Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Σε ηθικό δίλημμα η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ


Η προβολή των πλεονεκτημάτων φαρμάκων για τη χοληστερόλη και η υποτίμηση φοιτητή εξαιτίας μιας ερώτησης πάνω στις πιθανές παρενέργειές τους από καθηγητή του Χάρβαρντ, στο πλαίσιο διδασκαλίας του μαθήματος της Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου, προκάλεσε τη δυσπιστία του φοιτητή Ματ Ζέρντεν. Ύστερα από μια διαδικτυακή έρευνα ανακάλυψε ότι ο «καθηγητής» ήταν σύμβουλος 10 φαρμακευτικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων 5 κατασκευαστών θεραπείας κατά της χοληστερόλης.

Η ανακάλυψη του Ζέρντεν οδήγησε, 4 χρόνια μετά, στη δημιουργία ενός δυναμικού κινήματος εντός του πανεπιστημίου, με σκοπό την αποκάλυψη της εταιρικής επιρροής στις αίθουσες και τα εργαστήρια, αλλά και στα 17 εκπαιδευτικά νοσοκομεία και ιδρύματα του Χάρβαρντ.

Η ανησυχία που εκφράζεται από τους φοιτητές αφορά στο ότι τα ίδια χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για το άνοιγμα της παγκοσμίου κύρους σχολής μπορεί τελικά να βλάπτουν την φήμη της και να επηρεάζουν τους καθηγητές της. Οι ίδιοι ισχυρίζονται πως το Χάρβαρντ «θα έπρεπε να ντρέπεται» για την κακή αξιολόγηση – F με την αμερικανική βαθμολογική κλίμακα - που έλαβε από την Αμερικανική Εταιρεία Ιατρικών Σπουδών, την εθνική εταιρεία αξιολόγησης του επιπέδου ελέγχου των χρηματοδοτήσεων των φαρμακευτικών εταιρειών στις ιατρικές σχολές.

Τα αντίστοιχα ιατρικά πανεπιστήμια των ΗΠΑ έλαβαν μακράν καλύτερες αξιολογήσεις σε σχέση με το Χάρβαρντ, το οποίο υστερεί, σύμφωνα με ακαδημαϊκούς και διοικητικούς υπαλλήλους του, διότι τα πανεπιστημιακά του νοσοκομεία δεν ανήκουν στη Σχολή.

Η διεξαγωγή έρευνας σε αρκετούς καθηγητές ιατρικής από Γερουσιαστή, η κακή αξιολόγηση, ένα νέο νομοσχέδιο που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με το οποίο οι γιατροί στη Μασαχουσέτη πρέπει να κοινοποιούν εταιρικές προσφορές άνω των 50 δολαρίων ασκούν, επιπλέον πίεση για αλλαγή.

Οι φοιτητές του Χάρβαρντ έχουν ήδη εξασφαλίσει ότι προϋπόθεση για όλους τους καθηγητές και τους λέκτορες είναι η αποκάλυψη κάθε δεσμών τους με τη βιομηχανία εντός της αίθουσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: