Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Ο πιο γενναίος άνθρωπος στην Ευρώπη

Ο πιο γενναίος άνθρωπος στην Ευρώπη


Ο πιο γενναίος άνθρωπος στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή ονομάζεται Ρίτσαρντ Σούλικ και είναι πρόεδρος του μικρού σλοβάκικου φιλελεύθερου κόμματος της "Ελευθερίας και της Αλληλεγγύης". Κόντρα στις αφόρητες πιέσεις της ευρωπαϊκής πολιτικο-οικονομικής ελίτ, κόντρα στην ορθοδοξία των bailouts και στον εξευτελισμό των θεσμών της αντιπροσωπευτικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας από τις Βρυξέλλες, ο Σούλικ είχε το θάρρος να πει όχι στη διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Είναι σίγουρο πως τις επόμενες ημέρες θα ακούσετε πολλά εναντίον του Ρίτσαρντ Σούλικ από τα ελληνικά Μ.Μ.Ε. Από τη μια μεριά, οι "εθνικολαϊκιστές" θα τον αποκαλέσουν "ανθέλληνα". Γιατί μπορεί να δίνουν τον αγώνα τον καλό και τον δίκαιο εναντίον του Μνημονίου αλλά ταυτόχρονα πιστεύουν ακράδαντα πως έχουμε κάτι σαν μεταφυσικό δικαίωμα πάνω στα λεφτά των Ευρωπαίων φορολογούμενων , που προφανώς πηγάζει από την εποχή που εμείς χτίζαμε Παρθενώνες και αυτοί ζούσαν στα δέντρα. Από την άλλη, οι εστέτ εκσυγχρονιστές και ευρωπαϊστές θα ανασηκώσουν το φρύδι με έκδηλη απέχθεια για τον "ανάλγητο νεοφιλελεύθερο" πολιτικό που -άκουσον, άκουσον- τόλμησε να αντιταχθεί στη θέληση των Βρυξελλών και να επιδείξει τέτοια ασυγχώρητη "έλλειψη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης". Βλέπετε, μπορεί οι δύο πλευρές να χρησιμοποιούν διαφορετικό λεξιλόγιο, αλλά στην ουσία και οι δύο έχουν ενστερνιστεί πλήρως τον παπανδρεϊκό "σοσιαλισμό της επαιτείας". Όμως, η αλήθεια είναι πως θα ήμασταν τυχεροί αν είχαμε στην Ευρώπη περισσότερους πολιτικούς σαν τον Ρίτσαρντ Σούλικ.

Ο 43χρονος οικονομολόγος, επιχειρηματίας και πολιτικός θεωρείται πως είναι ο άνθρωπος που συνέβαλε περισσότερο από κάθε άλλο το 2004 , σαν σύμβουλος του τότε Υπουργού Οικονομικών, στην εισαγωγή ενός ενιαίου φορολογικού συντελεστή ύψους 19% και στην απλοποίηση του φορολογικού συστήματος της χώρας . Αυτά τα μέτρα θεωρούνται από τους περισσότερους αναλυτές σαν ο σπουδαιότερος λόγος για το οικονομικό μπουμ που παρατηρήθηκε στη Σλοβακία τα επόμενα χρόνια. Το 2009, ο Σούλικ ίδρυσε το φιλελεύθερο κόμμα της Ελευθερίας και της Αλληλεγύης που ήρθε τρίτο στις εκλογές του 2010 με 22 έδρες και μετείχε στην κυβέρνηση συνεργασίας της συντηρητικής Ιβέτα Ραντίτσοβα. Ο ίδιος έγινε Πρόεδρος της Βουλής. Ο Σούλικ τάσσεται υπερ της απελευθέρωσης των αγορών, της μειώσης του ελλείμματος, του περιορισμού των προνομίων των πολιτικών, ενώ είναι φιλελεύθερος και στα κοινωνικά θέματα, υποστηρίζοντας τον gay γάμο και τη νομιμοποίηση της κάνναβης. Ταυτόχρονα είναι μετριοπαθής ευρωσκεπτικιστής και τάσσεται εναντίον της συνθήκης της Λισαβώνας, της αύξησης του κοινοτικού προϋπολογισμού και της εναρμόνισης της οικονομικής πολιτικής της Ε.Ε..

Το γεγονός πως η φτωχή Σλοβακία χρηματοδοτεί την πλούσια Ελλάδα αποτελεί ίσως μια από τις πιο ανήθικες και ντροπιαστικες πτυχές του ελληνικού πακέτου διάσωσης. Η Σλοβακία έκανε τεράστια πρόοδο τα τελευταία χρόνια , εφαρμόζοντας μια πολιτική ιδιωτικοποίησεων, μείωσης του δημόσιου τομέα και μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος. Όμως επειδή ξεκίνησε από πολύ χαμηλή βάση, παραμένει η δεύτερη πιο φτωχή χώρα της Ευρωζώνης , με κατά κεφαλήν ΑΕΠ που φτάνει μόλις τα 15.906 δολάρια για το 2010 . Αυτή η φτωχή χώρα που ακολούθησε συνετή οικονομική πολιτική είναι υποχρεώμενη σήμερα ,λόγω της συμμετοχής της στο ευρώ, να χρηματοδοτεί την πλούσια Ελλάδα που έχει σχεδόν διπλάσιο κατά κεφαλήν ΑΕΠ (27.302 δολάρια) και έφτασε στα πρόθυρα της χρεωκοπίας λόγω της σοσιαλιστικής dolce vita . Αυτή την αδικία επισημαίνει ο Σούλικ και ταυτόχρονα τονίζει πως η συμμετοχή της Σλοβακίας στα πακέτα διάσωσης θα απειλήσει την πιστοληπτική ικανότητα της χωρας του, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Στο λόγο του και στις συνεντέυξεις του δεν θα βρούμε ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς για "τεμπέληδες" και "κοπρίτες" Έλληνες . Μόνο λογικά επιχειρήματα και νηφάλια οικονομική ανάλυση της κατάστασης. Ο Σούλικ, ως γνήσιος φιλελεύθερος, καταλαβαίνει αυτό που δεν μπορούν να κατανοήσουν οι Έλληνες φιλελεύθεροι που πλέκουν το εγκώμιο των bailouts : τα πακέτα στήριξης είναι επιζήμια όχι μόνο γι αυτούς που τα δίνουν αλλά και γι αυτούς που τα λαμβάνουν. Σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt» αυτό τον Αύγουστο τόνισε :«Τα δισεκατομμύρια θα κάνουν την κατάσταση χειρότερη, καθώς δεν υπάρχει ένδειξη ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει και θα καταφέρει να αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της. Η Ελλάδα δημιουργεί επιπλέον χρέη, και δεν αποτελεί βοήθεια, δεν υπάρχει διέξοδος, όταν σε μια εντελώς υπερχρεωμένη χώρα δανείζεις συνεχώς όλο και περισσότερα χρήματα...Δεν σώζουμε τους Ελληνες, αλλά τα κέρδη των γερμανικών και των γαλλικών τραπεζών, που σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να διαγράψουν τις απαιτήσεις τους από ελληνικά ομόλογα...Το ερώτημα είναι πότε οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα βρουν το θάρρος να δαγκώσουν το πικρό μήλο της ελληνικής χρεοκοπίας και του γενναίου κουρέματος στο ελληνικό χρέος. Η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη για την οικονομική ανάκαμψη. Αν η Ελλάδα είχε αφεθεί να χρεοκοπήσει πέρυσι, τώρα θα είχε τα χειρότερα πίσω της. Τώρα είναι κλινικά νεκρή και τη διατηρούμε σε κώμα».

Για να καταλάβουμε τις πιέσεις που ασκούνται αυτόν τον καιρό στη μικρή κεντροευρωπαϊκή χώρα, αρκεί να δούμε τη στάση της πρωθυπουργού Ιβέτα Ραντίτσοβα. Πριν λίγους μήνες , η Ραντίτσοβα συμμερίζοταν τα επιχειρήματα του Σούλικ εναντίον των πακέτων διάσωσης. Ξαφνικά, αυτές τις ημέρες μεταμορφώθηκε σε ...Πασιονάρα των bailouts και έφτασε στο σημείο να προτιμήσει να διαλυθεί ο κυβερνητικός της συνασπισμός και να χάσει την εξουσια παρά να καταψηφιστεί η διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ο Σούλικ πάλι έμεινε σταθερός στις θέσεις του. Προτίμησε να απέχει αυτός και το κόμμα του από την ψηφοφορία παρότι ήξερε πως κάτι τέτοιο θα σημάνει την πτώση της κυβέρνησης που ο ίδιος συμμετέχει. "Το πιο σημαντικό πράγμα για μένα είναι να προστατέψω τα χρήματα των Σλοβάκων φορολογούμενων", δήλωσε για να συμπληρώσει : "Προτιμώ να είμαι παρίας για τις Βρυξέλλες παρά να ντρέπομαι μπροστά στα παιδιά μου, που θα επιβαρυνθούν με χρέος" . Σε νέες δηλώσεις μετά την καταψήφιση της ενίσχυσης του Ταμείου ο Σούλικ τόνισε πως “σήμερα γλιτώσαμε τους Ευρωπαίους φορολογούμενους από 300 δισεκατομμύρια ευρώ που αλλιώς θα πλήρωναν για να σώσουν ιδιωτικές τράπεζες" και πρόσθεσε πως το κόμμα του έλαβε ψηφο για να προστατεύει τους πολίτες από το να πληρώνουν για τη διάσωση των τραπεζων και των κερδών τους.

Βέβαια, η διεύρυνση του Ταμείου μπορεί να καταψηφίστηκε αλλά μάλλον αυτό δε σημαίνει και πολλά πράγματα, αφού οι ευρωπαϊκές ελίτ έχουν το δικό τους τρόπο για να ... συνετίσουν τους απείθαρχους και να τους δείξουν πώς αντιλαμβάνονται τη δημοκρατία : πολύ απλά, η Βουλή της Σλοβακίας θα ψηφίζει...μέχρι να πει το ναι (όπως έγινε, πριν κάποια χρόνια με την Ιρλανδία και τη Συνθήκη της Λισαβώνας). Πριν λίγες ώρες, οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζήτησαναπό τη Σλοβακία να εγκρίνει τα ευρωπαϊκά σχέδια όσο το δυνατόν συντομότερα και ήδη φαίνεται πως στη νέα ψηφοφορία που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα η διεύρυνση του Ταμείου θα πάρει την έγκριση του αντιπολιτεύομενου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος με αντάλλαγμα την προκήρυξη εκλογών για τον Μάρτιο. Ο θρίαμβος της δημοκρατίας αλα Ε.Ε!

Σε αυτό το ασφυκτικό σκηνικό όπου φορολογούμενοι θυσιάζονται για να διασφαλιστούν οι τράπεζες και οι σπάταλες κυβερνήσεις, οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν την εναρμόνιση της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής, οι αποφάσεις παίρνονται πίσω από κλειστές πόρτες και οι λαοί της Ευρώπης δεν έχουν κανένα λόγο για το μέλλον τους , ο Ρίτσαρντ Σούλικ τόλμησε και είπε όχι. Ακόμη και αν η πράξη του δεν έχει κάποιο βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα, μας δείχνει πως τουλάχιστον κάτι έχει μείνει ζωντάνο από τη φιλελεύθερη και δημοκρατική ευρωπαϊκή παράδοση. Και ίσως αυτό μας αρκεί για να ελπίζουμε για το μέλλον...

Δεν υπάρχουν σχόλια: