Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Η ισπανική δικαιοσύνη κατά των «Έξι» του Μπους


Η ισπανική δικαιοσύνη αποφάσισε να προχωρήσει σε έρευνα για ποινικές ευθύνες του πρώην Γενικού Εισαγγελέα των ΗΠΑ, Alberto Gonzales και πέντε κορυφαίων συνεργατών του, για το ρόλο τους στους βασανισμούς τους οποίους υπέστησαν πέντε Ισπανοί πολίτες που κρατήθηκαν στο Γκουαντάναμο. Η απόφαση αυτή αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα και επίσημα από τη Μαδρίτη.

Εκτός από τον Alberto Gonzales, η υπόθεση αφορά τον δικαστή του ανώτατου εφετείου και πρώην βοηθό γενικού εισαγγελέα, Jay Bybee, τον καθηγητή Νομικής του Πανεπιστήμιου της Καλιφόρνια και πρώην βοηθό γενικού εισαγγελέα, John Yoo, τον πρώην γενικό σύμβουλο και νυν νομικό σύμβουλο της Chevron ,William J. Haynes II, τον προσωπάρχη του πρώην Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Dick Cheney και πρώην υφυπουργό Άμυνας Douglas J. Feith.

Οι έξι κατηγορούμενοι κατηγορούνται ότι έδωσαν το πράσινο φως για το βασανισμό και την κακομεταχείριση κρατουμένων σε κέντρα των ΗΠΑ στα πλαίσια του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Οι κατηγορίες προέκυψαν στα πλαίσια της υπόθεσης που βρίσκεται ενώπιων του δικαστηρίου για τις κατηγορίες τρομοκρατίας που βαραίνουν πέντε Ισπανούς πολίτες που κρατήθηκαν στο Γκουαντάναμο.

Η υπόθεση ξεκίνησε με την πρόταση ομάδας δικηγόρων προς το δικαστήριο για διερεύνηση ποινικών ευθυνών των έξι Αμερικανών αξιωματούχων σε αυτή την υπόθεση. «Οι παρεχόμενες αποδείξεις είναι περισσότερο από αρκετές για να δικαιολογήσουν μια πιο διεξοδική έρευνα» δήλωσε μέλος της ομάδας των δικηγόρων.

Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια του δικαστή Garzón, ο οποίος έγινε γνωστός καθώς κίνησε διαδικασίες κατά του δικτάτορα της Χιλής Augusto Pinochet και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων του. Αρχικά, ο δικαστής Garzón πρωτοστάτησε στην απαγγελία κατηγοριών σχετικές με τρομοκρατία κατά των πέντε Ισπανών και γι’ αυτό το λόγο αναμένεται να του ζητηθεί να παραδώσει την υπόθεση στον δικαστή Ismail Moreno, ο οποίος χειρίζεται την έρευνα για κατηγορίες απαγωγής κατά της CIA.

Η επίσημη ανακοίνωση για την έρευνα καθυστέρησε για μετά την εορτή του Πάσχα των καθολικών ώστε να μην αναμιχθεί με μια σειρά συναντήσεων ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Barack Obama και τον Ισπανό πρωθυπουργό Jose Zapatero. Ωστόσο, η αμερικανική κυνέρνηση βρίσκεται σε σταθερή επικονωνία με την ισπανική για την υπόθεση. Λίγο μετά την κατάθεση της αίτησης, στις 17 Μαρτίου, ο εισαγγελέας Javier Zaragoza προσκλήθηκε στην αμερικανική πρεσβεία στη Μαδρίτη προκειμένου να ενημερώσει μέλη της πρεσβείας για την υπόθεση. Οι Ισπανοί εισαγγελείς ενημέρωσαν τις ΗΠΑ ότι θα ανέστειλαν την έρευνά τους αν οι Αμερικανοί ομόλογοί τους επιθυμούσαν να διενεργήσουν δίκη τους έρευνα για το θέμα, πίεσαν για να μάθουν αν εκκρεμούσε κάποια τέτοια έρευνα αλλά δεν έλαβαν απάντηση από την αμερικανική πλευρά.

Παρόλο που η Ισπανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και αρχικά υποστήριζε τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» της κυβέρνησης Μπους, με συνεισφορά στρατευμάτων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, οι σχέσεις με την προηγούμενη κυβέρνηση παρήκμασαν από την ανάληψη του πρωθυπουργικού θώκου από τον Zapatero, ο οποίος έδρασε γρήγορα για την απόσυρση των ισπανικών στρατευμάτων από το Ιράκ.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογική καμπάνιας του ο υποψήφιος των ρεπουμπλικάνων John McCain, χαρακτήρισε την Ισπανία ως ένα εχθρικό κράτος. Πρόσφατα οι ΗΠΑ και η Ισπανία διαπληκτιστήκαν για την απόφαση της δεύτερης να αποσύρει τα στρατεύματά της και από το Κοσσυφοπέδιο. Τόσο ο Zapatero όσο και ο Obama όμως έχουν δώσει προτεραιότητα στη βελτίωση των σχέσεων των δυο παλιών συμμάχων. Οι ισπανικές εφημερίδες χαιρέτισαν το γεγονός ότι κατά την πρόσφατή του επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στην Ευρώπη, αποκάλεσε τον Ισπανό πρωθυπουργό «καλό του φίλο» τρεις φορές, σε αντίθεση με τις ψυχρές συναντήσεις Bush – Zapatero.

Τόσο η Ουάσινγκτον όσο και η Μαδρίτη εμφανίζονται αποφασισμένες να μην επιτρέψουν στην έρευνα που εκκρεμεί να μπει εμπόδιο στις βελτιωμένες σχέσεις των δυο χωρών και επιθυμούν αμφότερες μια συντονισμένη οικονομική πολιτική για την αντιμετώπιση της τρέχουσας οικονομικής κρίσης. Με την έρευνα σε εξέλιξη αυτό θα είναι κάτι περισσότερο από πρόκληση.

Οι «Έξι» του Bush κατάφεραν να δημιουργήσουν μια νομική μαύρη τρύπα μέσα από την οποία μπορούσαν να εφαρμόσουν τις πολιτικές τους μακριά από τα εξονυχιστικά βλέμματα των δικαστηρίων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Κατά πάσα πιθανότητα πραγματοποίησαν πολλούς από τους στόχους τους, αλλά μπήκε στη μέση ο νόμος των αθέλητων συνεπειών. Αν τα αμερικανικά δικαστήρια δεν επιληφθούν του θέματος λόγω έλλειψης δικαιοδοσίας, τα δικαστήρια άλλων χωρών εμφανίζονται πρόθυμα να αναλάβουν αυτά το έργο.

Πηγή: Information Clearing House Νέο παράθυρο
Φωτογραφία: Flickr/ user publik15 Νέο παράθυρο
TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια: