Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Μαζικό πείραμα παραψυχολογίας στο Twitter

Για πρώτη φορά ένα επιστημονικό πείραμα, στον τομέα της παραψυχολογίας, πρόκειται να διεξαχθεί αποκλειστικά μέσω της όλο και πιο δημοφιλούς υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
Βρετανοί ειδικοί, υπό τον καθηγητή ψυχολογίας Ρίτσαρντ Γουάιζμαν, του πανεπιστημίου του Χερτφορντσάιρ, έναν από τους πιο γνωστούς ειδικούς διεθνώς σε θέματα παραψυχολογίας, θα μελετήσουν το φαινόμενο της «εξ αποστάσεως όρασης», δηλαδή της ικανότητας που ισχυρίζονται ότι έχουν μερικοί άνθρωποι να εντοπίζουν και να ξεχωρίζουν μια τοποθεσία καθαρά με το νου τους.

Μέλη του κοινού, όλη αυτή την εβδομάδα, θα κληθούν να στείλουν στο Twitter τις εντυπώσεις τους για ένα τυχαία διαλεγμένο σημείο στη Βρετανία, το οποίο θα επισκεφθεί ο ερευνητής. Το κοινό στη συνέχεια θα ψηφίσει για το ποια από τις πέντε φωτογραφίες που θα αναρτηθούν σε μια ιστοσελίδα, δείχνει που ακριβώς στεκόταν στην πραγματικότητα ο ερευνητής.

Το πείραμα θα επαναληφθεί τέσσερις φορές, με οπτικά διαφορετικές τοποθεσίες κάθε φορά, σύμφωνα με τη Daily Telegraph και το New Scientist (το γνωστό βρετανικό επιστημονικό περιοδικό συνεργάζεται για το πείραμα). Αν στο τέλος του πειράματος οι ψήφοι σωστά επισημάνουν τουλάχιστον τρεις τοποθεσίες-στόχους, θα αποδειχτεί ότι υπάρχει υπερ-αισθητική αντίληψη (ESP).

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γουάιζμαν, που δήλωσε «προσωπικά σκεπτικιστής για το ζήτημα», «τρεις επιτυχίες είναι πολύ πέρα από τις τυχαίες πιθανότητες και θα ήταν κάτι εντυπωσιακό». Ο Γουάιζμαν θα επισκεφτεί κάθε μια από τις τέσσερις τοποθεσίες-στόχους και θα στείλει ένα μήνυμα στο Twitter σε χιλιάδες συμμετέχοντες ενθαρρύνοντάς τους να στείλουν στο Twitter τις σκέψεις τους για το που ακριβώς στη Βρετανία βρίσκεται.

Είκοσι λεπτά μετά, θα στείλει ένα δεύτερο μήνυμα στο Twitter με το οποίο θα παραπέμπει τους συμμετέχοντες σε μια ιστοσελίδα όπου θα βρουν μια φωτογραφία με την πραγματική φωτογραφία του μέρους όπου βρίσκεται και άλλες τέσσερις φωτογραφίες-μαϊμούδες.

Το κοινό θα ψηφίσει τέσσερις διαδοχικές φορές, αφού το πείραμα θα επαναληφθεί με τέσσερις διαφορετικές τοποθεσίες.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής Ρ.Γουάιζμαν, το Τwitter επιτρέπει σε χιλιάδες άτομα να συμμετάσχουν άμεσα, με μηνύματα σε πραγματικό χρόνο, πράγμα ιδανικό για ένα πείραμα επαλήθευσης της υπερ-αισθητικής αντίληψης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται πείραμα με αντικείμενο την εξ αποστάσεως όραση (remote viewing). Στη δεκαετία του ΄70, εν μέσω του ψυχρού πολέμου, η CIA είχε δαπανήσει 20 εκατ. δολ. για τέτοιες έρευνες, στο πλαίσιο του «Προγράμματος Stargate», που αποσκοπούσε στην αξιοποίηση ψυχικών κατασκόπων κατά της ΕΣΣΔ.

Κατά τον Γουάιζμαν, οι Σοβιετικοί έκαναν ανάλογα πειράματα και οι ενδείξεις από τις εργαστηριακές έρευνες είναι ότι «όντως κάτι συνέβαινε τότε, από τη στιγμή μάλιστα που η CIA έκρινε ότι έπρεπε να διατηρεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα επί τουλάχιστον δέκα δέκα χρόνια».

Η εξ αποστάσεως όραση έχει συνδεθεί με τη λεγόμενη «αστρική προβολή» και την τηλεπάθεια, αν και κανείς επιστήμων δεν ξέρει αν όντως υπάρχει και πώς λειτουργεί. Το πείραμα του Γουάιζμαν, αντί να εστιασθεί σε μεμονωμένες περιπτώσεις «ψυχικά προικισμένων» ατόμων, θα αξιοποιήσει το Twitter για να ασχοληθεί με τη λεγόμενη «σοφία του πλήθους», σύμφωνα με την οποία ο μέσος όρος της γνώμης των πολλών δίνει τελικά πιο ακριβές αποτέλεσμα από οποιαδήποτε εκτίμηση μεμονωμένου ατόμου.

Το 1927 το BBC είχε ελέγξει τις τηλεπαθητικές ικανότητες του κοινού, ζητώντας από 25.000 ακροατές του να μαντέψουν τι έκαναν ένας μαθηματικός και ένας βιολόγος που ήσαν κλεισμένοι σε ένα γραφείο. Αν και υπήρξαν μερικές εντυπωσιακές μεμονωμένες επιτυχίες, το πείραμα είχε γενικά κριθεί αποτυχημένο, με την έννοια ότι δεν επιβεβαίωσε την ύπαρξη τηλεπάθειας.

Οποιοσδήποτε (και από την Ελλάδα) μπορεί να μέρος στο νέο πείραμα, το οποίο θα ξεκινήσει αύριο, στη διεύθυνση https://twitter.com/RichardWiseman. Τα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά σε μια περίπου εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: