Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

δυστυχώς παιδιά η χρεοκοπία απομακρύνεται


Δυστυχώς παιδιά μου δεν θα πτωχεύσουμε. Αλέξη, η αργεντινοποίηση αναβάλλεται επ’ αόριστον, Αντώνη  θα πρέπει να περιμένεις. Όλοι οι επίδοξοι σκυλευτές του πτώματος του ΠΑΣΟΚ αλλά και της χώρας θα μείνουν με την όρεξη, γιατί το κλίμα κατάθλιψης αλλάζει και οι εκλογές, απομακρύνονται. Όσοι προβάρανε το κουστουμάκι Νο 3% και κάτι, αγωνιούντες για τα πιθανά στενέματα, θα πρέπει να φορέσουν φόρμες εργασίας και να στρωθούν στη δουλειά. Θα πρέπει να κάνουν πολιτική. Θα πρέπει να προτείνουν, να υποστηρίξουν, να διορθώσουν, να είναι συγκεκριμένοι και ρεαλιστές. Θα πρέπει να πουν και κανένα ΝΑΙ. Θα πρέπει να αποδείξουν ότι είναι ευτυχείς από τη σωτηρία της χώρας. Θα πρέπει να αποδεχθούν ότι η Ελλάδα εισέρχεται σε μια άλλη εποχή με προοπτικές ανάπτυξης και να βάλουν πλάτη. Γιατί οι δυσκολίες είναι μπροστά μας.  Αν θέλουν να υπάρχουν και στο πολιτικό τοπίο του αύριο.
Ξέρω βέβαια ότι «το κάνω πολιτική» δεν είναι εύκολο πράγμα για  τα  πολιτικά μας κόμματα. Γι’ αυτό στην αρχή θα θελήσουν να παίξουν το έργο που βλέπουμε αυτές τις μέρες.
Κυβερνητικές δυνάμεις  θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν τα περιθώρια που δίνει η σωτηρία. Μην ανοίξουμε αυτό το κλειστό, να μη διαλύσουμε εκείνον τον άχρηστο οργανισμό, να μην πουλήσουμε. Μήπως μας παίρνει να είμαστε λιγάκι large με κείνη τη συντεχνία; Να κάνουμε και λίγους διορισμούς μπας και μαζέψουμε αυτούς που έχουν φύγει; Οι αδρανειακές και πελατειακές δυνάμεις θα ξεσαλώσουν. Η παρούσα λύση ανοίγει την όρεξη για δημοσιονομική και μεταρρυθμιστική χαλάρωση. Ελπίδας μας ο ευρωπαϊκός έλεγχος, αλλά δεν ξέρω αν αρκεί. Θα ήταν τελείως βλακώδες να κυριαρχήσουν τέτοιες λογικές. Η λύση στο πρόβλημα του χρέους δεν σημαίνει με τίποτα και λύση στα δομικά προβλήματα της χώρας. Η σωτηρία παραμένει εσωτερική μας υπόθεση.
Οι υπόλοιποι εν σώματι θα βγουν στα κάγκελα. Και δώστου μπιζάρισμα σε ναυτεργάτες και ταξιτζήδες. Και δώστου σέντρες σε πρυτάνεις και φοιτητές. Και όλοι θα ζητούν εκλογές. Η βία θα χτυπήσει κόκκινο. Όπου φαίνεται επένδυση και δουλειά οι δυνάμεις της πτώσης θα τρέχουν να την καταστρέψουν. Η αδράνεια της αντιμνημονιακής λογική πάνω στην οποία στήριξαν όλη την προηγούμενη πολιτική τους θα συνεχίσει να τους οδηγεί. Η νέα κόκκινη γραμμή θα είναι η διατήρηση των κεκτημένων των συντεχνιών. Ο βαθύτερος στόχος τους, η αποφυγή της ανάκαμψης. Η καταστροφή της χώρας.
  Αλλά το πουλί παιδιά πέταξε. Θα πρέπει να πείτε κάτι άλλο, το σύστημά σας θέλει αλλαγή.
Η ίδια εξέδρα που σας αποθέωσε στο πρώτο ημίχρονο, αυτή η ίδια μπορεί και να σας γιουχάρει. Θα πρέπει να κάνετε και σεις λίγο παιχνίδι. Και εδώ είναι το δύσκολο. Δεν φτάνει πια ο στείρος αρνητισμός. Δεν φτάνει να λέτε ότι έχετε προτάσεις. Θα πρέπει να είναι και εφαρμόσιμες στο περιβάλλον που διαμορφώνεται. Αλλά κυρίως θα πρέπει να θέλετε να αλλάξετε τη χώρα, να θέλετε τις δομικές μεταρρυθμίσεις. Όχι τις άλλες, εκείνες τις δικές σας τις περισπούδαστες που συνήθως οδηγούν στο απλό lifting. Αλλά αυτές που θα πρέπει να διαμορφώσετε από κοινού με την κυβέρνηση και ενάντια στις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας. Και όταν αυτές γίνουν νόμοι, να σπεύσετε να τις στηρίξετε και να διαμορφώσετε συνθήκες ώστε να ευδοκιμήσει η πολυπόθητη ανάπτυξη. Τώρα θα φανεί η υπευθυνότητα όλων. Έχει το πολιτικό σύστημα τα κότσια να σταθεί αντάξιο των περιστάσεων; Έχει το ηθικό ανάστημα να  προτάξει το συμφέρον του λαού μπροστά από το κομματικό συμφέρον; Δεν έχω απάντηση καταφατική.

Οι 24 ώρες που άλλαξαν την Ευρώπη

 
Οι 24 ώρες που άλλαξαν την Ευρώπη

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΚΑΙ ΑΙΦΝΙΔΙΩΣ εμφανίστηκαν τα τανκς. Τα τζάμια του «Τζούστους Λίπσιους», του κτιρίου όπου συνεδριάζουν τα Συμβούλια στις Βρυξέλλες, άρχισαν να τρίζουν και ο θόρυβος των ερπυστριών να γίνεται όλο και απειλητικότερος. «Πηγαίνουν να φυλάξουν τις τράπεζες για την περίπτωση που δεν υπάρξει σήμερα συμφωνία» είπε γελώντας ένας υπάλληλος του Συμβουλίου, ενώ κάποιος καλύτερα ενημερωμένος υπενθύμισε ότι η 21η Ιουλίου είναι η εθνική γιορτή του Βελγίου, την οποία η χώρα τιμά με στρατιωτική παρέλαση.

Λίγο νωρίτερα, εξάλλου, η συμφωνία για το ελληνικό χρέος είχε επί της ουσίας ολοκληρωθεί. Η καγκελάριος κυρία Ανγκελα Μέρκελ είχε ήδη αποσπάσει το «ok» του άμεσα ενδιαφερομένου, του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, και φανερά εύχαρις προσέφερε καφέ και παξιμάδια στους άνδρες της παρέας Ρομπάι, Μπαρόζο, Τρισέ, Σαρκοζί και Γιούνκερ. Επί της ουσίας είχαν συμφωνήσει ότι θα «καλυφθεί» η Ελλάδα από τις αδηφάγες αγορές για τουλάχιστον τρία χρόνια με ένα ποσό της τάξεως των 200 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 150 δισ. θα προέλθουν, πάνω-κάτω, από δημόσιους κορβανάδες και τα 50 δισ. από ιδιωτικούς.

Ειδικότερα, τα κράτη της ευρωζώνης θα δανειστούν για λογαριασμό της Ελλάδας περί τα 109 δισ. ευρώ, η Ελλάδα θα βάλει από την «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας της περί τα 28 δισ. ευρώ (αν δεν τα καταφέρει θα πρέπει να τα βάλει η ευρωζώνη), οι ιδιώτες θα δανείσουν στην Ελλάδα περί τα 50 δισ. ευρώ και σε αυτά θα προστεθούν τα ομόλογα που θα αγοράσει ο ευρωμηχανισμός σταθερότητας σε τιμές αγοράς. Παράλληλα ο μηχανισμός αυτός θα παράσχει και εγγυήσεις της τάξεως των 35 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να κάνει τα στραβά μάτια και να εξακολουθήσει να δέχεται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, στην περίπτωση που οι διεθνείς οίκοι τα διαβαθμίσουν σε «παλιόχαρτα».

Ασφαλώς τη δυσκολότερη δουλειά σε αυτή την ιστορία την έκανε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος, παρά την πασίγνωστη εμμονή του να κοιμάται σπίτι του, την Τετάρτη αποφάσισε αιφνιδίως να ξενοκοιμηθεί στο Βερολίνο. Ενημέρωσε την κυρία Μέρκελ ότι την Τετάρτη το απόγευμα θα συνεδριάσουν οι δυο τους, ότι στη συνέχεια θα έχουν δείπνο εργασίας και ότι αν χρειαστεί θα συνεδριάσουν με τους συνεργάτες τους και μετά το δείπνο. Οπερ και εγένετο. Διαβουλεύθηκαν ως τα μεσάνυχτα, στη συνέχεια κοινοποίησαν τη συμφωνία τους στον πρόεδρο της ΕΕ κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι, οι υπηρεσίες του οποίου ανέλαβαν, στη διάρκεια της νύχτας, να διαβιβάσουν τα σχετικά κείμενα στις εθνικές αντιπροσωπείες.

Λίγες ημέρες πριν ο κ. Σαρκοζί είχε αφήσει να διαφανεί ποιες είναι οι διαθέσεις του: Μιλώντας στο περιθώριο ενός υπουργικού συμβουλίου στο Παρίσι άφησε να διαρρεύσει προς τον Τύπο ότι κατά τη γνώμη του «οι Ελληνες έκαναν ό,τι έπρεπε, οι Γάλλοι το ίδιο, μόνο οι Γερμανοί καθυστερούν πυροδοτώντας την κρίση». «Ο γερμανικός εγωισμός είναι εγκληματικός» είπε ο γάλλος πρόεδρος σημειώνοντας παράλληλα ότι «θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να σταματήσουν να μιλάνε αυτές οι πόρνες, οι οίκοι αξιολόγησης που παίζουν κερδοσκοπικά παιχνίδια».

Εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως ο γάλλος πρόεδρος δεν απέτυχε. Ο «γερμανικός εγωισμός» μαλάκωσε και η Ευρώπη αποφάσισε για πρώτη φορά επισήμως να αγνοήσει τους περιβόητους οίκους πράττοντας αυτό που από πολιτικής απόψεως κρίθηκε επιβεβλημένο. Διέσωσε την Ελλάδα, κατά πάσα πιθανότητα δε και τον ίδιο της τον εαυτό.

Για να συμβεί ωστόσο αυτό απαιτήθηκαν πολύωρες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, οι οποίες όπως ανέφερε παράγων που ήταν παρών στη συνεδρίαση, ήταν κυρίως επίπονες. «Οι περισσότεροι πρωθυπουργοί δεν ήταν καν σε θέση να κατανοήσουν τι ήταν αυτά στα οποία έπρεπε να συμφωνήσουν. Και φυσικά ζητούσαν διευκρινίσεις, τουλάχιστον σε σχέση με τη συνδρομή των τραπεζών στην επιχείρηση διάσωσης της Ελλάδας». Στο δύσκολο αυτό έργο εκλήθησαν εκτάκτως να συνδράμουν οι κατ΄ εξοχήν αρμόδιοι, δηλαδή οι τραπεζίτες. Ετσι τις πρώτες απογευματινές ώρες της Πέμπτης εμφανίστηκαν στην αίθουσα των συνεδριάσεων του Συμβουλίου ο κ. Γιόζεφ Ακερμαν της γερμανικής Deutsche Βank και ο κ. Μποντουέν Προτ της γαλλικής ΒΝΡ Ρaribas. Λίγο αργότερα κατέφθασαν εκτάκτως οι επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος και της Εθνικής κκ. Γιώργος Προβόπουλος και Βασίλης Ράπανος, ενώ παρών ήταν και ο κ. Τσαρλς Νταλάρα εκπροσωπώντας το ΙΙF, δηλαδή το μεγαλύτερο τραπεζικό «λόμπι» στον κόσμο. Επί της ουσίας οι εκπρόσωποι των τραπεζών εξήγησαν στους ηγέτες της ευρωζώνης ότι αντιλαμβάνονται πως αν δεν βάλουν τώρα λίγο το χέρι στην τσέπη για λογαριασμό της Ελλάδας, θα το βάλουν αργότε ρα πολύ περισσότερο, όχι μόνο για λογαριασμό της Ελλάδας, αλλά και λόγω της κατάρρευσης των μετοχών τους. Ετσι δήλωσαν διατεθειμένοι να απολέσουν το 21 % των χρημάτων που θα εισέπρατταν αν εξαργύρωναν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα άμα τη λήξει τους και στην ονομαστική τιμή τους. Συμφώνησαν δε να τα επιμηκύνουν στο μέγιστο δυνατό, δηλαδή ως και 30 χρόνια, δίδοντας ταυτόχρονα στην Ελλάδα δεκαετή περίοδο χάρητος.

Με την πρόταση των τραπεζών συμφώνησαν οι πάντες, πλην του πρωθυπουργού της Ολλανδίας κ. Μαρκ Ρούτε, του οποίου οι τράπεζες δεν διαθέτουν ελληνικά ομόλογα και βρήκε την προσφορά των τραπεζιτών ελάχιστα γενναιόδωρη. Προβλήματα εντόπισαν και οι Φινλανδοί οι οποίοι επέμειναν ότι οι Ελληνες θα πρέπει να υποθηκεύσουν δημόσια ακίνητα για να λάβουν βοήθεια, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι αυτό έπραξαν οι ίδιοι όταν προ εικοσαετίας βρέθηκαν σε κρίση. Ωστόσο υπό την πίεση των υπολοίπων οι Ολλανδοί και οι Φινλανδοί υποχώρησαν, αποσπώντας ωστόσο κάποιες ασαφείς αναφορές υπέρ των θέσεών τους στο τελικό ανακοινωθέν.

ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ
Το τελικό ανακοινωθέν μπορεί να αποδέχθηκε τα πάντα,ακόμη και την περιφρόνηση των διεθνών οίκων αξιολόγησης,αλλά τελικώς η φρασεολογία του κάθε άλλο παρά τιμά το σύγχρονο ελληνικό κράτος.Ειδικότερα αναφέρεται ότι η Ελλάδα αποτελεί «μοναδική περίπτωση» και ότι τα άλλα κράτη της ζώνης του ευρώ δεσμεύονται«να τιμήσουν πλήρως την οικεία κρατική υπογραφή τους». Με άλλα λόγια,με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής ναι μεν η χώρα διασώθηκε οικονομικώς,για τουλάχιστον τρία χρόνια, πλην όμως μετατρέπεται σταδιακώς σε κράτος της ευρωζώνης δεύτερης κατηγορίας.Τα περιθώρια παραστρατημάτων και μη υλοποίησης των όποιων συμπεφωνημένων με την Ευρώπη είναι πλέον ανύπαρκτα,αφού η Ελλάδα με τη διαβάθμισή της στην κατηγορία των έστω και μερικώς χρεοκοπημένων κρατών βρίσκεται πλέον ένα βήμα πριν από την άβυσσο,όπως και αν ο καθείς την εννοεί.

Η Ευρώπη το χρέος, εμείς τα ελλείμματα

Ευ. Βενιζέλος: «Φέρτε πίσω τις καταθέσεις, οι τράπεζες είναι τώρα ασφαλέστερες» - Ανακούφιση στην κυβέρνηση και στην κοινωνία - Υποχρεωτικά πλεονασματικοί στο εξής οι προϋπολογισμοί
Η Ευρώπη το χρέος, εμείς τα ελλείμματα

 ΜΕΤΑ την περιπέτεια των τελευταίων μηνών που έφερε τη χώρα μας στο χείλος του γκρεμού και προκάλεσε «νευρική κρίση» σε όλη την Ευρώπη, η κυβέρνηση πέτυχε το mega-deal στις Βρυξέλλες το οποίο συμπυκνώνεται στο εξής: « Οι Ευρωπαίοι αναλαμβάνουν το χρέος μας και εμείς το έλλειμμα». Η συμφωνία των Βρυξελλών για το πακέτο των 109 δισ. ευρώ προκάλεσε ανακούφιση στους πολίτες καθώς απομακρύνεται οριστικά ο κίνδυνος του «ξαφνικού θανάτου», δηλαδή της στάσης πληρωμών και έδωσε ανάσα στους επενδυτές μετά την ήπια αντίδραση των οίκων αξιολόγησης οι οποίοι ανήγγειλαν ταυτόχρονα την «περιορισμένη χρεοκοπία» όσο και την αναβάθμιση της οικονομίας μετά την επιμήκυνση για 30 χρόνια των νέων τίτλων.

«Δεν θριαμβολογούμε. Είναι μια νέα ευκαιρία να αξιοποιήσουμε γρήγορα και εντατικά το τεράστιο περιθώριο που μας δόθηκε για να αλλάξουμε τον δημόσιο τομέααλλά και να κινητοποιήσουμε τον ιδιωτικό τομέα για να επιστρέψει η οικονομία το συντομότερο στην ανάπτυξη ». Αυτό είναι το μήνυμα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου ο οποίος με δήλωσή του στο «Βήμα της Κυριακής» απευθύνει έκκληση στους επιχειρηματίες, κεφαλαιούχους και εφοπλιστές να « φέρουν πίσω τις καταθέσεις και να κινητοποιήσουν όλους τους διαθέσιμους πόρους για επενδύσεις και ανάπτυξη ».


«Σχέδιο Μάρσαλ» υπό τον Ολι Ρεν
Μάλιστα, τους καλεί να συμμετάσχουν στο νέο «σχέδιο Μάρσαλ» στο οποίο θα συγκεντρωθούν πόροι άνω των 14 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το σχέδιο θα το «τρέχει» με ευθύνη της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό τον συντονισμό του επιτρόπου κ. Ολι Ρεν, γνωστού σε όλους από τη ρήση του « κουράγιο, Ελληνες » λίγο προτού υπογραφεί το πρώτο μνημόνιο. Η κυβέρνηση μάλιστα απευθύνεται στην ευρωπαϊκή επιχειρηματική κοινότητα ξεκινώντας από το Βερολίνο όπου ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοΐδης συναντήθηκε με τον γερμανό υπουργό Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ. Τον κάλεσε να στηρίξει δυναμικά στο μεγάλο αυτό επενδυτικό πρόγραμμα και το ίδιο αναμένεται να πράξει ο κ. Βενιζέλος στο ταξίδι του στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Βενιζέλος δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ανάγκη επιστροφής των καταθέσεων στις τράπεζες καθώς όπως υπογραμμίζει « η συμφωνία των Βρυξελλών εξασφαλίζει απόλυτα τις ελληνικές τράπεζες, που σήμερα είναι ασφαλέστερες, και τους καταθέτες. Τα χρήματα που φύγανε στο εξωτερικόείναι μια ευκαιρία να επανέλθουν στις ελληνικές τράπεζες.

Και αυτοί που τα πήραν και τα έχουν στο σπίτι γιατί οι αποταμιεύσεις είναι λίγες, για λόγους ασφάλειας αλλά και για λόγους συμμετοχής στην εθνική προσπάθεια, ας τα επιστρέψουν στις τράπεζες».

Η συμφωνία των Βρυξελλών, πράγματι, καλύπτει κατά 100% το «χρηματοδοτικό κενό» της χώρας ως το 2020 ενώ ταυτόχρονα μειώνει σε απόλυτα μεγέθη το χρέος κατά 37 δισ. ευρώ. Το κυριότερο όμως είναι ότι ελαφρύνει τον προϋπολογισμό από τους τόκους που θα εκτοξεύονταν το 2014 στα 19 δισ. ευρώ (από 14 δισ. ευρώ εφέτος) και το 2015 θα ξεπερνούσαν τα 20 δισ. ευρώ. Υπό αυτές τις προβλέψεις το χρέος κρίθηκε «μη βιώσιμο». Η πραγματική χρεοκοπία ήταν θέμα χρόνου...

Το βάρος στην επόμενη γενιά
Βέβαια το αρνητικό είναι ότι το βάρος εξόφλησης των χρεών, κατά ένα μεγάλο μέρος μεταφέρεται στην επόμενη γενιά αφού με την αναδιάρθρωση θα εκδοθούν ομόλογα που θα λήγουν ως το 2040!

Για να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες της χώρας που προβλέπε ται να μείνει εκτός αγορών τα επόμενα χρόνια, στο πακέτο των 109 δισ. ευρώ μεταφέρονται 45 δισ. ευρώ από τα αδιάθετα δάνεια του πρώτου μνημονίου. Οπως εξηγεί ο κ. Βενιζέλος ως τώρα από το πρώτο πακέτο η Ελλάδα έχει αντλήσει 65 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένης και της πέμπτης δόσης των 12 δισ. ευρώ). Μένουν αδιάθετα 45 δισ. ευρώ. Πλέον η έκτη δόση του πρώτου μνημονίου, που έχει προγραμματιστεί να καταβληθεί στις 15 Σεπτεμβρίου, θα αποτελέσει την πρώτη δόση του νέου πακέτου βοήθειας.

Το πακέτο συμπληρώνεται από τα νέα δάνεια που θα απαιτηθεί να καταβληθούν για την Ελλάδα μέσω του μηχανισμού σταθερότητας ΕFSF, όπως έγινε στην περίπτωση της Ιρλανδίας. Το ΕFSF θα ενισχυθεί με όλα τα αναγκαία κεφάλαια ώστε να επαναγοράσει από τη δευτερογενή αγορά ελληνικά ομόλογα που θα μειώνουν το ελληνικό χρέος τουλάχιστον κατά 12,6 δισ. ευρώ. Ακόμη τριπλασιάζονται οι πόροι (στα 30 δισ. ευρώ) του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στο οποίο θα υποχρεωθούν να προσφύγουν όσες τράπεζες δεν καταφέρουν να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους, όπως απαιτούν οι νέες συνθήκες.

Από την πλευρά της κυβέρνησης οι δεσμεύσεις είναι σαφείς: 1 Η μείωση του ελλείμματος στα 17 δισ. ευρώ εφέτος και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος (έσοδα μείον δαπάνες) στον προϋπολογισμό το 2012.

2 Η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ ως το 2015. Μάλιστα, προκειμένου να ανακοπεί η κρίση χρέους στην ευρωζώνη για όλες τις χώρες αποφασίστηκε « τα δημοσιονομικά ελλείμματα σε όλες τις χώρες εκτός από τις υπαγόμενες σε πρόγραμμα που έχουν συγκεκριμένους στόχους να μειωθούν κάτω από 3% ως το 2013 το αργότερο».
ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΥΣ
Αυτό που περιμένει τώρα η κυβέρνηση είναι η αντίδραση των οίκων αξιολόγησης.Η λύση που δόθηκε ήδη χαρακτηρίστηκε από τη Fitch «περιορισμένη χρεοκοπία» ενώ αναμένετ αι από τους Μoody΄s και την S&Ρ να αξιολο γηθεί ως «επιλεκτική χρεοκοπία».

Η εξέλιξη αυτή έχει προβλεφθεί και η ΕΚΤ θα εξακολουθήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογ α, αναμένοντας μάλιστα ότι οι νέοι τίτλοι που θα εκδοθούν θα έχουν την εγγύηση του ΕFSF,άρα και υψηλότερη βαθμολογία.Ιδιαίτε ρα ενθαρρυντικό για ταχύτερη έξοδο από τη διαδικασία αυτή είναι ότι δεν ενεργοποιείτ αι ο μηχανισμός πληρωμής των ασφαλίστρω ν κινδύνου (CDS), όπως ακριβώς επεδίωκε η ΕΚΤ.

Μπορεί να πτωχεύσουν οι Αμερικανοί;

Οι Ρεπουμπλικανοί παίζουν στο Κογκρέσο με το «αστρονομικό» εθνικό χρέος για να πλήξουν τον Ομπάμα
  Μπορεί να πτωχεύσουν οι Αμερικανοί;
Ενας από τους αμερικανούς δημοσιογράφους που συνόδευσαν την υπουργό Χίλαρι Κλίντον στην Αθήνα έλεγε σε έλληνα συνάδελφό του ότι «ο Παπανδρέου,όπως και ο Μπερλουσκόνι είναι τυχεροί. Η Βουλή και στην Αθήνα και στη Ρώμη ενέκρινε τα σχέδιά τους για τα ελλείμματα.Ο Ομπάμα,δυστυχώς,δεν είχε ως τώρα αυτή την τύχη.Το Κογκρέσο μας τον κρατά μετέωρο». Ο αμερικανός δημοσιογράφος «ανησυχούσε» επειδή, όπως έλεγε, δεν ήταν καθόλου βέβαιος ότι το Κογκρέσο τελικά «θα κάνει αυτό που πρέπει». Δηλαδή, ότι ως τη μεθεπόμενη Τρίτη 2 Αυγούστου το Κογκρέσο θα έχει εγκρίνει την αύξηση του δημοσίου χρέους κατά 4 τρισ. δολάρια με αυτοδανεισμό ώστε να αποφύγει την πτώχευση η Αμερική- να αποφύγει τη «στάση πληρωμών», όπως προτιμούν να την ονομάζουν οι Αμερικανοί. Κανονικά, δεν θα υπήρχε πρόβλημα αφού δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που το αμερικανικό Δημόσιο έφθασε σε τέτοια κατάσταση, έστω και αν σήμερα το λεγόμενο «εθνικό χρέος» της Αμερικής οδηγήθηκε στο αστρονομικό ποσό των 14,4 τρισ. δολαρίων. Σήμερα όμως το πρόβλημα είναι κυρίως πολιτικό. Οι Ρεπουμπλικανοί που ελέγχουν τη Βουλή και προσβλέπουν με αισιοδοξία να καταλάβουν τον Λευκό Οίκο με τις προεδρικές εκλογές του 2012 θέλουν να εμφανίσουν τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ανίσχυρο. Απορρίπτουν την πρότασή του για αύξηση του χρέους στο ύψος που οι κρατικές υπηρεσίες υποδεικνύουν και «δεν είναι διατεθειμένοι να εγκρίνουν πάνω από 2 τρισ. δολάρια για μια δεκαετία» κατά δήλωση του Τζιμ Τζόρνταν, του Ρεπουμπλικανού προέδρου της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής.

O Ο Λευκός Οίκος και ένα μεγάλο επιτελείο οικονομικών παραγόντων συμφωνεί ότι ο μόνος τρόπος «σωστής και ουσιαστικής» αντιμετώπισης των κολοσσιαίων ελλειμμάτων είναι ο περιορισμός των κρατικών δαπανών σε συνδυασμό με την αύξηση της φορoλογίας. Οι Ρεπουμπλικανοί αντιδρούν στην αύξηση της φορολογίας και δέχονται τη μείωση του προϋπολογισμού κατά 2 τρισ. δολάρια. Ενα 44% των βουλευτών τους εμμένει αταλάντευτα στις θέσεις του και δηλώνει ότι «δεν θα δίσταζε να αφήσει τη χώρα να χρεοκοπήσει» (Αmerican Conservative). Φυσικά, πρόκειται για ρητορικό σχήμα λόγου, γιατί η Αμερική έχει πολλές δικλίδες ασφαλείας για να μη χρεοκοπήσει.
Είναι ωστόσο αμφίβολο αν το «μπάλωμα» των 4 τρισ. δολαρίων που ζητεί ο Ομπάμα λύνει πραγματικά το πρόβλημα της Αμερικής. Το εθνικό χρέος θα συνεχίσει να διογκώνεται, η κυβέρνηση θα δυσκολευθεί να πληρώνει τα χρεολύσιαίσως μάλιστα αναγκαστεί να καταφύγει σε άλλα μέσα-, τα επιτόκια στις διεθνείς αγορές θα αυξηθούν ασφαλώς όπως και τα ασφάλιστρα και τα χρηματιστήρια θα πάθουν νευρικό κλονισμό διαρκείας. Αλλωστε, οι περισσότεροι αναλυτές βλέπουν την τακτική που προσπαθεί να εφαρμόσει ο πρόεδρος Ομπάμα απλώς σαν «μια μετατόπιση της κρίσης στο μέλλον», τουλάχιστον ως τις προεδρικές εκλογές- τις οποίες ο πρόεδρος ελπίζει ότι θα κερδίσει. Πιστεύεται επίσης ότι μετά τις εκλογές οι Ρεπουμπλικανοί «θα προσγειωθούν στην πραγματικότητα» («Τhe Νew Υork Τimes» 12/7).
Το χρέος τριπλασιάστηκε
Ο κάθε Αμερικανός «χρωστάει» 46.132 δολάρια, καθώς το αμερικανικό Δημόσιο είναι χρεωμένο 14,4 τρισ. δολάρια. Πριν από δέκα χρόνια, στις 2 Ιουλίου 2001, το δημόσιο χρέος ήταν κάτω από το ένα τρίτο του σημερινού και ανάλογο ήταν το «χρέος» του κάθε πολίτη.
Η σπάταλη, ανεδαφική διαχείριση του δημοσίου χρήματος και, κυρίως, οι πολεμικοί τυχοδιωκτισμοί του Τζορτζ Μπους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν με όλα όσα αυτά συνοδεύτηκαν και η παράλληλη μείωση της φορολογίας των εύπορων πολιτών έφεραν αυτό το αποτέλεσμα. Εφεραν την Αμερική στην κρίση πληρωμών- στην «πιο χλευαστική κατάσταση στην οποία περιήλθε ποτέ το αμερικανικό έθνος» έγραψε ο διεθνολόγος Steven Wieting.

ΗΠΑ: 16 ΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ
Δεν είναι κάτι το πρωτοφανές αυτή η κρίση του εθνικού χρέους της Αμερικής.Από το 1993 ως σήμερα η χώρα έφθασε 16 φορές στα όρια της πτώχευσης,μάλιστα το 1995,επί προεδρίαςΜπιλ Κλίντον,το κράτος έπαυσε να λειτουργεί επί μια εβδομάδα.Τότε αυτό είχε χαρακτηριστεί από τον Λευκό Οίκο«μικρή δημοσιονομική περιπέτεια» και στην Ευρώπη«αμερικανικός εκκεντρισμός».Σήμερα όμως τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα και οι επιπτώσεις της κρίσης αποτελούν απειλή για όλο τον κόσμο.Στάση πληρωμών στην Αμερική για ένα μόνο 24ωρο σημαίνει πτώση από 1,4% ως 2,7% στα πέντε μεγαλύτερα εκτός Αμερικής χρηματιστήρια του κόσμου,έγραψε η αξιόπιστη «Βarron΄s» της Νέας Υόρκης.Και αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων,καθυστέρηση- ακόμη και ματαίωση- καταβολής μισθών σε 620.000 άτομα,στην πλειονότητά τους σε χώρες με καθυστερημένη ή και ανύπαρκτη οικονομία.Στις 3 Αυγούστου,την επομένη της «ημέρας κρίσεως»,το αμερικανικό Δημόσιο πρέπει να στείλει επιταγές 70 εκατ.δολαρίων και αν δεν υπάρχει η έγκριση του Κογκρέσου η Αμερική«θα έχει έναν λογιστικό,οικονομικό και πολιτικό εφιάλτη»,προβλέπουν οι «Financial Τimes».

Ούτε το υπουργείο Οικονομικών ούτε κάποια άλλη κυβερνητική πηγή στην Ουάσιγκτον ανακοίνωσαν ποιοι θίγονται σε περίπτωση χρεοκοπίας,είτε καθυστέρησης στην κάλυψη του ελλείμματος.Το γενικευμένο«όλες οι εκδηλώσεις κρατικής ευθύνης»που ανέφερε ο πρόεδρος Ομπάμα δεν ξεκαθαρίζει τα πράγματα,είναι όμως βέβαιο ότι ακόμη και οι λεγόμενοι «τομείς ασφάλειας» - το Πεντάγωνο,η ΝΑSΑ,τα εργαστήρια υψηλής τεχνολογίας κ.λπ.- θα δεχθούν πλήγματα.Μάλιστα προχθές ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα της Αμερικής,στην Καλιφόρνια,προειδοποίησε ότι«θα δυσκολευτεί παρά πολύ να συνεχίσει το έργο του (...),ίσως μάλιστα διακόψει σειρά προγραμμάτων αν δεν καταβληθεί η δεύτερη δόση της κρατικής επιχορήγησης ως τις 6 Αυγούστου».

Σπίτια και άνθρωποι μένουν στα... αζήτητα
Ο ταν τον Μάρτιο του 2009 ο ελληνικής καταγωγής ιδιοκτήτης του μεσιτικού γραφείου Αpollo Real Εstate στην Πρόβιντενς του Ροντ Αϊλαντ είδε την αγγελία στην ηλεκτρονική σελίδα του «Globe» της Βοστώνης δεν μπορούσε να πιστέψει στα μάτια του. Μια διώροφη έπαυλη οκτώ κυρίων δωματίων, κατασκευής στις αρχές της δεκαετίας του ΄40, σε οικόπεδο σχεδόν 40 στρεμμάτων στη γειτονική Πολιτεία του Κονέκτικατ, πουλιόταν αντί 6,5 εκατ. δολαρίων. Αυτή η ίδια έπαυλη είχε αγοραστεί 18,8 εκατ. δολάρια από κάποιον μεγαλοδικηγόρο του Μανχάταν. Εκείνος είχε κάνει τότε τα συμβόλαια και το γνώριζε.
Αν η έπαυλη ζητούσε αγοραστή στο ένα τρίτο της τιμής αγοράς πρέπει να ήταν μάλλον η ευτυχής εξαίρεση. Επειδή τα κτίρια- από μονοκατοικίες ως τους μεγάλους ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης, του Σικάγου και του Λος Αντζελες- πωλούνται σήμερα ακόμη και στο ένα πέμπτο και ένα έκτο του κόστους τους όταν δεν μένουν επί μήνες απούλητα. Το εντυπωσιακό πολυώροφο κτίριο των «Νew Υork Τimes» στο κεντρικότερο σημείο του Μανχάταν πωλείται από τα μέσα του 2010 αλλά δεν βρίσκει αγοραστή ούτε στο 30% των δολαρίων που θα έπαιρνε αν πουλιόταν το 2008. Η Αfrica Ιsrael, μια από τις μεγαλύτερες κτηματομεσιτικές επιχειρήσεις της Αμερικής, ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι το πρώτο εξάμηνο του 2011 μπόρεσε να πωλήσει μόνο έντεκα από τα 224 πολυώροφα κτίρια που διαχειριζόταν. Η εταιρεία δεν ανέφερε το ποσό που πωλήθηκαν αλλά μια ανώνυμη πηγή δήλωσε πως « όταν πιάναμε το 35% της τιμής που άξιζε να πουληθεί κάναμε πάρτι».

Αυτό είναι μία μόνο πτυχή της «έλλειψης ρευστότητας», της «δημοσιονομικής κρίσης», της απειλής για «στάση πληρωμών»- που για αρκετά εκατομμύρια Αμερικανών είναι ήδη γεγονός. Υπάρχουν πραγματικά τραγικές περιπτώσεις- και πρόκειται για δεκάδες χιλιάδες- τις οποίες δεν μπορεί να συλλάβει εύκολα ένας μη Αμερικανός. Περισσότεροι από 1.200.000 νέοι και νέες αναγκάστηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο να διακόψουν σπουδές σε πανεπιστήμια και ανώτατα ιδρύματα- ακόμη και τελειόφοιτοιεπειδή οι γονείς τους δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα υπέρογκα δίδακτρα. «Εχασαν την όποια οικονομική ευρωστία διέθεταν ως τότε» γράφει η γαλλική «Le Μonde». Οι τράπεζες που ως πρόπερσι παρακαλούσαν και πρόσφεραν « δάνεια υπό απίστευτα ευνοϊκούς όρους» στους σπουδαστές τώρα ζητούσαν και εξακολουθούν να ζητούν «εγγύηση πλήρως ελεγχόμενη», όπως « ενημερώνει πάντα ενδιαφερόμενον» η Ενωση Αμερικανικών Τραπεζικών Ιδρυμάτων. Οκτακόσιες χιλιάδες και πλέον οικογένειες αναγκάστηκαν να μετακομίσουν στον αμερικανικό Νότο όπου το κόστος ζωής είναι χαμηλότερο όταν στις Πολιτείες όπου ζούσαν έχασαν τη δουλειά τους. Στις κεντρικές περιοχές των μεγαλουπόλεων όπου πριν από τρία χρόνια ήταν πολύ δύσκολο να βρεις διαμέρισμα να νοικιάσεις, σήμερα « τα ενοικιαστήρια είναι περισσότερα από τα φύλλα των δέντρων του Γκράμερσι Παρκ», γράφει για τη Νέα Υόρκη το «Village Voice».

Φροντίζοντας να περάσει όσο το δυνατόν απαρατήρητο ο Λευκός Οίκος, απαντώντας σε σχόλια στον Τύπο παραδέχτηκε πριν από λίγες ημέρες ότι «είναι παροδική η καθυστέρηση της επιδότησης των εργαστηριακών ερευνών του Πανεπιστημίου της Μινεσότας» και « ελπίζεται» (!) ότι « τελικώς δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στις έρευνες». Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για ερευνητικά προγράμματα που άρχισαν στα μέσα της 10ετίας του ΄20 και αφορούν «τροποποιημένες μορφές ενέργειας». Το πρόγραμμα είχε χρηματοδοτηθεί αρχικά με 55 εκατ. δολάρια αλλά πέρυσι περιορίστηκαν σε 14 εκατ. δολάρια και εφέτος... καθυστερούν και αυτά. Το ενεργειακό, ας σημειωθεί, ήταν και παραμένει ζήτημα υψηλής προτεραιότητας για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

«Σύγκρουση ουτοπίας και πραγματικότητας»
«Τώρα έρχονται τα δύσκολα για τους Αμερικανούς, καθώς η χώρα τους είναι έτοιμη να διαπράξει ένα από τα λιγότερο απαραίτητα δημοσιονομικά σφάλματα της παγκόσμιας ιστορίας.Στην Αμερική οι ουτοπιστές Ρεπουμπλικανοί θέλουν να συντρίψουν το κράτος που προέκυψε από τη δεκαετία του ΄30,επί Ρούζβελτ,και από τον τελευταίο πόλεμο.Δεν θέλουν να δουν ότι αυτοκαταστρέφονται.Αγνωστο πώς θα τελειώσει αυτή η σύγκρουση μεταξύ ουτοπίας και πραγματικότητας».

Μartin Wolf («Τhe Financial Τimes», 12/7)