Η απόφαση του δικαστηρίου για την καταδίκη των γαλάζιων κουμπάρων του καρτέλ γάλακτος σε 2,5 χρόνια φυλακή και η άσκηση έφεσης από μέρους τους, που τους άφησε ελεύθερους μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση της εκβίασης σε δεύτερο βαθμό, έβαλε την ταφόπετρα και στο τελευταίο εργαλείο ελέγχου των τιμών και προστασίας των καταναλωτών από την ακρίβεια που είχε απομείνει στον τόπο μας.
Δηλαδή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Τα πρόστιμα που επιβάλλει ανατρέπονται ή συρρικνώνονται από τα δικαστήρια, κανένας παιδαγωγικός σκοπός δεν εκπληρώνεται από τη λειτουργία της. Αλλά και κανένα αποτρεπτικό αποτέλεσμα δεν έχει για τους επιτήδειους και τους κερδοσκόπους της αγοράς.
Τώρα με την απόφαση η Επιτροπή Ανταγωνισμού απαξιώνεται σχεδόν ολοκληρωτικά στα μάτια των πολιτών. Πώς να πείσει ότι οι αποφάσεις της θα εκτελεσθούν όταν καραμπινάτο αυτόφωρο αδίκημα, δηλαδή η σύμπηξη καρτέλ από τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας για να κρατηθούν οι τιμές των προϊόντων τους σε υψηλά επίπεδα, συνδεδεμένο με καραμπινάτη επίσης εκβίαση (απόπειρα την έκρινε το δικαστήριο) δεν οδηγεί κανέναν στη φυλακή;
Το θέμα δεν βρίσκεται στη δικανική κρίση. Βρίσκεται στην αδυναμία του κράτους να προστατεύσει τους πολίτες του. Επί 10 συναπτά έτη, από την εισαγωγή του ευρώ, η ακρίβεια θερίζει και κανείς από τους παράνομα πλουτίζοντες δεν καταβάλλει το τίμημα της αισχροκέρδειας.
Πολιτικά η κυβέρνηση Σημίτη έχασε υπό το βάρος και της ακρίβειας που δημιούργησε και της ασυδοσίας που άφησε στην αγορά. Η κυβέρνηση Καραμανλή ήρθε στην εξουσία με ψήφο διαμαρτυρίας κατά του ΠΑΣΟΚ, αλλά η ασυδοσία εξακολούθησε. Ο σημερινός υπουργός Οικονομίας Γιάν. Παπαθανασίου τοποθετήθηκε το 2004 υφυπουργός, αρμόδιος για την αγορά. Αλλά σε όσους φίλους και εχθρούς τού έλεγαν τότε να δραστηριοποιήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για να τιθασεύσει την αισχροκέρδεια, δήλωνε «άοπλος». Δεν διαθέτω, έλεγε, ούτε μηχανισμό ελέγχου των τιμών ούτε και σχετική νομοθεσία. Θα έπρεπε να δημιουργήσει και τα δύο, αλλά δεν το έπραξε. Μετατέθηκε στο υφυπουργείο Οικονομίας για να γίνει τώρα υπουργός. Το δύσκολο έργο ανέλαβε άλλος. Ποιος θυμάται τον Χρ. Φώλια που με τα 41 μέτρα του θα αντιμετώπιζε τον Αλή Μπαμπά και τους σαράντα κλέφτες της αφοράς; Ερασιτεχνισμοί, αναβολές, καθυστερήσεις, αποτυχία.
Ποιος μπορεί να σηκώσει κεφάλι στον Κερδώο Ερμή και τους αισχροκερδείς οπαδούς του; Ποιος θα περιορίσει δραστικά τον ρόλο των μεσαζόντων και την ασυδοσία των παραγωγών (βιομηχάνων, γεωργών, βιοτεχνών και κτηνοτρόφων); Υπάρχει ελπίς; Η δικαστική απόφαση προκάλεσε απογοητεύσεις. Αλλά και χαλυβδώσεις. Μια μορφή αγώνα ξεπηδά μέσα από δειλές στην αρχή συλλογικότητες. Τα μποϊκοτάζ για τον καφέ και παλιότερα για τα γάλατα άνω του 1 ευρώ δεν πρέπει βεβαίως να υποτιμηθούν. Εχουν όμως παροδικό και, φοβούμαστε, μόνον επικοινωνιακό χαρακτήρα. Η δοκιμασμένη αλλαγή των δομών στην αγορά έρχεται από το οργανωμένο συνεταιριστικό και καταναλωτικό κίνημα. Η προσπάθεια που άρχισε η ΓΣΕΕ είναι αξιοπρόσεκτη. Ιδρυσε τον Σύλλογο Κοινωνικής Οικονομίας και Κατανάλωσης για να συντονίσει συλλογικές μορφές οικονομικής δραστηριότητας σε δήμους, τοπικές ομάδες πολιτών και οργανώσεις εργαζομένων και ίδρυσε επίσης την Ενωση Καταναλωτών Ελλάδος ως εργαλείο παρέμβασης στην αγορά και ενημέρωσης. Δεν θα θέλαμε να γίνει άλλη μια καταναλωτική οργάνωση χωρίς ουσία. Και γι' αυτό θα ενισχύσουμε τις πρωτοβουλίες της.
Εκείνο, όμως, που μας έκανε εντύπωση ήταν η επιτυχημένη συνεργασία των κτηνοτρόφων στο χώρο της κτηνοτροφικής παραγωγής και εμπορίας. Δεν είναι μόνον το επίκαιρο του θέματος με τη σφαγή των αμνών και την τιμή τους στην αγορά. Ο κ. Πεβερέτος, ένας από τους εκπροσώπους του συνεταιριστικού κινήματος των κτηνοτρόφων και μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ, αποκάλυψε ότι: Πρώτον, πέρσι πριν από το Πάσχα οι κτηνοτρόφοι των Ιωαννίνων συνεταιρίστηκαν, άνοιξαν κρεοπωλείο στα Γιάννινα (ή επέλεξαν ένα από τα υπάρχοντα), παρέκαμψαν τις ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων, που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη με στόχο να προσπορισθούν οι επιτήδειοι τη διαφορά τιμής, και εφοδίασαν την αγορά με φθηνότερα και ντόπια (σίγουρα) κρέατα.
Δεύτερον, ανάλογη συνεταιριστική κίνηση των κτηνοτρόφων έγινε φέτος στην Κρήτη. Οι συνεταιρισμένοι κτηνοτρόφοι -η ισχύς εν τη ενώσει- ήλθαν σε επαφή (άρα ανέπτυξαν και εμπορική δραστηριότητα και αποκόμισαν αυτοί το χονδρεμπορικό κέρδος) με την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Καρφούρ, όπου πούλησαν 6.000 ντόπια αρνιά σε τιμή ικανοποιητική γι' αυτούς (γύρω στα 5,30 ευρώ το κιλό), η οποία δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για φθηνό αρνί στον καταναλωτή, γνωστής και μη αμφισβητούμενης προέλευσης.
Οι συλλογικές μορφές δραστηριότητας -που δεν ευημερούσαν στη χώρα μας -αρχίζουν να αναπτύσσονται, ίσως και με την πρόκληση της οικονομικής κρίσης. Και όμως (κάτι) κινείται, για να θυμηθούμε και τον Γαλιλαίο.
Κ. ΤΣΟΥΠΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 21/04/09
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου