Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

Αντί - ο ΧΡΗΣΤΟ




«Οι αποχαιρετισμοί είναι πάντα δύσκολοι. Σας ευχαριστώ και σας σφίγγω το χέρι». Έτσι αποχαιρετούσε ο Χρήστος Παπουτσάκης, η «ψυχή» του ιστορικού περιοδικού Αντί, τους αναγνώστες του περίπου ένα χρόνο πριν. Ο εκδότης που πίστευε ότι «δύσκολο είναι στις μέρες μας, που υπάρχει το άγος της τηλεόρασης να αντιδράσεις» άφησε χθες την τελευταία του πνοή στα 76 του χρόνια, ύστερα από μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο των πνευμόνων.
Ο Χρήστος Παπουτσάκης γεννήθηκε το 1934 στα Χανιά. Σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και εργάστηκε ως αρχιτέκτονας μέχρι το 1972, έτος ίδρυσης του Αντί. Από το πρώτο κιόλας τεύχος, το οποίο φιλοξενούσε συνέντευξη του Μίκη Θεοδωράκη, το Αντί προκάλεσε τις αντιδράσεις της χούντας. Σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Γ. Α. Μαγκάκης, ο Μποστ, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος έγραφαν σε αυτό. Οι αρχές της Χούντας το απέσυραν και δεν επέτρεψαν την έκδοση άλλων τευχών, ενώ ο Χρήστος Παπουτσάκης συνελήφθη και βασανίστηκε.
Αμέσως μετά την κατάρρευση της Δικτατορίας, τον Σεπτέμβριο του 1974 κυκλοφόρησε ξανά το Αντί, που εκδιδόταν ανελλιπώς κάθε 15ήμερο μέχρι τις 11 Απριλίου 2008. Στο εξώφυλλο όλων των επόμενων τευχών υπήρχε η ένδειξη «Περίοδος Β΄». Ιδρυτής, ιδιοκτήτης και διευθυντής του ήταν ο κ. Παπουτσάκη.
Μια από τις πρώτες αποκαλύψεις του Αντί, που δημοσιεύτηκε στο πρώτο κιόλας τεύχος της Β’ περιόδου, αποτέλεσε η καταγγελία των δημοσιογράφων που επέλεξαν να συνεργαστούν με τη Χούντα. Στο συγκεκριμένο τεύχος δημοσιεύεται κατάλογος δημοσιογράφων της εποχής που αισθάνθηκαν υποχρεωμένοι «να εκφράσουν τας ευγνωμόνους ευχαριστίας τους προς την Εθνικήν Κυβέρνησιν για λογαριασμό του συνόλου του δημοσιογραφικού κόσμου», προχωρώντας σε υπογραφή ευχαριστήριου τηλεγραφήματος.
Στο Αντί έγραψαν κατά καιρούς πολλοί σημαντικοί δημοσιογράφοι και πολιτικοί της μεταπολίτευσης, ενώ τις σελίδες του διακόσμησαν μερικοί από τους πιο αναγνωρισμένους σκιτσογράφους. Συχνά, το Αντί έβγαζε ειδικά τεύχη με αφιερώματα σε πρόσωπα της Τέχνης και των Γραμμάτων, σε τόπους και σε γεγονότα. Μέσα από συνέδρια, φεστιβάλ και άλλες εκδηλώσεις, το περιοδικό είχε λάβει σθεναρή θέση σε πολλά ζητήματα, όπως η δημόσια υγεία στην Ελλάδα, η ελεύθερη ραδιοφωνία, η προστασία του ελάχιστου πράσινου της Αθήνας, κ.λπ.
Ο κ. Παπουτσάκης έστησε και εξέπεμψε το «πειρατικό» ραδιόφωνο Ράδιο-Αντίλαλος, με σήμα του Λουκιανού Κηλαηδόνη και τον Διονύση Σαββόπουλο στην ομάδα του, αγωνιζόμενος για το πλουραλιστικό άνοιγμα των μέσων ενημέρωσης και την ελεύθερη ραδιοφωνία. Τα αντιφεστιβάλ αποτελούσαν σημαντικές παρεμβάσεις του στον χώρο του πολιτισμού.
Το 2004, το Αντί ενεπλάκει σε δικαστική διαμάχη εξαιτίας ενός ειρωνικού σχολίου που δημοσίευσε το περιοδικό, με στόχο τον συλλέκτη έργων Τέχνης Βλάση Φρυσίρα. Η διαμάχη έφτασε στα δικαστήρια και ο ιδιοκτήτης του περιοδικού καταδικάστηκε το 2007 να καταβάλει αποζημίωση στον Φρυσίρα το ποσό των 81.000 ευρώ, γιατί αρνήθηκε να αποκαλύψει τον συντάκτη του σχολίου. Μετά την καταδίκη, λόγω οικονομικών δυσκολιών, το περιοδικό οδηγήθηκε στο οριστικό κλείσιμο στις 11 Απριλίου του 2008.
«Οι αποχαιρετισμοί είναι πάντα δύσκολοι και σαν έτοιμος από καιρό θέλω να απευθυνθώ σε εσάς, που τόσα χρόνια ζήσατε μαζί μας την περιπέτεια της έκδοσης του Αντί, και να σας θυμίσω τις καλές αλλά και τις σκληρές μέρες που διατρέξαμε όλα αυτά τα χρόνια» έγραφε στο τελευταίο τεύχος του Αντί. «Άλλοι πιο νέοι και πιο δραστήριοι από εμάς θα έλθουν ίσως στο μέλλον στη θέση μας», κατέληγε με ελπίδα.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: