Μέχρι και σήμερα, η Κομισιόν υποστηρίζει ότι επιτέλεσε στο ακέραιο το καθήκον της, όπως περιγράφεται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και προειδοποίησε την Ελλάδα και τα κράτη-μέλη για μελλοντικό εκτροχιασμό των δημοσίων οικονομικών της. Πράγματι, στις εκθέσεις αξιολόγησης των ελληνικών Προγραμμάτων Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) η Κομισιόν προειδοποιούσε ότι η ελληνική οικονομία χάνει έδαφος στον τομέα της ανταγωνιστικότητας, ότι οι μισθοί αυξάνονται πολύ πιο γρήγορα απ’ ό, τι η παραγωγικότητα και ότι απαιτούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ελεγε επίσης στην ελληνική κυβέρνηση ήδη από το 2008 ότι το έλλειμμά της έχει υπερβεί το όριο του 3% του ΑΕΠ και ότι «πρέπει να λάβει διορθωτικά μέτρα ήδη από το 2009». Στις διαδοχικές εκθέσεις της περιέγραφε τα μέτρα που λίγο-πολύ ελήφθησαν τον τελευταίο χρόνο, με εξαίρεση τη μείωση των συντάξεων. Παρ’ όλα αυτά, τα χρόνια περνούσαν, κάθε φορά η Κομισιόν επανελάμβανε λίγο-πολύ τα ίδια και η ζωή συνεχιζόταν.
Στο παρασκήνιο, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι τι συνέβαινε. Διαθέτουμε μόνο ενδείξεις. Οτι, για παράδειγμα, «η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε συνάντησης του Eurogroup από τον Σεπτέμβριο του 2008», όπως δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του (τότε) επιτρόπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις κ. Χοακίν Αλμούνια τον περασμένο Ιανουάριο. Οτι ο κ. Αλμούνια είχε προειδοποιήσει τον (τότε) υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπαθανασίου τον Ιανουάριο του 2009 για σημαντική αύξηση του κόστους δανεισμού, σύμφωνα με αξιωματούχο που είχε γνώση της κατάστασης, αλλά επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του. Ενδεχομένως ο κ. Αλμούνια να είχε προειδοποιήσει νωρίτερα και τον κ. Γ. Αλογοσκούφη. Πρόκειται όμως για ενδείξεις τις οποίες προς το παρόν η Επιτροπή δεν επιβεβαιώνει. Ακόμη και στην αξιολόγηση του ελληνικού ΠΣΑ στις 18 Φεβρουαρίου του 2009, η Επιτροπή παραδεχόταν ότι το έλλειμμα του 2009 θα ανέλθει σε... 3,7% του ΑΕΠ, γεγονός που αποδεικνύει ότι, επισήμως τουλάχιστον, ήταν μακριά νυχτωμένη. Οσον αφορά το χρέος, στην έκθεση αναφέρεται ότι «η συνεχιζόμενη παγκόσμια οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση έχει δυσμενή επίδραση στην οικονομία και ασκεί πίεση στην επιβάρυνση λόγω του χρέους».
Η πρώτη απόδειξη που διαθέτουμε μέχρι σήμερα ότι η Επιτροπή κατάλαβε το μέγεθος της καταστροφής χρονολογείται από τον Ιούλιο του 2009. Στις 7 Ιουλίου, ο κ. Αλμούνια ενημέρωσε το Eurogroup ότι το ελληνικό έλλειμμα θα υπερβεί το 10%. Μάλιστα, η σχετική απόδειξη βρίσκεται σε απόσπασμα του σημειώματος που παρατίθεται στη σελίδα 19 του ΠΣΑ που κατέθεσε η Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2010. Αμέσως μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Παπαθανασίου απέκρυψε το γεγονός λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο» για να πετύχουμε τη συγκράτηση του ελλείμματος στο 3,7% μέχρι το τέλος του 2009. Χρειάστηκε να σπάσει τη σιωπή προ ημερών ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος δήλωσε ότι όλοι συζητούσαν για τις προοπτικές της ελληνικής κρίσης πριν αυτή ξεσπάσει. Από πότε ακριβώς; Την περασμένη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος Τύπου του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων αρνήθηκε σθεναρά να απαντήσει από πότε η Κομισιόν είχε προειδοποιήσει για την επερχόμενη ελληνική καταστροφή. Προς το παρόν, όσοι ήταν επιφορτισμένοι από τις ευρωπαϊκές συνθήκες με το καθήκον να επιτηρούν τις οικονομίες της Ευρωζώνης, δηλαδή η Κομισιόν και τα μέλη του Γιούρογκρουπ, αρνούνται να αποκαλύψουν όσα γνωρίζουν. Δύο λογικά συμπεράσματα μπορεί να κάνει κανείς. Οτι δεν γνώριζαν ακριβώς πόσο άσχημη ήταν η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και ότι υποτίμησαν την απειλή. Δεύτερον, ότι το φθινόπωρο του 2008 (μετά την κατάρρευση της «Λίμαν Μπράδερς») όταν το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης, προτίμησαν να αποκρύψουν το ελληνικό πρόβλημα, φοβούμενοι ότι θα έδινε τη χαριστική βολή.
Κώστας Καρκαγιάννης ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 17-10-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου