Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

Ο επίμονος εισαγγελέας


Οποιος τολμά να ξύσει παλιές πληγές, πρέπει να είναι έτοιμος για τις συνέπειες. Αυτό συμβαίνει με τον διάσημο ισπανό εισαγγελέα Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, ο οποίος είχε το «θράσος» να σκαλίσει τα εγκλήματα του φρανκισμού.

Στην ταυρομαχία με το παρελθόν, ο Γκαρθόν είναι ακόμα ζωντανός.
Η ιστορία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2008: Ο Γκαρθόν, ο οποίος έγινε παγκόσμια γνωστός μετά το ένταλμα σύλληψης κατά του δικτάτορα της Χιλής Αουγκούστο Πινοτσέτ, άρχισε να ερευνά την «εξαφάνιση» χιλιάδων ισπανών πολιτών κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου (1936 - 1939) και τα πρώτα χρόνια της χούντας του Φράνκο. Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι ο δικτάτορας επιδόθηκε σε συστηματική εξόντωση των αντιπάλων του, πράξη που συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, και διέταξε ν' ανοίξουν δεκάδες ομαδικοί τάφοι εκείνης της εποχής.

Ηταν η πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία της χώρας που μια δημόσια έρευνα καταπιανόταν με τα εγκλήματα εκείνης της θλιβερής περιόδου, που εξακολουθεί να διχάζει τους Ισπανούς. Μόνο που ο Γκαρθόν υπέπεσε σε ένα σφάλμα: κλόνισε την αμνηστία που επιβλήθηκε μετά το θάνατο του δικτάτορα -στην οποία συμφώνησαν όλα τα κόμματα- και πρόταξε την ιστορική μνήμη έναντι της αμνησίας.

Ηταν επόμενο, λοιπόν, να υπάρξουν αντιδράσεις: Η Γενική Εισαγγελία απαίτησε την παύση των ερευνών με το επιχείρημα ότι τα εγκλήματα εκείνης της περιόδου καλύπτονται από το νόμο περί αμνηστίας του 1977, επομένως ο Γκαρθόν δρούσε εκτός νομικού πλαισίου. Εκείνος, τότε, αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει, παραχωρώντας την υπόθεση σε κατά τόπους δικαστήρια.

Τα άλλα «καθαρά χέρια»

Φαίνεται, όμως, ότι έπρεπε να τιμωρηθεί κι άλλο. Ενα αμφιλέγόμενο συνδικάτο δικαστών με την επωνυμία «Manos Limpias» («Καθαρά χέρια»), το οποίο μερίδα του ισπανικού τύπου χαρακτηρίζει ακροδεξιό, ζήτησε την τιμωρία του Γκαρθόν για υπέρβαση καθήκοντος στη συγκεκριμένη υπόθεση και το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε δεκτή την αγωγή τους.

Εξαιρετικά φειδωλός στις δηλώσεις του, ο Γκαρθόν δείχνει να μη φοβάται τη θύελλα που έχει ξεσπάσει. Οσο για την έρευνά του σχετικά με τα θύματα του εμφυλίου, έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς: Αύριο, το δικαστήριο της πόλης Μπεναβέντε, στη Βόρεια Ισπανία, θα επιβλέψει το άνοιγμα ενός ομαδικού τάφου. Είναι το πρώτο δικαστήριο που παραλαμβάνει επίσημα τη σκυτάλη που παρέδωσε ο Γκαρθόν...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 7/6/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: