Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 35 ΧΡΟΝΙΑ (1998): ΜΝΗΜΕΙΟ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ ΑΔΕΙΑΝΟ

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 35 ΧΡΟΝΙΑ (1998): ΜΝΗΜΕΙΟ ΛΑΜΠΡΑΚΗ
ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ ΑΔΕΙΑΝΟ

α) ΜΙΑ ΠΙΝΑΚΙΔΑ ΠΟΥ ΔΙΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ

Μετά την μεταπολιτευτική «ομαλοποίηση», στο χώρο όπου δολοφονήθηκε ο Γρηγόρης Λαμπράκης τοποθετήθηκε μια γλυπτή σύνθεση (δωρεά του κ. Φωκά) στη βάση της οποίας υπάρχει μια άθλια πινακίδα που το περιεχόμενό της διαστρέφει την ιστορική μνήμη και εξαερώνει το ιστορικό συμβάν:

«Στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη,

μαραθωνοδρόμου της ειρήνης,

που έπεσε στις 22 Μαΐου 1963».

«Έπεσε». Άραγε, γλίστρησε, σκόνταψε ή παραπάτησε;

Σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας και συντήρησης της ιστορικής μνήμης, στις 22 Μαΐου 1998, ο υπογράφων τοποθέτησε στο χώρο που δολοφονήθηκε ο Γρηγόρης Λαμπράκης την πινακίδα:

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ

ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΠΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ

ΣΤΙΣ 22 ΜΑΪΟΥ 1963

Ατυχώς, η ιστορική «αλήθεια» που θέλουν να επιβάλουν οι πολιτικοί κληρονόμοι του παρακράτους της εποχής, «αποκαταστάθηκε» αμέσως από το ΚΚΕ, στελέχη του οποίου φρόντισαν να αποκαταστήσουν την «τάξη των πραγμάτων» και να ακυρώσουν την ως άνω πρωτοβουλία, απομακρύνοντας την -κομματικά «επιλήψιμη»- πινακίδα. Για να αποδειχτεί για μια ακόμη φορά ότι οι αυτοθεωρούμενοι «κάτοχοι των αντικειμενικών νόμων της ιστορίας» είναι αυτόχρημα και ιδιοκτήτες της ιστορίας.

Έτσι σήμερα, περίπου μισό αιώνα μετά τη δολοφονία που συγκλόνισε την Ελλάδα (και άλλαξε ριζικά την ελληνική πολιτική σκηνή καθορίζοντας σε μεγάλο βαθμό τις μετέπειτα εξελίξεις), ο διερχόμενος από το μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπος με την αποκρουστική μαύρη ταμπέλα στο πίσω μέρος του μνημείου που «ενημερώνει» τον περαστικό ότι «Εδώ έπεσε ο μαραθωνοδρόμος της ειρήνης Γρηγόρης Λαμπράκης»…

Οι κομματικές σκοπιμότητες πάντοτε παράγουν ιστορικές διαστροφές και αισθητικές ασχήμιες.

«Εδώ έπεσε…». Από ποδήλατο, τραμ, λεωφορείο; Λόγω παραπατήματος, σκοτοδίνης ή λιποθυμιάς;

Ερωτήματα που περιμένουν ακόμα την απάντησή τους.

β) ΜΙΑ ΠΙΝΑΚΙΔΑ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ

γ) Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΙΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

22/5/1998

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανήμερα της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη οι βάνδαλοι ξαναχτύπησαν (!!!)

Χθες τη νύχτα οι «γνωστοί άγνωστοι» κτύπησαν με γκαζάκια προσπαθώντας να πυρπολήσουν το μνημείο του Γρ. Λαμπράκη.

Σήμερα το πρωί ένας άλλος βάνδαλος με προσωπείο εκσυγχρονιστή εσύλησε το μνημείο. Η πλάκα τσίγκου που προσπάθησε να εντοιχίσει φανερώνει το επίπεδο τις αισθητικής του καλλιέργειας και τη σχέση του με το χώρο.

Η αναγραφή ότι ο Γρ. Λαμπράκης υπήρξε ανεξάρτητος βουλευτής της Αριστεράς, φανερώνει την ανεπάρκεια των γνώσεων του. Ο Λαμπράκης υπήρξε βουλευτής της Ε.Δ.Α.

Η παρουσία των Μ.Μ.Ε. στο χώρο φανερώνει τη σκοπιμότητα του. Βέβηλος, αντιαισθητικός και ανιστόρητος απεδείχθει ο κύριος που επιχείρησε το ατόπημα.

Την απάντηση θα την πάρουν από το ίδιο το λαϊκό κίνημα, με τη μαζική του συμμετοχή στην πορεία προς τιμή του πρωτομάρτυρα της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, την Κυριακή 24 Μάη από το στρατόπεδο ΝΤΑΛΙΠΗ.
Το Γραφείο Τύπου της Κ.Ο.Θ. του ΚΚΕ
(Θαυμάστε την «ξύλινη» γλώσσα του Δελτίου Τύπου του ΚΚΕ)

δ) ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΔΑ, ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΣΑΛΙΔΗ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΆΚΗ (1961)

Προς τους επαγγελματίες διαστροφείς της ιστορίας:

Σύμφωνα με δήλωση που κατέθεσε ο πρόεδρος της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ) Ιωάννης Πασαλίδης στο προεδρείο της βουλής κατά την πρώτη συνεδρίασή της μετά τις εκλογές του 1961, «ο Γρηγόρης Λαμπράκης εξελέγη βουλευτής της Β’ περιφέρειας Πειραιώς ως ανεξάρτητος συνεργαζόμενος με την ΕΔΑ».

ε) Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Ο ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 23/5/1998

Στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, εκεί που δολοφονήθηκε, πιο ευανάγνωστα είναι τα ονόματα του... δωρητή και αυτού που το φιλοτέχνησε παρά του τιμώμενου, ενώ πουθενά δεν γίνεται μνεία ποιος ήταν και ποιοι τον δολοφόνησαν.

Το επεσήμανε επανειλημμένα και δημόσια ο πολίτης Κλεάνθης Γρίβας. Κι επειδή ουδενός ίδρωσε τα’ αυτί, παρήγγειλε μια μεταλλική πινακίδα και χθες το πρωί, 35 χρόνια από τη δολοφονία, την τοποθέτησε στο μνημείο. Διαστάσεων 30 Χ 50 εκατ., η πινακίδα έγραφε:

«Στη μνήμη τον ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ,

ανεξάρτητου βουλευτή της Αριστεράς,

που δολοφονήθηκε από το παρακράτος

οτις 22 Μαΐου 1963».

Του ΚΚΕ ο εν υπηρεσία καλοθελητής επεχείρησε επιθετικά να τον αποτρέψει:

- Πήρες άδεια για να το κάνεις αυτό;

- Από ποιόν; Από την... Αστυνομία;

- Από την Επιτροπή Ειρήνης. Σ' αυτήν ανήκε ο Γρηγόρης Λαμπρά­κης.

- Στην Ιστορία και στον ελληνικό λαό ανήκει. Μακάρι να μπορούσα να κάνω το ίδιο και για τον πατέρα μου. Τον δολοφόνησαν, με άλλο τρόπο, το 1947 και τον πέταξαν με άλλους σ' ένα λάκκο...
Για αρκετή ώρα κάθισε παράμερα ο Κλ. Γρίβας και με ικανοποίηση παρακολουθούσε απλούς πολίτες της Θεσσαλονίκης ν' αποθέτουν λουλούδια στο μνημείο ακριβώς κάτω από την πινακίδα του.

Αμ’ δε... Ύστερα από μερικές ώρες, που ξαναπέρασε, η πινακίδα είχε εξαφανιστεί. Δεν χρειάζονται έρευνες για ν' αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι της ιστορικής απρέπειας και του βανδαλισμού:

Είναι αυτοί που θέλουν απλώς «Μαραθωνοδρόμο της Ειρήνης» τον Λαμπράκη, αλλ' όχι και ανεξάρτητο δυναμικό βουλευτή, συνεργαζόμενο με την τότε ΕΔΑ.

Αυτοί που επιμένουν να οικειοποιού­νται ό,τι μεγαλειώδες στην Ιστορία αυτού του τόπου, νομίζοντας πως έτσι ψηλώνει το δικό τους μπόι.

Αυτοί που πασχίζουν να εμφανίζονται... νόμιμοι κληρονόμοι του ηρωικού λαϊκού κινήματος, από το ΕΑΜ ως την αντιδικτατορική αντίσταση, και να το χωρέσουν στο δικό τους μίζερο 5%.

Αυτοί που έμαθαν να υπηρετούν μονίμως τη μικροκομματική σκοπιμότητα και μόνον επιλεκτικά την ιστορική αλήθεια.

ζ) ΤΩΡΑ ΘΑ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΕΝ… ΕΙΡΗΝΗ

Εφημερίδα BONUS, 24/5/1998

«Στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη, ανεξάρτητου βουλευτή της Αριστεράς που δολοφονήθηκε από το παρακράτος στις 23 Μαΐου 1963», έγραφε η μεταλλική πινακίδα διαστάσεων 30 Χ 50 εκατ., που παρήγγειλε και τοποθέτησε στη συμβολή των οδών Ερμού και Σπανδωνή, με δικιά του πρωτοβουλία ο ψυχίατρος Κλεάνθης Γρίβας, ορμώμενος από το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο σημείο (δηλ. στο μνημείο του Γρ. Λαμπράκη) που δολοφονήθηκε ο Μαραθωνοδρόμος της ειρήνης δεν υπήρχε κάτι που να δηλώνει οτιδήποτε για το τιμώμενο πρόσωπο.

Η ενέργεια εξόργισε τη (νομοταγή) Κ.Ο.Θ. του ΚΚΕ (ή ενοχλημένη από το "ανεξάρτητος" που περιείχε η επιγραφή;) με αποτέλεσμα να ξεσπάσει ένας πόλεμος ανακοινώσεων και χαρακτηρισμών διόλου ειρηνικών κι από τις δύο πλευρές.

Συνεργείο της «Διεύθυνσης Πρασίνου» του Δήμου Θεσσαλονίκης τελικά έβγαλε την πινακίδα κι έτσι θα μπορεί πλέον να κοιμάται ήσυχα (τις μη επαναστατικές νύχτες) ο γραμματέας της ΚΟΘ Χ. Κόφφας.

Ανειρήνευτες συνειδήσεις που πληγώνουν σε συνέχειες το «όραμα του Λαμπράκη»!!!

η) Β. ΝΕΤΤΑΣ: «Η πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη»

Ελευθεροτυπία, Τρίτη 26/05/1998

Μετά από 35 χρόνια έχει, άραγε, κάποια σημασία να θυμόμαστε τη δολοφονία του βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη και να ζητούμε την πλήρη διαλεύκανσή της, δηλαδή να χυθεί φως σε μια υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο και άνοιξε το δρόμο για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις με τελική κατάληξη τη δικτατορία;

Κατά την άποψή μου έχει, διότι η Ιστορία διδάσκει, αλλά και επειδή η δολοφονία του Λαμπράκη δεν ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά η αποκορύφωση της αποχαλίνωσης ενός παρακράτους, που δημιουργήθηκε για να αντιμετωπιστεί η «κομμουνιστική δραστηριότητα».
Αυτό το παρακράτος το εξέθρεψε το μονοκομματικό κράτος της Δεξιάς, το μετέτρεψε σε ένα επικίνδυνο τέρας, το οποίο τελικά εστράφη και κατά του εκτροφέα του. H εκτροφή του παρακράτους αρχίζει αμέσως μετά τον πόλεμο, για να γίνει πανίσχυρο στη διάρκεια του Εμφυλίου και ουσιαστικά κυρίαρχο. Το παρακράτος έχει την εξουσία και δεν την έχουν οι κυβερνήσεις... Aντί να αποκατασταθεί η ομαλότητα και να επιδιωχθεί η εθνική συμφιλίωση, διατηρήθηκε ο διχασμός με το διαχωρισμό των Ελλήνων σε «εθνικόφρονες» και «ανθέλληνες», σε «υγιών φρονημάτων» και «μιάσματα»... M' αυτές τις συνθήκες η εθνικοφροσύνη είχε γίνει επάγγελμα μέσα σε ένα αυστηρά μονοκομματικό κράτος.

Η κυβέρνηση Kαραμανλή λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση της «κομμουνιστικής δραστηριότητας», ενισχύοντας τις μυστικές υπηρεσίες και το παρακράτος που αυτές εκτρέφουν. Φτάνουμε να έχουμε την εποχή εκείνη τρεις πανίσχυρες μυστικές υπηρεσίες, με επικεφαλής αξιωματικούς κινηματίες του IΔEA, που διαχειρίζονται τεράστια ποσά από τα μυστικά κονδύλια και δρουν ανεξέλεγκτα: την KYΠ στο Στρατό, τη ΓΔEA (Γενική Διεύθυνση Εθνικής Ασφάλειας) και την ΥΠΔ (Yπηρεσία Πληροφοριών και Διαφώτισης) του υπουργείου Προεδρίας Κυβερνήσεως.

Οι υπηρεσίες αυτές, αντιμαχόμενες και μεταξύ τους, θα απλώσουν παντού πλοκάμια, θα διαβρώσουν τα πάντα και θα δράσουν αποφασιστικά στις εκλογές της βίας και νοθείας του 1961, όπως θα αποκαλυφθεί αργότερα. Μέσα σ' αυτές τις υπηρεσίες θα δράσουν και θα εκκολαφθούν και οι μελλοντικοί δικτάτορες της 21ης Απριλίου, οι οποίοι θα παραμερίσουν και την πολιτική ηγεσία της Δεξιάς, θα αγνοήσουν και τον Kων. Kαραμανλή και θα δράσουν αυτόνομα για δικό τους λογαριασμό. Έτσι, φτάσαμε και στη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη και σε άλλες αντικομουνιστικές δραστηριότητες, που υπονόμευσαν τη δημοκρατία και τελικά την κατέλυσαν.

Γι' αυτήν την εξέλιξη υπάρχουν οπωσδήποτε πολιτικές ευθύνες και για τη δολοφονία Λαμπράκη, ακόμη και αν σταθεί κανείς μόνο στην εκδοχή του Kων. Kαραμανλή, που περιέχεται σε σημείωμα δικό του, το οποίο δημοσιεύτηκε στο «Αρχείο» του. Γράφει ο Kων. Kαραμανλής:

«H πολιτική ευθύνη διά το έγκλημα λογικώς απεκλείετο. Πρώτον, διότι η κυβέρνησίς μου μόνον ζημία ηδύνατο να αναμένει εξ αυτού, δεύτερον διότι ο Λαμπράκης ως πολιτικός παράγων ήτο ασήμαντος, διά να μην είπω ανύπαρκτος. Kαι τρίτον και σπουδαιότερον, διότι μόνον οι ηλίθιοι θα ηδύναντο να οργανώσουν μίαν επισφαλή δολοφονίαν με τρίκυκλον και εν μέσω Aγοράς. Eις την πραγματικότητα, κατά τας πληροφορίας μου, συνέβησαν τα εξής: Ο Λαμπράκης (...) είχεν οργανώσει μίαν συγκέντρωσιν των ``Φίλων της Eιρήνης'' εις την Θεσσαλονίκην, η οποία είχε λάβει χαρακτήρα κομμουνιστικόν. Kατά την διάρκειαν της ομιλίας του συγκεντρώθηκαν εις τον δρόμον εξτρεμιστικά στοιχεία της δεξιάς με πρόθεσιν να τον αποδοκιμάσουν. Φαίνεται ότι μεταξύ αυτών υπήρχαν και μερικοί οργανωμένοι, που είχαν ως σκοπόν, όχι να δολοφονήσουν αλλά να ``στραπατσάρουν'', όπως έλεγαν, τον Λαμπράκη και να προκαλέσουν σύγχυσιν μεταξύ των κομμουνιστών. Φαίνεται δε, επίσης, ότι ορισμένα αστυνομικά όργανα ηνέχθησαν τα σχέδια αυτά, πιστεύοντας ότι με τον τρόπον αυτό εκπληρούν την αντικομμουνιστικήν αποστολήν των».

Tο σημείωμα είναι αποκαλυπτικό. Αναγνωρίζει ότι μεταξύ των «αντισυγκεντρωθέντων» για να αποδοκιμάσουν τον Λαμπράκη ήταν και «μερικοί οργανωμένοι» (χωρίς, όμως, να αναφέρει ποιοι τους οργάνωσαν) για να «στραπατσάρουν» τον Λαμπράκη. Aναγνωρίζει ότι «αστυνομικά όργανα ηνέχθησαν τα σχέδια αυτά», δηλαδή ότι υπήρχε «σχέδιο», χωρίς να αναφέρει ποιοι το κατέστρωσαν. Tο ανέχθηκαν, όμως, «πιστεύοντας ότι με τον τρόπο αυτόν εκπληρούν την αντικομμουνιστικήν αποστολήν των». Άρα, μέσα στην αποστολή τους ήταν και η ανοχή «στραπατσαρίσματος» βουλευτών από οργανωμένους. Γι' αυτήν και μόνο την ανοχή, όπως την περιγράφει ο Kων. Kαραμανλής, υπάρχει πολιτική ευθύνη.

Μεγαλύτερη ωστόσο είναι η πολιτική ευθύνη για το γεγονός ότι η τότε κυβέρνηση Καραμανλή ευνόησε τη «συγκάλυψη» και όχι το ξεκαθάρισμα της υπόθεσης. Αν το είχε κάνει, θα είχε αποκαλυφθεί η δράση του παρακράτους, θα είχαν ξηλωθεί αυτοί που το κινούσαν και δεν θα φτάναμε στη δικτατορία.»

6. ΠΙΝΑΚΕΣ

α) ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ στη Θεσσαλονίκη

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α’ 1913

ΖΕΥΓΟΣ Γιάννης
1947

ΠΟΛΚ Τζορτζ
1948

ΒΕΛΔΕΜΙΡΗΣ Στέφανος
1961

ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ Γρηγόρης
1963

ΧΑΛΚΙΔΗΣ Γιάννης
1967

ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ
1968

β) ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ των πολιτικών δολοφονιών

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ
1912 - 13

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
1922

ΠΥΡΠΟΛΗΣΗ ΤΟΥ ΕΒΡΑΪΚΟΥ
ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΜΠΕΛ (ΒΥΖΑΝΤΙΟ)
1931

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
1935

ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΜΑΗ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
1936

ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ & ΓΕΩΡΓΙΟΥ Β’
1936

ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΤΟΧΗ - ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
1940 - 45

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
1946 - 49

ΜΕΤΕΜΦΥΛΙΑΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΚΡΑΤΙΑ (Περίοδος Α):

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ
1949 - 67

ΜΕΤΕΜΦΥΛΙΑΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΚΡΑΤΙΑ (Περίοδος Β):

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ
1967 - 74

ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΣΥΗ

ΤΣΙΡΩΝΗΣ - ΚΟΥΜΗΣ – ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΚΑΛΤΕΖΑΣ – ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ
1974 - 98

γ) ΤΟ ΜΕΤΕΜΦΥΛΙΑΚΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΣ: Παράνομα

ΑΦΑΝΗΣ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

(Εφημερίδα “Ελεύθερος Κόσμος», 11-8-1968)

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ, πρωθυπουργός

ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΑΓΓΕΛΟΣ, καθηγητής πολυτεχνείου

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, αντ/χης, γραμματέας, CIA

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΒΒΑΣ, σοβιετολόγος, Εκδότης εφημ. «Ελέυθερος Κόσμος»

ΓΕΩΡΓΑΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, σοβιετολόγος, συνεργάτης Υπ. Προεδρίας

ΙΔΕΑ Αλ. Νάτσινας

ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΣ: Νόμιμα

ΚΥΠ: Νάτσινας Αλ.

ΥΠ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Υπ. Προεδρίας: Γωγούσης Νικ.

ΚΛΙΜΑΚΙΟ Υ.Π. στο Υπ. Β. Ελλάδας: Χολέβας Ιωάννης

ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Αστυνομίας και Χωροφυλακής

ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ της Ασφάλειας

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ της Ασφάλειας

ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ: Νόμιμες (επιλεκτικά)

Αντικομουνιστική Σταυροφορία

Εθνικόφρονες Ελασίτες

ΕΚΟΦ (Μιλτ. Εβερτ, Λάκης Ιωαννίδης, Βασ. Κασελάς, κ.α.)

Ελπιδοφόροι Νέοι

Οργάνωση Σπουδαστών

Καρφίτσα

ΚΟΜΜΑ 4ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ (Κ4Α) - Κώστας Πλεύρης

(επισυνάπτεται αναλυτικός πίνακας)

ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΝΟΜΙΜΕΣ: Καθοδηγητές και Στελέχη

Μήτσου Κωνσταντίνος, αντιστρ. χωροφυλακής

Καμουτσής Ευθύμιος, αστ. δ/ντής

Διαμαντόπουλος Μιχαήλ,

Δόλκας Κ., διοικητής Εθνικής Ασφάλειας

Καπελώνης Εμμανουήλ, διοικ. Ζ’ Παρ. Ασφαλείας

Τετραδάκος (Εθν. Ασφ.)

Μητρομάρας (Σπουδ. Ασφ.)

Καραμήτσος (Σπουδ. Ασφ.)

Κουρκουλάκος (Α2-ΚΥΠ)

Εβερτ Μιλτιάδης (ΕΚΟΦ)

Ιωαννίδης Λάκης (ΕΚΟΦ)

ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ (αναλυτικά)

Αντικομμουνιστική Σταυροφορία Ελλάδος

Εθνική Αντικομμουνιστική Οργάνωσις - ΕΑΟ

Εθνική Κοινωνική Αλλαγή - ΕΚΑ

ΕΚΟΦ (Εβερτ, Ιωαννίδης, Κασελάς, κ.α)

Ενωσις Εθνικοφρόνων Ελασιτών - ΕΕΕ

Καρφίτσα

Κόμμα 4ης Αυγούστου - Κ4Α (Κώστας Πλεύρης)

Πανελλήνια Εθνική Σταυροφορία

Σύνδεσμος Αγωνιστών & Θυμάτων Εθνικής Αντιστάσεως

ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
Εθνική Βασιλική Οργάνωσις Νεολαίας

Εθνική Κοινωνική Οργάνωσις Φοιτητών
Ελπιδοφόροι Νέοι

Νεολαία Εθνικής Δράσεως

Οργανωσις Εθνικιστών Φοιτητών Ιατρικής (Β. Αλεβιζάτος)

Οργάνωσις Σπουδαστών Εθνικής Νεολαίας

Πανελλήνιος Εθνική Κοινωνική Ένωσις Νέων

ΣΠΕΑΝ Βύρωνος

Συριανή Ενωσις Νέων

Σώμα Ελπιδοφόρων Νέων

Φοιτητική Πνευματική Εστία Πειραιώς

ΑΚΡΟΔΕΞΙΕΣ (ΝΕΟΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ & ΦΙΛΟΒΑΣΙΛΙΚΕΣ)

Αετός

Αρειοι

Αχαιοί

Βασιλευόμενη Δημοκρατία

Βασιλική Εθνική Παράταξις

Βασιλική Ενωσις

Βυζαντινή Εθνική Οργάνωσις

Εθνική Αντικομουνιστική Νεολαία Ελλάδος

Εθνική Εταιρεία Μελετών

Εθνική Παράταξις Ελληνίδων

Εθνικό Ενωτικό Κόμμα

Εθνικόν Σοσιαλιστικόν Κόμμα Ελλάδος (Ναστούλης Δημ.)

Εθνικόν Φως

Ελεύθεροι Έλληνες Επαναφοράς Βασιλέως

Ελληνικόν Λαϊκόν Κίνημα

Ελληνοκρατες (Σταυρόπουλος)

ΕΛΜΟΚ

Ελπιδοφόροι Νέοι

Εμπρός

Ένωση Ελλήνων Εθνικιστών

Κίνημα Εθνικής Δράσεως

Κόμμα Εθνικής Αναγεννήσεως (Μπόυγος Παναγ.)

Κόμμα Εθνικής των Ελλήνων Σωτηρίας

Κόμμα Ελληνοσοσιαλιστών (Ηράκλειτος Νικ.)

Λαϊκός Συναγερμός

Μακέλην

Μέγας Αλέξανδρος

Πανελλήνιο Κίνημα Βασιλευομένης Δημοκρατίας

Πανελλήνιος Ενωσις Βασιλοφρόνων

Πανελλήνιος Κίνησις Βασιλευομένης Δημοκρατίας

Συνταγματική Βασιλική Παράταξις

Φασιστική Οργάνωσις

δ) ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Επιχείρηση Stay Behind (Gladio / Προβιά)

Επιχείρηση Stay Behind - του ΝΑΤΟ και της CIA (Allen Dulles)

ΑΝΩΤΑΤΟ ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ

«Επιτροπή Μυστικών Επιχειρήσεων»

του Ανώτατου Αρχηγείου των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (SHAPE),

στρατιωτικού βραχίονα του NATO

ΚΩΔΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΚΑΤΑ ΧΩΡΑ

ΑΥΣΤΡΙΑ - Stay Behind

ΒΕΛΓΙΟ - SDRA-8

ΓΑΛΛΙΑ - Glaive

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - Schwert

ΔΑΝΙΑ - Stay Behind

ΕΛΒΕΤΙΑ - P26 (Ομάδα Πληροφοριών και Ασφάλειας)

ΕΛΛΑΔΑ - Κόκκινη Προβιά

ΙΣΠΑΝΙΑ

ΙΤΑΛΙΑ - Gladio

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ - Stay Behind

ΝΟΡΒΗΓΙΑ - Stay Behind

ΟΛΛΑΝΔΙΑ - I&O (Intelligence en Operations)

ΠΟΡΤΟΓΑΛΛΙΑ - Stay Behind / Aginter Press

ΣΟΥΗΔΙΑ - Sveaborg

ΤΟΥΡΚΙΑ - STK / ÖHD / ÖKK

Δεν υπάρχουν σχόλια: