Ηταν σκληρό το χτύπημα που δέχτηκε ο πρόεδρος Ομπάμα, ένας από τους πλέον δημοφιλείς μεταπολεμικά Αμερικανούς προέδρους, τόσο νωρίς μάλιστα στη θητεία του και δη από τους «δικούς» του.
Πολιτικοί απ' όλο το φάσμα επιτέθηκαν με σφοδρότητα στην πρόταση Ομπάμα για κλείσιμο της φυλακής Γκουαντάναμο, γιατί η πρόταση εστάλη στο Κογκρέσο για τα περαιτέρω, χωρίς να υπάρχει σχέδιο για το τι μέλλει γενέσθαι με τους κρατουμένους και ετέθη φραγμός στη μεταφορά τους σε αμερικανικές φυλακές ακόμη και υψίστης ασφαλείας.
«Νομίζω ότι ο πρόεδρος Ομπάμα δεν το χειρίστηκε πολύ καλά», είπε ο πρώτος ΥΠΕΞ της κυβέρνησης Μπους, στρατηγός Κόλιν Πάουελ, και υποστηρικτής του Ομπάμα στις εκλογές, γιατί η πρότασή του εμφανίστηκε στο Κογκρέσο χωρίς να 'χει ένα ξεκάθαρο σχέδιο για τους φυλακισμένους.
«Οι Δημοκρατικοί (στο Κογκρέσο) ουδέποτε θα προχωρήσουν κάτω από τις παρούσες συνθήκες χωρίς την ύπαρξη ενός υπεύθυνου σχεδίου εκ μέρους του προέδρου», δήλωσε στην έντονη κριτική του και σε κοινή συνέντευξη με τους Ρεπουμπλικανούς, ο αρχηγός των Δημοκρατικών στη Γερουσία και ο πλέον στενός σύμμαχος του Ομπάμα στο Κογκρέσο, γερουσιαστής Χάρι Ριντ.
«Ουδέποτε θα επιτρέψουμε σε τρομοκράτες ν' αφεθούν ελεύθεροι μέσα στις Ηνωμένες Πολιτείες» ήταν κατηγορηματικός ο κ. Ριντ, εν μέσω αναβρασμού μιας ξεσηκωμένης κοινής γνώμης, η οποία, επηρεασμένη από φτηνή κινδυνολογία μέσων ενημέρωσης, «βλέπει» τρομοκράτες ν' αφήνονται και να κυκλοφορούν ελεύθεροι στις γειτονιές της.
Ο κ. Ομπάμα, μέσα σ' αυτό το κλίμα, εξακολουθεί να δεσμεύεται πως θα προχωρήσει με το κλείσιμο της φυλακής στην Κούβα, γιατί, όπως έχει πει, η ύπαρξή της και μόνο «προσβάλλει τις αμερικανικές αξίες» και πλήττει την εικόνα της χώρας στον λοιπό κόσμο και έχει, μάλιστα, οριοθετήσει το κλείσιμό της για τον προσεχή Ιανουάριο.
«Πάνω από το πτώμα μας θα περάσεις» του διαμηνύουν οι Ρεπουμπλικανοί μέσω της ηγεσίας τους, οι οποίοι «μυρίζονται αίμα» και ετοιμάζονται να πάρουν την εκδίκησή τους... μέσω Γκουαντάναμο, στις ενδιάμεσες εκλογές του Κογκρέσου τον Νοέμβριο του 2010.
Ηταν, πραγματικά, μια συντριπτική ήττα για τον κ. Ομπάμα.
Αραγε, τι πήγε στραβά για τον νέο κάτοικο του Λευκού Οίκου που πρόσφατα διατυμπάνιζε το «επιδειχθέν έργον» των 100 πρώτων ημερών της θητείας του;
Το ενδιαφέρον, μάλιστα, είναι πως πολλοί δεν διαφωνούν μαζί του, τουναντίον δε, ακόμη και αρκετοί Ρεπουμπλικανοί, συμπεριλαμβανομένου του πρώην αντιπάλου του για την προεδρία γερουσιαστή Τζον ΜακΚέιν, συμφωνούν για το κλείσιμο του Γκουαντάναμο, αλλά από κει και πέρα χωρίζουν οι δρόμοι τους...
Από το ευκταίο στο εφικτό
Οπως έχουν καταγράψει οι πρώτοι τέσσερις μήνες της διακυβέρνησής του, οι αποφάσεις Ομπάμα κατά τεκμήριο λαμβάνονται εκ των ενόντων ή δεν έχουν το υπόβαθρο μιας συγκροτημένης αντιμετώπισης του εκάστου ζητήματος, με σαφείς απαντήσεις σε αναπόφευκτα εγειρόμενα ερωτήματα και ερωτηματικά.
Αναμφισβήτητα, το χάσμα που συνήθως υπάρχει μεταξύ ευκταίου και εφικτού, και η ανάγκη μετάβασης από την προεκλογική υποσχεσιολογία στην πραγματικότητα της διακυβέρνησης δεν είναι εύκολη υπόθεση και κρίνοντας από τους χειρισμούς του, ο Ομπάμα φαίνεται πως προσπαθεί να ξεπεράσει τις συναφείς δυσκολίες αλώβητα και άνευ κατηγοριών περί αθέτησης υποσχέσεων.
Ετσι, το διάστημα αυτό ο κ. Ομπάμα, μ' έναν φρενήρη ρυθμό, έχει επιδοθεί σε μια προσπάθεια να καλύψει πολλά «μίλια» στην προεδρική του θητεία, «ακουμπώντας» μόνο σε πλείστα σοβαρά ζητήματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, με αποτέλεσμα να «ξύνει την επιφάνεια» για λόγους εντυπώσεων, χωρίς να υπεισέρχεται στην ουσία των ζητημάτων και των επακόλουθων επιπτώσεων.
Αυτό έχει φανεί, μέχρι τώρα, κατ' εξοχήν στα εξωτερικά ζητήματα και, όπως έχει γράψει η «Ε» (25/4/09), οι επικριτές του, σοβαροί παράγοντες του κατεστημένου της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής που, σημειωτέον, δεν διαφωνούν με τις επιλογές του πιστεύουν πως οι κινήσεις του είναι «παρορμητικές» και δεν στηρίζονται σε βαθύτερη γεωπολίτικη προσέγγιση και προοπτική.
Ο κ. Ομπάμα θέλει να «δώσει» την εντύπωση πως διαφέρει από τον προκάτοχό του και τις πολιτικές του, αλλά εκεί ακριβώς είναι που κάνει το βασικό λάθος, γιατί δεν υπάρχει καν κάποιο μέτρο σύγκρισης, με αποτέλεσμα ν' αναλίσκεται στους τύπους και να χάνει την ουσία.
Συνέχεια στις πολιτικές Μπους
Η ειρωνεία δε επί του προκειμένου είναι πως με εξαίρεση την Τουρκία όπου πολύ ταχύτερα απ' ό,τι αναφειόταν («Ε» 25/4/09), προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές πολιτικής, στα λοιπά ζητήματα οι πολιτικές Ομπάμα στηρίζονται απόλυτα και αποτελούν συνέχεια στις πολιτικές Μπους, και αυτό το εκμεταλλεύονται οι αξιωματούχοι της προηγούμενης κυβέρνησης, οι οποίοι με προεξάρχοντα τον πρώην αντιπρόεδρο Ντικ Τσέινι προσπαθούν έτσι να υποδείξουν ότι δικαιώθηκαν οι πολιτικές τους.
Ενδεικτική δε της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζονται σοβαρά ζητήματα όπως αυτό του Γκουαντάναμο, είναι η διαπίστωση εκπροσώπου για ζητήματα εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, ο οποίος είπε πως δεν «αντελήφθησαν» εκεί πως το Κογκρέσο χρειάζεται περισσότερες λεπτομέρειες για το Γκουαντάναμο!
Τώρα, βέβαια, κατόπιν εορτής και αφού ο κ. Ομπάμα υπέστη εξαιρετικά σοβαρή ήττα για το κύρος του, είναι έτοιμοι να δώσουν σύντομα τις λεπτομέρειες...
Του Δ. Π. ΔΗΜΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 29/5/2009
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου