Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009
Η ανάγνωση της σκέψης, ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματικότητα
Αντικείμενο επιστημονικής φαντασίας μέχρι σήμερα, η ανάγνωση του ανθρώπινου εγκεφάλου προσεγγίζει την πραγματικότητα. Πείραμα Βρετανών επιστημόνων απέδειξε ότι η αποκωδικοποίηση σκέψεων και αναμνήσεων, μέσω ενός εγκεφαλικού σκάνερ, είναι εφικτή.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξη της παραπάνω μεθόδου θα μπορούσε να δώσει πληροφορίες για το εάν κάποιος ψεύδεται, με μια απλή παρακολούθηση της εγκεφαλική του δραστηριότητας. Υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι απαιτούνται τουλάχιστον δέκα χρόνια για την ανάπτυξη της απαραίτητης τεχνολογίας.
Στο πείραμα, τέσσερις νεαροί άντρες εθελοντές χρησιμοποίησαν έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, για να πλοηγηθούν εντός ενός δωματίου εικονικής πραγματικότητας, όπου στάθηκαν πάνω σε συγκεκριμένα σημεία, τα οποία είχαν σημειωθεί στο χαλί.
Tα κεφάλια των εθελοντών τοποθετήθηκαν σε ένα οπτικοηχητικό μαγνητικό λειτουργικό σκάνερ, το οποίο αναλάμβανε την παρατήρηση της εγκεφαλικής τους δραστηριότητας. Εστιάζοντας στον ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που θεωρείται υπεύθυνη για τη μάθηση, τη μνήμη και τη φαντασία, οι επιστήμονες μέτρησαν τη ροή του αίματος σε σχέση με τη νευρική δραστηριότητα. Tα σχήματα που εντοπίστηκαν αντικατόπτριζαν τις χωρικές αναμνήσεις των συμμετεχόντων.
«Αποτελεί ένα μικρό βήμα προς την ιδέα της ανάγνωσης του μυαλού, διότι παρακολουθώντας απλώς τη νευρική δραστηριότητα, μπορούμε να γνωρίζουμε τι σκέφτεται κάποιος», υποστηρίζει ο Demis Hassabis του University College London.
Eίναι πιθανό, μια μέρα, να μπορέσουμε να κάνουμε το ίδιο και με άλλους τύπους αναμνήσεων και σκέψεων, ωστόσο η πιθανότητα χρήσης των μηχανών ανάγνωσης σκέψης για την εξιχνίαση εγκλημάτων ή για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας αποτελεί μια μακρινή προοπτική», συμπληρώνει.
Αντίστοιχες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ δηλώνουν επίσης σημαντική πρόοδο στη διαδικασία αποκωδικοποίησης της σκέψης. Εκεί, οι νευρολόγοι κατηγοριοποιούν εγκεφαλικά σχήματα (brain patterns) για να τα συνδέσουν με λέξεις, προτάσεις και επιδιώξεις. Κάθε σκέψη συνδέεται μ’ ένα σχήμα εγκεφαλικής δραστηριότητας. Στόχος της έρευνας, το «σκανάρισμα» του εγκεφάλου ώστε να...διαβάζονται οι ανθρώπινες επιδιώξεις.
Η ομάδα που διεξάγει την έρευνα, διαμορφώνει μια βάση δεδομένων σχημάτων του εγκεφάλου που μοιραζόμαστε όλοι. Σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείται, το βασικό πρότυπο συνταιριάζει ένα λεξικό ουσιαστικών με ρήματα που σχετίζονται με λειτουργίες που αφορούν τις αισθήσεις ή την κίνηση, για παράδειγμα την γεύση, την όραση ή την ακοή. Κείμενα ενός τρισεκατομμυρίου λέξεων αναλύθηκαν με στόχο την παροχή της δυνατότητας πρόβλεψης της σκέψης.
Το άτομο που υποβάλλεται στη διαδικασία της εξέτασης, θα πρέπει να μένει ακίνητο κατά τη διάρκειά της, μέσα σε μία συσκευή απεικόνισης εγκεφαλικών δραστηριοτήτων. Καθώς ο εξεταζόμενος απαντά σε ερωτήσεις, εγκεφαλικές εικόνες αναλύονται σε φέτες. Ειδικοί, έχουν προσδιορίσει περιοχές του εγκεφάλου στις οποίες αποθηκεύονται συγκεκριμένες έννοιες.
Ποιος μπορεί, ωστόσο, να εγγυηθεί ότι η εξέλιξη της επιστήμης δεν θα οδηγήσει σε μορφές διείσδυσης στην ανθρώπινη σκέψη, απεικονίζοντας κρυφές ανθρώπινες σκέψεις εν αγνοία μας; Τα ηθικά ζητήματα που προκύπτουν είναι αρκετά. Σε ποιες περιπτώσεις θα εφαρμόζονται τέτοιου είδους τεχνολογίες; Ειδικότερα, θα εξαναγκάζονται ύποπτοι – συλληφθέντες από την αστυνομία να υποβληθούν σ’ αυτή τη διαδικασία προκειμένου να τους αποσπάσουν ομολογία; Η πανεπιστημιακός Eleanor Maguire υποστηρίζει ότι «οι κοινωνικές, ηθικές και ίσως εγκληματολογικές συνέπειες είναι ακόμα μακριά».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου