ΝΕΡΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΟΡΟΥΜ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΜΕ ΤΟΝ ΟΗΕ ΝΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ
Της ΕΡΣΗΣ ΒΑΤΟΥ
Η κλιματική αλλαγή και οι δημογραφικές πιέσεις, σε συνδυασμό με την πολιτική απραξία δεκαετιών, έχουν επιδεινώσει την κρίση του νερού, που αν δεν αντιμετωπιστεί τώρα οι συνέπειές της θα είναι εξαιρετικά δυσάρεστες και σε πολλά επίπεδα.
Τα συμπεράσματα έκθεσης του ΟΗΕ μαζί με εκείνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που προειδοποεί για «υδάτινη πτώχευση», συζητιούνται από σήμερα στην Κωνσταντινούπολη στο 5ο Παγκόσμιο Φόρουμ για το Νερό, που γίνεται με τη συμμετοχή αξιωματούχων από 180 χώρες, χιλιάδων επιχειρηματιών και εκπροσώπων οργανώσεων.
«Παρά το ζωτικό χαρακτήρα του νερού, ο τομέας υποφέρει από τη χρόνια πολιτική αδιαφορία, την κακή διακυβέρνηση και τις χαμηλές επενδύσεις» ανέφερε στο προλογικό σημείωμα της έκθεσης του ΟΗΕ -που συντάχθηκε από 24 υπηρεσίες- ο διευθυντής της UNESCO Κοϊτσίρο Ματσούρα. «Πρέπει να αναλάβουμε άμεση δράση, για να προλάβουμε μια παγκόσμια κρίση». Η έλλειψη νερού «σύντομα θα διαχυθεί σε διάφορους τομείς του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος» και «θα αναχθεί σε μείζον γεωπολιτικό θέμα» προέβλεψε το Παγκόσμιο Φόρουμ, διοργανωτής των ετήσιων συναντήσεων επιχειρηματιών στο Νταβός. «Ζούμε σε μια φούσκα νερού», προσθέτει, «τόσο εύθραυστη και θνησιγενή όσο αυτή που προηγήθηκε της κατάρρευσης των παγκόσμιων οικονομικών αγορών. Η πτώχευση είναι επί θύραις και δεν υπάρχει τρόπος αποπληρωμής του χρέους».
Το 2030 σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Γης θα ζει σε περιοχές με σοβαρές ελλείψεις νερού, ανέφερε ο ΟΗΕ, και αν δεν αναληφθεί δράση επαπειλείται παγκόσμια κρίση. «Η έλλειψη νερού μπορεί να υποδαυλίσει πολέμους» προειδοποίησε ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι στο μέλλον θα διαταραχθούν οι κύκλοι υετού και θα πολλαπλασιαστούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα απειλώντας την ασφάλεια, οδηγώντας σε μετακινήσεις πληθυσμών και προκαλώντας περιφερειακές συρράξεις. Οι συγγραφείς της έκθεσης του ΟΗΕ ζητούν «καλύτερη ισορροπία» μεταξύ του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής και της προσαρμογής στις επιπτώσεις της. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να εξασφαλιστεί πόσιμο νερό για τους εξαθλιωμένους του κόσμου. Ο τίτλος της συνάντησης άλλωστε είναι «Γεφυρώνοντας τις διαφορές για το Νερό».
Ενόψει του Φόρουμ, η διεθνής επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού κάλεσε τα συμμετέχοντα κράτη να δεσμευτούν για την προστασία του νερού και των δικτύων καθαρισμού του σε καιρό πολέμου.
Μολονότι στο Φόρουμ της Κωνσταντινούπολης δεν πρόκειται να ληφθούν δεσμευτικές αποφάσεις, η «διπλωματία του νερού» μπορεί να αποδώσει. Η Γαλλία ανακοίνωσε ήδη ότι θα κυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τον ρου των υδάτων ένθεν κακείθεν συνόρων, η οποία συντάχθηκε το 1997 αλλά δεν έχει τεθεί σε ισχύ. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων, δεν αποκλείεται κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην Πόλη να ανακοινωθούν ρυθμίσεις για τα νερά του Τίγρη και του Ευφράτη, που μοιράζονται Ιράκ, Τουρκία και Συρία.
(Πηγές: «The Independent», Ρόιτερς, Γαλλικό, «Le Monde», BBC)
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 16/03/2009
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου