Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011




Ο Α. Σεν επαναφέρει τα οικονομικά στην κλασική τους κοίτη. Αναδεικνύει τον κοινωνικό τους χαρακτήρα και δημιουργικά καταδεικνύει τη σχέση ανάμεσα στην κοινωνική πραγματικότητα και την οικονομική ευημερία. Με την εμπεριστατωμένη κριτική του, ο νομπελίστας Α. Σεν δείχνει ότι η στενότερη σχέση ανάμεσα στα οικονομικά της ευημερίας και στις σύγχρονες ηθικές μελέτες μπορεί να εμπλουτίσει και να ωφελήσει και τις δύο επιστήμες. Ότι η μεγαλύτερη υπενθύμιση των ηθικών κανόνων ωφελεί την οικονομική πρακτική. Όχι μόνο για λόγους κοινωνικής τάξης, αλλά κυρίως, αυτό είναι το θεμελιακό επιχείρημα στην παρούσα εργασία, διότι η ηθική και το σύστημα αξιών διευκολύνουν την επίτευξη της ευημερίας, ενισχύουν την παραγωγικότητα μιας οικονομίας, διασφαλίζουν την ταχύτερη ανάπτυξή της. Υποστηρίζει ακόμα ο Σεν ότι η διασύνδεση οικονομικών και ηθικής διευκολύνει τη λύση προβλημάτων οικονομικής και κοινωνικής συμπεριφοράς, ιδιαίτερα στις παραγωγικές σχέσεις που αναπόφευκτα δημιουργούν και συνεπάγονται προβλήματα συνεργασίας και σύγκρουσης. Διερευνά, επίσης, το ρόλο και τη σημασία της ελευθερίας στην εκτίμηση της ευημερίας και της επιλογής.

Ο Α. Σεν αποκαθιστά τον παραγωγικό ρόλο των ηθικών προβλημάτων και αποδεικνύει ότι τα πραγματικά οικονομικά δεν μπορούν να εξαντλούνται σε καμπύλες και μαθηματικούς τύπους, αλλά απαιτείται να συνυπολογίζουν την πραγματική συμπεριφορά των ανθρώπων, την ηθικότητα και τις αξίες που πρεσβεύουν, τις εν γένει αντιλήψεις τους που διεισδύουν στην οικονομική τους συμπεριφορά και επιλογή.
Αμάρτυα Σεν

Ο Αμάρτυα Σεν, ο «Iνδός οικονομολόγος των φτωχών», δίδαξε στο Κολέγιο Tρίνιτι του Καίμπριτζ (Η.Β.). Υπήρξε πρόεδρος της Εταιρείας Οικονομετρίας και της Διεθνούς Οικονομικής Ένωσης. Σήμερα είναι καθηγητής Οικονομίας και Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Tο 1998 βραβεύτηκε με το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών για το συνολικό του έργο, αλλά ιδιαίτερα διότι επανέφερε στα Οικονομικά τη λογική σκέψη, τη φιλοσοφική θεώρηση και τη διασύνδεσή τους με άλλες κοινωνικές επιστήμες. Απέδειξε την αλληλουχία των δημοκρατικών δομών και της ελευθερίας με την ευημερία. Κατέδειξε ότι τα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας, όπως η φτώχεια και οι λιμοί, οξύνονται εκεί όπου δεν υπάρχει επάρκεια ελευθερίας και δημοκρατίας.

Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορεί το βιβλίο του με τίτλο Για την ηθική και την οικονομία. Άλλα έργα του: Collective Choice and Social Welfare, On Economic Inequality, Poverty and Famines, Choice, Welfare and Measurement και Hunger and Public Action (με τον Jean Dreze).

Δεν υπάρχουν σχόλια: