Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009

WANDED

Ανώνυμοι μπλόγκερς, αυτοπροσδιοριζόμενοι ως Ισραηλινοί ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, έχουν αναρτήσει μια ιστοσελίδα στην οποία καταγράφουν τα εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπραχθεί από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις.

Κανένας γνωστός οργανισμος για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν έχει παραδεχτεί ότι βρίσκεται πίσω από την ιστοσελίδα, ενώ, οι ιδρυτές της αρνούνται πεισματικά να αποκαλύψουν την ταυτότητα τους.

Η σελίδα (www.wanted.org.il) περιλαμβάνει «εντάλματα συλλήψεως» για τον υπουργό Αμύνης, Εχούντ Μπαράκ, για τον πρωθυπουργό, Εχούντ Ολμέρτ, για την υπουργό Εξωτερικών, Τζίπι Λίβνι, για τον υφυπουργό Άμυνας, Ματάν Βιλνάι, για τον υπουργό Δημοσιας Τάξης, Αβι Ντιχτερ, για τον υπουργό Εθνικών Υποδομών, Μπέντζαμιν Μπεν Ελιέζερ, για τον πρώην αρχηγό της πολεμικής αεροπορίας, Ελιέζερ Σκέντι, για τον επιτελάρχη των ισραηλινών Ενόπλων δυνάμεων, Γκάμπι Ασκενάζι και για πολλούς άλλους. Δίνονται επίσης οδηγίες για το πως μπορεί κανείς να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και πως μπορεί να ενημερώσει τα αρμόδια όργανα για το πότε "οι καταζητούμενοι” είναι εκτός Ισραήλ και είναι εύκολο να «συλληφθούν».

Το ένταλμα σύλληψης για τον Εχούντ Μπαράκ, γράφει «Στις 27 Δεκεμβρίου του 2008, ο ύποπτος διέταξε αεροπορική επίθεση στη Γάζα. Η επίθεση έγινε από εκατοντάδες αεροπλάνα που έριξαν εκατοντάδες βόμβες σε κατοικημένες περιοχές, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 1200 άνθρωποι, να τραυματιστούν άλλοι 5300 και χιλιάδες να τραπούν σε φυγή από τη Γάζα. Στις 10 Δεκεμβρίου έγινε επίσημη καταγγελία στον Εχούντ Μπαράκ για εγκλήματα πολέμου κι εγκληματα κατά της ανθρωπότητας, όσον αφορά την πολιορκία της Γάζας».

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Λογοκρισίας του ισραηλινού στρατού θέτει αυστηρούς περιορισμούς, με σκοπό να αποτρέψει τα μέσα από το να προσδιορίσουν την ταυτότητα στρατιωτικών που συμμετείχαν στις εχθροπραξίες στη Γάζα και να διαρρεύσουν πληροφορίες για αυτούς που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για προσφυγές εναντίον τους όσον αφορά την καταστρατήγηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τις τελευταίες μέρες η Επιτροπή Λογοκρισίας απαγόρευσε τη δημοσίευση ονομάτων και φωτογραφιών ανώτερων αξιωματούχων καθώς και κάθε αναφορά που συνδέει κάποιον συγκεκριμένο στρατιωτικό με επίθεση σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή. Το Υπουργείο Αμύνης προβληματίζεται, επίσης, για τις συνεντεύξεις που έχουν δόσει κατά καιρούς στρατιωτικοί και κάνουν λόγο για καταστροφές σε σπίτια και επιθέσεις σε άμαχο πληθυσμό.

Ήδη, κάποιοι από τους οργανισμούς προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχουν στοχοποιήσει στρατιωτικούς σε μια προσπάθεια να κινήσουν νομικές διαδικασίες εναντίον τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: