτές συνελήφθησαν στην προσπάθεια να μπουν σε αεροπορική στρατιωτική βάση, από όπου ξεκινούν τα ισραηλινά βομβαρδιστικά για τις επιχειρήσεις στην Γάζα.
Επίσης σε άρθρο του στην ισραηλινή εφημερίδα «Χαάρετς», ο ιστορικός Τομ Σεγκέβ, υπενθυμίζει ότι στις 5 Απριλίου του 1956, το Ισραήλ είχε και τότε βομβαρδίσει την αγορά στο κέντρο της πόλης της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πενήντα άτομα μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά. Ο τότε υπουργός Εξωτερικών Μοσέ Σαρέτ είχε χαρακτηρίσει την επιχείρηση «αγριότητα», αλλά ο πρωθυπουργός και υπουργός άμυνας Νταβίντ Μπεν Γκουριόν και ο επικεφαλής του στρατού Μωσέ Νταγιάν, εκτιμούσαν ότι η ενέργεια αυτή θα προκαλούσε την ανατροπή του Αιγύπτιου ηγέτη Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ. Η ιστορία επαναλαμβάνεται…
Σκληρό άρθρο-ανταπόκριση επίσης στην «Χαάρετς» από την δημοσιογράφο Αμίρα Χας, που βρίσκεται στ Γάζα με διεθνείς ακτιβιστές. Η Χας ήταν η πρώτη ισραηλινή δημοσιογράφος που πήγε το 1991 στην Γάζα, για να ανακαλύψει τις εξελίξεις με την υπογραφή των συμφωνιών του Όσλο και έχει εκδώσει έναν καταπληκτικό βιβλίο, το «Πίνοντας Νερό από την Θάλασσα της Γάζας», κυκλοφορεί στα εβραϊκά, αγγλικά και γαλλικά(στα ελληνικά η έκδοσή του δυστυχώς «μπλοκαρίστηκε»), στο οποίο ο αναγνώστης μπορεί εύκολα να αντιληφθεί για τι από την αισιοδοξία της ανεξαρτησίας, οι κάτοικοι της Γάζας και της δυτικής όχθης, έφθασαν στην απελπισία και στο ξέσπασμα της δεύτερης ιντιφάντα.
Το άρθρο έχει τον εύγλωττο τίτλο, « Τυχεροί οι γονείς μου που δεν ζουν να δουν αυτό που συμβαίνει». Η Χας είναι κόρη Εβραίων που επέζησαν από το Ολοκαύτωμα και μετανάστευσαν στην Παλαιστίνη-Ισραήλ μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, αγωνιζόμενοι για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ BLOGG ΤΟΥ ΜΩΫΣΗ ΛΙΤΣΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου