Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

Ο δημόσιος έλεγχος αντίδοτο στην αλαζονεία της εξουσίας


Στην πρώτη παγκόσμια ιστορία της δημοκρατίας που γράφτηκε εδώ και πάνω από έναν αιώνα, ο Τζον Κιν, από τους σημαντικότερους πολιτικούς στοχαστές του καιρού μας, θέτει μια σειρά από κρίσιμα και προκλητικά ερωτήματα για τις απαρχές, το δύσκολο παρόν και το αβέβαιο μέλλον αυτής που παραμένει η καλύτερη μορφή διακυβέρνησης. Η οποία δεν γεννήθηκε στην Αθήνα των κλασικών χρόνων, αλλά τουλάχιστον δύο χιλιετίες νωρίτερα, όπως επιχειρηματολογεί ο Κιν στην ανατρεπτική μελέτη του.
«Κινδυνεύει η δημοκρατία;» είναι η πρώτη μου ερώτηση στον Κιν. Ο τίτλος του βιβλίου του, που θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη εβδομάδα στη Βρετανία, φέρει τον ανησυχητικό τίτλο «The Life and Death of Democracy». Θέλω να του πω ότι, έτσι όπως το θέτει, μοιάζει σαν να θεωρεί ότι έκλεισε ή κλείνει ο κύκλος της ζωής της. Αλλά δεν προλαβαίνω γιατί ο Κιν, με λόγο καθαρό και χειμαρρώδη, είναι έτοιμος να πιάσει την ιστορία από την αρχή προκειμένου να μου εξηγήσει τι εννοεί. «Στο βιβλίο προσπαθώ να μιλήσω για τις τρεις εποχές της δημοκρατίας», αρχίζει. «Η πρώτη είναι η εποχή της διακυβέρνησης διά της δημόσιας συνάθροισης που άνθισε στον ελληνικό κόσμο μεταξύ του 6ου και του 3ου αιώνα π.Χ. Δεύτερη είναι η εποχή της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας που ανατέλλει το τελευταίο τέταρτο του 18ου αιώνα». Σήμερα διανύουμε την τρίτη εποχή, αυτήν της μετα-αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, λέει. Οι δημοκρατίες του κόσμου μας υφίστανται από ανεπαίσθητες έως σαρωτικές αλλαγές, το πολιτικό σύστημα που έχουμε μάθει να θεωρούμε αυτονόητο και ακλόνητο τρεκλίζει -συχνά κόντρα στις πείσμονες απόπειρες ορισμένων να αντιστρέψουν τη φορά των πραγμάτων- και μια νέα εκδοχή της δημοκρατίας μοιάζει να οικοδομείται. Πώς θα εξελιχθεί; Αυτό το ανοιχτό ερώτημα απασχολεί τον Κιν.

Λέτε ότι οι σύγχρονες δημοκρατίες είναι ανολοκλήρωτες, ότι μοιάζουν με πείραμα που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Σε ποιο στάδιο είμαστε;

«Σε εκείνο που ξεκίνησε γύρω στα 1945, όταν αρχίζουν να μετασχηματίζονται οι αληθινές, αντιπροσωπευτικές δημοκρατίες του κόσμου -που τότε ήταν μόλις δώδεκα. Εκτοτε έχει δραματικά αυξηθεί ο αριθμός των δημοκρατικών καθεστώτων, αλλά εμένα με ενδιαφέρουν λιγότερο οι αριθμοί και περισσότερο οι βασικές αλλαγές που έχουν μεσολαβήσει και οι οποίες συνεχίζονται. Από το 1945 έχουμε επινοήσει περισσότερους από εκατό θεσμούς εποπτείας, που κάνουν την εμφάνισή τους για πρώτη φορά στην ιστορία της δημοκρατίας. Είναι θεσμοί που ελέγχουν με ποιο τρόπο ασκούν την εξουσία τους οι κυβερνήσεις, αλλά και οι επιχειρήσεις που επηρεάζουν τη ζωή μας: συνελεύσεις πολιτών, συμμετοχικός προϋπολογισμός, ανεξάρτητα δικαστήρια, ανεξάρτητες αρχές, οικολογικές ομάδες, δεξαμένες σκέψης κ.ά. - υπάρχει πια μια τεράστια ποικιλία από μηχανισμούς, οι περισσότεροι από τους οποίους λειτουργούν στον μη κυβερνητικό χώρο, στο πεδίο της κοινωνίας των πολιτών. Αυτή είναι η πιο σημαντική ένδειξη προς την κατεύθυνση αυτής που ονομάζω "εποπτεύουσα δημοκρατία". Είναι, όμως, μια διαδικασία σε εξέλιξη. Την οποία μπορούμε καλύτερα να αντιληφθούμε κοιτάζοντας την Ινδία. Πέρα από το κλισέ της "μεγαλύτερης δημοκρατίας του κόσμου", αποτελεί ένα εξαιρετικό πολιτικό εργαστήριο, όπου από το 1940 έως σήμερα παρακολουθούμε τη δημιουργία μιας σειράς από θεσμούς ελέγχου, σώματα διαβούλευσης και μεθόδους διεκδίκησης εκ μέρους της κοινωνίας των πολιτών, που σπρώχνουν τη χώρα προς την κατεύθυνση της εποπτεύουσας δημοκρατίας».

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της εποπτεύουσας δημοκρατίας σε αυτό το στάδιο;

«Μία από τις μακροπρόθεσμες αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στις δημοκρατίες του κόσμου είναι η συχνότερη αμφισβήτηση της εξουσίας. Οι δημοκρατίες μας γίνονται έτσι πιο ζωντανές, αλλά και πιο επιρρεπείς στην αποκάλυψη σκανδάλων - στην Ελλάδα έχετε μια σχετική λέξη, τη "σκανδαλολογία". Αυτό συνεπάγεται ότι αλλάζει το νόημα της δημοκρατίας, που τώρα σημαίνει κάτι παραπάνω από την περιοδική έκφραση της βούλησης του κυρίαρχου λαού. Φτάνει να σημαίνει τη διαρκή δημόσια άσκηση ελέγχου και τη διαρκή απαίτηση για λογοδοσία από την πλευρά της εξουσίας, στο όνομα της ισότητας μεταξύ των πολιτών. Οταν οι εποπτεύοντες θεσμοί λειτουργούν σωστά, μετριάζουν την αλαζονεία της εξουσίας, ξεσκεπάζουν τις αυθαιρεσίες, αναγκάζουν εκείνους που παίρνουν αποφάσεις να συμπεριφέρονται συχνότερα σαν κοινοί θνητοί, αντί για θεότητες. Η εποπτεύουσα δημοκρατία επιδιώκει να είναι μια υγιής συλλογικότητα απέναντι στις παθολογίες του παλαιού απλούστερου μοντέλου της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας».

Κανένας θεσμός εποπτείας δεν μας προειδοποίησε για την οικονομική κρίση - πώς το εξηγείτε;

«Υπάρχουν χώροι όπου δραστηριοποιούνται ελάχιστοι θεσμοί εποπτείας. Τέτοιος είναι ο τραπεζικός και χρηματοπιστωτικός τομέας, όπου τα όργανα ελέγχου στελεχώνονται από ανθρώπους του χώρου. Σαν να βάζεις κατσίκες να φυλάξουν έναν κήπο. Γι' αυτό δεν λειτούργησαν σαν ανεξάρτητα σώματα ελέγχου και δεν αποκάλυψαν τις τακτικές του χρηματοπιστωτικού τομέα, μέχρι που έσκασε η φούσκα, οδηγώντας αρκετές οικονομίες στο χείλος της κατάρρευσης. Σε αυτόν τον χώρο είναι επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας θεσμών με ανεξαρτησία και δύναμη. Βλέπουμε ήδη τις πρώτες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, τόσο από την πλευρά του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών όσο και εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Για τον Κιν ο Μπερλουσκόνι είναι τυπικό δείγμα πολιτικού που προσπαθεί να επιστρέψει σε ένα παρωχημένο, λαϊκίστικο μοντέλο δημοκρατίας Για τον Κιν ο Μπερλουσκόνι είναι τυπικό δείγμα πολιτικού που προσπαθεί να επιστρέψει σε ένα παρωχημένο, λαϊκίστικο μοντέλο δημοκρατίας Και πώς προσαρμόζονται οι φορείς της εξουσίας στο νέο πολιτικό τοπίο της εποπτεύουσας δημοκρατίας;

«Ενα από τα προβλήματα είναι η δυσκολία τους να αντιληφθούν και να κατανοήσουν τον βαθύ μετασχηματισμό που βιώνουμε. Και οι απόπειρες ορισμένων πολιτικών κομμάτων και ηγετών να εντείνουν τον έλεγχο που ασκούν, όπως για παράδειγμα ο Μπερλουσκόνι που επανειλημμένα έχει πει ότι "αυτή η δημοκρατία είναι πολύ μπερδεμένη και χαοτική, γιατί δεν μου δίνετε το 51% ώστε να τα τακτοποιήσω όλα;". Ενα πρόβλημα, λοιπόν, είναι εκείνοι που επιδιώκουν να επιστρέψουν σε ένα παλαιότερο απλοϊκό λαϊκίστικο μοντέλο, όπου η δημοκρατία εξαντλούνταν στην περιοδική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος. Αλλα παραδείγματα ήταν οι κυβερνήσεις του Τζον Χάουαρντ στην Αυστραλία και του Σιναουάτρα στην Ταϊλάνδη. Στον Τσάβες, επίσης, έχουμε το παράδειγμα ενός ηγέτη που επιδιώκει να ξαναχτίσει το κράτος ζητώντας την υποστήριξη των πολιτών εναντίον ενός υποτιθέμενου εχθρού -των ΗΠΑ στη συγκεκριμένη περίπτωση- και να δημιουργήσει έναν κομματικό μηχανισμό που θα κερδίζει αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, ώστε να μη χρειαστεί να απομακρυνθεί από την προεδρία. Και όλα αυτά στο όνομα του λαού. Ο Τσάβες, άλλωστε, έχει επανειλημμένα περιγράψει τον εαυτό του σαν στρατιώτη του λαού, είναι μία από τις αγαπημένες του φράσεις».

Στις μετα-αντιπροσωπευτικές δημοκρατίες μας, πώς μετασχηματίζεται ο θεσμικός ρόλος των πολιτικών κομμάτων σε σχέση με τα όργανα και τα δίκτυα ελέγχου της εξουσίας;

«Οι μηχανισμοί της εποπτεύουσας δημοκρατίας είναι καθοριστικής σημασίας προκειμένου να μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε θεμελιώδη προβλήματα για τα οποία δεν έχουμε σαφείς απαντήσεις - την εξάπλωση των πυρηνικών, την κλιματική αλλαγή, τις δυσκολίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Είναι προβλήματα εξαιρετικά περίπλοκα τα οποία τα κόμματα και οι κυβερνήσεις συνήθως δεν αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά. Τώρα, όσον αφορά τον ρόλο των κομμάτων, γνωρίζουμε ότι στη Βρετανία, για παράδειγμα, το Κόμμα των Συντηρητικών έχει σήμερα το 1/8 των μελών που είχε στις μέρες της δόξας του, επί Τσόρτσιλ, όταν αποτελούσε μία από τις μεγάλες πολιτικές μηχανές της Ευρώπης. Το Κόμμα των Εργατικών, πάλι, έχει δει τα μέλη του να μειώνονται στο 1/5. Αυτή ακριβώς η τεράστια μείωση των μελών των κομμάτων, αλλά κυρίως η απαξίωση των Κοινοβουλίων -γνωρίζετε ότι αυτή τη στιγμή στη Βρετανία διανύουμε μια κρίση χωρίς προηγούμενο στην κοινοβουλευτική ιστορία μας- είναι σύμπτωματα της ανάπτυξης της εποπτεύουσας δημοκρατίας. Το ζήτημα είναι αν τα κόμματα, οι πολιτικοί και τα Κοινοβούλια θα αναγνωρίσουν τις αλλαγές που συμβαίνουν. Το ότι δεν το βλέπουν είναι ένας από τους λόγους που το κοινοβουλευτικό σύστημα διέρχεται τόσο βαθιά κρίση - απ' ό,τι ξέρω η ελληνική Βουλή έχει διακόψει τις εργασίες της, σωστά;».

Ναι, ξαφνικά η κυβέρνηση αποφάσισε ότι η Βουλή κλείνει εν όψει των ευρωεκλογών. Ποια ήταν η πρώτη σκέψη σας όταν το ακούσατε;

«Μια σκέψη γύρω από την παρακμή που βιώνει η κοινοβουλευτική δημοκρατία. Το ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο πριν από μια εκλογική διαδικασία, είναι σύμπτωμα παρακμής, φθοράς και κακής λειτουργίας της πολιτικής. Σίγουρα δεν είναι ο σωστός τρόπος να πείσεις τους πολίτες να σε στηρίξουν. Και κυρίως συνιστά ένα κακό προηγούμενο».

Είναι μη αναστρέψιμη η παρακμή των πολιτικών κομμάτων;

«Σύμπτωμα παρακμής και κακής λειτουργίας της πολιτικής» χαρακτηρίζει ο Κιν το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Βουλής στη χώρα μας «Σύμπτωμα παρακμής και κακής λειτουργίας της πολιτικής» χαρακτηρίζει ο Κιν το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Βουλής στη χώρα μας «Είναι νωρίς για να πούμε με βεβαιότητα, αλλά νομίζω ότι τα κόμματα και οι ηγέτες τους που θα δείξουν τη μεγαλύτερη εξυπνάδα, σοφία, τόλμη, δημιουργικότητα και γενναιότητα είναι εκείνοι που διαισθάνονται ότι είναι σε εξέλιξη μια κρίση και πρέπει κάτι να κάνουν. Το καλύτερο πρόσφατο παράδειγμα τέτοιου ηγέτη είναι προφανώς ο Ομπάμα. Προέρχεται από τον χώρο της εποπτεύουσας δημοκρατίας -υπήρξε οργανωτής κοινότητας στο Σικάγο-, κατανοεί άριστα τη δημιουργία δικτύων με τη χρήση των μέσων, κατάλαβε την ανάγκη να βρει μια νέα πολιτική γλώσσα που θα κινητοποιούσε τους πολίτες ενάντια στους κατεστημένους τρόπους λειτουργίας της εξουσίας. Είναι βέβαια ένα από τα ελάχιστα φωτεινά παραδείγματα, γιατί κατά τα άλλα ζούμε σε ένα θλιβερό διεθνές σκηνικό. Μάλιστα θα έλεγα ότι ένας πρόσθετος λόγος για τον οποίο έχουν περιπέσει σε ανυποληψία οι πολιτικοί, τα κόμματα και τα Κοινοβούλια, είναι γιατί εκδηλώνεται μια ισχυρή τάση για ασφυκτικό έλεγχο των Κοινοβουλίων από τα υπουργικά συμβούλια. Και υπάρχει μια τάση ενίσχυσης των πρωθυπουργικών εξουσιών, δηλαδή του αυταρχισμού - το αποτέλεσμα είναι να αποδυναμώνονται εκείνοι ακριβώς οι μηχανισμοί που βρίσκονται στην καρδιά της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας».

Η εποπτεύουσα δημοκρατία προϋποθέτει μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά. Λέτε, λοιπόν, ότι τα περί αδιαφορίας και απάθειας είναι μύθος;

«Πράγματι, όλο και περισσότεροι άνθρωποι κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες χάνουν το ενδιαφέρον τους για τα κόμματα και εκδηλώνουν την αυξανόμενη απέχθειά τους για την πολιτική και τους πολιτικούς. Ωστόσο έχει αυξηθεί ο βαθμός του ενδιαφέροντος για την πολιτική της ενέργειας, της τροφής, της κλιματικής αλλαγής, των φύλων κ.λπ. Για την ακρίβεια έχουμε όλες τις αποδείξεις του αυξημένου ενδιαφέροντος των πολιτών για όλες τις πτυχές του δημόσιου βίου. Το πρόβλημα εντοπίζεται σε μια όλο και εντεινόμενη αναντιστοιχία, στο έλλειμμα αντιπροσώπευσης. Και για την ώρα, οι εξωκοινοβουλευτικοί θεσμοί ελέγχου έχουν τη σημαντική αποστολή να επισημαίνουν αυτό ακριβώς το χάσμα ανάμεσα στους πολίτες και τους κατεστημένους θεσμούς του πολιτικού συστήματος. Αν έχω δίκιο, βιώνουμε μια μακροπρόθεσμη ιστορική αλλαγή - τη μετάβαση από την περασμένη εποχή, κατά την οποία εκατομμύρια Ευρωπαίοι κινητοποιούνταν στη βάση της αρχής "ένας άνθρωπος, μία ψήφος" -αυτό το έχουμε στο μεγαλύτερο ποσοστό μας κατακτήσει-, σε μια νέα εποχή όπου ισχύει ότι "ένας άνθρωπος, πολλά ενδιαφέροντα, πολλές ψήφοι, πολλοί αντιπρόσωποι"».

Ωστόσο οι ευρωεκλογές βρίσκουν τους Ευρωπαίους πολίτες σε μεγάλο ποσοστό αδιάφορους.

«Ναι, για παράδειγμα στη Βρετανία μόλις το 20% όσων έχουν δικαίωμα ψήφου λένε ότι θα το ασκήσουν. Οταν απαντούν στο ερώτημα γιατί δεν σκοπεύουν να ψηφίσουν, κάποιοι βέβαια είναι εθνικιστές που φαντασιώνουν ότι η χώρα αποσύρεται από την Ε.Ε., αλλά οι περισσότεροι λένε ότι αισθάνονται πως δεν έχουν κανένα λόγο, καμιά επιρροή, ότι είναι αποξενωμένοι από τους αντιπροσώπους τους σε αυτό το σώμα -την Ε.Ε.- που μοιάζει να λειτουργεί ερήμην τους. Εχουν δίκιο να αισθάνονται έτσι. Αν υπάρχει κάποια ελπίδα για την Ε.Ε. ως μια νέα πολιτική συγκρότηση που θα προχωρήσει πέρα από την εποχή της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, αυτή θα είναι να εξελιχθεί σε μια πολιτική οντότητα που θα περιλαμβάνει πολλαπλά όργανα και δίκτυα εποπτείας της εξουσίας, θα καλλιεργεί μια υγιή κουλτούρα διαφάνειας που θα αποδέχεται ότι η δημοκρατία είναι κάτι πολύ περισσότερο από την περιοδική προσφυγή στις κάλπες και από μέλη κομμάτων που παρίστανται στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μια μεγάλη αδυναμία της εποπτεύουσας δημοκρατίας και μια σοβαρή απειλή που αντιμετωπίζει στις μέρες μας η δημοκρατία είναι ότι παράλληλα πολλαπλασιάζονται οι μορφές άσκησης της εξουσίας που επιδιώκουν να μη λογοδοτούν ποτέ. Η Ε.Ε. είναι ένα παράδειγμα υπερκρατικών μηχανισμών εξουσίας που δεν λογοδοτούν επαρκώς στους πολίτες της Ευρώπης. Σύμπτωμα της απογοήτευσης που αυτό προκαλεί είναι κι αυτή η προεκλογική δυσθυμία».

Πόσο σημαντικό είναι το ευρωπαϊκό πείραμα για τη δημοκρατία;

«Η ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι ένα εργαστήριο στο οποίο αλληλεπιδρούν πολλές από τις αντιθετικές τάσεις που παρατηρούνται και στο επίπεδο των διαφόρων εθνικών δημοκρατιών. Ωστόσο στην Ε.Ε. συναντούμε ορισμένες αληθινές καινοτομίες όσον αφορά τη δημοκρατία στις δομές και τη λειτουργία της. Για παράδειγμα, ο θεσμός μιας διακρατικής Βουλής που εκλέγεται από τους πολίτες είναι μοναδικός στον κόσμο. Επειτα έχουμε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που συνιστά ίσως τον πιο αμιγή, αληθινά ευρωπαϊκό θεσμό - με την έννοια ότι οι αποφάσεις του εκτελούνται. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι αποτελεσματικό σώμα ελέγχου της εξουσίας. Επειτα έχουμε την ανάπτυξη μιας σειράς από μικρο-μηχανισμούς ελέγχου, όπως οι Ανοιχτές Μέθοδοι Συντονισμού, που δημιουργήθηκαν στη Λισαβόνα το 2000. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι το πείραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης προκάλεσε τη γέννηση μιας σειράς από μηχανισμούς που με ιστορικούς όρους είναι ριζοσπαστικοί».

Ο Τζον Κιν είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Γουέστμινστερ και το Ερευνητικό Κέντρο Κοινωνικών Επιστημών του Βερολίνου, σύμβουλος στα Ηνωμένα Εθνη, ιδρυτής του Κέντρου Μελέτης της Δημοκρατίας και μέλος της αμερικανικής Επιτροπής Δημοκρατικών Θεσμών. Μεταξύ άλλων έχει γράψει τη βραβευμένη βιογραφία «Tom Paine: Α Political Life», το «Vaclav Havel: Α Political Tragedy in Six Acts» που είναι μια μελέτη της εξουσίας στον 20ό αιώνα, και πιο πρόσφατα τις μελέτες «Violence and Democracy» και «Global Civil Society?». Στα ελληνικά κυκλοφορεί το βιβλίο του «Μέσα Επικοινωνίας και Δημοκρατία» (εκδ. «Πατάκη»).

John Keane, «The Life and Death of Democracy», Simon & Schuster.
«Η δημοκρατία δεν γεννήθηκε στην Αθήνα»

Στο βιβλίο σας λέτε ότι η δημοκρατία δεν γεννήθηκε στον ελληνικό κόσμο.

«Υπάρχουν στοιχεία για όσα λέω, δεν έχω καμιά πρόθεση να στενοχωρήσω τους Ελληνες και ειδικά τους Αθηναίους. Ομως επιμένω ότι καλό είναι να γνωρίζουμε πως δεν γνωρίζουμε τα πάντα για τις απαρχές της δημοκρατίας, πως οφείλουμε να είμαστε πιο σεμνοί σε ό,τι την αφορά και να αισθανόμαστε δέος και θαυμασμό για τη δημοκρατία. Ξέρουμε ότι ο κορυφαίος θεσμός της αθηναϊκής δημοκρατίας ήταν η διακυβέρνηση διά της δημόσιας συνάθροισης, η εκκλησία του δήμου στην Πνύκα. Ωστόσο, χάρη στην πρωτοποριακή αρχαιολογική έρευνα του Δανού Θόρκιλντ Γιάκομπσεν κατά τις δεκατίες του 1930 και '40 σε εδάφη που σήμερα ανήκουν στη Συρία, στο Ιράκ και μέρος του Ιράν, ήρθαν στο φως μια σειρά από στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ήδη από το 2500 π.Χ., εκεί συγκαλούνταν δημόσιες συναθροίσεις. Εχουμε μάλιστα αποδείξεις ότι στην Αρχαία Συρία και Μεσοποταμία, ήδη από το 2500 π.Χ. -αν όχι και νωρίτερα- γίνονταν και συναθροίσεις με τη συμμετοχή γυναικών, ενώ στη Βαβυλώνα και ορισμένες άλλες πόλεις ξεχωριστές δημόσιες συναθροίσεις συγκαλούσαν και οι ξένοι -πράγματα που στην Αθήνα δεν επιτρέπονταν. Εκείνες λοιπόν οι συναθροίσεις μετανάστευσαν από τη μια προς τα ανατολικά, στο σημερινό Πακιστάν και τη δυτική Ινδία, όπου υπάρχουν μαρτυρίες της λειτουργίας τους πριν από την εμφάνιση της αθηναϊκής δημοκρατίας και από την άλλη προς τη Δύση, για να φτάσουν μέσω των Φοινίκων στον ελληνικό κόσμο».

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

Μαρμαρωμένο κάστρο


Ο Ιωσήφ Βησαριόνοβιτς δεν είχε καμιά αμφιβολία: Δεν υπάρχει κανένα φρούριο -έλεγε μεταφορικά- που δεν μπορούν να καταλάβουν οι Μπολσεβίκοι...
Ομως η Ιστορία δεν δικαίωσε τον Στάλιν. Οι Μπολσεβίκοι οχυρωμένοι στο φρούριο του «Υπαρκτού» παραδόθηκαν εν μιά νυκτί στις δυνάμεις του μισητού εχθρού. Το θαύμα του Οχτώβρη και η ελπίδα της Οικουμένης για έναν άλλο κόσμο θρυμματίστηκαν σαν γυάλινο βάζο. Και παραδόθηκαν στη χλεύη των νικητών. Η τραγική μορφή του ανυποψίαστου και ευένδοτου Γκορμπατσώφ, καθώς και η αστεία φιγούρα του Γιέλτσιν θα υπενθυμίζουν εσαεί ότι εκείνο το οικοδόμημα ήταν σαθρό, πριονισμένο στους πυλώνες του από τον ίδιο τον ανελαστικό, ανελεύθερο και προβληματικό εαυτό του... Η συνέχεια είναι γνωστή: ο καπιταλιστικός τυφώνας άρχισε να σαρώνει την υφήλιο, το ωκεάνιο ανατολικό κύμα έσπερνε στις γωνιές της γης εκατομμύρια κατοίκους του «Υπαρκτού» (γέμισε ο τόπος «επιχειρηματίες», πόρνες και μαφιόζους), και τα κομμουνιστικά κόμματα της Δύσης υποχωρούσαν και έσβηναν το ένα μετά το άλλο, όπως οι πυργίσκοι στην άμμο μετά την παλίρροια... Ωστόσο υπήρξε μια αξιοσημείωτη εξαίρεση: ανάμεσα στον ερειπιώνα, ένα κόμμα ξεχώριζε διατηρώντας τη δύναμη και την επιρροή του και ξαφνιάζοντας τους πάντες. Ηταν το ΚΚΕ... Η Ιστορία δεν έχει «αποφανθεί» ακόμη αν η διάσωση του Κόμματος οφείλεται στη μαεστρία του Χαρίλαου Φλωράκη (και στα αναπόφευκτα δούναι και λαβείν που επέβαλε η συμμετοχή του ενιαίου «Συνασπισμού» στην τραγική «Συγκυβέρνηση» και τη σύμπλευση με τον Μητσοτακισμό) ή στην ιστορική διαδρομή και τους ακατάλυτους δεσμούς του ΚΚΕ με την κοινωνία. Μάλλον ισχύουν και τα δύο. Το βέβαιο είναι ότι το ΚΚΕ, αλλά εν τινι μέτρω και η ΕΑΡ η οποία διατηρούσε ως παιδί του ΚΚΕ Εσωτερικού άριστες -και επιλήψιμες- σχέσεις με τον Τσαουσέσκου, απέφυγαν την καταιγίδα των αποκαλύψεων για τις σχέσεις με τον «Υπακτό»... Ομως το Κόμμα δεν απέφυγε τις ρήξεις στο εσωτερικό του, καθώς και την έξοδο πλειάδος σημαντικών στελεχών σε όλα τα επίπεδα. Τα υπόλοιπα ήταν θέμα χρόνου: ο Ενιαίος «Συνασπισμός» διερράγη, ο Χαρίλαος Φλωράκης μπήκε τιμητικά στη γωνία και το ΚΚΕ επέστρεψε στον μοναχικό δρόμο της άδολης ορθοδοξίας... Η απίσχνανση δεν κόστισε και πολύ στον Περισσό. Για όλα είχε μια πειστική εξήγηση. Πειστική για τον βαλλόμενο και αμυνόμενο κόσμο του: όσοι έφυγαν ήταν οπορτουνιστές, όσοι έμειναν συνεχίζουν με την ίδια φλόγα για τα ιδανικά του σοσιαλισμού. Οσο για τον «Υπαρκτό», αυτός λαβώθηκε από τις μηχανορραφίες και την ασίγαστη πολεμική του καπιταλισμού. Ε, κυκλοφορούσαν και κάποιες κριτικές κουβέντες για τα «πώς και τα διότι» της διάλυσης, αλλά όλα κατέληγαν στο δέλτα της αγωνιστικής αισιοδοξίας: «Πάλι με χρόνια με καιρούς». Στη σοσιαλιστική του εκδοχή... Η αισιοδοξία και ο βολονταρισμός δεν βλάπτουν, αρκεί να μη σπέρνονται στην άμμο. Και το ΚΚΕ ήξερε ότι έχει μπροστά του ένα αμμώδες χωράφι -τον θρίαμβο του καπιταλισμού και την επέλαση της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης- στο οποίο η αισιοδοξία δεν έχει καμιά τύχη. Η γνώση της κατάστασης οδηγούσε μοιραία στον δρόμο της απόλυτης εναντίωσης προς όλους. Βολικός δρόμος, όταν συνδυάζεται με μαθήματα έμπρακτης ιδεολογικής καθαρότητος και αυστηρής απομόνωσης. Αυτό που οι άλλοι -της υπόλοιπης Αριστεράς- θεωρούσαν καταστροφικό, το ΚΚΕ το ανήγαγε σε απαράβατο δόγμα και οδηγό του. «Εμείς και οι άλλοι»... Αποχρώσεις, συμμαχίες -έστω και σε συνδικαλιστικό επίπεδο- διάλογος, αναζητήσεις και τα συναφή ετέθησαν εκποδών. Ο μοναχικός δρόμος ήταν πλέον άπλετα φωταγωγημένος, έστω και αν δεν φάνταζε ιδιαίτερα θελκτικός για την πλειονότητα. Το κάστρο να 'ναι καλά... Και ο δύσκολος δρόμος που αρχίζει από τις πύλες του... Κάποιες απόπειρες της λαϊκής Παπαρήγα να διακοσμήσει κάπως το μουντό οικοδόμημα (Κανέλλη, ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις στα «εθνικά» κτλ.), δεν έθεσαν το ΚΚΕ στην «κυκλοφορία». Τσίμπαγε λίγο στις εκλογές, εντυπωσίαζε με τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ (πληθώρα νέων που θύμιζε παλιές εποχές) και πέραν ου. Η υποδειγματική συνέπεια σε δεδομένες θέσεις και η συνεχής υπόμνηση ότι το ΚΚΕ αρνείται να μπει στο καθεστωτικό παιχνίδι (έξω δηλαδή από «λαμογιές», υποχωρήσεις και συμβιβασμούς) έδιναν πόντους σε συναισθηματικό επίπεδο, αλλά εκλογικά δεν ενίσχυαν ιδιαίτερα το ΚΚΕ. Ούτε βέβαια η ανυποχώρητη στάση του έναντι της Ευρ. Ενωσης και των δύο «μεγάλων», τους οποίους αντιμετωπίζει με τα ίδια κριτήρια, και δικαιώνεται από τις εξελίξεις... Αδικος κόπος: Η πρωτοφανής κρίση του καπιταλισμού, η απαξίωση της Ενωσης και η γαλαζοπράσινη μαλάρια στο πολιτικό μας σκηνικό, ουδόλως ενίσχυσαν τη θέση του ΚΚΕ. Φαίνεται στις δημοσκοπήσεις, αλλά αποτελεί και κοινή αίσθηση... Φρόντισε γι' αυτό η ηγεσία του Κόμματος: την ώρα που καιγόταν ο κόσμος, το ΚΚΕ πάσχιζε για την αναστήλωση του Στάλιν, βυθίζοντας τον κόσμο του και τους φίλους του σε μια άνοστη εσωστρέφεια, η οποία πιστοποιεί ότι τα αγύριστα κεφάλια αγνοούν μονίμως τις υπόλοιπες διαστάσεις και κατευθύνσεις. Και το έχουν περί πολλού, μάλιστα... Οπως περηφανεύονται και για κάποιες άλλες θέσεις τους (π.χ. αντιμετώπιση των ναρκωτικών), οι οποίες είναι συμβατές με ό,τι πιο συντηρητικό διατηρεί στους κόλπους της η ανενημέρωτη ελληνική κοινωνία ****Τη Δευτέρα, το ΚΚΕ ενδέχεται να πανηγυρίζει μετρημένα για την τρίτη θέση και να θεωρεί ότι τα δώματα του κάστρου του θα γεμίζουν σιγά σιγά από νέους ενοίκους. Τραγική ψευδαίσθηση: το κάστρο είναι μαρμαρωμένο, κατάλληλο για τις καρτ ποστάλ του μέλλοντος και όχι για τα μελλοντικά επαναστατικά εγχειρίδια...
Γ.ΤΡΙΑΝΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 4/6/2009

Άνοιγμα Ομπάμα προς το Ισλάμ


«Δεν νομιμοποιούνται σε καμία περίπτωση οι εποικισμοί», υποστήριξε ο Αμερικανός Πρόεδρος
Διάλογο χωρίς προϋποθέσεις ζήτησε από την Τεχεράνη
Ήρθα εδώ αναζητώντας μια καινούργια αρχή για τις ΗΠΑ και τους Μουσουλμάνους. Μια νέα αρχή που θα βασίζεται στο αμοιβαίο συμφέρον και τον αμοιβαίο σεβασμό”, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

"Υπάρχει επίσης ένας κανόνας που βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε θρησκείας -μην κάνεις στον άλλο αυτό που δεν θέλεις να σου κάνει", είχε πει λίγο νωρίτερα κατά την ομιλία του ο Ομπάμα, ο οποίος επικαλέστηκε σε ενίσχυση των σημερινών του δηλώσεων στοίχους από το Κοράνι, τη Βίβλο και το Ταλμούδ.

Οι δηλώσεις του έγιναν δεκτές με επευφημίες από το πολυπληθές κοινό που παρακολουθούσε την ομιλία του στο πανεπιστήμιο του Καΐρου. "Οι λαοί του κόσμου μπορούν να ζήσουν μαζί εν ειρήνη. Γνωρίζουμε ότι αυτό είναι το όραμα του Θεού. Τώρα, αυτή πρέπει να είναι η δουλειά μας εδώ στη Γη", ήταν η πρόταση με την οποία έκλεισε την ομιλία του ο Ομπάμα και απηύθυνε την ευχή: "Είθε η ειρήνη του Θεού να είναι μαζί σας".

"Η αλήθεια αυτή υπερβαίνει τα έθνη και τους λαούς --πρόκειται για μια πεποίθηση που δεν είναι νέα, που δεν είναι μαύρη ή λευκή ή καφέ, που δεν είναι χριστιανική, ή μουσουλμανική, ή εβραϊκή. Είναι μια πεποίθηση που απέκτησε ζωή στο λίκνο του πολιτισμού και που πάλλεται ακόμη στις καρδιές δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Είναι η πίστη στους άλλους και είναι αυτό που με έφερε εδώ σήμερα", σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Εξάλλου, ο Ομπάμα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη συνέχιση του εποικισμού των Ισραηλινών στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Όχθης. “Οι ισχυροί δεσμοί της Αμερικής με το Ισραήλ είναι πολύ γνωστοί. Ο δεσμός αυτός είναι ακλόνητος. Ωστόσο είναι καιρός να σταματήσει ο εποικισμός”, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αναφερόμενος στο Ιράν, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η αντιπαράθεση για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης βρίσκεται σε μια αποφασιστική καμπή και υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να “προχωρήσουν σε διάλογο χωρίς προαπαιτούμενα" .

Ο Μπ. Ομπάμα δε δίστασε να αναφερθεί και στις πολεμικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, αφήνοντας αιχμές για την εξωτερική πολιτική που εφάρμοσε ο προκάτοχός του στην προεδρία, Τζορτζ Μπους.

"Σε αντίθεση με το Αφγανιστάν, στο Ιράκ ήταν ένας πόλεμος επιλογής που προκάλεσε μεγάλες διαφορές στη χώρα μου και στον κόσμο", κατέληξε ο Ομπάμα, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της αμερικανικής κυβέρνησης να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη χώρα ως το 2012.

Πολιτικοί αναλυτές εξέφρασαν την εκτίμηση ότι η ομιλία Ομπάμα στο Κάιρο καταδεικνύει μια σαφή μεταστροφή της πολιτικής των ΗΠΑ απέναντι στο Ισλάμ.

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 35 ΧΡΟΝΙΑ (1998): ΜΝΗΜΕΙΟ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ ΑΔΕΙΑΝΟ

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 35 ΧΡΟΝΙΑ (1998): ΜΝΗΜΕΙΟ ΛΑΜΠΡΑΚΗ
ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ ΑΔΕΙΑΝΟ

α) ΜΙΑ ΠΙΝΑΚΙΔΑ ΠΟΥ ΔΙΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ

Μετά την μεταπολιτευτική «ομαλοποίηση», στο χώρο όπου δολοφονήθηκε ο Γρηγόρης Λαμπράκης τοποθετήθηκε μια γλυπτή σύνθεση (δωρεά του κ. Φωκά) στη βάση της οποίας υπάρχει μια άθλια πινακίδα που το περιεχόμενό της διαστρέφει την ιστορική μνήμη και εξαερώνει το ιστορικό συμβάν:

«Στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη,

μαραθωνοδρόμου της ειρήνης,

που έπεσε στις 22 Μαΐου 1963».

«Έπεσε». Άραγε, γλίστρησε, σκόνταψε ή παραπάτησε;

Σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας και συντήρησης της ιστορικής μνήμης, στις 22 Μαΐου 1998, ο υπογράφων τοποθέτησε στο χώρο που δολοφονήθηκε ο Γρηγόρης Λαμπράκης την πινακίδα:

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ

ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΠΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ

ΣΤΙΣ 22 ΜΑΪΟΥ 1963

Ατυχώς, η ιστορική «αλήθεια» που θέλουν να επιβάλουν οι πολιτικοί κληρονόμοι του παρακράτους της εποχής, «αποκαταστάθηκε» αμέσως από το ΚΚΕ, στελέχη του οποίου φρόντισαν να αποκαταστήσουν την «τάξη των πραγμάτων» και να ακυρώσουν την ως άνω πρωτοβουλία, απομακρύνοντας την -κομματικά «επιλήψιμη»- πινακίδα. Για να αποδειχτεί για μια ακόμη φορά ότι οι αυτοθεωρούμενοι «κάτοχοι των αντικειμενικών νόμων της ιστορίας» είναι αυτόχρημα και ιδιοκτήτες της ιστορίας.

Έτσι σήμερα, περίπου μισό αιώνα μετά τη δολοφονία που συγκλόνισε την Ελλάδα (και άλλαξε ριζικά την ελληνική πολιτική σκηνή καθορίζοντας σε μεγάλο βαθμό τις μετέπειτα εξελίξεις), ο διερχόμενος από το μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπος με την αποκρουστική μαύρη ταμπέλα στο πίσω μέρος του μνημείου που «ενημερώνει» τον περαστικό ότι «Εδώ έπεσε ο μαραθωνοδρόμος της ειρήνης Γρηγόρης Λαμπράκης»…

Οι κομματικές σκοπιμότητες πάντοτε παράγουν ιστορικές διαστροφές και αισθητικές ασχήμιες.

«Εδώ έπεσε…». Από ποδήλατο, τραμ, λεωφορείο; Λόγω παραπατήματος, σκοτοδίνης ή λιποθυμιάς;

Ερωτήματα που περιμένουν ακόμα την απάντησή τους.

β) ΜΙΑ ΠΙΝΑΚΙΔΑ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ

γ) Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΙΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

22/5/1998

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανήμερα της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη οι βάνδαλοι ξαναχτύπησαν (!!!)

Χθες τη νύχτα οι «γνωστοί άγνωστοι» κτύπησαν με γκαζάκια προσπαθώντας να πυρπολήσουν το μνημείο του Γρ. Λαμπράκη.

Σήμερα το πρωί ένας άλλος βάνδαλος με προσωπείο εκσυγχρονιστή εσύλησε το μνημείο. Η πλάκα τσίγκου που προσπάθησε να εντοιχίσει φανερώνει το επίπεδο τις αισθητικής του καλλιέργειας και τη σχέση του με το χώρο.

Η αναγραφή ότι ο Γρ. Λαμπράκης υπήρξε ανεξάρτητος βουλευτής της Αριστεράς, φανερώνει την ανεπάρκεια των γνώσεων του. Ο Λαμπράκης υπήρξε βουλευτής της Ε.Δ.Α.

Η παρουσία των Μ.Μ.Ε. στο χώρο φανερώνει τη σκοπιμότητα του. Βέβηλος, αντιαισθητικός και ανιστόρητος απεδείχθει ο κύριος που επιχείρησε το ατόπημα.

Την απάντηση θα την πάρουν από το ίδιο το λαϊκό κίνημα, με τη μαζική του συμμετοχή στην πορεία προς τιμή του πρωτομάρτυρα της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, την Κυριακή 24 Μάη από το στρατόπεδο ΝΤΑΛΙΠΗ.
Το Γραφείο Τύπου της Κ.Ο.Θ. του ΚΚΕ
(Θαυμάστε την «ξύλινη» γλώσσα του Δελτίου Τύπου του ΚΚΕ)

δ) ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΔΑ, ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΣΑΛΙΔΗ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΆΚΗ (1961)

Προς τους επαγγελματίες διαστροφείς της ιστορίας:

Σύμφωνα με δήλωση που κατέθεσε ο πρόεδρος της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ) Ιωάννης Πασαλίδης στο προεδρείο της βουλής κατά την πρώτη συνεδρίασή της μετά τις εκλογές του 1961, «ο Γρηγόρης Λαμπράκης εξελέγη βουλευτής της Β’ περιφέρειας Πειραιώς ως ανεξάρτητος συνεργαζόμενος με την ΕΔΑ».

ε) Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Ο ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 23/5/1998

Στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, εκεί που δολοφονήθηκε, πιο ευανάγνωστα είναι τα ονόματα του... δωρητή και αυτού που το φιλοτέχνησε παρά του τιμώμενου, ενώ πουθενά δεν γίνεται μνεία ποιος ήταν και ποιοι τον δολοφόνησαν.

Το επεσήμανε επανειλημμένα και δημόσια ο πολίτης Κλεάνθης Γρίβας. Κι επειδή ουδενός ίδρωσε τα’ αυτί, παρήγγειλε μια μεταλλική πινακίδα και χθες το πρωί, 35 χρόνια από τη δολοφονία, την τοποθέτησε στο μνημείο. Διαστάσεων 30 Χ 50 εκατ., η πινακίδα έγραφε:

«Στη μνήμη τον ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ,

ανεξάρτητου βουλευτή της Αριστεράς,

που δολοφονήθηκε από το παρακράτος

οτις 22 Μαΐου 1963».

Του ΚΚΕ ο εν υπηρεσία καλοθελητής επεχείρησε επιθετικά να τον αποτρέψει:

- Πήρες άδεια για να το κάνεις αυτό;

- Από ποιόν; Από την... Αστυνομία;

- Από την Επιτροπή Ειρήνης. Σ' αυτήν ανήκε ο Γρηγόρης Λαμπρά­κης.

- Στην Ιστορία και στον ελληνικό λαό ανήκει. Μακάρι να μπορούσα να κάνω το ίδιο και για τον πατέρα μου. Τον δολοφόνησαν, με άλλο τρόπο, το 1947 και τον πέταξαν με άλλους σ' ένα λάκκο...
Για αρκετή ώρα κάθισε παράμερα ο Κλ. Γρίβας και με ικανοποίηση παρακολουθούσε απλούς πολίτες της Θεσσαλονίκης ν' αποθέτουν λουλούδια στο μνημείο ακριβώς κάτω από την πινακίδα του.

Αμ’ δε... Ύστερα από μερικές ώρες, που ξαναπέρασε, η πινακίδα είχε εξαφανιστεί. Δεν χρειάζονται έρευνες για ν' αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι της ιστορικής απρέπειας και του βανδαλισμού:

Είναι αυτοί που θέλουν απλώς «Μαραθωνοδρόμο της Ειρήνης» τον Λαμπράκη, αλλ' όχι και ανεξάρτητο δυναμικό βουλευτή, συνεργαζόμενο με την τότε ΕΔΑ.

Αυτοί που επιμένουν να οικειοποιού­νται ό,τι μεγαλειώδες στην Ιστορία αυτού του τόπου, νομίζοντας πως έτσι ψηλώνει το δικό τους μπόι.

Αυτοί που πασχίζουν να εμφανίζονται... νόμιμοι κληρονόμοι του ηρωικού λαϊκού κινήματος, από το ΕΑΜ ως την αντιδικτατορική αντίσταση, και να το χωρέσουν στο δικό τους μίζερο 5%.

Αυτοί που έμαθαν να υπηρετούν μονίμως τη μικροκομματική σκοπιμότητα και μόνον επιλεκτικά την ιστορική αλήθεια.

ζ) ΤΩΡΑ ΘΑ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΕΝ… ΕΙΡΗΝΗ

Εφημερίδα BONUS, 24/5/1998

«Στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη, ανεξάρτητου βουλευτή της Αριστεράς που δολοφονήθηκε από το παρακράτος στις 23 Μαΐου 1963», έγραφε η μεταλλική πινακίδα διαστάσεων 30 Χ 50 εκατ., που παρήγγειλε και τοποθέτησε στη συμβολή των οδών Ερμού και Σπανδωνή, με δικιά του πρωτοβουλία ο ψυχίατρος Κλεάνθης Γρίβας, ορμώμενος από το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο σημείο (δηλ. στο μνημείο του Γρ. Λαμπράκη) που δολοφονήθηκε ο Μαραθωνοδρόμος της ειρήνης δεν υπήρχε κάτι που να δηλώνει οτιδήποτε για το τιμώμενο πρόσωπο.

Η ενέργεια εξόργισε τη (νομοταγή) Κ.Ο.Θ. του ΚΚΕ (ή ενοχλημένη από το "ανεξάρτητος" που περιείχε η επιγραφή;) με αποτέλεσμα να ξεσπάσει ένας πόλεμος ανακοινώσεων και χαρακτηρισμών διόλου ειρηνικών κι από τις δύο πλευρές.

Συνεργείο της «Διεύθυνσης Πρασίνου» του Δήμου Θεσσαλονίκης τελικά έβγαλε την πινακίδα κι έτσι θα μπορεί πλέον να κοιμάται ήσυχα (τις μη επαναστατικές νύχτες) ο γραμματέας της ΚΟΘ Χ. Κόφφας.

Ανειρήνευτες συνειδήσεις που πληγώνουν σε συνέχειες το «όραμα του Λαμπράκη»!!!

η) Β. ΝΕΤΤΑΣ: «Η πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη»

Ελευθεροτυπία, Τρίτη 26/05/1998

Μετά από 35 χρόνια έχει, άραγε, κάποια σημασία να θυμόμαστε τη δολοφονία του βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη και να ζητούμε την πλήρη διαλεύκανσή της, δηλαδή να χυθεί φως σε μια υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο και άνοιξε το δρόμο για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις με τελική κατάληξη τη δικτατορία;

Κατά την άποψή μου έχει, διότι η Ιστορία διδάσκει, αλλά και επειδή η δολοφονία του Λαμπράκη δεν ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά η αποκορύφωση της αποχαλίνωσης ενός παρακράτους, που δημιουργήθηκε για να αντιμετωπιστεί η «κομμουνιστική δραστηριότητα».
Αυτό το παρακράτος το εξέθρεψε το μονοκομματικό κράτος της Δεξιάς, το μετέτρεψε σε ένα επικίνδυνο τέρας, το οποίο τελικά εστράφη και κατά του εκτροφέα του. H εκτροφή του παρακράτους αρχίζει αμέσως μετά τον πόλεμο, για να γίνει πανίσχυρο στη διάρκεια του Εμφυλίου και ουσιαστικά κυρίαρχο. Το παρακράτος έχει την εξουσία και δεν την έχουν οι κυβερνήσεις... Aντί να αποκατασταθεί η ομαλότητα και να επιδιωχθεί η εθνική συμφιλίωση, διατηρήθηκε ο διχασμός με το διαχωρισμό των Ελλήνων σε «εθνικόφρονες» και «ανθέλληνες», σε «υγιών φρονημάτων» και «μιάσματα»... M' αυτές τις συνθήκες η εθνικοφροσύνη είχε γίνει επάγγελμα μέσα σε ένα αυστηρά μονοκομματικό κράτος.

Η κυβέρνηση Kαραμανλή λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση της «κομμουνιστικής δραστηριότητας», ενισχύοντας τις μυστικές υπηρεσίες και το παρακράτος που αυτές εκτρέφουν. Φτάνουμε να έχουμε την εποχή εκείνη τρεις πανίσχυρες μυστικές υπηρεσίες, με επικεφαλής αξιωματικούς κινηματίες του IΔEA, που διαχειρίζονται τεράστια ποσά από τα μυστικά κονδύλια και δρουν ανεξέλεγκτα: την KYΠ στο Στρατό, τη ΓΔEA (Γενική Διεύθυνση Εθνικής Ασφάλειας) και την ΥΠΔ (Yπηρεσία Πληροφοριών και Διαφώτισης) του υπουργείου Προεδρίας Κυβερνήσεως.

Οι υπηρεσίες αυτές, αντιμαχόμενες και μεταξύ τους, θα απλώσουν παντού πλοκάμια, θα διαβρώσουν τα πάντα και θα δράσουν αποφασιστικά στις εκλογές της βίας και νοθείας του 1961, όπως θα αποκαλυφθεί αργότερα. Μέσα σ' αυτές τις υπηρεσίες θα δράσουν και θα εκκολαφθούν και οι μελλοντικοί δικτάτορες της 21ης Απριλίου, οι οποίοι θα παραμερίσουν και την πολιτική ηγεσία της Δεξιάς, θα αγνοήσουν και τον Kων. Kαραμανλή και θα δράσουν αυτόνομα για δικό τους λογαριασμό. Έτσι, φτάσαμε και στη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη και σε άλλες αντικομουνιστικές δραστηριότητες, που υπονόμευσαν τη δημοκρατία και τελικά την κατέλυσαν.

Γι' αυτήν την εξέλιξη υπάρχουν οπωσδήποτε πολιτικές ευθύνες και για τη δολοφονία Λαμπράκη, ακόμη και αν σταθεί κανείς μόνο στην εκδοχή του Kων. Kαραμανλή, που περιέχεται σε σημείωμα δικό του, το οποίο δημοσιεύτηκε στο «Αρχείο» του. Γράφει ο Kων. Kαραμανλής:

«H πολιτική ευθύνη διά το έγκλημα λογικώς απεκλείετο. Πρώτον, διότι η κυβέρνησίς μου μόνον ζημία ηδύνατο να αναμένει εξ αυτού, δεύτερον διότι ο Λαμπράκης ως πολιτικός παράγων ήτο ασήμαντος, διά να μην είπω ανύπαρκτος. Kαι τρίτον και σπουδαιότερον, διότι μόνον οι ηλίθιοι θα ηδύναντο να οργανώσουν μίαν επισφαλή δολοφονίαν με τρίκυκλον και εν μέσω Aγοράς. Eις την πραγματικότητα, κατά τας πληροφορίας μου, συνέβησαν τα εξής: Ο Λαμπράκης (...) είχεν οργανώσει μίαν συγκέντρωσιν των ``Φίλων της Eιρήνης'' εις την Θεσσαλονίκην, η οποία είχε λάβει χαρακτήρα κομμουνιστικόν. Kατά την διάρκειαν της ομιλίας του συγκεντρώθηκαν εις τον δρόμον εξτρεμιστικά στοιχεία της δεξιάς με πρόθεσιν να τον αποδοκιμάσουν. Φαίνεται ότι μεταξύ αυτών υπήρχαν και μερικοί οργανωμένοι, που είχαν ως σκοπόν, όχι να δολοφονήσουν αλλά να ``στραπατσάρουν'', όπως έλεγαν, τον Λαμπράκη και να προκαλέσουν σύγχυσιν μεταξύ των κομμουνιστών. Φαίνεται δε, επίσης, ότι ορισμένα αστυνομικά όργανα ηνέχθησαν τα σχέδια αυτά, πιστεύοντας ότι με τον τρόπον αυτό εκπληρούν την αντικομμουνιστικήν αποστολήν των».

Tο σημείωμα είναι αποκαλυπτικό. Αναγνωρίζει ότι μεταξύ των «αντισυγκεντρωθέντων» για να αποδοκιμάσουν τον Λαμπράκη ήταν και «μερικοί οργανωμένοι» (χωρίς, όμως, να αναφέρει ποιοι τους οργάνωσαν) για να «στραπατσάρουν» τον Λαμπράκη. Aναγνωρίζει ότι «αστυνομικά όργανα ηνέχθησαν τα σχέδια αυτά», δηλαδή ότι υπήρχε «σχέδιο», χωρίς να αναφέρει ποιοι το κατέστρωσαν. Tο ανέχθηκαν, όμως, «πιστεύοντας ότι με τον τρόπο αυτόν εκπληρούν την αντικομμουνιστικήν αποστολήν των». Άρα, μέσα στην αποστολή τους ήταν και η ανοχή «στραπατσαρίσματος» βουλευτών από οργανωμένους. Γι' αυτήν και μόνο την ανοχή, όπως την περιγράφει ο Kων. Kαραμανλής, υπάρχει πολιτική ευθύνη.

Μεγαλύτερη ωστόσο είναι η πολιτική ευθύνη για το γεγονός ότι η τότε κυβέρνηση Καραμανλή ευνόησε τη «συγκάλυψη» και όχι το ξεκαθάρισμα της υπόθεσης. Αν το είχε κάνει, θα είχε αποκαλυφθεί η δράση του παρακράτους, θα είχαν ξηλωθεί αυτοί που το κινούσαν και δεν θα φτάναμε στη δικτατορία.»

6. ΠΙΝΑΚΕΣ

α) ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ στη Θεσσαλονίκη

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α’ 1913

ΖΕΥΓΟΣ Γιάννης
1947

ΠΟΛΚ Τζορτζ
1948

ΒΕΛΔΕΜΙΡΗΣ Στέφανος
1961

ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ Γρηγόρης
1963

ΧΑΛΚΙΔΗΣ Γιάννης
1967

ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ
1968

β) ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ των πολιτικών δολοφονιών

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ
1912 - 13

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
1922

ΠΥΡΠΟΛΗΣΗ ΤΟΥ ΕΒΡΑΪΚΟΥ
ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΜΠΕΛ (ΒΥΖΑΝΤΙΟ)
1931

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
1935

ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΜΑΗ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
1936

ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ & ΓΕΩΡΓΙΟΥ Β’
1936

ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΤΟΧΗ - ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
1940 - 45

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
1946 - 49

ΜΕΤΕΜΦΥΛΙΑΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΚΡΑΤΙΑ (Περίοδος Α):

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ
1949 - 67

ΜΕΤΕΜΦΥΛΙΑΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΚΡΑΤΙΑ (Περίοδος Β):

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ
1967 - 74

ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΣΥΗ

ΤΣΙΡΩΝΗΣ - ΚΟΥΜΗΣ – ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΚΑΛΤΕΖΑΣ – ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ
1974 - 98

γ) ΤΟ ΜΕΤΕΜΦΥΛΙΑΚΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΣ: Παράνομα

ΑΦΑΝΗΣ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

(Εφημερίδα “Ελεύθερος Κόσμος», 11-8-1968)

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ, πρωθυπουργός

ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΑΓΓΕΛΟΣ, καθηγητής πολυτεχνείου

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, αντ/χης, γραμματέας, CIA

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΒΒΑΣ, σοβιετολόγος, Εκδότης εφημ. «Ελέυθερος Κόσμος»

ΓΕΩΡΓΑΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, σοβιετολόγος, συνεργάτης Υπ. Προεδρίας

ΙΔΕΑ Αλ. Νάτσινας

ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΣ: Νόμιμα

ΚΥΠ: Νάτσινας Αλ.

ΥΠ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Υπ. Προεδρίας: Γωγούσης Νικ.

ΚΛΙΜΑΚΙΟ Υ.Π. στο Υπ. Β. Ελλάδας: Χολέβας Ιωάννης

ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Αστυνομίας και Χωροφυλακής

ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ της Ασφάλειας

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ της Ασφάλειας

ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ: Νόμιμες (επιλεκτικά)

Αντικομουνιστική Σταυροφορία

Εθνικόφρονες Ελασίτες

ΕΚΟΦ (Μιλτ. Εβερτ, Λάκης Ιωαννίδης, Βασ. Κασελάς, κ.α.)

Ελπιδοφόροι Νέοι

Οργάνωση Σπουδαστών

Καρφίτσα

ΚΟΜΜΑ 4ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ (Κ4Α) - Κώστας Πλεύρης

(επισυνάπτεται αναλυτικός πίνακας)

ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΝΟΜΙΜΕΣ: Καθοδηγητές και Στελέχη

Μήτσου Κωνσταντίνος, αντιστρ. χωροφυλακής

Καμουτσής Ευθύμιος, αστ. δ/ντής

Διαμαντόπουλος Μιχαήλ,

Δόλκας Κ., διοικητής Εθνικής Ασφάλειας

Καπελώνης Εμμανουήλ, διοικ. Ζ’ Παρ. Ασφαλείας

Τετραδάκος (Εθν. Ασφ.)

Μητρομάρας (Σπουδ. Ασφ.)

Καραμήτσος (Σπουδ. Ασφ.)

Κουρκουλάκος (Α2-ΚΥΠ)

Εβερτ Μιλτιάδης (ΕΚΟΦ)

Ιωαννίδης Λάκης (ΕΚΟΦ)

ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ (αναλυτικά)

Αντικομμουνιστική Σταυροφορία Ελλάδος

Εθνική Αντικομμουνιστική Οργάνωσις - ΕΑΟ

Εθνική Κοινωνική Αλλαγή - ΕΚΑ

ΕΚΟΦ (Εβερτ, Ιωαννίδης, Κασελάς, κ.α)

Ενωσις Εθνικοφρόνων Ελασιτών - ΕΕΕ

Καρφίτσα

Κόμμα 4ης Αυγούστου - Κ4Α (Κώστας Πλεύρης)

Πανελλήνια Εθνική Σταυροφορία

Σύνδεσμος Αγωνιστών & Θυμάτων Εθνικής Αντιστάσεως

ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
Εθνική Βασιλική Οργάνωσις Νεολαίας

Εθνική Κοινωνική Οργάνωσις Φοιτητών
Ελπιδοφόροι Νέοι

Νεολαία Εθνικής Δράσεως

Οργανωσις Εθνικιστών Φοιτητών Ιατρικής (Β. Αλεβιζάτος)

Οργάνωσις Σπουδαστών Εθνικής Νεολαίας

Πανελλήνιος Εθνική Κοινωνική Ένωσις Νέων

ΣΠΕΑΝ Βύρωνος

Συριανή Ενωσις Νέων

Σώμα Ελπιδοφόρων Νέων

Φοιτητική Πνευματική Εστία Πειραιώς

ΑΚΡΟΔΕΞΙΕΣ (ΝΕΟΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ & ΦΙΛΟΒΑΣΙΛΙΚΕΣ)

Αετός

Αρειοι

Αχαιοί

Βασιλευόμενη Δημοκρατία

Βασιλική Εθνική Παράταξις

Βασιλική Ενωσις

Βυζαντινή Εθνική Οργάνωσις

Εθνική Αντικομουνιστική Νεολαία Ελλάδος

Εθνική Εταιρεία Μελετών

Εθνική Παράταξις Ελληνίδων

Εθνικό Ενωτικό Κόμμα

Εθνικόν Σοσιαλιστικόν Κόμμα Ελλάδος (Ναστούλης Δημ.)

Εθνικόν Φως

Ελεύθεροι Έλληνες Επαναφοράς Βασιλέως

Ελληνικόν Λαϊκόν Κίνημα

Ελληνοκρατες (Σταυρόπουλος)

ΕΛΜΟΚ

Ελπιδοφόροι Νέοι

Εμπρός

Ένωση Ελλήνων Εθνικιστών

Κίνημα Εθνικής Δράσεως

Κόμμα Εθνικής Αναγεννήσεως (Μπόυγος Παναγ.)

Κόμμα Εθνικής των Ελλήνων Σωτηρίας

Κόμμα Ελληνοσοσιαλιστών (Ηράκλειτος Νικ.)

Λαϊκός Συναγερμός

Μακέλην

Μέγας Αλέξανδρος

Πανελλήνιο Κίνημα Βασιλευομένης Δημοκρατίας

Πανελλήνιος Ενωσις Βασιλοφρόνων

Πανελλήνιος Κίνησις Βασιλευομένης Δημοκρατίας

Συνταγματική Βασιλική Παράταξις

Φασιστική Οργάνωσις

δ) ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Επιχείρηση Stay Behind (Gladio / Προβιά)

Επιχείρηση Stay Behind - του ΝΑΤΟ και της CIA (Allen Dulles)

ΑΝΩΤΑΤΟ ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ

«Επιτροπή Μυστικών Επιχειρήσεων»

του Ανώτατου Αρχηγείου των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (SHAPE),

στρατιωτικού βραχίονα του NATO

ΚΩΔΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΚΑΤΑ ΧΩΡΑ

ΑΥΣΤΡΙΑ - Stay Behind

ΒΕΛΓΙΟ - SDRA-8

ΓΑΛΛΙΑ - Glaive

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - Schwert

ΔΑΝΙΑ - Stay Behind

ΕΛΒΕΤΙΑ - P26 (Ομάδα Πληροφοριών και Ασφάλειας)

ΕΛΛΑΔΑ - Κόκκινη Προβιά

ΙΣΠΑΝΙΑ

ΙΤΑΛΙΑ - Gladio

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ - Stay Behind

ΝΟΡΒΗΓΙΑ - Stay Behind

ΟΛΛΑΝΔΙΑ - I&O (Intelligence en Operations)

ΠΟΡΤΟΓΑΛΛΙΑ - Stay Behind / Aginter Press

ΣΟΥΗΔΙΑ - Sveaborg

ΤΟΥΡΚΙΑ - STK / ÖHD / ÖKK

22 Μαΐου 1963: Η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη

1. Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ

«Σήμερα, ένα σύμφυρμα κλεφτών, βιαστών, δοσίλογων και κάθε είδους κακοποιών, εμφανίζεται ως προστάτης κοινωνικών καθεστώτων, ως φύλακας ιερών και οσίων και ως Κέρβερος του νόμου και της τάξης»

Εισαγγελέας Παύλος Δελαπόρτας

Από την απελευθέρωσή της μέχρι το 1967, η Θεσσαλονίκη, αναδείχθηκε σε αδιαμφισβήτητη πρωτεύουσα των πολιτικών δολοφονιών και των οξύτερων ταξικών συγκρούσεων, κυρίως εξαιτίας της καθαρότητας που είχε η ταξική της διαστρωμάτωση.

'Oλες οι πολιτικές δολοφονίες που έγιναν στη Θεσσαλονίκη ήταν προϊόν της συνεργασίας της κρατικής εξουσίας με τον υπόκοσμο, από την οποία γεννήθηκε το παρακράτος, ένας ιδιότυπος «θεσμός» που δραστηριοποιείται πέραν των ορίων της νομιμότητας (με καθοδηγητικά όργανα που απαρτίζονται από κρατικούς αξιωματούχους και εκτελεστικά όργανα που στρατολογούνται από τον υπόκοσμο), και λειτουργεί ως εγγυητής της υφιστάμενης εξουσιαστικής τάξης πραγμάτων.

Η ιστορία κινείται σε δύο επίπεδα: Ένα εμφανές, που το βλέπουν και το ζουν όλοι, και ένα αφανές, γνωστό σε λίγους μυημένους που κινούν τα νήματα της πολιτικής ζωής.

Στο αφανές επίπεδο, η ελληνική ιστορία των δύο πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών σφραγίστηκε ανεξίτηλα από δύο πολιτικές δολοφονίες: Τη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ στις 8 Μαΐου 1948 και τη δολοφονία του Έλληνα βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη στις 22 Μαΐου 1963.

● Η δολοφονία του Πολκ σηματοδότησε την αρχή μιας διεργασίας που οδήγησε στην εμπέδωση της αμερικανοκρατίας και του μετεμφυλιακού κράτους του τρόμου στην Ελλάδα.

● Η δολοφονία του Λαμπράκη σήμανε την έναρξη της διαδικασίας του ξεφτίσματος αυτού του καθεστώτος υποτέλειας και καταπίεσης.

● Η δολοφονία του Πολκ καθόρισε το πολιτικό κλίμα μέσα στο οποίο διαμορφώθηκε η πρώτη μεταπολεμική γενιά.

● H δολοφονία του Λαμπράκη προσδιόρισε την πολιτική της ενηλικίωση.

Στις 22 Μαΐου 1963, ο Γρηγόρης Λαμπράκης, 51 ετών, υφηγητής της ιατρικής, βαλκανιονίκης, μαχητικός ειρηνιστής και ανεξάρτητος βουλευτής της Αριστεράς, δολοφονήθηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με την εναρμονισμένη δράση του κράτους, του παρακράτους και του υποκόσμου.

Κατά τις 100 ώρες του ψυχορραγήματος του Γρηγόρη Λαμπράκη στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, ο ελληνικός λαός ξεπέρασε τους φόβους που του καλλιεργούσε μεθοδικά επί 15 χρόνια η συνδυασμένη δράση των ορατών συνταγματικών και των αόρατων εξω-συνταγματικών κέντρων εξουσίας: Της αμερικανικής πρεσβείας, του υποτελούς «ελληνικού» κράτους και του παρακράτους.

Εκείνες τις ώρες, που βιώθηκαν ως «στιγμή της αλήθειας», η ελληνική κοινωνία συνειδητοποίησε ότι μπορούσε να διεκδικήσει κάποια στοιχειώδη δικαιώματα στη ζωή και την ελευθερία, ενάντια στο πολύμορφο πλέγμα των αμερικανοκρατούμενων θεσμών και μηχανισμών που επιδίωκαν να την καθηλώσουν στο ρόλο μιας τριτοκοσμικής αποικίας. Κάτω από την επίδραση αυτής της συλλογικής συνειδητοποίησης, ήταν φανερό ότι οποιαδήποτε τρομοκρατική δράση του κράτους και του παρακράτους, θα αναβίωνε γεγονότα παρόμοια μ’ αυτά του Μάη του 1936.

Η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη πυροδότησε εσωτερικές πολιτικές διεργασίες που καθιστούσαν αδύνατη τη συνέχιση της ύπαρξης του ιδιότυπου ημιφασιστικού αυταρχικού μετεμφυλιακού κράτους, το οποίο εξασφάλιζε τον αποικιακό έλεγχο της χώρας από τις ΗΠΑ. Μέσω αυτών των διεργασιών, η ελληνική κοινωνία διεκδίκησε το ξεπέρασμα των συνεπειών του εμφυλίου πολέμου (που της επέβαλαν οι «προστάτες» της) και τον εκδημοκρατισμό της. Και η Ουάσινγκτον απάντησε με την καταφυγή στην ανοικτή στρατιωτική δικτατορία, δοκιμάζοντας το «χιλιανό μοντέλο» σε μια ευρωπαϊκή χώρα, έξι χρόνια πριν να το εφαρμόσει στη Χιλή, με απείρως πιο βάρβαρο και θηριώδες τρόπο.

Οι πρωταγωνιστές του κράτους και του παρακράτους που δολοφόνησαν τον Γρηγόρη Λαμπράκη, είχαν δύο κοινά χαρακτηριστικά που καθόριζαν το βαθμό της ομοιότητας και της αλληλεξάρτησής τους:

1) Όλοι τους σχεδόν είχαν σταδιοδρομήσει στο κλίμα του δοσιλογισμού: Είχαν υπηρετήσει τους κατακτητές και διασώθηκαν από τις ποινικές και ηθικές συνέπειες της προδοσίας τους μόνο χάρη στο γεγονός ότι με ευθύνη των ξένων δυνάμεων και του ελληνικού πολιτικού κόσμου, η Ελλάδα σύρθηκε σ’ ένα ανθρωποβόρο εμφύλιο πόλεμο, από τον οποίο αναδείχθηκε η αμερικανοκρατία ως κυρίαρχο στοιχείο στο διακανονισμό των υποθέσεων του τόπου. Κι’ αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να είναι «δικαιωμένο» αφ’εαυτού, οτιδήποτε γινόταν στο όνομα του «αντικομουνισμού».

2) Όλοι τους είχαν αναγάγει την εθνικοφροσύνη σε χρυσοφόρα δραστηριότητα, η οποία τους επέτρεπε να μεταμορφώνουν το προδοτικό και δοσιλογικό παρελθόν τους σε ύψιστη εθνική «προσφορά» και -μέσω του επαγγελματικού αντικομουνισμού- να διασφαλίζουν τα προς το ζην και να μετέχουν στη νομή της εξουσίας σε διάφορα επίπεδα.

Όπως επισήμανε ο αείμνηστος εισαγγελέας Παύλος Δελαπόρτας, κατά την αγόρευσή του στη δίκη των δολοφόνων του Λαμπράκη, το Δεκέμβριο 1966:
Οι μηχανισμοί που δολοφόνησαν τον Λαμπράκη, αποτελούνται «από κατάλοιπα υποπροϊόντων του Χίτλερ, από γιγαντοκύτταρα δοσιλογικής λευχαιμίας... από κακοποιούς διαφόρων βαθμών και ειδών, από ιδεολογικούς σκηνίτες και από άλλους φτωχούς διαβόλους... Από τέτοια κοινωνικά βυθοκορήματα αναμενόταν βοήθεια και σ’ αυτά θα ανατιθόταν σε ώρα κρίσης, η ενίσχυση των Σωμάτων Ασφαλείας και η μεγάλη και άγια υπόθεση «της υπερασπίσεως της Πατρίδος και του Ελληνοχριστιανικού Πολιτισμού παντού, πάντοτε και δι’ όλων των μέσων», κατά τους σκοπούς της οργάνωσης του Γιοσμά που αναγράφονται πίσω από την ταυτότητα του Γκοτζαμάνη... Σήμερα, εδώ, ένα σύμφυρμα κλεφτών, βιαστών, δοσίλογων και κάθε είδους κακοποιών, εμφανίζεται (προς εθνοκαπηλεία και ανομολόγητους ιδιοτελείς σκοπούς) ως προστάτης κοινωνικών καθεστώτων, ως φύλακας ιερών και οσίων και ως Κέρβερος του νόμου και της τάξης. Τι άλλο έπρεπε να περιμένει κανείς απ’ αυτό πλην του ότι θα εξελισσόταν σε κακοήθη νεοπλασία της κοινωνίας;»
Mετά τον πόλεμο και την αναπόφευκτη κατάρρευση της παραδοσιακής αποικιοκρατίας, η ανατέλλουσα αμερικανική νέο-αποικιοκρατία, προκειμένου να επιβάλλει και να εμπεδώσει την κυριαρχία της στη ζώνη της επιρροής της, έπρεπε:

1) Nα εξουδετερώσει τα λαϊκά στρώματα που είχαν χειραφετηθεί μέσα από την εμπειρία της συμμετοχής τους στην Αντίσταση.

2) Nα διαμορφώσει ένα νέο στρώμα ντόπιων αποικιακών διαχειριστών, πράγμα που προϋπέθετε την παλινόρθωση της παλιάς πολιτικής τάξης (που η Αντίσταση είχε βάλει στο περιθώριο), τη χρησιμοποίηση των δυνάμεων που είχαν συνεργαστεί με τους κατακτητές και τη συνεργασία με τον υπόκοσμο.

Στην κατεύθυνση αυτή, μεθοδεύτηκε η συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών και του οργανωμένου εγκλήματος, που οι δραστηριότητές τους αλληλο-επικαλύπτονται στ' όνομα της αντιμετώπισης του «κομμουνιστικού κινδύνου». Κι αυτό συντέλεσε στον αμοιβαίο μετασχηματισμό τους:

Μέσα απ’ αυτή τη συνεργασία, το οργανωμένο έγκλημα, πολιτικοποιείται διαμέσου της εξυπηρέτησης πολιτικών στόχων που του τίθενται από τις μυστικές υπηρεσίες (όπως το σπάσιμο των απεργιών, οι βιαιότητες σε βάρος της αριστεράς και η διάπραξη πολιτικών δολοφονιών), και οι μυστικές υπηρεσίες, εγκληματοποιούνται, χρησιμοποιώντας τα μέσα του οργανωμένου εγκλήματος.

Όπως συνέβη κατά την πρώτη μεταπολεμική περίοδο σε όλες τις εξαρτημένες χώρες, έτσι και στην Ελλάδα (που πέρασε εν μια νυκτί από την αγγλοκρατία στην αμερικανοκρατία), η νέα τάξη πραγμάτων οργανώθηκε έχοντας ως πυρήνα της την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, γύρω από την οποία ενεργοποιούνταν οι δοτές εξουσίες των Ανακτόρων, της κυβέρνησης (Αλέξανδρος Παπάγος, Κωνσταντίνος Καραμανλής), του κρατικού μηχανισμού, των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας, της οικονομίας, της δικαιοσύνης, των μυστικών υπηρεσιών, των παρακρατικών συμμοριών και του υπόκοσμου.

Όλο αυτό το πλέγμα της εξάρτησης και της ανομίας, θρυμματίστηκε στις 22 Μαΐου 1963, με την άνανδρη δολοφονία του ανεξάρτητου βουλευτή της αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη από το σκοτεινό μηχανισμό που συγκροτούσαν τα «κοινωνικά βυθοκορημάτα», η ηγεσία των ενόπλων βραχιόνων του κράτους (χωροφυλακή, αστυνομία, ΚΥΠ, ΛΟΚ) και οι επαγγελματίες φονιάδες της «Επιχείρησης Stay Behind» της CIA, που εξειδικεύτηκε στα καθ’ ημάς ως “Επιχείρηση Κόκκινη Προβιά”.

Κλεάνθης Γρίβας

2. ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

α) ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΖΟΦΟΥ

22-05-63
Δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη, ο αριστερός βουλευτής Γρηγόρης Λαμπράκης από το παρακράτος (συνεργασία της αστυνομίας με αποβράσματα του υπόκοσμου)

24-05-63
Τέλος της προανάκρισης

25-05-63
Ο ανακριτής Χρήστος Σαρτζετάκης αναλαμβάνει την υπόθεση.

27-05-63
Απολογούνται οι δύο φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας,

οι υποκοσμιακοί Εμμανουήλ Εμμανουηλίδης και Σπύρος Γκοτζαμάνης.

27-05-63
Μεταφορά της σορού του Λαμπράκη από το ΑΧΕΠΑ στο Σταθμό.

28-05-63
Πάνδημη κηδεία του Λαμπράκη στην Αθήνα.

30-05-63
Προφυλακίζονται οι δύο φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας,

Εμμανουήλ Εμμανουηλίδης και Σπύρος Γκοτζαμάνης.

08-06-63
Ο αρεοπαγίτης Αθ. Γεωργίου υποβάλλει το πόρισμά του.

11-06-63
Η εφημερίδα «Νίκη» (Δ. Λιβανός) προαναγγέλλει θέμα Καραμανλή

18-06-63
Ο Κ. Καραμανλής αναχωρεί στη Ζυρίχη.

Η κυβέρνηση παραιτείται. Σχηματίζεται νέα υπό τον Παναγιώτη Πιπινέλη.

Υπουργός δικαιοσύνης ο Β. Σακελαρίου, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

16-07-63
Συλλαμβάνονται και προφυλακίζονται

ο δοσίλογος Ξενοφών Γιοσμάς και ο υπομοίραρχος Εμμανουήλ Καπελώνης.

23-07-63
Θυελλώδης συζήτηςη στη βουλή για τη δολοφονία του Λαμπράκη.

30-07-63
Οι αξιωματικοί της χωροφυλακής παραπέμπονται στο ανακριτικό συμβούλιο.

14-09-63
Με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, συλλαμβάνονται και προφυλακίζονται οι αξιωματικοί της χωροφυλακής Μήτσου, Καμουτσής, Διαμαντόπουλος (για συνέργια στη δολοφονία) και Παπατριανταφύλλου (για κατάχρηση εξουσίας). Μετά από ένα μήνα αποφυλακίζονται με απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.

30-10-63
Ο ανακριτής Χρ. Σαρτζετάκης τελειώνει τον πρώτο κύκλο των ανακρίσεων.

3-11-63
Εκλογές. Ηττα της ΕΡΕ. Νίκη της «Ενωσης Κέντρου».

22-11-63
Το ανακριτικό συμβούλιο επιβαλλει την ποινή της «πρόσκαιρης παύσης» στους αξιωματικούς της χωροφυλακής Μήτσου, Καμουτσή, Δόλκα, Διαμαντόπουλο, Σέττα, Παπατριανταφύλλου.

09-12-63
Ο Κ. Καραμανλής φεύγει ξαφνικά στο Παρίσι με το όνομα «Τριανταφυλλίδης», αφήνοντας την ηγεσία της ΕΡΕ στον Παν. Κανελλόπουλου.

16-02-64
Εκλογές. Νίκη της «Ένωσης Κέντρου» (παίρνει το 53% των ψήφων)

06-03-64
Ο βασιλιάς Παύλος πεθαίνει από καρκίνο. Τον διαδέχεται ο γιος του Κωνσταντίνος.

21-09-64
Τελειώνουν οι ανακρίσεις για την υπόθεση Λαμπράκη.

29-11-64
Τρομοκρατική δράση των μυστικών υπηρεσιών στο Γοργοπόταμο

(πολύνεκρη έκρηξη κατά τον εορτασμό της επετείου).

28-12-64


Δημοσιεύεται το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών. Ο εισαγγελέας Στέλιος Μπούτης ασκεί έφεση.

18-05-65
Ο εισαγγελέας Παύλος Δελαπόρτας υποβάλλει τις προτάσεις του στο Συμβούλιο Εφετών, υιοθετώντας τα περισσότερα σημεία της έφεσης του εισαγγελέα Στέλιου Μπούτη.

9-06-65
Ο μετέπειτα δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος οργανώνει σαμποτάζ-μαϊμού στον Έβρο. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΕΔΑ, Ηλίας Ηλιού προειδοποιεί τη βουλή ότι «επέρχεται δικτατορία».

18-06-65

Ο προφυλακισμένος υπομοίραρχος Εμμανουήλ Καπελώνης με υπόμνημά του επιβεβαιώνει το σχέδιο οργάνωσης «αντισυγκεντρώσεων».

17-07-65
Τα Ανάκτορα ανατρέπουν την κυβέρνηση με πολιτικό πραξικόπημα. Πρωτοστατεί ο Κων/νος Μητσοτάκης, που έμελε να περάσει στην ιστορία ως «αποστάτης»

β) ΔΗΛΩΣΕΙΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ και Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ (23 Μαϊου 1963)

Δήλωση του Γεωργίου Παπανδρέου
αρχηγού της Ένωσης Κέντρου

«Η Ένωση Κέντρου καταγγέλλει τον αρχηγό της ΕΡΕ Κωνσταντίνο Καραμανλή ως ηθικό αυτουργό της δολοφονίας του βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη. Ο κ. Καραμανλής προβαίνει στην οργάνωση τρομοκρατικών ομάδων δια τα εγκλήματα των οποίων βεβαίως καθίσταται ηθικός αυτουργός».

Απάντηση Του Κων/νου Καραμανλή
Πρωθυπουργού και αρχηγού της ΕΡΕ

«Με τη σημερινή του δήλωση, ο Γ. Παπανδρέου θα ντρέπεται εις όλη του τη ζωή».

Ανταπάντηση του Γεωργίου Παπανδρέου
αρχηγού της Ένωσης Κέντρου

«Ο κ. Καραμανλής προβαίνει στην οργάνωση τρομοκρατικών ομάδων δια τα εγκλήματα των οποίων βεβαίως καθίσταται ηθικός αυτουργός. Θα πρέπει δια τούτο όχι μόνο να εντρέπεται αλλά και να λογοδοτήσει ενώπιον του Λαού και της Δικαιοσύνης».

3. ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΟΙ

α) Η ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΧΟΥΝΤΑ

Ανώτατοι Δικαστικοί που έγιναν Υπουργοί της Χούντας

ΚΟΛΛΙΑΣ Κ., εισαγ. Αρ. Πάγου
«Πρωθυπουργός»
ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΑΣ Κ.
«Υπουργός» Παιδείας

ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ Ν.
«Υπουργός» Βιομηχανίας

ΡΟΖΑΚΗΣ Α.
«Υπουργός» Δικαιοσύνης

ΤΣΑΝΤΙΛΑΣ Ι.
«Υπουργός» Συγκοινωνιών

ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ Π.
«Υπουργός» Δημ. Έργων

β) 23 ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗΣ ΠΟΥ ΤΕΛΟΥΣΑΝ ΥΠΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΜΗΤΣΟΥ Κων/νος
Υποστράτηγος

ΚΑΜΟΥΤΣΗΣ
Ευθύμιος
Συνταγματάρχης

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Μιχαήλ
Αντισυντ/χης

ΔΟΛΚΑΣ
Κων/νος
Αντισυντ/χης

ΣΕΤΤΑΣ
Δημήτριος
Ταγματάρχης

ΔΡΟΥΛΙΑΣ
Νικόλαος
Μοίραρχος

ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Χρήστος
Μοίραρχος

ΛΑΖΑΡΗΣ
Δημήτριος
Μοίραρχος

ΠΑΠΑΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
Τρύφων
Μοίραρχος

ΒΑΛΕΡΓΑΚΗΣ
Εμμανουήλ
Υπομοίραρχος

ΚΑΠΕΛΩΝΗΣ
Εμμανουήλ
Υπομοίραρχος

ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ
Δημήτριος
Υπομοίραρχος

ΚΛΩΝΑΡΗΣ
Κων/νος
Υπομοίραρχος

ΚΟΥΚΟΣ
Οδυσσέας
Υπομοίραρχος

ΣΧΙΝΑΣ
Αναστάσιος
Υπομοίραρχος

ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
Νικόλαος
Ανθυπομοίραρχος

ΓΡΙΒΑΣ
Κων/νος
Ανθυπομοίραρχος

ΠΡΙΤΣΟΣ
Κων/νος
Ανθυπομοίραρχος

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
Σάββας
Ανθυπομοίραρχος

ΣΕΓΚΟΥΝΑΣ
Νικόλαος
Ανθυπομοίραρχος

ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ
Λεωνίδας
Ανθυπομοίραρχος

ΤΖΙΜΟΤΟΥΔΗΣ
Παναγιώτης
Ανθυπομοίραρχος

ΤΣΟΥΤΣΑΣ
Περικλής
Ανθυπομοίραρχος

γ) 10 ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗΣ ΠΟΥ ΕΝΗΡΓΗΣΑΝ ΕΠΙΛΗΨΙΜΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΕΛΟΥΣΑΝ ΥΠΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ (όλοι -πλην ενός- ήταν υπομοίραρχοι διοικητές παραρτημάτων Ασφαλείας)

ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ
Σπυρίδων
Ταγματάρχης

ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
Γεώργιος
Υπομοίραρχος

ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Δημήτριος
Υπομοίραρχος

ΓΚΟΤΣΗΣ
Πέτρος
Υπομοίραρχος

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΣ
Σωτήριος
Υπομοίραρχος

ΚΑΡΑΥΓΟΥΣΤΗΣ
Αύγουστος
Υπομοίραρχος

ΚΑΡΥΔΑΚΗΣ
Διονύσιος
Υπομοίραρχος

ΝΤΟΥΜΑΣ
Γεώργιος
Υπομοίραρχος

ΤΑΓΑΡΗΣ
Παναγιώτης
Υπομοίραρχος

ΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Θωμάς
Υπομοίραρχος

4. Η ΔΙΚΗ

α) ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ

ΓΡΑΦΑΝΑΚΗΣ Ιωάννης, εφέτης (Πρόεδρος)

ΛΑΜΠΡΙΔΗΣ Βασίλης (Σύνεδρος)
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ Ερμής (Σύνεδρος)
ΔΕΛΑΠΟΡΤΑΣ Παύλος, αντ/λέας εφετών (Εισαγγελέας)

β) ΟΙ ΕΝΟΡΚΟΙ

(που έπραξαν στο ακέραιο το «εθνικό χρέος» τους)

Τακτικοί:

ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ Βύρων - Βιομήχανος
ΑΡΓΥΡΙΟΥ Θ. - Καθηγητής μαθηματικών

ΑΡΤΑΚΙΑΝΟΥ Μαρία - Υπάλληλος του Δήμου

ΑΣΤΕΡΙΟΥ Ιωάννης - Συμβολαιογράφος

ΒΑΛΑΓΕΩΡΓΗ Μαρία - Καθηγήτρια μέσης

ΓΡΑΙΚΟΣ Αχιλλέας - Υπάλληλος Εθνικής Τράπεζας
ΚΑΡΥΔΑ Αλίκη - Οικοκυρά, Λύκειο Ελληνίδων

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Νικόλαος - Δικηγόρος

ΣΑΒΒΙΔΗΣ Στ. - Έμπορος

ΤΟΥΣΑΣ Δημήτριος - Δικηγόρος

Αναπληρωματικοί:

ΛΙΑΤΣΗΣ Ι. - Συμβολαιογράφος

ΣΕΜΠΗΣ Ε. - Οδοντίατρος

γ) ΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΑΥΛΟΥ ΔΕΛΑΠΟΡΤΑ (αντεισαγγελέα Εφετών)

στη δίκη των δολοφόνων του Λαμπράκη, Δεκέμβριος 1966

«Οι άνθρωποι που κλήθηκαν δύο μέρες πριν (από τη δολοφονία του Λαμπράκη) και βοήθησαν τους «Γορίλες» της προσωπικής ασφάλειας του στρατηγού Ντε Γκολ στο έργο τους, εκαλούντο για να παίξουν το βράδυ της 22ης Μαΐου 1963 τους Ρινόκερους του Ιονέσκο, εκ του φυσικού. Και πράγματι το έπαιξαν με μεγάλη επιτυχία.

Αποτελεί δεινή ύβρη και μείωση του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, η καταφυγή προς ενίσχυσή τους στην ιδιωτική οργάνωση οιουδήποτε που αποτελείται από κατάλοιπα υποπροϊόντων του Χίτλερ, από γιγαντοκύτταρα δοσιλογικής λευχαιμίας που κυκλοφορούν δυστυχώς ακόμη στο ελληνικό αίμα, από κακοποιούς διαφόρων βαθμών και ειδών, από ιδεολογικούς σκηνίτες τους οποίους μνημόνευσα πιο πάνω, και από άλλους φτωχούς διαβόλους που, σε κάθε περίσταση και ευκαιρία, «ζητούν οι ταλαίπωροι να μπαλωθούν» (κατά τον ποιητή)...
Από τέτοια κοινωνικά βυθοκορήματα αναμενόταν βοήθεια και σ’ αυτά θα ανατιθόταν σε ώρα κρίσης, η ενίσχυση των Σωμάτων Ασφαλείας και η μεγάλη και άγια υπόθεση «της υπερασπίσεως της Πατρίδος και του Ελληνοχριστιανικού Πολιτισμού παντού, πάντοτε και δι’ όλων των μέσων», κατά τους σκοπούς της οργάνωσης του Γιοσμά που αναγράφονται πίσω από την ταυτότητα του Γκοτζαμάνη.

Άλλοτε, εκείνοι που καταδικάζονταν για ζωοκλοπή, στερούνταν της τιμής να υπηρετούν στο Στράτευμα, με τη σκέψη ότι η υπεράσπιση της Πατρίδας είναι έργο των αγνών, των τιμίων, των ανιδιοτελών και των ενάρετων ανθρώπων, με κορωνίδα μεταξύ αυτών των αρετών τη φιλοπατρία.

Σήμερα, εδώ, ένα σύμφυρμα κλεφτών, βιαστών, δοσίλογων και κάθε είδους κακοποιών, εμφανίζεται (προς εθνοκαπηλεία και ανομολόγητους ιδιοτελείς σκοπούς) ως προστάτης κοινωνικών καθεστώτων, ως φύλακας ιερών και οσίων και ως Κέρβερος του νόμου και της τάξης.

Τι άλλο έπρεπε να περιμένει κανείς απ’ αυτό πλην του ότι θα εξελισσόταν σε κακοήθη νεοπλασία της κοινωνίας;»

δ) Η ΑΠΟΦΑΣΗ

ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΕΝΟΡΚΩΝ (27 Δεκεμβρίου 1966)

Σύμφωνα με την ομόφωνη ετυμηγορία των ενόρκων «ο Λαμπράκης δεν δολοφονήθηκε» (!)

Ο εισαγγελέας ΠΑΥΛΟΣ ΔΕΛΑΠΟΡΤΑΣ σχολιάζοντας την απόφαση:

«Η απόφαση μοιάζει με φως εξαντλημένης ηλεκτρικής στήλης»

ΑΘΩΩΘΗΚΑΝ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΡΟΤΑΣΗ

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

ΜΗΤΣΟΥ Κωνσταντίνος
Υποστράτηγος
Παράβαση


ΚΑΜΟΥΤΣΗΣ Ευθύμιος
Συντ/χης
Καθήκοντος
Ενοχή για

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Μιχαήλ
Συντ/χης

ΜΗΤΣΟΥ,

ΔΟΛΚΑΣ Κωνσταντίνος
Αντισυν/χης

ΚΑΜΟΥΤΣΗ

ΠΑΠΑΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ Τρύφων
Μοίραρχος

Και ΔΟΛΚΑ.

ΣΕΤΤΑΣ Δημήτριος
Ταγμ/χης

ΓΙΟΣΜΑΣ Ξενοφών

ΚΑΠΕΛΩΝΗΣ Εμμανουήλ
Δοσίλογος

Υπομοί/χος
Ηθική

αυτουργία
Ενοχή

Ενοχή

ΓΚΟΤΖΑΜΑΝΗΣ Σπύρος

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ Εμμανουήλ
Φυσικοί

αυτουργοί
Ανθρωποκτονία

από πρόθεση
Ενοχή

Ενοχή

ΠΙΤΣΩΚΟΣ Αντώναρος
Τραυματισμός
του Γ. Τσαρουχά
Ενοχή

ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ
ΓΙΑ

ΓΚΟΤΖΑΜΑΝΗΣ Σπύρος
Βαριές σωματικές κακώσεις
11 χρόνια

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ Εμμανουήλ
Συνέργεια
8,5 χρόνια

ΦΩΚΑΣ Χρήστος, λιμενεργάτης
Τραυματισμό του Γ. Τσαρουχά
15 μήνες

Στους ΣΠΥΡΟ ΓΚΟΤΖΑΜΑΝΗ και ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗ

αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά

1) Του «προτέρου εντίμου βίου», 2) Ό,τι «δεν διέπραξαν τα αδικήματα κινούμενοι από ταπεινά ελατήρια».

Το τρίκυκλο επιστράφηκε στον Γκοτζαμάνη ()

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥΣ
για την «αντισυγκέντρωση» (διατάραξη κοινής ειρήνης)

10 ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ (σε ποινές 3 έως 12 μηνών) και 14 ΑΘΩΩΘΗΚΑΝ

ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ

ΓΙΟΣΜΑΣ Ξενοφών
Δοσίλογος
12 μήνες

ΓΚΟΤΖΑΜΑΝΗΣ Σπυρίδων
Μεταφορέας

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ Εμμανουήλ

ΚΟΥΤΟΥΛΕΑΣ Παναγιώτης
Χωροφυλ. συντ.
3 μήνες

ΛΕΟΝΑΡΔΟΣ Γεώργιος
Ιδ. υπάλληλος
10 μήνες

ΝΤΟΓΚΑΣ Ι.
Εργολάβος
10 μήνες

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Νικόλαος
Ταγματάρχης εα
3 μήνες

ΠΑΡΑΠΑΡΑΣ Κων/νος
Λιμενεργάτης
6 μήνες

ΦΩΚΑΣ Χρήστος
Μικροπωλητής

ΑΘΩΩΘΗΚΑΝ

ΓΑΛΑΝΗΣ Βασίλειος
Λιμενεργάτης

ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ Ιωάννης
Αρτεργάτης

ΖΛΑΤΑΝΟΣ Σωκράτης
Ιδ. υπάλληλος

ΚΑΣΕΛΑΣ Βασίλειος
Φοιτητής ιατρικής

ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ Παύλος
Χωροφύλακας

ΚΥΝΗΓΟΣ Ελευθέριος
Λιμενεργάτης

ΜΑΔΕΜΛΗΣ Αθανάσιος
Χωροφύλακας

ΜΑΚΡΙΔΗΣ Χρήστος
Εμπορος

ΜΑΝΤΖΙΟΣ Κων/νος
Χωροφύλακας

ΠΑΡΑΠΑΡΑΣ Νικόλαος
Ιδ. υπάλληλος

ΤΖΙΤΖΟΓΛΟΥ Ιωάννης
Κρεοπώλης

ΤΟΥΛΗΣ Ανδρέας

ΤΟΥΛΗΣ Ιωάννης
Αγγειοπλάστης

Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Σε χρόνο ρεκόρ «διαβάζει» ο εγκέφαλος τις εκφράσεις του προσώπου


Ο εγκέφαλος χρειάζεται το πολύ 200 χιλιοστά του δευτερολέπτου για να συγκεντρώσει όλες τις αναγκαίες πληροφορίες, ώστε να μπορέσει να «διαβάσει» την έκφραση ενός προσώπου απέναντί του και να καταλάβει τη συναισθηματική του κατάσταση του άλλου ανθρώπουΑυτό διαπίστωσε μια νέα έρευνα νευροεπιστημόνων από το βρετανικό πανεπιστήμιο της Γλασκώβης υπό τον καθηγητή Φίλιπ Σινς, διευθυντή του Κέντρου Γνωσιακής Νευροαπεικόνισης στο Τμήμα Ψυχολογίας, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης “PLoS ONE”.

Η μελέτη έδειξε ότι ο εγκέφαλος αρχίζει να «διαβάζει» μια έκφραση ξεκινώντας από τα μάτια και στη συνέχεια απομακρύνει την εστίασή του για να συμπεριλάβει όλο το πρόσωπο, πριν «ζουμάρει» ξανά για να εξετάσει προσεκτικότερα συγκεκριμένα επιμέρους χαρακτηριστικά, όπως αν το στόμα είναι χαμογελαστό.

Όλα αυτά γίνονται αστραπιαία και…ο κάτοχος του εγκεφάλου δεν έχει συνείδηση όλης αυτής της πολύπλοκης διαδικασίας, που δεν κρατά παρά ένα μικρό κλάσμα του δευτερολέπτου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι εκφράσεις του προσώπου και η ικανότητα του εγκεφάλου να τις «διαβάζει», εξελίχτηκαν από κοινού στο πέρασμα του χρόνου, αποτελώντας ένα ζωτικό στοιχείο της ανθρώπινης επικοινωνίας.

Υπάρχουν έξι κύριες εκφράσεις προσώπου, που υποδηλώνουν ευτυχία, φόβο, έκπληξη, αηδία, θυμό και λύπη.

Όλες οι εκφράσεις έχουν διακριτά χαρακτηριστικά που ο εγκέφαλος μπορεί εύκολα πια να αποκωδικοποιήσει. Τα πειράματα με εθελοντές έδειξαν ότι από τη στιγμή που βλέπει ένα πρόσωπο, ο εγκέφαλος, μέσα σε 140 έως 200 το πολύ χιλιοστά του δευτερολέπτου, αρχίζει να επεξεργάζεται -ανεξάρτητα και ταυτόχρονα στο αριστερό και στο δεξί ημισφαίριο- τις πληροφορίες που παίρνει από τις εκφράσεις.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 2/6/2009

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Ο εγκέφαλός μας αντιμετωπίζει το άγνωστο με βάση το γνωστό


Ελληνίδα νευροεπιστήμων έδειξε πώς μας επηρεάζουν οι προηγούμενες εμπειρίες μας στη λήψη δύσκολων αποφάσεων
Ολοι συμφωνούμε πρόθυμα ότι όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με νέες, άγνωστες και δύσκολες καταστάσεις η εμπειρία προηγούμενων καταστάσεων μας παρέχει συχνά πολύτιμη βοήθεια προκειμένου να λάβουμε τη σωστή απόφαση.
Μέχρι σήμερα όμως μας ήταν παντελώς άγνωστοι οι εγκεφαλικοί μηχανισμοί που εμπλέκονται σε αυτή τη λειτουργία. Πρόσφατα, ομάδα ερευνητών του βρετανικού πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, με επικεφαλής την Ελληνίδα Ζωή Κουρτζή, ανακάλυψαν ότι, όταν αξιοποιούμε τις προηγούμενες εμπειρίες, τροποποιούνται κάποια εγκεφαλικά κυκλώματα με μόνιμο τρόπο ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να κατηγοριοποιούμε τα νέα εισερχόμενα ερεθίσματα και να λαμβάνουμε τη σωστή απόφαση, ανάλογα με το πλαίσιο μέσα στο οποίο βρισκόμαστε.

Ο εγκέφαλος καλείται συνεχώς να ερμηνεύει και να νοηματοδοτεί τις πληροφορίες που δέχεται, ούτως ώστε να αποφασίζει ποιες ενέργειες πρέπει να κάνει. Η διεργασία αυτή είναι ζωτικής σημασίας, γιατί από αυτήν εξαρτάται η επιβίωσή μας. Οταν μάλιστα βρισκόμαστε ενώπιον ερεθισμάτων με μεγάλες ομοιότητες μεταξύ τους, όπως για παράδειγμα όταν πρέπει να ξεχωρίσουμε έναν φίλο από έναν άγνωστο μέσα στο πλήθος, η σπουδαιότητά της γίνεται ακόμη πιο εμφανής.

Στο συγκεκριμένο πείραμα, τα αποτελέσματα του οποίου δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο περιοδικό «Neuron», η νευροψυχολόγος Ζωή Κουρτζή και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν τόσο τις ψυχοφυσιολογικές μετρήσεις όσο και απεικονιστικές μεθόδους καταγραφής της λειτουργίας του εγκεφάλου, όπως η απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού, προκειμένου να μελετήσουν πώς οι συμμετέχοντες στο πείραμα μαθαίνουν να αναγνωρίζουν οπτικά ερεθίσματα που μοιάζουν πολύ μεταξύ τους και να τα ταξινομούν σε διαφορετικές κατηγορίες.

Από αυτή τη σύνθετη πειραματική προσέγγιση προέκυψαν μερικά εξαιρετικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Για παράδειγμα, ανακάλυψαν ότι η διαδικασία της μάθησης δεν περιορίζεται στην εκμάθηση της φυσικής δομής του περιβάλλοντος κόσμου. Οταν κοιτάζουμε κάτι, δεν προσπαθούμε απλώς να αντιστοιχήσουμε μια νέα εικόνα με μια άλλη που μας είναι ήδη γνωστή. Υπάρχουν περιοχές στον εγκέφαλο οι οποίες είναι εξασκημένες στο να μαθαίνουν τους κανόνες βάσει των οποίων εμείς ερμηνεύουμε τις αισθητηριακές πληροφορίες. Οι πληροφορίες που έχουν ήδη αφομοιωθεί «φιλοξενούνται» σε νευρωνικά κυκλώματα που βρίσκονται στο οπίσθιο τμήμα του εγκεφάλου. Από εκεί, σύμφωνα με τους ερευνητές, μεταδίδονται στα κυκλώματα που βρίσκονται στο πρόσθιο τμήμα του εγκεφάλου, όπου και μεταφράζονται σε αποφάσεις και ενέργειες, ανάλογα με την περίσταση.

Συνεπώς, όπως εύλογα υποθέτουν οι ερευνητές, ο εγκέφαλός μας θα πρέπει να εξελίχθηκε κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μας καταστήσει ικανούς να λαμβάνουμε τις πιο σωστές αποφάσεις και να αντιμετωπίζουμε με επιτυχία κάθε καθημερινό ζήτημα. Ετσι αποκτήσαμε ως είδος ένα σημαντικό προβάδισμα, από εξελικτική άποψη. *

Διαστημόπλοια που ταξιδεύουν ταχύτερα από το φως

Θεωρητικά εφικτή η κατασκευή διαστημοπλοίων τύπου «Σταρ Τρεκ»
Μέχρι σήμερα μόνο ένα διαστημόπλοιο έχει καταφέρει να ταξιδέψει στο Διάστημα με την ταχύτητα του φωτός: το θρυλικό «Εντερπράιζ», της γνωστής τηλεοπτικής σειράς επιστημονικής φαντασίας «Σταρ Τρεκ», η οποία έχοντας κλείσει ήδη τέσσερις δεκαετίες ζωής ξαναβγαίνει αυτές τις μέρες στις κινηματογραφικές αίθουσες με τη νέα ενδέκατη ομότιτλη ταινία!
Για το «Εντερπράιζ» το να ταξιδεύει από τον ένα γαλαξία στον άλλο ήταν απλή υπόθεση: χάρη στον κινητήρα αντιύλης που διέθετε, μπορούσε να κινείται, μέσα από τις σκουλικότρυπες που σχηματίζει ο καμπυλωμένος χωρόχρονος, με ταχύτητα περιδίνησης πολύ μεγαλύτερη και από αυτήν του φωτός.

Η θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο υπέρβασης της ταχύτητας του φωτός, υποστηρίζει ότι για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα χρειαζόταν μια ασύλληπτα μεγάλη ποσότητα ενέργειας. Πρόσφατα, δύο Αμερικανοί θεωρητικοί φυσικοί υποστήριξαν ότι η πραγματοποίηση διαστημικών ταξιδιών με την ταχύτητα του φωτός είναι κάτι το οποίο μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να παραβιαστεί η θεωρία της Σχετικότητας.

Σε άρθρο τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of the British Interplanetary Society», ο Τζέραλντ Κλίβερ, καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Μπέιλορ του Τέξας, και ο Ρίτσαρντ Οουμπουζι, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο ίδιο πανεπιστήμιο, διατυπώνουν την υπόθεση ότι αν καταφέρναμε να χειραγωγήσουμε τις διαστάσεις του χωροχρόνου γύρω από το διαστημόπλοιο με τη βοήθεια της συγκέντρωσης μιας τεράστιας ποσότητας ενέργειας, θα δημιουργούσαμε μια «φυσαλίδα» που θα εκτίναζε την ταχύτητα κίνησης του διαστημοπλοίου πάνω από αυτήν του φωτός.

Σύμφωνα με τον Κλίβερ, μόνο μια μορφή ενέργειας θα μπορούσε να δημιουργήσει αυτή τη «φυσαλίδα»: η σκοτεινή ενέργεια, η οποία ευθύνεται για την προϊούσα διαστολή του Σύμπαντος και η οποία αμέσως μετά τη Μεγάλη Εκρηξη επιτάχυνε τη διαστολή του με ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτή του φωτός. Και για να δημιουργηθεί αυτή η μορφή ενέργειας, θα πρέπει να αξιοποιηθεί η ενδέκατη διάσταση του Σύμπαντος, όπως προβλέπεται από τη θεωρία των χορδών, και κυρίως από μια πρόσφατα διατυπωμένη εκδοχή της, τη θεωρία Μ.

Η μέθοδος που προτείνουν βασίζεται στον κινητήρα Αλκουμπιέρ. Το 1994 ο Μεξικανός φυσικός Μιγκέλ Αλκουμπιέρ, βασιζόμενος στους υπολογισμούς του Αϊνστάιν, ανακοίνωσε ότι ένα διαστημόπλοιο περιτριγυρισμένο από μια φυσαλίδα αντιύλης θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον χωρόχρονο για να ταξιδεύει με ταχύτητα που θα ξεπερνά την ταχύτητα του φωτός.

Ο Αλκουμπιέρ πρότεινε ότι τα πυκνώματα του χωροχρόνου μπροστά από το διαστημόπλοιο, σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη και απότομη διαστολή του από πίσω, θα το ωθούσε με απίστευτες ταχύτητες, σε απόλυτη αρμονία με τη θεωρία της Σχετικότητας.

Επιπλέον το πλήρωμα του διαστημοπλοίου δεν θα υφίσταται τις συνέπειες της επιτάχυνσης. Ετσι, ενώ ένας παρατηρητής θα βλέπει το διαστημόπλοιο να εξαφανίζεται στο άπειρο, οι επιβάτες θα αισθάνονται μηδενική επιτάχυνση. «Φανταστείτε το σαν έναν σέρφερ που καβαλάει ένα κύμα. Η σανίδα κινείται πολύ γρήγορα, αλλά ο σέρφερ μένει ακίνητος».

Βέβαια, η ποσότητα ενέργειας που απαιτείται για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη: σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Κλίβερ και Οουμπουζι, ισοδυναμεί με ολόκληρη τη μάζα του πλανήτη Δία. Και όπως ομολογούν οι δύο ερευνητές, θα χρειαστεί να περάσει πολύς καιρός ακόμη μέχρι να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε την τεχνολογία που θα ήταν ικανή να τιθασεύσει αυτή τη μορφή ενέργειας. *
Σ.ΜΑΝΟΥΣΕΛΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 1/7/2009

Η αρχέγονη δύναμη των φιλιών

Αν και ιδιαίτερα διαδεδομένο στον άνθρωπο και σε μερικά ζώα, το φιλί αποτελεί μια μάλλον αξιοπερίεργη συμπεριφορά, αφού ενδέχεται να εκφράζει ποικίλα ανθρώπινα συναισθήματα: από την ενδοοικογενειακή τρυφερότητα μέχρι την «αθώα» φιλική διάθεση, και από την πιο συμβατική κοινωνική συμπεριφορά μέχρι την πιο φλογερή έκφραση ή την επισφράγιση του ερωτικού πάθους.
Αυτή η συνήθως ευχάριστη σωματική επαφή επιτρέπει την ανταλλαγή σύνθετων πληροφοριών μεταξύ των ανθρώπων. Οσο για τους υποψήφιους εραστές, αυτοί φαίνεται πως κυριολεκτικά εναποθέτουν το μέλλον της σχέσης τους στην τρυφερή εξουσία των χειλιών τους: ένα πρώτο απογοητευτικό φιλί είναι ικανό να πνίξει στη γέννησή της μια πολλά υποσχόμενη ερωτική σχέση. Αραγε, πώς εξηγείται η μεγάλη σπουδαιότητα που συχνά αποδίδουμε σε μια τόσο εμφανώς επιφανειακή -αλλά και τόσο «μαγική»- σωματική έκφραση;

Τι ακριβώς σημαίνει ότι φιλάω κάποιον ή κάποια; Μπορεί να σημαίνει οτιδήποτε. Ενδέχεται να είναι έκφραση αγάπης, φιλίας, ερωτικής έλξης, θαυμασμού, υποταγής, ακόμη και απαξίωσης ή προδοσίας -θυμηθείτε το φιλί τού κάθε «Ιούδα».

Υπάρχουν λοιπόν διάφορα είδη φιλιών, το καθένα με τη δική του ξεχωριστή ιστορία και σημασία. Ετσι, ένα φιλί μπορεί να δοθεί πάνω στα χείλη, στο μάγουλο, στο λαιμό ή και στα γεννητικά όργανα. Μπορεί να εμπλέκει ή όχι τη γλώσσα, και να είναι ηχηρό ή σιωπηλό, ρουφηχτό ή πιπιλιστό, βαθύ ή σκαστό, υγρό ή ξερό.

Καμία απολύτως σχέση δεν φαίνεται να υπάρχει ανάμεσα στα «ψυχρά» φιλιά μεταξύ φίλων, στα τρυφερά φιλιά που δίνει η μητέρα στα παιδιά της και στα φλογερά φιλιά που ανταλλάσσουν οι εραστές. Είναι όμως προφανές ότι κάτι κοινό συνδέει όλες αυτές τις εκδηλώσεις, και αυτό βέβαια δεν εξαντλείται στο ότι όλα τα φιλιά εμπλέκουν τα χείλη ούτε στο ότι όλα ανεξαιρέτως αποκρυσταλλώνουν συγκεκριμένες κοινωνικές σχέσεις.

Αυτό που θα θέλαμε να εξετάσουμε είναι αν όντως υπάρχει κάτι κοινό που να συνδέει αυτές τις τόσο διαφορετικές στοματικές εκδηλώσεις, που κάπως αόριστα περιγράφουμε ως «φιλιά».

Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα χρησιμοποιούν τα φιλιά για να εκφράσουν κάποια συναισθήματα, όχι όμως όλοι. Για παράδειγμα, ήδη από τις αρχές του 20ού αιώνα ο Δανός ερευνητής Kristoffer Nyrop (1858-1931) περιέγραψε στο βιβλίο του «Η ιστορία του φιλιού» κάποιες φινλανδικές φυλές, τα μέλη των οποίων -άνδρες και γυναίκες- ενώ συνήθιζαν να κάνουν μπάνιο μαζί γυμνοί, θεωρούσαν τα φιλιά ως εντελώς απρεπή κοινωνική συμπεριφορά.

Την ίδια εποχή, το 1897, ο Γάλλος ανθρωπολόγος Paul d'Enjoy περιέγραψε τη συμπεριφορά πολλών κινεζικών πληθυσμών που θεωρούσαν το φιλί στο στόμα ως ταμπού, μια τρομαχτική πρακτική που τους θύμιζε κανιβαλισμό. Σε ορισμένες μάλιστα περιφερειακές περιοχές της Κίνας εξακολουθεί να αποτελεί ακόμη και σήμερα ταμπού, ενώ στις κινεζικές μητροπόλεις αυτή η συμπεριφορά έγινε ανεκτή μόνο τα τελευταία χρόνια.

Και τα περισσότερα ζώα, όμως, δεν υιοθετούν τα φιλιά ως έκφραση ερωτικής τρυφερότητας ή γονεϊκής στοργής, μολονότι είναι βέβαιο ότι διαθέτουν αυτά τα συναισθήματα. Λαμπρές εξαιρέσεις στο ζωικό βασίλειο αποτελούν οι μεγάλοι πίθηκοι (γορίλες, χιμπαντζήδες, μπονόμπο), δηλαδή οι στενότεροι εξελικτικά συγγενείς μας. Οι μπονόμπο μάλιστα θεωρούνται, από αυτή την άποψη, οι πλέον εξελιγμένοι πίθηκοι, αφού χρησιμοποιούν συστηματικά το φιλί με τη γλώσσα (το γαλλικό φιλί!) για να εκφράζουν τα πιο ευγενή συναισθήματά τους!

Υπάρχει χημεία ανάμεσά μας

Δεν υπάρχει τίποτα το εκπληκτικό στο γεγονός ότι διάφορα πρωτεύοντα θηλαστικά, όπως και εμείς οι άνθρωποι, επιδεικνύουν συχνότατα αυτή τη συμπεριφορά. Οι περισσότεροι μάλιστα ειδικοί επιστήμονες -οι εξελικτικοί βιολόγοι και οι ηθολόγοι που μελετούν τη ζωική συμπεριφορά- θεωρούν ότι αυτό είναι απολύτως φυσικό.

Οτιδήποτε κι αν συμβαίνει μέσα μας ενώ φιλάμε με πάθος ένα παιδί ή τον/την αγαπημένο/η μας, σε αυτήν την τόσο τρυφερή ή ρομαντική συμπεριφορά μας ενυπάρχει πάντοτε η εξελικτική μας ιστορία.

Ηδη από τη δεκαετία του '60 ο διάσημος Βρετανός ζωολόγος και συγγραφέας Desmond Morris προσπάθησε να μας πείσει ότι το ανθρώπινο φιλί ίσως να προέκυψε εξελικτικά από μια κοινή μητρική πρακτική των ανθρωποειδών μας προγόνων: η μητέρα μασά πρώτα την τροφή και μετά την προσφέρει στόμα με στόμα στα μικρά της (βλ. D. Morris «Ο γυμνός πίθηκος», εκδ. Κέδρος). Η ίδια πρακτική είναι ευρέως διαδεδομένη στους σημερινούς μεγάλους πιθήκους. Και δεδομένης της στενής εξελικτικής συγγένειας του ανθρώπου με αυτούς, είναι απολύτως λογικό να σκεφτεί κανείς ότι και οι πρωτοάνθρωποι ενδέχεται να χρησιμοποιούσαν την ίδια μέθοδο διατροφής των μικρών τους.

Το να πιέζει λοιπόν η ανθρωποειδής μητέρα τα χείλη της πάνω στα χείλη των πεινασμένων ή φοβισμένων μικρών της, για να τα παρηγορεί ή να τα καθησυχάζει, ίσως υπήρξε το επόμενο βήμα για τη διαμόρφωση της μετέπειτα διαφοροποιημένης και υψηλής συναισθηματικής αξίας του φιλιού. Από εδώ και πέρα η σύνδεση αυτής της αρχικά απολαυστικής και καθησυχαστικής συμπεριφοράς με μη διατροφικά ήθη -τρυφερότητα, ερωτική συμπεριφορά- ήταν ζήτημα χρόνου.

Αν αυτή ήταν η εξελικτική πορεία της συγκεκριμένης συμπεριφοράς, δηλαδή η φυλογένεσή της, τότε απομένει να εξηγηθεί με ποιους συγκεκριμένους βιοχημικούς μηχανισμούς υλοποιείται αυτή η συμπεριφορά.

Ανάμεσα στις πολυάριθμες βιοχημικές ουσίες που παράγει ένας οργανισμός είναι και οι φερομόνες. Πρόκειται για ορμόνες που εντοπίζονται στο δέρμα, τα ούρα και τον ιδρώτα και είναι γνωστό ότι παίζουν αποφασιστικό ρόλο στη γένεση της ερωτικής έλξης και ενδεχομένως εμπλέκονται στην ανάπτυξη συγκεκριμένων χημικών σημάτων που ενεργοποιούνται κάθε φορά που δίνουμε ή δεχόμαστε ένα φιλί.

Εχει διαπιστωθεί ότι διάφορα ζώα και φυτά χρησιμοποιούν διαφορετικές φερομόνες για να επικοινωνούν χημικά με τους οργανισμούς που ανήκουν στο ίδιο είδος. Το ζήτημα είναι ότι μέχρι στιγμής οι ειδικοί δεν γνωρίζουν επακριβώς με ποιο τρόπο οι άνθρωποι μπορούν να αντιλαμβάνονται αυτά τα μικρά και άοσμα πτητικά μόρια. Σχετικά πρόσφατες έρευνες της μοριακής βιολόγου Sarah Woodley έδειξαν ότι μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε τις φερομόνες από τη μύτη.

Αυτή η ανακάλυψη ίσως εξηγεί μια σειρά από περίεργα φαινόμενα «συγχρονισμού»: διαπιστώθηκε ότι γυναίκες που ζουν μαζί στο ίδιο σπίτι έχουν την τάση να συγχρονίζουν τον εμμηνορροϊκό τους κύκλο, καθώς και ότι ορισμένες γυναίκες νιώθουν συχνά ακαταμάχητη έλξη για τη μυρωδιά από φανελάκια που έχουν φορεθεί από άντρες με συμβατό με αυτές ανοσοποιητικό σύστημα.

Αν, όπως φαίνεται, οι φερομόνες παίζουν σημαντικό ρόλο κατά την ανθρώπινη ερωτοτροπία και την ερωτική πράξη, όπως εξάλλου συμβαίνει στα ζώα, τότε τα ερωτικά φιλιά αποτελούν τη βασιλική οδό για τη διάδοσή τους μεταξύ των εραστών. Και γι' αυτή την πολύτιμη προσφορά τους στην αναγνώριση του κατάλληλου ερωτικού συντρόφου τα φιλιά εξελίχθηκαν σε βασικό ερωτικό μηχανισμό.

Ο έρωτας είναι τυφλός

Για να αναδειχθούν όμως τα φιλιά σε βασικό συναισθηματικό και ερωτικό μηχανισμό, έπρεπε παράλληλα να δημιουργηθούν και οι κατάλληλες νευροεγκεφαλικές δομές. Τα χείλη όχι μόνο διαθέτουν ένα εξαιρετικά λεπτό στρώμα επιθηλιακού ιστού, αλλά περιέχουν έναν πολύ μεγάλο αριθμό από αισθητήριους νευρώνες.

Κατά τη διάρκεια ενός φιλιού αυτοί οι νευρώνες, καθώς και αυτοί που βρίσκονται στη γλώσσα, στο στόμα και στη μύτη, στέλνουν συνεχώς νευρικά σήματα στον εγκέφαλο, πυροδοτώντας έτσι τα αισθήματα ηδονής και άλλα πιο σύνθετα συναισθήματα, που με τη σειρά τους προκαλούν τις κατάλληλες σωματικές αντιδράσεις.

Για παράδειγμα, σε πρόσφατη εκτεταμένη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ από τους Wendy L. Hill και Carey Α. Wilson, μέτρησαν τα επίπεδα συγκέντρωσης δύο σημαντικών ορμονών πριν και μετά από ένα φιλί και διαπίστωσαν ότι σε ετερόφυλα ζευγάρια φοιτητών η ωκυτοκίνη εμπλέκεται στην ανάπτυξη κοινωνικών δεσμών ενώ η δεύτερη ορμόνη, η κορτικοτροπίνη, σχετίζεται άμεσα με τη ρύθμιση των επιπέδων άγχους.

Οι δύο Αμερικανοί ερευνητές προέβλεπαν ότι ένα φιλί θα οδηγούσε στην αύξηση των επιπέδων της ωκυτοκίνης, η οποία επηρεάζει τόσο τους κοινωνικούς δεσμούς όσο και τον ανδρικό και γυναικείο οργασμό. Επίσης προέβλεπαν ότι το αποτέλεσμα αυτό θα ήταν ιδιαίτερα εμφανές στις γυναίκες που συμμετείχαν στο πείραμα. Τέλος, προέβλεπαν ότι θα υπήρχε μια σημαντική μείωση της συγκέντρωσης κορτικοτροπίνης, αφού τα φιλιά περιορίζουν το άγχος.

Αντίθετα όμως με ό,τι είχαν προβλέψει, οι Hill και Wilson διαπίστωσαν ότι η ωκυτοκίνη αυξανόταν μόνο στους άντρες, ενώ παραδόξως μειωνόταν στις γυναίκες. Κατέληξαν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι συνήθως οι γυναίκες χρειάζονται κάτι περισσότερο από ένα απλό φιλί για να νιώσουν ότι εμπλέκονται συναισθηματικά σε μια ερωτική σχέση! Ωστόσο, η πρόβλεψή τους σχετικά με τη μείωση των επιπέδων συγκέντρωσης κορτικοτροπίνης επαληθεύθηκαν, αποδεικνύοντας την ευεργετική επιρροή των φιλιών στη μείωση του άγχους.

Ορισμένοι αναγνώστες μπορεί να βρίσκουν άκρως ενοχλητική ή και αποτρόπαιη την ιδέα ότι όλη η ερωτική μας συμπεριφορά, και ειδικότερα οι πιο ρομαντικές εκδηλώσεις της, όπως π.χ. τα γεμάτα πάθος φιλιά, ενδέχεται να ακολουθούν τυφλά κάποιες νευροχημικές διεργασίες που συντελούνται στο εσωτερικό του εγκεφάλου μας χωρίς ποτέ να το συνειδητοποιούμε. Ισως φοβούνται πως αυτή η λεπτομερής ανατομία του έρωτα μπορεί τελικά να σκοτώσει το ερωτικό πάθος.

Πάντως, παρά τις τεράστιες προόδους που έχει κάνει, η επιστήμη απέχει ακόμη πολύ από το να εξηγεί ικανοποιητικά όλους τους ερωτικούς μηχανισμούς και τη λειτουργία τους, πόσω μάλλον από το να αποκαλύπτει τα υποκειμενικά μυστικά της ερωτικής μαγείας. *
Σ.ΜΑΝΟΥΣΕΛΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 1/6/2009

Μαζικό πείραμα παραψυχολογίας στο Twitter

Για πρώτη φορά ένα επιστημονικό πείραμα, στον τομέα της παραψυχολογίας, πρόκειται να διεξαχθεί αποκλειστικά μέσω της όλο και πιο δημοφιλούς υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
Βρετανοί ειδικοί, υπό τον καθηγητή ψυχολογίας Ρίτσαρντ Γουάιζμαν, του πανεπιστημίου του Χερτφορντσάιρ, έναν από τους πιο γνωστούς ειδικούς διεθνώς σε θέματα παραψυχολογίας, θα μελετήσουν το φαινόμενο της «εξ αποστάσεως όρασης», δηλαδή της ικανότητας που ισχυρίζονται ότι έχουν μερικοί άνθρωποι να εντοπίζουν και να ξεχωρίζουν μια τοποθεσία καθαρά με το νου τους.

Μέλη του κοινού, όλη αυτή την εβδομάδα, θα κληθούν να στείλουν στο Twitter τις εντυπώσεις τους για ένα τυχαία διαλεγμένο σημείο στη Βρετανία, το οποίο θα επισκεφθεί ο ερευνητής. Το κοινό στη συνέχεια θα ψηφίσει για το ποια από τις πέντε φωτογραφίες που θα αναρτηθούν σε μια ιστοσελίδα, δείχνει που ακριβώς στεκόταν στην πραγματικότητα ο ερευνητής.

Το πείραμα θα επαναληφθεί τέσσερις φορές, με οπτικά διαφορετικές τοποθεσίες κάθε φορά, σύμφωνα με τη Daily Telegraph και το New Scientist (το γνωστό βρετανικό επιστημονικό περιοδικό συνεργάζεται για το πείραμα). Αν στο τέλος του πειράματος οι ψήφοι σωστά επισημάνουν τουλάχιστον τρεις τοποθεσίες-στόχους, θα αποδειχτεί ότι υπάρχει υπερ-αισθητική αντίληψη (ESP).

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γουάιζμαν, που δήλωσε «προσωπικά σκεπτικιστής για το ζήτημα», «τρεις επιτυχίες είναι πολύ πέρα από τις τυχαίες πιθανότητες και θα ήταν κάτι εντυπωσιακό». Ο Γουάιζμαν θα επισκεφτεί κάθε μια από τις τέσσερις τοποθεσίες-στόχους και θα στείλει ένα μήνυμα στο Twitter σε χιλιάδες συμμετέχοντες ενθαρρύνοντάς τους να στείλουν στο Twitter τις σκέψεις τους για το που ακριβώς στη Βρετανία βρίσκεται.

Είκοσι λεπτά μετά, θα στείλει ένα δεύτερο μήνυμα στο Twitter με το οποίο θα παραπέμπει τους συμμετέχοντες σε μια ιστοσελίδα όπου θα βρουν μια φωτογραφία με την πραγματική φωτογραφία του μέρους όπου βρίσκεται και άλλες τέσσερις φωτογραφίες-μαϊμούδες.

Το κοινό θα ψηφίσει τέσσερις διαδοχικές φορές, αφού το πείραμα θα επαναληφθεί με τέσσερις διαφορετικές τοποθεσίες.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής Ρ.Γουάιζμαν, το Τwitter επιτρέπει σε χιλιάδες άτομα να συμμετάσχουν άμεσα, με μηνύματα σε πραγματικό χρόνο, πράγμα ιδανικό για ένα πείραμα επαλήθευσης της υπερ-αισθητικής αντίληψης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται πείραμα με αντικείμενο την εξ αποστάσεως όραση (remote viewing). Στη δεκαετία του ΄70, εν μέσω του ψυχρού πολέμου, η CIA είχε δαπανήσει 20 εκατ. δολ. για τέτοιες έρευνες, στο πλαίσιο του «Προγράμματος Stargate», που αποσκοπούσε στην αξιοποίηση ψυχικών κατασκόπων κατά της ΕΣΣΔ.

Κατά τον Γουάιζμαν, οι Σοβιετικοί έκαναν ανάλογα πειράματα και οι ενδείξεις από τις εργαστηριακές έρευνες είναι ότι «όντως κάτι συνέβαινε τότε, από τη στιγμή μάλιστα που η CIA έκρινε ότι έπρεπε να διατηρεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα επί τουλάχιστον δέκα δέκα χρόνια».

Η εξ αποστάσεως όραση έχει συνδεθεί με τη λεγόμενη «αστρική προβολή» και την τηλεπάθεια, αν και κανείς επιστήμων δεν ξέρει αν όντως υπάρχει και πώς λειτουργεί. Το πείραμα του Γουάιζμαν, αντί να εστιασθεί σε μεμονωμένες περιπτώσεις «ψυχικά προικισμένων» ατόμων, θα αξιοποιήσει το Twitter για να ασχοληθεί με τη λεγόμενη «σοφία του πλήθους», σύμφωνα με την οποία ο μέσος όρος της γνώμης των πολλών δίνει τελικά πιο ακριβές αποτέλεσμα από οποιαδήποτε εκτίμηση μεμονωμένου ατόμου.

Το 1927 το BBC είχε ελέγξει τις τηλεπαθητικές ικανότητες του κοινού, ζητώντας από 25.000 ακροατές του να μαντέψουν τι έκαναν ένας μαθηματικός και ένας βιολόγος που ήσαν κλεισμένοι σε ένα γραφείο. Αν και υπήρξαν μερικές εντυπωσιακές μεμονωμένες επιτυχίες, το πείραμα είχε γενικά κριθεί αποτυχημένο, με την έννοια ότι δεν επιβεβαίωσε την ύπαρξη τηλεπάθειας.

Οποιοσδήποτε (και από την Ελλάδα) μπορεί να μέρος στο νέο πείραμα, το οποίο θα ξεκινήσει αύριο, στη διεύθυνση https://twitter.com/RichardWiseman. Τα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά σε μια περίπου εβδομάδα.

Η Γη ίσως έχει «καρδιά που πάλλεται»


Ο πλανήτης μας ίσως έχει «καρδιακό παλμό», σύμφωνα με μια νέα θεωρία Νορβηγών γεωεπιστημόνων, οι οποίοι, μελετώντας σεισμολογικά στοιχεία από τη Χαβάη και την Ισλανδία, υποστηρίζουν ότι ο πυρήνας της Γης πιθανώς απελευθερώνει ταυτόχρονες στήλες μάγματος προς την επιφάνεια κάθε περίπου 15 εκατ. χρόνια.
H νέα ανατρεπτική θεωρία παρουσιάστηκε από τον Ρολφ Μίλντε του πανεπιστημίου του Μπέργκεν και τον Γιαν Ίνγκε Φαλέιντε του πανεπιστημίου του Όσλο. Αν η θεωρία τους είναι σωστή, θα αποτελεί πραγματική επανάσταση για το τι συμβαίνει κάτω από τα πόδια μας.

Σύμφωνα με το New Scientist, ανεξάρτητοι γεωπιστήμονες που τους ζητήθηκε να τη σχολιάσουν, εμφανίστηκαν διχασμένοι, με μερικούς να απορρίπτουν την θεωρία και άλλους να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι δύο νορβηγοί επιστήμονες μελέτησαν το πάχος του γήινου φλοιού κάτω από την Ισλανδία και τη Γροιλανδία. Η Ισλανδία βρίσκεται στη Μεσο-Ατλαντική Ράχη, όπου αναδύεται συνεχώς μάγμα για να σχηματίσει νέο φλοιό. Κάτω από την Ισλανδία πιστεύεται ότι υπάρχει μια στήλη μάγματος και όταν περισσότερο μάγμα αναδύεται από το βάθος της Γης, τότε παχαίνει πιο γρήγορα ο φλοιός στην επιφάνεια.

Οι νέες μετρήσεις έδειξαν ότι ο φλοιός παχαίνει κατά περιοδικά διαστήματα, με συχνότητα περίπου κάθε 15 εκατ. χρόνια, μια ένδειξη ότι με ακριβώς τη συχνότητα αναδύεται και το μάγμα υπό την πίεση του πυρήνα του πλανήτη μας. Ανάλογες μετρήσεις στη Χαβάη, η οποία επίσης «κάθεται» πάνω σε μια μεγάλη στήλη μάγματος, έδειξαν περιέργως μια ανάλογη εικόνα και –κυρίως- μια συχνότητα ανόδου του μάγματος που συμπίπτει με αυτή την Ισλανδίας.

Σύμφωνα με τους δύο ερευνητές, εφόσον οι δύο περιοχές (Ισλανδία-Χαβάη) βρίσκονται σε πολύ διαφορετικά μέρη της Γης, ο παρατηρούμενος συγχρονισμός στην ανάδυση του μάγματος δεν πρέπει να σχετίζεται με τον μανδύα της Γης, αλλά με τον πυρήνα, με κάποιο τρόπο που δεν είναι ακόμα γνωστός. Η εκτίμηση αυτή οδήγησε τους νορβηγούς επιστήμονες στην εκτίμηση ότι ο πυρήνας του πλανήτη μας κατά περιοδικά διαστήματα θερμαίνει το υπερκείμενο μάγμα, δημιουργώντας συγχρονισμένες στήλες μάγματος που αναδύεται σε διάφορες περιοχές της Γης.

«Αν είναι σωστή η θεωρία αυτή, τότε θα αποτελεί σημαντική αλλαγή σε σχέση με τις τωρινές αντιλήψεις μας», δήλωσε ο Ρόντρι Ντέηβις από το Imperial College του Λονδίνου. Πολλοί γεωλόγοι που πιστεύουν ότι υπάρχουν οι στήλες μάγματος (ένα είδος «καμινάδων» που ανεβάζουν το μάγμα από τα έγκατα της Γης στην επιφάνεια), θεωρούν ότι η όλη διαδικασία μπορεί να εξηγηθεί μόνο μέσα από διαδικασίες, οι οποίες λαμβάνουν χώρα αποκλειστικά στον μανδύα, όπως η συσσώρευση μάγματος στις περιοχές με διαφορετικό ιξώδες (διαφορετική εσωτερική τριβή των ρευστών).

Πολλοί γεωλόγοι, μετά τη δημοσιοποίηση της νέας θεωρίας, δήλωσαν ότι δεν μπορούν να εξηγήσουν πώς και για ποια αιτία μπορεί ο πυρήνας να γεννά τους τεράστιους «καρδιακούς παλμούς» θερμότητας, που απαιτούνται για να εκτοξευτεί το μάγμα συγχρονισμένα προς την επιφάνεια. Επίσης δεν αποκλείουν ότι μελλοντικές πιο λεπτομερείς μετρήσεις ίσως καταρρίψουν το επιχείρημα του συγχρονισμού στην κίνηση του μάγματος, δείχνοντας ότι η στήλη της Ισλανδίας και αυτή της Χαβάης ενεργοποιούνται μεν σε σχετικά κοντινά χρονικά διαστήματα, αλλά όχι ταυτόχρονα.

Από την άλλη, πάλι, σύμφωνα με τον Μάικ Κόφιν του βρετανικού Εθνικού Ωκεανογραφικού Κέντρου, επειδή ο μανδύας δεν είναι ομοιόμορφος, οι στήλες μάγματος που εκτοξεύονται από τον πυρήνα μπορεί να μην φθάνουν ταυτόχρονα στην επιφάνεια.

«Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα».



Η Ρόζα Λούξεμπουργκ ήταν όντως εκείνη που το ανέδειξε ως πολιτικό δίλημμα στο έργο της «Η κρίση της σοσιαλδημοκρατίας», το οποίο γράφτηκε τον Απρίλιο του 1915 και δημοσιεύτηκε στις αρχές του 1916 με το ψευδώνυμο Γιούνιους. Αλλά η ίδια η Λούξεμπουργκ στο επίμαχο χωρίο αποδίδει την πατρότητα της ρήσης στον Φρίντριχ Ενγκελς.

**Το κείμενο έχει ως εξής: «Ο Φρίντριχ Ενγκελς είπε κάποτε: Η αστική κοινωνία στέκει προ ενός διλήμματος, είτε να μεταβεί στο σοσιαλισμό είτε να κατρακυλήσει πίσω στη βαρβαρότητα. Τι σημαίνει μια "κατρακύλα στη βαρβαρότητα" στο σημερινό ύψος του ευρωπαϊκού πολιτισμού; Ολοι έχουμε διαβάσει μέχρι σήμερα αυτές τις λέξεις χωρίς να το πολυσκεφτούμε και τις επαναλάβαμε χωρίς να υποψιαζόμαστε τη φριχτή τους σοβαρότητα. Μια ματιά γύρω μας αυτή τη στιγμή δείχνει τι θα σήμαινε η κατρακύλα της αστικής κοινωνίας στη βαρβαρότητα. Αυτός ο παγκόσμιος πόλεμος είναι μια κατρακύλα στη βαρβαρότητα. Ο θρίαμβος του ιμπεριαλισμού οδηγεί στην εκμηδένιση του πολιτισμού - σποραδικά κατά τη διάρκεια ενός σύγχρονου πολέμου και οριστικά, όταν η περίοδος των παγκοσμίων πολέμων που ξεκίνησε τώρα ακολουθήσει την πορεία της μέχρι τις τελευταίες συνέπειες».

**Και η Λούξεμπουργκ συνεχίζει: «Στεκόμαστε λοιπόν σήμερα μπροστά στο ίδιο δίλημμα με εκείνο που διατύπωνε ο Ενγκελς πριν από μια γενιά, από σαράντα χρόνια: Είτε θρίαμβος του ιμπεριαλισμού και παρακμή κάθε πολιτισμού, όπως συνέβη στην αρχαία Ρώμη, ερήμωση, παρακμή, ένα τεράστιο νεκροταφείο. Είτε νίκη του σοσιαλισμού, δηλαδή της ένοπλης αγωνιστικής δράσης του διεθνούς προλεταριάτου εναντίον του ιμπεριαλισμού και της μεθόδου του, δηλαδή του πολέμου» (Rosa Luxemburg, "Gesammelte Werke, Dietz Verlag", Berlin 1987, τ. 4, σ. 62).

**Αλλά ποιο είναι αυτό το επίμαχο χωρίο του Ενγκελς; Ούτε οι σχολιαστές των «Απάντων» της Λούξεμπουργκ ούτε όσοι επαναλαμβάνουν σε διάφορα πολιτικά ή θεωρητικά κείμενα το δίλημμα αυτό δεν μας διαφωτίζουν. Με μια πρώτη ματιά στα κείμενα του Ενγκελς που τοποθετούνται στο χρονικό πλαίσιο των σαράντα χρόνων πριν από

το 1915-6 (Marx Engels Werke, Dietz Verlag, Berlin 1987, τ. 18-19) δεν μπορέσαμε να εντοπίσουμε το αρχικό κείμενο.

**Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισε πριν από 40 χρόνια (άντε πάλι οι τεσσαρακονταετίες) ο γνωστός μαρξιστής συγγραφέας Michael Loewy. Σε άρθρο του σε γαλλικό περιοδικό ο Loewy παρατηρεί ότι ο Ενγκελς δεν έγραψε ακριβώς αυτή τη φράση, αλλά κάτι παρόμοιο στο «Αντί-Ντύρινγκ» (Partisans, no 45, 1969). Το χωρίο έχει ως εξής: «Τόσο οι παραγωγικές δυνάμεις που δημιουργήθηκαν από τον σύγχρονο καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, όπως και το σύστημα της κατανομής των αγαθών που δημιούργησε ο τρόπος αυτός, έχουν έρθει σε οξύτατη αντίφαση με τον ίδιο αυτό τρόπο παραγωγής και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, που κάνει αναπόφευχτη την ανατροπή αυτού του τρόπου παραγωγής και κατανομής, μια ανατροπή που θα έχει σαν αποτέλεσμα να καταργήσει όλες τις διαφορές των τάξεων, αν δεν θέλουμε να εξαφανιστεί ολόκληρη η σύγχρονη κοινωνία».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 30/5/2009 ΙΟΣ

Κυριακή 31 Μαΐου 2009

Η «μαμή της Ιστορίας»

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΕΛΟΥΔΗ

Οι συχνές αναφορές των «κλασικών» Marx και Engels στη βία μπορούν να συγκροτηθούν σε μια ολοκληρωμένη θεωρία· ωστόσο, η θρυλούμενη ρήση του Marx για τη βία ως «μαμή της Ιστορίας» μπορεί να οδηγήσει, με τη γενικότητα και την αοριστία της, σε παρερμηνείες και συγχύσεις.

Ο Marx ήταν, όπως θα έπρεπε να αναμένεται, και στο θέμα αυτό πολύ πιο συγκεκριμένος από τους θιασώτες και τους παραχαράκτες του: Ο Marx χρησιμοποιεί, ρητορικά, αυτή τη μεταφορά στον 1ο τόμο του «Κεφαλαίου» (1867), στο σημείο στο οποίο εξετάζεται η «πρωταρχική συσσώρευση κεφαλαίου» στις πρώτες καπιταλιστικές χώρες της Ευρώπης (Ισπανία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Γαλλία, Αγγλία) από το 17ο αιώνα, με διάφορες μεθόδους: «Οι μέθοδοι αυτές στηρίζονται εν μέρει πάνω στην κτηνώδη βία, όπως π.χ. το αποικιοκρατικό σύστημα. Ολοι όμως χρησιμοποιούσαν την κρατική εξουσία, τη συγκεντρωμένη και οργανωμένη βία της κοινωνίας, για να αναπτύξουν, σαν σε θερμοκήπιο, τη διαδικασία της μεταμόρφωσης του φεουδαρχικού στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής και να συντομέψουν αυτή τη μετάβαση. Η βία είναι η μαμή κάθε παλαιάς κοινωνίας, που εγκυμονεί μια νέα. Αυτή η ίδια είναι μια οικονομική δύναμη».

Τριπλό συμπέρασμα: Στη βάση κάθε βίας είναι η οικονομία -η βία είναι κατά βάσιν οικονομική βία. β) Πάνω σ' αυτή την οικονομική βάση στηρίζεται η κοινωνική βία συγκεντρωμένη στην κρατική εξουσία (στα γερμανικά η λέξη Gewalt σημαίνει ταυτόχρονα: βία και εξουσία). γ) Στις ταξικές κοινωνίες (φεουδαρχία, καπιταλισμός) η βία, οικονομική και κρατική, είναι ταξική. Στην ταξική κοινωνία «το κράτος αναλαμβάνει το στόχο να διατηρήσει με τη βία τους όρους διαβίωσης και κυριαρχίας της άρχουσας πάνω στην εξουσιαζόμενη τάξη» (Engles, «Αντι-Ντύριγκ», 1878).

Για τον Marx («Κομουνιστικό Μανιφέστο», 1848) και η νέα, η εργατική - προλεταριακή, Επανάσταση στηρίζεται, όπως και όλες οι προηγούμενες, πάνω στη βία. Σε αντίθεση όμως μ' αυτές, στόχος της προλεταριακής (αντι)βίας είναι η κατάργηση κάθε ταξικής, οικονομικής και πολιτικής, βίας· η νέα αυτή επαναστατική βία δεν μπορεί να είναι ατομική και εθνική, αλλά μαζική και διεθνής: «Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!».

Ωστόσο, για τον Engels («Κριτική του σοσιαλδημοκρατικού προγράμματος», 1891), είκοσι χρόνια μετά την Παρισινή Κομούνα (1871), δεν αποκλείεται η ειρηνική, χωρίς τη χρήση βίας, μετάβαση στο σοσιαλισμό κάτω από ορισμένες συνθήκες, όπως π.χ. σε χώρες πολύ προχωρημένες στην εποχή του στους δημοκρατικούς θεσμούς (Αγγλία, Γαλλία, Αμερική).

Το διαβόητο έργο του G. Sorel «Στοχασμοί για τη βία» («Reflexions sur la violence», 1908) αποτελεί το κοινό σημείο αναφοράς για την περί βίας θεωρία στον 20ό αιώνα: Σε ριζική αντίθεση με τους «κλασικούς» Marx και Engels, ο Sorel μυθοποιεί και απολυτοποιεί την προλεταριακή βία. Εχοντας μαθητεύσει στο σχολείο του γαλλικού σοσιαλ-ουτοπισμού (Proudhon) και αναρχοσυνδικαλισμού (Reclus) και του συγχρόνου του μπερξονισμού («ζωτική ορμή») και νιτσεϊσμού (θέληση για δύναμη, ηρωισμός, Υπεράνθρωπος), ο Sorel κατασκευάζει ένα εκρηκτικό μίγμα, που περιέχει αρκετό ακτιβισμό, βολονταρισμό, ανορθολογισμό και ρατσισμό (εκτροφή μιας «ανώτερης» πολεμικής ράτσας). Μ' αυτή την ιδεολογική βόμβα μολότοφ, ο Sorel καλεί το προλεταριάτο να αναλάβει «άμεση δράση» (action direct) με γενικές απεργίες, μποϊκοτάρισμα, σαμποτάζ και καταλήψεις εργοστασίων, με στόχο τη δημιουργία μιας ιδανικής ράτσας, που θ' αποτελείται από μιαν elite εργατών-παραγωγών και ηρώων-πολεμιστών - αφήνοντας άθιχτη την οικονομική βάση του συστήματος: τον ίδιον τον καπιταλισμό.

Φαίνεται σήμερα ευνόητο, γιατί λίγο πριν από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο ο Sorel συμμάχησε με την ακροδεξιά εθνικιστική οργάνωση «Action Francaise» (Γαλλική Δράση) του Ch. Maurras και γιατί αμέσως μετά τον πόλεμο ο Mussolini τον αναγνώρισε ως τον πρώτο ιδεολογικό δάσκαλό του.

Εδώ, στον Sorel, βρίσκονται προφανώς οι θεωρητικές καταβολές των πράξεων βίας του συγχρόνου μας «ακροαριστερού», δηλαδή του ακροδεξιού νεοαναρχισμού. *